Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Nihat Hatipoğlu'nun sunduğu ve bir din adamı ile geçen dini bir sohbet programıdır. Programda Cihangir, Abdurrahman, Recep, Peker ve Hülya Hanım gibi konuklar yer almaktadır.
- Program, Hz. Peygamber ve Salebe arasındaki olaylarla başlayıp, Allah'ın müktesibi, Çanakkale Savaşı'ndaki şehitler, iman kavramı, son an imanı ve cinler hakkında dini bilgiler sunmaktadır. Video, izleyicilerden gelen soruların yanıtlanması ve Allah'a yakarış, dua ve istighfar konularıyla devam etmektedir.
- Programda ayrıca merhamet kapılarını açma duaları, cinlerin üç farklı türü (müslüman, münafık ve kafir), cinlerin yaşamları ve insanlarla ilişkileri, korkulara karşı korunma yöntemleri gibi konular ele alınmaktadır. Programın sonunda izleyicilere üç önemli dua paylaşılmaktadır.
- 00:20Allah'ın Kapısı
- Allah'ın selamı, rahmeti, mağfireti ve hidayeti dileği ile Allah'ın kapısının her zaman açık olduğu vurgulanıyor.
- Hz. Adem'den sonra da, Hz. Peygamber'e kadar ve güneş batıdan doğuncaya kadar Allah'ın kapısı hiç kapanmayacak.
- Allah'ın kapısına gelen merhametlileri, çaresiz kalanları boş çevirmemek gerektiği belirtiliyor.
- 03:06Hz. Peygamber ve Salebe
- Hz. Peygamber'in yanında oturan Salebe, yoksul olduğunu söyleyerek Allah'ın kendisine çok mal, mülk ve imkan vermesini istiyor.
- Hz. Peygamber önce suskun kalıyor, sonra "Hakkını verebildiğin az mal, hakkını veremediğin çok maldan iyidir" diyerek onu uyarıyor.
- Salebe ısrar ediyor ve Hz. Peygamber "Salebe, hakkını veremediğin malın peşinde olma, Allah'ın sana verdiğine razı ol" diyor.
- 09:52Salebe'nin Zenginleşmesi ve Değişimi
- Hz. Peygamber Salebe'nin ısrarına rağmen dua ediyor ve Salebe yerden ot bitercesine zenginleşiyor.
- Salebe zenginleştikçe camiden, mescitten ve peygamberden kopuyor, daha fazla gelmiyor.
- Zenginlik Salebe'yi Allah'tan uzaklaştırıyor ve zekat konusunda da itina göstermiyor.
- 13:53Zekat ve İmtihan
- Zekatla ilgili emirler geldiğinde Hz. Peygamber sahabeyi zekata davet etmeye gönderiyor.
- Salebe zekatı "karışık bir iş" olarak görüyor ve "Peygamber bizden haraç mı istiyor?" diye soruyor.
- Diğer zenginler zekat emrini duyunca seviniyor ve en güzel mallarını fakirlere vermek istiyorlar, ancak Salebe farklı davranıyor.
- 19:51Düşünce ve Hesap
- Dünya çok seviliyor, ancak sermaye bir amaç olmamalı, insanlar için, rahmet için bir araç olmalı.
- İnsanlar rahat uyurken, başkaları mazlumken ve lokma bulamazken ne kadar rahatımız var.
- Allah'ın kapısına gelenlerin çaresiz kalmaması gerektiği ve Allah'ın kapısının her zaman açık olduğu tekrar vurgulanıyor.
- 21:04Allah'ın Gücü ve İnsanın Acizliği
- Bir özürlü çocuğun annesi, oğlunun ilk programı izlediğinde çocuğun "bu hocamı dinle anne" dediğini anlatıyor.
- Konuşmacı, Allah'ın gücü karşısında insanın aciz olduğunu, dünyanın bütün teknolojileri ve imkanları bir araya gelse bile Allah'ın emri karşısında duraksayamayacağını vurguluyor.
- Allah'ın arzusunda kim hayır diyebilir, Allah'ın hayır dediğinde kim evet diyebilir sorularıyla insanın Allah'ın gücü karşısında acizliğini tekrarlıyor.
- 23:23Allah'ı Bilmek ve Korku ile Sevgi
- Allah'ı tanımanın ve ona boyun eğmenin Allah'ı bilmek olduğunu, Allah'ı hakkıyla anlayamamanın da Allah'ı anlamak olduğunu belirtiyor.
- Kainatı incelemek Allah'ı anlamak olduğunu vurguluyor.
- Allah'ı hakkıyla kulluk edemediğimizi düşünmenin de Allah'ı bilmek olduğunu söylüyor.
- 24:25Salebe'nin Hikayesi
- Hz. Peygamber'in Salebe'ye "Yazık oldu Salebe'ye" dediği bir olay anlatılıyor.
