Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Otokar'ın kuruluşundan günümüze kadar olan tarihini anlatan bir belgesel formatındadır. Videoda, 1963 yılında İzzet Bey tarafından kurulan Otobüs A.Ş.'nin (bugünkü Otokar) gelişimi kronolojik olarak anlatılmaktadır.
- Video, Otokar'ın Türkiye'nin ilk şehirlerarası otobüsünü üretmesinden başlayarak, Apollo otobüsünün geliştirilmesi, Koç Grubu'na katılması, Land Rover distribütörlüğü, zırhlı araç üretimi, Colbra ve Sultan gibi yeni modellerin piyasaya sürülmesi ve son olarak Altay tank projesinin başlangıcına kadar olan süreci göstermektedir. Ayrıca, Sakarya'daki yeni fabrika, İstanbul Freudhow şirketi ile birleşme ve Avrupa'nın en büyük toplu taşıma ihalesini kazanma gibi önemli dönüm noktaları da anlatılmaktadır.
- 00:20Otokar'ın Kuruluşu ve İlk Başarıları
- Yıllar başarılar paylaşılan ve öğrenilen öykülerdir, başlangıç zor olsa da geleceğe olan inanç başarıya götürür.
- 1963 senesinde İzzet Bey Otobüs A.Ş.'yi (bugünkü adıyla Otokar) resmi olarak kurdu.
- Türkiye'nin ilk şehirlerarası otobüsünü Magirus Dodges lisansıyla ürettik ve bu otobüs 50 yaşında olmasına rağmen Türkiye'nin en iyi ve en tercih edilen otobüsü idi.
- 01:32Modernleşme Dönemi
- 1968'de hava süspansiyonlu dönemin en modern şehirlerarası otobüsünü ürettik ve kullanıcılar bu otobüse Apollo 8 uzay mekiğinin ismini verdi.
- 1970'lerde insanlar için ekmek teknesi olacak bir minibüs hayal ettik ve ürettik, bu minibüs o kadar isim yaptı ki Kırkpınar güreşinde güreşen başpehlivan için Magirus lakabını bile taktıkları oldu.
- Koç Grubu geldikten sonra bir Koç topluluğuna girdik ve 1984'te ismimiz gururla taşıyacağımız Otokar oldu.
- 02:46Land Rover Dönemi
- Land Rover'ın Türkiye'ye gelme isteği Otokar için yeni bir fırsattı ve Land Rover distribütörü olduktan sonraki beş sene içerisinde otuzsekiz değişik gövde tipinde araç üretti.
- Jandarma Genel Komutanlığı'nın açtığı 450 adetlik ihaleyi kazandık ve Otogarın geleceği Land Rover'ın imalatı ile başlamıştır.
- 1989'da Türkiye'nin ilk askeri zırhlı aracını tasarladık ve bu araç Cezayir'de pusuya düşürülen bir yüzbaşının 425 kurşun isabet almasına rağmen kurtulmasına yardımcı oldu.
- 04:43Yeni Fabrikalar ve Yeni Ürünler
- Sakarya'daki yeni fabrikamız adım adım devreye girdi ve İstanbul Freudhow şirketi ile birleşerek ürünlerimize semi-trailer araçlarını ekledik.
- Sultan ile piyasaya geri döndük ve bu otobüs piyasanın sultanı oldu, ardından Doruk Doruk'u Kent takip etti.
- Avrupa'nın en büyük toplu taşıma ihalesi bizim oldu ve İETT için 900 adetlik Kent otobüsü üretimine başladık.
- 05:48Savunma Sanayi ve Uluslararası Başarılar
- Savunma sanayinde durmadık, güçlü AR-GE'miz sayesinde yeni zırhlı aracımız Armayı tasarladık.
- Ülkemiz sınırlarıyla yetinmedik, beş kıtada altmış ülke yollarına tasarladığımız araçlarımızı gönderdik.
- Türkiye'nin ana muharebe tankını tasarlamak için görevlendirildik ve Altay tankımızın ilk iki prototipi ortaya çıkmıştır, 6,5 yıllık geliştirme çalışmasının sonrasında 2015 yılında seri üretime hazır.