Buradasın
Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Merkezi Röportajı
youtube.com/watch?v=2Csbc8OHFvwYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Malatya İnönü Üniversitesi'nde karaciğer nakli merkezi konusunda uzman bir cerrah ve dekan ile yapılan bir röportajdır. Konuşmacı, Amerika'daki eğitim sürecinden sonra Türkiye'ye dönen ve 2007'de dekan olan bir cerrahdır.
- Röportajda Malatya İnönü Üniversitesi'nin karaciğer nakli programının gelişimi, başarıları ve gelecekteki potansiyeli ele alınmaktadır. Konuşmacı, 2002'de Malatya'da yapılan ilk karaciğer ameliyatından başlayarak, 2007'de 54, 2008'de 153 karaciğer nakli yapıldığını ve şehrin gelecekte Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olacağını belirtmektedir.
- Röportajda ayrıca, Malatya'nın karaciğer nakli alanında Pittsburgh gibi bir merkez haline geleceği, şehrin yılda 100-200 milyon dolar gelir sağlayabileceği ve dünya karaciğer nakli toplantılarını burada düzenlemek istendiği vurgulanmaktadır. Konuşmacı, İstanbul'daki hastanelerden gelen yüksek maaş tekliflerine rağmen Malatya'yı tercih ettiğini ve "Yılın Malatyalısı" ödülünü aldığını da paylaşmaktadır.
- Amerika'daki Deneyimler
- Konuşmacı, Amerika'da karaciğer nakli konusunda ileri noktaya ulaştıklarını belirtiyor.
- Bir yıl kadar kısa sürede eğitimini tamamladığını ve Amerika'da evlendiğini, çocuğunu da Amerika'da doğurduğunu anlatıyor.
- Amerika'da çalıştığı okulda Thomas Starzl ve John Fank adlı uzman cerrahlarla çalıştığını, karaciğer naklinin hiç görülmeyen taraflarını gördüğünü ve onlara hayranlıkla izlediğini söylüyor.
- 02:04Karaciğer Naklinin Zorlukları
- Thomas Starzl'ın ofisinde "Bu iş kolay olsaydı herkes yapardı" yazısını gördüğü ve bu yazının kendisini çok etkilediğini belirtiyor.
- Türkiye'de karaciğer nakli yapabilen merkezlerin beş-altı olduğunu ve sayı itibariyle on kişi olduğunu söylüyor.
- Malatya İnönü Üniversitesi'nin Türkiye'de, Avrupa'da ve Amerika kıtasında karaciğer nakli açısından birinci olduğunu, sadece Kore'nin başkenti Seoul'deki Assan Medical Center'dan fazla yaptığını belirtiyor.
- 04:26Malatya'nın Dünyadaki Konumu
- Karaciğer naklinde yapmadıkları açık kalan hiçbir şey kalmadığını, sadece iki vericiden alınan karaciğerleri bir kişiye takma tek eksik olduğunu anlatıyor.
- Geçen hafta bu eksikliği de doldurduklarını ve artık dünyada yapılıp da Malatya'da yapılmayan karaciğer nakli veya karaciğerle ilgili bir ameliyat kalmadığını belirtiyor.
- Sistematik, düzenli ve kadrolu altyapıya sahip olmanın Malatya'ya yılda en az yüz milyon dolar, büyük ihtimalle ikiyüz milyon dolara yakın gelir sağlayacağını öngörüyor.
- 06:58Malatya'nın Geleceği
- Malatya'nın dünya merkezi haline getirilmesinin zor kısmının geçtiğini, artık geriye teferruatların kaldığını belirtiyor.
- 2008'in bilançosunun çıkmasını beklediğini ve bu bilançonun şehirde, ülkede ve Avrupa'da görülmesini istediğini söylüyor.
- Rektör adayı olduğunu ve rektörün kendisine çok sıcak bakmasını, ancak dekanlık görevini kabul etmenin ameliyat yapmada zaman ayırmanın zorluğunu anladığı için tercih ettiğini anlatıyor.
- 10:09Karaciğer Nakli Çalışmaları
- Konuşmacı, dekan olmasaydı 2007 yılında karaciğer nakli çalışmalarının bu kadar ivme kazanamayacağını belirtiyor.
- 2007 yılında dekan olarak 54 karaciğer nakli, 2008 yılında ise 153 karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini söylüyor.
- Münci Kalayoğlu'nun Kayseri Üniversitesi'nde verdiği konferansta, Malatya'nın karaciğer nakli yapabildiğinin nedeni dekanlık yapan kişinin varlığı olduğunu belirtmiş.
- 12:15Malatya Deneyiminin Önemi
- Konuşmacı, önümüzdeki ay Memorial Hastanesi'nde "Malatya Deneyimi" konulu bir sunum yapacağını belirtiyor.
