• Buradasın

    Sakarya Sapanca'dan Adil Ersoy'un Süs Güvercin Kümesi Röportajı

    youtube.com/watch?v=g72kIn52rVE

    Yapay zekadan makale özeti

    • Çiftçi TV kanalından bir röportaj formatında sunulan bu video, 57 yaşındaki Adil Ersoy ile Sakarya Sapanca'daki süs güvercin kümesinde gerçekleştiriliyor. Adil Ersoy, çocukluğundan beri kuşçuluğa olan ilgisini sürdürmüş ve 1977 yılında Sapanca'ya gelerek Türkiye'nin ilk güvercincilerinden biri olmuştur.
    • Videoda Adil Ersoy, 50'ye yakın ırk ve 110 kuşa sahip koleksiyonunu, kuşçuluk hobisinin gelişimini ve bu hobinin kendisine verdiği keyfi anlatıyor. Röportaj, kuş koleksiyonu, hobi ve ticari kullanım arasındaki farklar, güvercin yetiştiriciliğinin çeşitli yönleri ve süs güvercinlerinin bakımı hakkında bilgiler içermektedir.
    • Videoda ayrıca güvercinlerin mevsimsel bakımı, doğal beslenme yöntemleri, tüy bakımı ve sağlık konuları ele alınmaktadır. Adil Ersoy, Strazer, Dev Macar, Uraski, Walski, Exhibition, Güllü ve Bıyıklı gibi özel kuş ırklarını koleksiyon ettiğini ve bu kuşların doğal hayatlarıyla birlikte yaşamak istediğini belirtmektedir. Programın sonunda, ilerleyen zamanlarda gündüz sabah erken saatlerde bahçede bir program daha çekecekleri ve güvercin ırklarını anlatacakları söylenmektedir.
    00:07Adil Ersoy'un Güvercin Hikayesi
    • Sakarya Sapanca'dan Adil Ersoy, 57 yaşında bir güvercinci olarak tanıtılıyor.
    • 1975-1977 yıllarında Bursa'da babasının mesleğinden dolayı kuşçuluğa ve güvercinciliğe başlamış.
    • Babası emekli olunca 1977 yılında Sapanca'ya gelmiş ve o zaman Sapanca'nın ilk güvercincisi olmuş.
    01:08Güvercin Koleksiyonunun Gelişimi
    • Askere giderken yaklaşık 300 kuşunu dağıtmak zorunda kalmış.
    • 20 sene önce müstakil bir ev ve bahçe almış, evin arkasına kümes yapmış.
    • 1970'li yıllarda Bursa'da araba yatağında beslediği mantolu ve sepet kuyruklu süs kuşları dışında bol paçalı demkeşler de vardı.
    02:38Güvercin Türleri ve Koleksiyon
    • Bursa'da Selanikçi (dönek olarak da bilinen) ve Mardin oyunları gibi farklı kuş türleri vardı.
    • Şu anda 50'ye yakın ırk ve 110 kuşuna sahip.
    • Her kümesten farklı bir ırkın bakması ona müthiş derece zevk veriyor.
    04:05Süs Kuşu Sevgisi
    • Son altı sene ağaçların ve evin bahçesinin oyun kuşuna müsait olmaması onu süs kuşuna yönlendirmiş.
    • Süs kuşu, yaşına göre daha kendisine yakın gelmiş çünkü kuşlarla oynuyor ve onları yem verirken görebiliyor.
    • Ticari amaçlı değil, sadece keyif almak için kuş bakıyor ve hiç bir kuş satmamış.
    06:02Kuş Bakımı ve Doğal Kanunlar
    • 50 ırk beslemek meşakkatli ve yavru almak zor.
    • Bakıcıya sıcak bakmıyor çünkü hayvanın fiziki olarak genleriyle ve doğal şartlarıyla oynuyor.
    • Hayvanların kendi yavrusuna bakması gerektiğini düşünüyor, müdahale etmek yerine doğanın doğal akışını izlemeyi tercih ediyor.
    09:38Kuş Koleksiyonu ve Hobi
    • Konuşmacı kümesinde elli'ye yakın koleksiyon ırkı topladığını ve Türkiye'de bu kadar ırk toplayan başka kimse olmadığını belirtiyor.
    • Otuz sene çalışarak ekonomik özgürlüğünü kazandığını ve artık kuşları keyif için bakabildiğini söylüyor.