- Tevbe suresinde Allah'a yemin edip yardım edeceklerini söyleyen ancak Allah verince sözlerini tutmayanların münafık olduğu belirtiliyor.
- Salebe'nin zekatını alamadığı, Hz. Peygamber'in onu münafık ilan ettiği ve bu durumun Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer döneminde de devam ettiği anlatılıyor.
- 28:12Allah'la Oyun Oynamak
- Allah'la pazarlık yapmanın ve Allah'la şaka yapmanın kabul edilmeyeceği vurgulanıyor.
- Allah'ın kapısının ısrarcı tövbelere kadar açık olduğunu, ancak Salebe'nin durumunda kapının kapanmış olduğu belirtiliyor.
- Hz. Osman döneminde Salebe'nin helak olduğu, sahte zenginliğin ve fayda sağlamayan malların sahibini helak ettiği anlatılıyor.
- 29:22İsteklerimizden Hayır ve Şer
- Allah'a helal rızık isteyip Salebe gibi olmak istemediğimizi dile getiriyoruz.
- İsteklerimizden şer olanın kapısının kapatılmasını, hayır olanın kapısının açılmasını Allah'tan dileyerek dua ediyoruz.
- Şer olacaksa istemememizi, hayır olacaksa kapının açılmasını Allah'tan dileyerek dua ediyoruz.
- 30:32Çanakkale Şehitleri
- Çanakkale Haftası'nı hatırlatıyor ve şehitleri iki kelimeyle anmak gerektiğini vurguluyor.
- Mehmet ve Receb adlı iki askerin hikayesi anlatılıyor; Receb ağır yaralandığında Mehmet yanına gelip eniştesi Receb'in "Mehmet'im" diyerek başını kıbleye çevirip şehit olduğunu anlatıyor.
- Çanakkale'de Osmanlı askerlerinin düşmanlarına bile merhamet gösterdiği, düşmanlarını kucakladığı ve yardım ettiği anlatılıyor.
- 35:09Düşmanı Kucaklayan Osmanlı Askeri
- Bir İngiliz yüzbaşısının bacaklarını yaralayıp iki siper arasında kaldığı, ateşkes sırasında bir Osmanlı askerinin onu kucaklayıp düşman siperlerine bıraktığı anlatılıyor.
- Osmanlı askerlerinin imanında Kur'an ve Allah'ın düşmanlarına bile merhamet etme emri olduğu belirtiliyor.
- Bir askerin düşmanına yardım etmesi, düşmanının annesinin resmini ona vermesi ve ikisinin de şehit olması hikayesi anlatılıyor.
- 38:52Şiirler ve Programın Başlangıcı
- Program başlangıcında "Ya Rasulallah" temasında şiirler okunmaktadır.
- Programda Cihangir ve Abdurrahman konuklar olarak yer almaktadır.
- Cihangir'in yeni albüm hazırlıklarına başladığı ve online çalışmalarının devam ettiği belirtilmektedir.
- 46:04Programın İçeriği
- Programda üç farklı dua paylaşılacağı, bunlar arasında korkulacak bir şey görüldüğünde, borç ödemekte zorlananlara ve üzüntü içinde olanlara yönelik dualar bulunmaktadır.
- Programa izleyiciler mail yoluyla sorular gönderebilmekte, sitemiz nihathatipoglu.com üzerinden üye olabilir ve bağlantı kurabilirler.
- Programda bir sanatçının vefat etmesi ve son iki günde kelime-i şehadet getirdiği konusunda bir soru ele alınmaktadır.
- 50:09Kelime-i Şehadet ve Son An İmanı
- İslam'da son anda iman eden bir kişinin durumu, ömür boyu Müslüman olarak yaşayan birinin durumundan farklılık göstermektedir.
- Koma halinde (sekerat) olan kişinin iman etmesi veya tövbe etmesi anlamsızdır çünkü bu hal sorumluluğu kaldırır.
- İslam ülkesinde doğup ömür boyu Müslüman olarak yaşayan birinin son anda iman etmemesi, İslam bilinmeyen bir ülkede yaşayan kişinin ise son anda iman etmesi durumları ele alınmaktadır.
- 55:43Kenan Pars Örneği ve İslam'ın Ölçüleri
- Kenan Pars ismindeki sanatçı vefat ederken iki gün önce "Hz. Muhammed peygamberidir" demiş, bu durum kızının beyanı olarak önemli kabul ediliyor.
- Konuşmacı için İslam'ın ölçüsü Kur'an ve Hz. Muhammed'tir; bu iki ölçü tartışılmaz ve onlar konuşunca susulmalıdır.
- Konuşmacı, Kenan Pars'ı müslüman olarak ve kendi kurtarılmış olarak değerlendiriyor, çünkü İslam olmazdan önceki günahları siler.
- 58:05Kenan Pars'ın Merasimi ve Dua Edilmesi
- Konuşmacı, bir ilahi işçisi olarak Kenan Pars'ın bir müslüman gibi yıkanması, kefenlenmesi ve gömülmeli olduğunu belirtiyor.