- Bilim camiasında karaciğer nakli konusunda Malatya'nın hayal bile edilemeyecek bir başarı elde ettiğini vurguluyor.
- Daha önce "taşra üniversitesi" veya "perifer üniversitesi" olarak adlandırılan Malatya'nın şimdi büyük bir başarıyla tanındığını ifade ediyor.
- 14:34Malatya'ya Karşı Sevgi
- Konuşmacı, İstanbul'daki hastanelerden aylık yüz bin dolar teklifler almasına rağmen Malatya'ya kalma kararı aldığını belirtiyor.
- Malatya'ya karşı sevgi ve şehirde büyüdüğünü, burada olacak her şeyin Malatya'da olmasını istediğini söylüyor.
- Malatya'da "Yılın Malatyalısı" ödülünü, dış tekliflere hayır deyip şehri tercih ettiği için kazandığını ifade ediyor.
- 17:22Malatya'nın Geleceği
- Konuşmacı, karaciğer nakli çalışmalarının Malatya'yı şehir anlamında çok iyi yönlere götüreceğini düşünüyor.
- Malatya'nın Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirleri geride bırakıp ön plana çıkacağını vurguluyor.
- Gelecekte Malatya'da dünya karaciğer nakli toplantısının yapılması, çevresel ülkelerle anlaşmaların imzalanması ve şehrin "karaciğer nakli" ile tanınması hedeflerini belirtiyor.
- 19:25Malatya'nın Karaciğer Nakli Potansiyeli
- Konuşmacı, Malatya'nın karaciğer nakli konusunda Pittsburg gibi bir merkez olabileceğini ve bu sayede şehrin adının duyurulacağını ve büyük kazanç sağlayacağını düşünüyor.
- İşadamlarının 20 tane daha otel yapması gerektiğini ve tüm otellerin para kazanacağını belirtiyor.
- Zorluğu aştıklarını ve bundan sonraki gelişimin daha kolay olacağına inanıyor.
- 20:42İlk Karaciğer Ameliyatı Deneyimi
- Konuşmacı, 2012'de Malatya'da ilk karaciğer ameliyatını yaptığını ve hastayla birlikte hastanede birkaç gün kaldığını anlatıyor.
- İlk ameliyatın çok uzun sürdüğünü, yaklaşık 20 saat geçtiğini belirtiyor.
- Ameliyat sonrası hastanın yanında kaldığı için ortaya çıkan sorunları bertaraf edebildiğini söylüyor.
- 21:49Günümüzdeki Ameliyat Süreci
- Günümüzde karaciğer nakli ameliyatlarının 4-5 saat, en fazla 6 saat sürdüğünü belirtiyor.
- Malatya'nın bu konuda iyi bir noktada olduğunu ve şehre getirdiklerine değer verilmesi gerektiğini vurguluyor.
- Başka şehirlerin bu alanla ilgilenmeye başlayabileceğini, bu ipin ucunun koyverilmemesi gerektiğini söylüyor.
- 22:22Parlamentoda Oluşan Tartışma
- Bir milletvekili, karaciğer nakli konusunda ileri geri konuştuğunu ve bir hastayı gönderdiğini anlatıyor.
- Haziran ayında rektörlük seçimlerinde hazırlanıp ameliyata giren bir hastanın iki gün sonra kaybedilmesi üzerine görüşmelerin olduğu ve çirkin tarzda konuşmaların yapıldığı belirtiliyor.
- Konuşmacı, hastanın ameliyat edilemez raporu verildiğini söyleyen milletvekilinin konuşmalarının bilgisiz olduğunu vurguluyor.
- 23:38Karaciğer Nakli Ameliyatlarındaki Riskler
- Karaciğer nakli ameliyatlarında her hastayı yaşatabilmek mümkün olmadığını, dünyanın en iyi merkezlerinde bile 100 ameliyattan 10-15 tanesinin kaybedildiğini belirtiyor.
- Malatya'ya gelen hastaların genellikle ağır durumda olduğunu, 3-5 saat kalmış veya komayla gelen hastalar olduğunu anlatıyor.
- Ameliyat sonrası karaciğerin iflas ettiği durumlarda kanamaların meydana geldiğini ve bu kanamaların durdurulamayabileceğini açıklıyor.
- 25:01Sirozlu Hastalarda Kanama Riski
- Sirozlu hastalarda karaciğerden geçmeyen kanın çevreye geçmeye başladığını ve kılcal damarların geliştiğini açıklıyor.
- Bu kılcal damarların kanamaya başladığında durdurulamayabileceğini, karaciğerin çalışmaya başlaması gerektiğine dikkat çekiyor.
- Ameliyat sonrası hastanın daha erken gelmesinin daha iyi olacağını belirtiyor.