Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Sözcü Gazetesi'nde çalışan Emin Çöleşan'ın kişisel deneyimlerini anlattığı bir monolog formatındadır. Konuşmacı, hukukçu Refik Şevket İnce'nin torunu ve meteoroloji genel müdürü olan babasının oğludur.
- Video, makamdan düşen kişilerin çevresindeki insanların nasıl değiştiğini anlatmaktadır. Konuşmacı, rahmetli dedesinin ve babasının vefat ettikten sonra onların yakın çevresindeki kişilerin nasıl uzaklaştığını kendi deneyimleri üzerinden aktarır. Son bölümde ise Abdullah Gül'ün Beşiktaş-Galatasaray maçını izlerken yalnız kaldığı fotoğrafı üzerinden, makamdan düşen herkesin başına gelen bu durumu vurgular.
- İnsanın Yükselişi ve Çevresi
- İnsanlar doğar, büyür ve yetenekleri, nitelikleri ve şansı yaver giderse en yüksek makamlara kadar gelebilir.
- İnsanlar büyüdükçe çevresindeki kuşatmada giderek artar ve bu kuşatmanın içinde yağcılar, yalakalar ve fırsatçılar ilk sırayı alır.
- Türkiye'de bazıları kişinin siyasi gücünden ve forsundan, bazıları ise para gücünden yararlanmayı umar.
- 00:38Rahmetli Dedemin Hayatı
- Rahmetli dedem, annemin babası hukukçu Refik Şevket İnce, 1920 yılında ilk mecliste milletvekili olmuş, Atatürk'ün adliye vekili ve adalet bakanı olmuş, uzun yıllar CHP milletvekili olmuş.
- 1950 yılında Demokrat Parti iktidara geldiğinde milli savunma bakanı olmuş.
- Konuşmacı sekiz yaşında iken Ankara'da dedesinin elini öpüp saygılarını sunmak için evlerine gelen kişileri tanıma fırsatı bulmuş.
- 01:20Dedemin Yardım Ettiği Kişiler
- Dedemin okuttuğu kimyager bir hanım, dedemin sık sık ziyaret ettiği ve aile bireyleri tarafından "Mediha abla" olarak anılan biriymiş.
- Dedemin okuttuğu ve akademik kariyere başlayan bir genç adam (Ahmet Bey) vardı.
- Dedemin vefat ettikten sonra, bu iki kişi aynı kentte oturdukları halde evlerine başsağlığı dilemek için gelmemişler.
- 02:05Ahmet Bey'in Kariyeri ve Sonrası
- Üniversite öğretim üyesi olan Ahmet Bey sonraki yıllarda büyük başarılara imza atmış ve kendi alanındaki seçkin bilim adamlarından biri olmuş.
- Üniversitede yıllarca profesör doktor unvanı ile görev yapmış.
- Ahmet Bey'in çocuğu günün birinde AKP'den milletvekili seçilmiş.
- 02:28Karşılaşma ve Duygular
- Konuşmacı, Ahmet Bey ile karşılaştığında kendini tanıtmış ve dedesinin onu sevdiğini, okumasında dedesinin katkısı olduğunu söylemiş.
- Ahmet Bey, konuşmacının kendisinden bir istekte bulunacağını zannetmiş ve hiç yüz vermemiş, hemen uzaklaşmış.
- Konuşmacı kendine kızmış ve neden onun yanında olduğunu sorgulamış.
- 03:04Rahmetli Babamın Vefatı
- Rahmetli babanın vefatı sonrasında benzer bir olay yaşanmış.
- Babası 1960-1974 arasında on dört yıl boyunca meteoroloji genel müdürü olarak görev yapmış.
- Babası vefat ettiğinde en yakın çevresinden bazıları makam şoförü dahil gelip başsağlığı dilememiş, İkbal döneminde en yakınında yer alanlar ortalıktan kaybolmuş.
- 03:40Abdullah Gül'ün Durumu
- Konuşmacı, Abdullah Gül'ün medyada yer alan fotoğraflarını görmüş ve İstanbul'da Beşiktaş-Galatasaray maçını izlemeye gitmiş.
- Gül'ü bir locaya oturtmuşlar, maça gelen başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve kulüp başkanları yanında olmamış.
- Geçmişte Cumhurbaşkanı kimliğiyle gelseydi hoparlörlerden anons edilir, herkes ayakta karşılar ve yanında oturmak için sıraya girerdi.
- 04:25Sonuç
- Türkiye'de bir yere gelmiş herkesin başına gelen olayı şimdi Abdullah Bey yaşıyor.
- Sadece o değil herkes, makamdan düştüğünüz anda sizi terk edip uzaklaşır.
- Çevreniz ister istemez boşalır ve yanınızda sadece gerçek dostlarınız kalır.