Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Rüstem Batum'un sunduğu bir sohbet programıdır. Programda İlker Bey ve Amerika'dan Rüstem Batum gibi konuşmacılar yer almaktadır.
- Program, çeşitli konuları ele almaktadır. İlk bölümde Afganistan'daki gelişmeler, CIA ajanı Gas Avratas'ın hikayesi ve "Charlie Wilson's War" filmi hakkında bilgiler paylaşılırken, ikinci bölümde politik görüşler, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı hakkındaki değerlendirmeler ve aşı karşıtlığı konuları tartışılmaktadır. Son bölümde ise insan ilişkileri, sevgi ve nefret duyguları, sanat dünyasındaki önemli isimler ve belgesel/dizi önerileri ele alınmaktadır.
- Programda ayrıca Olimpiyat sporları, Tom Daily adlı İngiliz kule atlamacı, Amerika'daki kasırga kazası, Cuma 13'ün uğursuzluğu, "İnsan İttifakı" adı verilen yeni bir ittifak önerisi ve Michael Appted'in "The Up Series" ve "The English Game" gibi belgesel/dizi önerileri de yer almaktadır.
- 00:03Rüstem Batum'da Her Şey Programı
- Rüstem Bey, çeşitli konulardan beğendiği ve nefret ettiği şeyler, önermek istediği filmler, kitaplar ve sergileri paylaşacak yeni bir program denemesi yapıyor.
- Programın ismi şimdilik "Rüstem Batum'da Her Şey" olarak belirlenmiş.
- 00:22Afganistan ve CIA Ajanı Gas Avratas
- Washington Post'ta yayınlanan bir yazıda, CIA ajanı Gas Avratas 1980'lerde Ruslar Afganistan'dayken Amerikan silahlarını Ruslarla savaşmak için Pakistan üzerinden Afganistan'a sokan kişi olarak tanıtılıyor.
- Gas Avratas'ın hikayesi "Charlie Wilson's War" adlı filmde Tom Hanks ve Philip Seymour Hoffman'ın oynadığı bir filmde anlatılıyor.
- Philip Seymour Hoffman, uyuşturucudan dolayı genç yaşta hayatını kaybetmiş bir oyuncu olarak hatırlanıyor.
- 01:54Taliban'ın PR Stratejisi
- Amerikalı bir gazeteci, Taliban'ın uçak havalanırken düşen insanların korkunçluğunu gördüğünü ve bunun PR felaketi olduğunu, kendilerini toplayıp yumuşak görünmeleri gerektiğini belirtiyor.
- Konuşmacı, Taliban'ın PR stratejisi yerine insan hakları ihlallerine odaklanması gerektiğini vurguluyor.
- Türkiye'nin de Taliban'la ilişkilerini yumuşak tutmaya çalıştığı belirtiliyor.
- 03:43Olimpiyat Sporları
- Konuşmacı, kayak sporunu hayatında gördüğü en zor spor olarak tanımlıyor ve tek kişi şelale gibi şeylerden atlayan kayak sporcularını hayranlıkla izlediğini belirtiyor.
- Üçlü basketbol ve skateboard gibi yeni sporlar Olimpiyat'ta yer aldığını, ancak bunların çok sıkıcı olduğunu düşünüyor.
- Tom Daily adlı İngiliz kule atlamacısını en sevdiği Olimpiyat sporcusu olarak tanımlıyor.
- 06:06Tom Daily'nin Özel Özellikleri
- Tom Daily, sırasını beklerken kule atlamada bir taraftan örgü ördüğünü ve bu örgüleri açık artırmayla satıp hayır kurumlarına bağışladığını belirtiyor.
- Tom Daily'nin Instagram sayfasını takip etmenin önerilmesiyle konu sonlandırılıyor.
- 07:05Cam Masa Kaza
- Konuşmacı, yeni evlerindeki balkon masasının üstündeki camın, masayı kaldırdıklarında uçup kattan aşağıya düşmesini anlatıyor.
- Bu olayın Amerika'da birinin kafasına gelse beş milyon dolar tazminat verileceği ve ev sahibinin sorumluluğu olduğunu belirtiyor.
- Olayın 13 Eylül Cuma günü gerçekleştiğini ve bunun "Friday the 13th" (Cuma 13) korkusuna işaret ettiğini fark ettiğini söylüyor.
- 08:33Cuma 13 Korkusu
- Amerika'da Cuma 13'e inanan insan sayısının yirmi dokuz milyon civarında olduğu ve çoğu kişinin bu günde işe gitmediği belirtiliyor.
- Cuma 13 korkusunun Amerikan ekonomisine bir günde dokuz yüz milyon dolar zarar verdiği ifade ediliyor.