- Her müslüman ona "Allah'ım onu bana merhamet et" diyerek dua edebilir.
- Allah son anda iyi olanlara iman nasip eder, çünkü Allah kulunu yalnız bırakmaz ve cömerttir.
- 59:32İzleyici İletişimi
- Hülya İricel adlı bir izleyici telefonla konuşmacıya bağlanıyor ve ailesinin konuşmacıdan sonra namaza başladığını söylüyor.
- Konuşmacı, izleyicilerin beylerinin konuşmalarından sonra daha geçimli, daha yumuşak ve daha merhametli olmaya başladıklarını duymaktan mutlu olduğunu belirtiyor.
- Konuşmacı, izleyicilere selam ve saygılarını iletmekte ve onların dualarını beklemektedir.
- 1:03:25Gelecek Programlar ve Cinler Hakkında Bilgiler
- Önümüzdeki çarşamba akşamı saat 20:00'de Star televizyonunda Mevlid Kandili programı yapılacak.
- Yollar açık olursa, bir sonraki gün Zonguldak'ta Çanakkale şehitlerini anma programı yapılacak.
- Cinler üç çeşittir: Müslüman cinler, münafık cinler ve kafir (İslam'ın dışındakiler) cinler.
- 1:06:44Cinler ve Peygamberlik
- Mümin cinler ibadet eder, secde eder ve Allah'ı severler.
- Cinlerden peygamber gelip gelmediği konusunda kesin bir belge yoktur, ancak Hz. Muhammed hem insan hem cinlerin peygamberidir.
- Hz. Süleyman da cinlerin peygamberidir ve Hz. Adem'den sonra insan peygamberler cinlere de hükmetmiştir.
- 1:16:13Cinlerin Özellikleri
- Cinler yerler içerir, değişik şekillere (insan ve hayvan) girebilirler.
- Cinlerin ömrü uzundur, 200-300 sene yaşayabilirler.
- Besmelesiz yemekler onların yiyeceği olarak görülür ve kemikler de onların yiyeceği olarak tanımlanmıştır.
- 1:18:37Cinlerin Yaşadığı Yerler
- Cinler terk edilmiş yerlerde barındırılır.
- Terk edilmiş bir eve girdiğimizde "Bismillahirrahmanirrahim" demek gerekir.
- Deliklerde yaşayan cinler için kaynar su dökmek ve bismillah demek önemlidir.
- 1:19:48Çocukların Korunması
- Çocuklara zarar verebilecek cinlerin olduğu söylenir.
- Çocukları yatırırken hafif loş bir ışıkta "Bismillahirrahmanirrahim" denmesi tavsiye edilir.
- Anne tarafından ayet kürsü üstü okunması çocukları korumada faydalı olabilir.
- 1:20:50Korkular ve Cinler Hakkında Bilgiler
- Hastalık dönemlerinde ve zayıf hallerde insanlarda korkular ortaya çıkabilir, bunların %90'ı gereksiz, %10'u haklı korkular olabilir.
- İnanan, besmele çeken ve Allah'a sığınan insan bu tür yaratıklardan korunur ve korkmaya gerek yoktur.
- Bu konuları bilmenin faydası vardır, aksi takdirde muskacılar, kahinler ve sihirbazlar insanları istismar edebilirler.
- 1:21:57Cinlerin Varlığı ve Özellikleri
- Bu tür yaratıklar boş evlerde, deliklerde, ağıllarda ve hayvanların barındığı yerlerde yaşayabilirler.
- Cinlerin varlığına iman etmek Kur'an'ın bir esastır ve onların varlıklarının bir anlamı vardır.
- Kur'an bunların bir kısmından bahsedilirken, hadisler bunların bir kısmını açıklar.
- 1:23:54Korku Durumunda Okunacak Dua
- Korkulacak bir şey görüldüğünde okunacak dua, üç kez tekrarlanmalıdır.
- Dua: "Allah'ım, gelebilecek herhangi bir iyiliği ancak ve yalnız sen getirirsin, giderilmesi gereken bir kötülüğü de senden başkası önleyemez, kudret ve kuvvet ancak yücelik sahibi olan, azamet sahibi olan ulu Allah'ındır."
- Bu dua karanlık yerlere girdiğinizde, endişenizde veya düşmandan korktuğunuzda okunabilir.
- 1:25:54İkinci Dua Paylaşımı
- İkinci dua: "Allah'ım bana helalinden vererek haramdan beni koru, lütuf ve ikramınla beni hoşnut olamayacağım şeylerden muhafaza ile uzak et, beni muhtaç etme onlara."
- Bu dua, Allah'ın helalinden vermesi ve haramdan korumasını istemek içindir.
- Konuşmacı, izleyicilere şükranlarını ifade ederek programı sonlandırır ve bir sonraki program için davet eder.