    • Kümesini üç-dört ayda son hale getirdikten sonra müthiş bir ziyaretçi kitlesi kazandığını ve özellikle Bursa'da kümes ziyaretlerinin çok keyifli olduğunu ifade ediyor.
    11:02Kümes Ziyaretleri ve Misyon
    • Konuşmacı ay içerisinde muhakkak bir sefer Bursa'ya gelip arkadaşlarının kümeslerini ziyaret ettiğini ve bu ziyaretlerin kendisi için tatil olduğunu belirtiyor.
    • Kümes camiasında düzgün olmanın çok önemli olduğunu vurguluyor.
    • Türkiye'de ciddi bir misyon aldığını, koleksiyoncu olduğu için satılık kuş olmadığını ancak takipçilerine yardımcı olmak için bir iki saatini harcadığını söylüyor.
    13:18Kuş Türleri ve Koleksiyon
    • Konuşmacı şu anki dört ırk kuşunun kendisine müthiş keyif verdiğini ve kümesinde elli ayrı ırk olduğunu belirtiyor.
    • Adapazarı ve İzmit'te birçok kuşun ismini bilmediğini, sadece oyun kuşu, kostüm kuşu ve balondu wallsk'i gibi bilinenlerin bilindiğini söylüyor.
    • Türkiye'de sayılı kuşları beslediğini ve koleksiyon amacıyla bu kuşları topladığını ifade ediyor.
    14:45Ticari ve Hobi Boyutları
    • Konuşmacı yüzlerce program yaptığını ve her gittiği kümeste farklı etki ve tepkilerle karşılaştığını, bu da kendisine tecrübe, bilgi ve donanım kazandırdığını belirtiyor.
    • Ticari boyutta kümes bazında alım yapıldığında ufak hataların önemli olmadığını, ancak koleksiyon için en iyisinin alınması gerektiğini vurguluyor.
    • Strazer gibi Türkiye'de sayılı kuşların bulunduğunu ve bunların etlik olarak satıldığını, Hollanda'da ise bu amaca uygun üretilmiş olduğunu anlatıyor.
    17:25Hayvanların Amacına Uygun Bakımı
    • Konuşmacı bu hayvanları amacına uygun bakmadığımızı ve bu durumda verdiğimiz değerin çok daha farklı olacağını belirtiyor.
    • Ticari ile hobi boyutlarının ayrı ayrı boyutlara taşınması gerektiğini vurguluyor.
    • Hobi olarak yapılan işte hayvanlara karşı çıkmadığını ancak ticari amaçla yapılan işte hayvanların üzüldüğünü ve bünyelerinin yorulduğunu ifade ediyor.
    20:16Hayvan Bakımı ve Ticaret Mantalitesi
    • Konuşmacı, hayvanların anatomisiyle oynamak yerine doğal yaşantısında izlemeyi tercih ediyor ve 50 ırkını takip ediyor.
    • Son 5-6 senede bu mantaliteyi benimseyerek ticarette düşünmeden, hiçbir şey beklemeyerek bu noktaya geldiğini belirtiyor.
    • Sosyal medyada kuş sahipleri arasında ticari amaçlı kısır döngüde savaş açmanın olumsuz etkilerini vurguluyor.
    22:00Güvercin Hobbisinin Keyfi
    • Güvercin hobbisinin keyif işi olduğunu ve bu işin veresiyesi olmadığını, borç alarak insanlara kötü duruma düşmemenin gerektiğini söylüyor.
    • Arkadaşlarından kuş alırken borç almak yerine hediye almayı tercih ettiğini, bu işin zevk işi olduğunu vurguluyor.
    • Fiyat konusunda yardımcı olunduğunu, çünkü hangi mantalitede baktığını herkesin bildiğini belirtiyor.
    23:54Türkiye'deki Güvercin Fiyatları
    • Türkiye'de güvercin fiyatlarının çok karmaşa ve göreceli bir kavram olduğunu, Adana'da 50 TL'ye alınan bir kuşun İstanbul'da 500-700 TL'ye satıldığını anlatıyor.
    • Bursa'da aynı kişiden aynı dişi kelebek için 200 TL fiyat istendiğini, aynı hayvanı kümesinde 10 TL'ye aldığını ve bu durumun mantıksız olduğunu belirtiyor.
    • Kaliteli üretim yapan, şampiyonlukları olan ve kupalı arkadaşların kümesinden kuş almanın pahalı olduğunu, çünkü emek ve kalite karşılığını almak zorunda olduklarını söylüyor.
