Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Sağlık Teknoloji Nokta Com'dan Beyza Var Yanık'ın, Ulusaş Yönetim Kurulu Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Kenan Şahin ile yaptığı bir röportajdır. Dr. Şahin, Atatürk Üniversitesi mezunu olup yaklaşık beş aydır Ulusaş Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.
- Röportajda öncelikle Dr. Şahin'in kariyeri ve Ulusaş'ın kuruluş amacı ele alınmakta, ardından Türkiye'deki sağlık teknolojilerinin gelişimi, COVID-19 tanı kitlerinin yerli üretim süreci ve ekonomik değeri anlatılmaktadır. Son bölümde ise Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyeli, sağlık ekonomisi ve sağlık turizm portalının Nisan ayı itibariyle devreye gireceği bilgisi paylaşılmaktadır.
- Röportajda ayrıca Türkiye'nin sağlık turizmi gelirlerinin 7 milyar dolar olduğu, sağlık ekonomisinin milli gelirdeki payının %4,20'den %6'ya çıkarılması gerektiği ve özel sağlık sisteminin büyütülmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
- Konuk Tanıtımı ve Kurum Hakkında Bilgiler
- Sağlık Teknoloji Nokta Com'da Ulusaş Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Doktor Salih Kenan Şahin konuk olarak yer alıyor.
- Salih Kenan Şahin, enfeksiyon hastalıkları uzmanı olup Atatürk Üniversitesi'nden 1990'da ihtisasını tamamlamış, işletme yüksek lisansı yapmış ve çeşitli kamu görevlerinde bulunmuş.
- Ulusaş, Türkiye'de sağlık turizminin desteklenmesi amacıyla 2009'un başında kurulmuş bir kurum olup, ilaç ve tıbbi cihaz safla ilişkili süreçleri yöneten bir pozisyonda devam ediyor.
- 02:16Türkiye'deki Sağlık Teknolojileri
- Türkiye son beş yılda sağlıkta dönüşümle beraber sağlıktaki teknolojide dünyanın her tarafını mutlu eden bir noktaya ulaşmış.
- Sağlık bakanlığının ve SGK'nın bu konudaki teknolojilerin oluşturulmasında lokomotiflik yapması, sektörde çok sayıda yetkin firmanın oluşmasını sağlamış.
- Sağlık teknolojileri sadece dijital teknolojiler değil, hastanedeki kullanılan tüm teknolojiler konusunda da sağlık bakanlığı dinamik bir perspektif ortaya koyuyor.
- 04:43COVID-19 Tanı Kiti Geliştirme Süreci
- Türkiye daha öncesinde de PCR teknolojileri ile ilgili ciddi çalışmalar yapmış ve firmaların bu alanda teşvik edilmesi için bakanlıklar ve TÜSEP birçok firmaya teşviklerde bulunmuş.
- Pandemi süreci ortaya çıkınca, tecrübeli firmalara COVID-19 tanı kitleri geliştirilmesi konusunda teşviklerde bulunulmuş ve bakanlık kendi laboratuvarları ve uzmanlarıyla işbirliği anlaşmaları yapmış.
- Türkiye'de çok sayıda firma PCR tanı kitlerini geliştirmiş, FDA ve Dünya Sağlık Örgütü'nden onay alanlar olduğu gibi yeni kitleler geliştirme konusunda da teknoloji en iyi şekilde kullanma konusunda gelişen firmalar var.
- 06:03Yerli Üretimin Ekonomik Değeri
- Türkiye bu süreç içerisinde en fazla test yapan ülkelerden biri olmuş, yaklaşık 25 milyon test yapılmış.
- Eğer bu kitleri yurtdışından alacak olsaydık, her bir kit için yaklaşık 10 dolar (8 lira) harcayacaktık, bu da 25 milyon kit için yaklaşık 2 milyar lira olacaktı.
- Yerli üretim sayesinde en yüksek fiyat 1,65 dolar (14-15 lira) olan kitleri kullanarak 1,6 milyar lira tasarruf edilmiş ve ayrıca yurtdışına da ciddi manada satılmış.
- 09:01Gelecekteki Hedefler
- Ulusaş'ın ana işi sağlık turizmi olup, dünyadaki partnerlerine yakından takip ederek pazarını en iyi şekilde anlamaya ve post pazardaki hacmini genişletmeye çalışıyor.
- Türkiye medikal turizmde 2018 rakamları ile dünyadaki en iyi üç ülke, 2019 rakamları ile en iyi beş ülke olmuş.
- Sağlık turizmi sadece medikal turizm değil, wellness içeren büyük bir çerçeve olup, Türkiye açısından 50 milyar dolarlık bir pazar hacmine erişilebilecek.
- 10:20Sağlık Turizmi ve Altyapı Geliştirme
- Türkiye'nin 30-32 milyar turizm gelirinin yanında 7 milyar dolarlık sağlık turizmi ve 10 milyar dolarlık medical turizm perspektifinin geliştirilmesi hedefleniyor.
- Var olan altyapının ve kapasitenin geliştirilmesi, akreditasyon ve standardizasyon ile kalitenin artırılması, ülkelerle yapılan anlaşmaların doğru formüle edilmesi ve yurtdışı finansörlerle sözleşmelerin yapılması önemli ajandalar.
- Türkiye'nin doğru tanıtılması, diplomasisinin oluşturulması ve yurt dışındaki sağlık kuruluşlarının oluşturulması BUSAS'in ana gündemlerinin başında geliyor.
- 11:15Sağlık Turizmi Pazarı ve Teknolojik Altyapı
- Türkiye, dünya genelinde yaklaşık 30 ülkeden sağlık turizmi noktasında hasta alıyor ve belli pazarlarda lider durumda.
- Port yılbaşı itibariyle devreye girdi ancak teknik ve altyapı ile ilgili problemler yaşanıyor.
- Nisan ayı ile beraber sağlık turizm portalı ile tanıtım konusunda fırsatlar değerlendirilecek ve kalite düşürenler için düzeltmeler daha hızlı yapılacak.
- 12:12Sağlık Ekonomisi ve Hedefler
- Sağlık hem sosyal hem ekonomik bir olay olup, bedava sağlık kavramı insanların sağlık harcamalarını cepten yapmaması anlamına geliyor.
- Türkiye bugün sağlık ekonomisi olarak günlük gelirin %4,20'si ile bu işi yapmaya çalışıyor, ancak bu oranın milli gelir %6'ya çıkarılması gerekiyor.
- Sağlık ekonomisinin büyümesi, 5 milyar dolarlık hacme ulaşması ve sigortalarından da 5 milyar dolarlık hacme ulaşması hedefleniyor.