- 09:25Üçüncü Bir İttifak Önerisi
- Konuşmacı, mevcut Cumhur İttifakı'nın sadece cumhurbaşkanını kollayan insanların grubu olduğunu ve Millet İttifakı'nın aşırı ulusalcı, tutucu insanların vatan-milleti ön plana alan bir ittifak olduğunu belirtiyor.
- Konuşmacı, üçüncü bir ittifak kurulması gerektiğini ve bu ittifakın "İnsan İttifakı" olarak adlandırılmasını öneriyor.
- İnsan İttifakı'nın programının her türlü insan hakkına saygılı, açık fikirli, her vatandaşın özgür olduğu ve eşit olduğu fikrini savunan bir program olmalı.
- 11:09Aşı Karşıtları Hakkında Görüş
- Konuşmacı, aşı karşıtlarına karşı nefret duyduğunu ve aşı karşıtlarının bir yerden sonra hapsedilmesi gerektiğini düşünüyor.
- Aşı karşıtlarının aşı olmayarak bulaşıcı olduklarını ve diğer insanları ölümüne sebep olabilecek adamlar olduğunu belirtiyor.
- Konuşmacı, bilimsel olarak ispat edildiği gibi aşı karşıtlarının aptallık olduğunu Twitter'da yazdığı için linç yediğini, ancak şimdi her ülkede hastaneye yatanların %90-95'inin aşı olmamış insanlar olduğunu belirtiyor.
- 12:25The Up Series Belgeseli Önerisi
- Konuşmacı, YouTube'da bulunan "The Up Series" belgeselini şiddetle tavsiye ediyor.
- Michael Apted'in 1964 yılında başlattığı bu proje, 14 farklı sosyal sınıftan gelen 7 yaşındaki çocukları çekip, 7 yıl arayla onları 64 yaşına kadar takip ediyor.
- Belgesel, ayrıcalıklı doğmanın avantajları ve ekonomik zorluklar içinde doğmanın dezavantajlarını gösteriyor, ancak en önemli özellik olarak çocuklarda 7 yaşında bile kendine güven ve iyimserlik olduğunu vurguluyor.
- 15:02The English Game Dizisi Önerisi
- Konuşmacı, Netflix'te bulunan "The English Game" dizisini öneriyor.
- Dizi, futbolun İngiltere'de zengin okullarda doğuşunu ve sonra işçilerin de oynamak istemesini anlatıyor.
- Dizi, sınıf farkları, ekonomik değişim ve futbol etrafında yaşanan çatışmaları göstererek İngiltere'nin bugüne nasıl geldiğini anlatıyor.
- 17:29Kişisel Görüşler
- Konuşmacı, sadece "Sayın Gandhi" ve "Sayın Rahibe Teresa" dışında hiç kimseye "sayın" demediğini belirtiyor.
- Bu unvanı hak etmek için rahibe Teresa gibi kusursuza yakın olmak gerektiğini düşünüyor.
- Konuşmacı, politikacıların da bu listeden düştüğünü belirtiyor.
- 18:20Anılar ve Yorumlar
- Konuşmacı, YouTube'da yayınladığı otuz altı bölümlük anılarını izleyicilerin çok beğendiğini ve büyük bir ilgi gördüğünü belirtiyor.
- Anılarını izleyenlerin büyük çoğunluğu olumlu yorumlar yaparken, nadiren bazı kişilerin önce onun programlarından rahatsız olduğunu ancak anılarını dinledikten sonra saygı duyduğunu ifade ettiğini anlatıyor.
- Konuşmacı, insanların yaptığı işleri ve kişiliklerini ayırt etmeyi önemsiyor; birisiyle ilgili olumsuz hissetse bile, o kişinin iyi işler yapması durumunda onu takdir ettiğini vurguluyor.
- 20:52İnsanları Değerlendirme
- Konuşmacı, birini sevip sevmemek o kadar hızlı bir süreç olmadığını, altıncı hissin son derece kuvvetli olduğunu ve bazı insanların negatif enerjilerinin hasta edici olabileceğini anlatıyor.
- İnsanları değerlendirmede, işlerini beğenip beğenmemek ve kişiliklerini sevip sevmemek arasında ayrım yapmayı savunuyor.
- Orhan Pamuk örneğiyle, kişinin yaptığı işi beğenip beğenmemekle kişiyi sevip sevmemek arasında ayrım yapmanın önemini vurguluyor.
- 24:46Müzik ve Eğlence
- Konuşmacı, Türk pop müziğini çok dinlemediğini ancak can sıkıldığında Tarkan'ın şarkılarını dinlediğini ve bunun huzur verdiğini belirtiyor.
- Yiğit Özgür'ün karikatürlerini "prozac" olarak nitelendiriyor ve depresyon anlarında kendini iyileştirmek için onları izlediğini söylüyor.
- Yiğit Özgür'ün yeteneğinin Türkiye'nin çok üstünde olduğunu, mizahtaki yeteneğinin dünya çapında etki yarattığını vurguluyor.