    27:16Kalite ve Damar Takibi
    • Kuşların saflık arandığını, özellikle strazerin ön tarafındaki siyah lekelerin kuşu ciddi manada öldürebileceğini belirtiyor.
    • İyi bir taşıyıcı hatın iyi yavru demek olduğunu, temiz bir hatın nesil nesil tertemiz yavrular verdiğini vurguluyor.
    • 35 senelik damar takip eden bir kişinin olduğunu ve Türkiye'de bunu konuşabilecek iki elin parmağını geçmediğini söylüyor.
    28:54Yeni Hatların Önemi
    • Tek ırk besleyenlerin mutlaka yeni hatlar girmesi gerektiğini, aksi takdirde kalitenin zamanla bozulacağını belirtiyor.
    • Düz renk hayvanlarda sorun olmasa da renkli hayvanlarda kaliteyi yakalamak için yeni hatların girmesinin şart olduğunu vurguluyor.
    • Kan tazelemenin bağışıklık sistemini ve sağlık sistemini tavan yaptırmak anlamında faydalı olduğunu, kardeş kardeş eşlemelerinde bağışıklığı zayıf hayvanlar çıkabileceğini söylüyor.
    30:51Strate İrkleri
    • Strate ırklarının devasa büyüklükte olduğunu ve Türkiye'de bu büyüklükte çok görmediğini belirtiyor.
    • Hollanda denilen ırkın doygunluğu olduğunu, kırmızı, siyah ve mavi ırkları olduğunu söylüyor.
    • Konuşmacının 3 senelik damızlığının eşyadan alınamayacağını, çok sert olduğunu vurguluyor.
    31:45Güvercin Bakımı ve Sağlık
    • Güvercinlerin göğüs ve altının beyaz beyazlı olması, kafasının ise farklı renk tonuna sahip olması normaldir.
    • Ağustos ayı ve sonrası, ekim sonuna kadar süren sezon itibariyle, sağlıklı bir kümede tüylerin elinize gelmesi gerekir.
    • Hayvanların en güçsüz zamanı ateş yaptığı zaman olup, bu dönemde dikkat edilmezse hayvanlar kaybedilebilir.
    33:07Güvercin Beslenmesi
    • Hayvanlara antibiyotik ilaçlı şeyler yerine doğal bakmaya çalışılır, sularına sirke konulur.
    • Kırmızı tuğla (kiremit) ve mangal kömürü kırılıp hayvanlara verilir, bu mineral tuz ihtiyacını karşılar.
    • Mineral tuz ayda bir iki sefer verildiğinde hayvana zarar vermez, özellikle süs güvercinleri için taşlık ihtiyacı vardır.
    35:16Yem Seçimi ve Bakımı
    • Son zamanlarda paylaşımlarda yemin temizlenmesi, çuvallanmış yemin ve bir sene önceki yem olması gibi sorunlar ortaya çıkmıştır.
    • En doğal yem buğday ve mısırdır, karışık yemler yerine sadece buğday ve mısır vermek daha sağlıklı olabilir.
    • Karışık yemlerin hazırlandığını, depolarda beklediğini ve her şeyin bir sezon bekleyerek geldiğini düşünmek, doğal olmayan bir durum olabilir.
    40:22Güvercinlerin Temizliği
    • Güvercinlerin sularına sirke konulur, her gün tazeleme yapılır.
    • Güvercinler yıkanma suyuna girer ve keyif alırlar, bu durum onları daha sağlıklı besler.
    • Sirke, yıkanma suyundaki zararlı maddeleri kırar ve hayvanların renk tonunu daha güzel yapar.
    42:49Programın Sonu ve Teşekkürler
    • Sunucu, Adil abinin programda gösterdiği ilgi ve yönlendirmesi için teşekkür ediyor.
    • Program sırasında birkaç yer gezilmiş, güzel insanlarla tanıştırılmış ve güvercinler görülmüş.
    • Güvercinlerin sağlık ve bakımından bahsedilmiş ancak sadece tek sıra servis konusu geçtiği için gösterilememiş.
    43:25Gelecek Programlar Hakkında
    • Yakın zamanda gündüz sabah erkenden bahçe hobi konusunda yeni bir program çekileceği belirtiliyor.
    • Gelecek programda güvercin ırkları anlatılacağı söyleniyor.
    • Sakarya Sapanca'daki Adiler Soy abinin süs güvercin kümesi ziyaret edildiği belirtiliyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor