Buradasın
Katarakt Hastalığı ve Tedavisi Hakkında Bilgilendirici Röportaj
youtube.com/watch?v=8VXzMVUBAk0Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Dünya Göz Klinikasından devletli oftalmoloji cerrahı Halit Özhisar ile yapılan bir sağlık programıdır. Halit Bey, 25 yıllık meslek hayatı ve 20 yıllık ameliyat tecrübesi olan bir uzmandır.
- Video, katarakt hastalığının ne olduğu, gelişim süreci, belirtileri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler sunmaktadır. İçerik, kataraktın lens kesifleşmesi sonucu gelişen bir durum olduğunu açıklayarak başlıyor, ardından tedavi seçenekleri (gözlükler, fako ve lazer ameliyatları) ve kullanılan lens türleri (monofokal, trifokal, tetrafokal) hakkında bilgiler veriyor. Son bölümde ise ameliyat sonrası yaşanan sorunlar (arka kapsül kesafeti, çift görme, sulanma) ve bunların tedavisi anlatılmaktadır.
- Program, izleyicilerin sorularını yanıtlamak suretiyle ilerlemekte ve katarakt hastalığına sahip veya risk altındaki kişiler için göz sağlığı hakkında pratik tavsiyeler sunmaktadır.
- 01:22Programın Konuğu ve Katarakt Tanımı
- Programın konuğu, Dünya Göz Klinikasından devletli oftalmoloji cerrahı Halit Özhisar'dır.
- Halit Bey, meslek hayatında yaklaşık 25 yıllık hekimlik ve 20 yıllık ameliyat tecrübesine sahiptir.
- Programda katarakt hastalığı ve varis suyu konusunda bilgi verilecektir.
- 02:04Katarakt Hastalığının Anatomik Açıklaması
- Katarakt, gözün ön hissesinde bulunan, görüntüyü makulaya düşüren ve odaklanma yapan lensin bozukluğu durumudur.
- Normalde lens cam gibi saydam olmalı ve etrafındaki zonüller sayesinde kasılıp gevşeyerek uzak ve yakın görüntülerin odaklanmasını sağlar.
- Doğum sırasında da konjenital katarakt adı verilen bir durum olabilir ve bu durumda derhal ameliyat yapılmalıdır.
- 03:25Katarakt Hastalığının Gelişimi
- Katarakt, genellikle 40-45 yaşına kadar lensin görevini muntazaman yapması sonrasında başlar.
- Bu yaşın ardından lens içindeki proteinler esnekliğini kaybeder ve zonüller eski fonksiyonlarını yerine getiremez.
- İlk olarak yakından görme bozukluğu başlar, zamanla uzaktan görme de bozulur ve lens içindeki protein yapısı kesafet kazanır.
- 05:17Katarakt Hastalığının Tedavisi
- Erken dönemde hastalar genellikle gözlüklerle görme eksikliklerini gidermeye çalışır.
- Gözlükler artık fayda etmez hale geldiğinde mecburen ameliyat yapılır.
- Ameliyatlar hastanın isteğine göre düzenlenir.
- 06:02Katarakt Risk Faktörleri
- Katarakt herkeste kesinlikle oluşmaz, yaşam tarzı ile alakalıdır.
- Diyabet, tansiyon, romatizmal hastalıklar, kortizon ve anti-romatizmal ilaç kullanımı katarakt gelişimini hızlandırır.
- Doğal beslenme, güneş ışınlarına az maruziyet ve sağlıklı yaşam tarzı katarakt gelişimini geciktirebilir.
- 07:21Katarakt Semptomları ve Tedavi Yöntemleri
- Kataraktta görme eksikliği, uzak ve yakın görme sorunları başlangıçta belirtiler olarak görülür.
- Görme eksikliği her zaman katarakt değildir, diyabet, retinopati veya kornea problemleri de neden olabilir.
- Katarakt şüphesi durumunda bir göz doktoru (oftalmoloji) muayenesi yapılmalıdır.
- Ameliyat sırasında lensin içindeki bozuk proteinler temizlenir ve yerine multifokal, trifokal veya tetrafokal lens yerleştirilir.
- 10:47Katarakt Hastalığı ve Nedenleri
- 50 yaş civarında miyop olmayan hastalarda gözün içindeki linsanın fonksiyonunu yapamaması sonucu odaklanma sorunu yaşanır.
- Linsanın proteinleri yaşlandığı için sfinkter kasları ve dilatasyon kasları görevini yapamaz, bu da net görme sorununa neden olur.
- Bu durum aslında katarakt başlangıcını temsil eder, ancak mirvari suyu yerleşmemiş olsa bile.
- 11:40Katarakt Tedavisi ve Alternatifler
- Teknoloji gelişmeden önce hastalar 60-70, hatta 80 yaşına kadar gözlük kullanarak tedavi edilirdi.
- Teknolojinin gelişmesiyle hastaların iyice katarakt kapanmasını beklemek yerine, lensin içindeki proteinler temizlenerek yeni bir lens yerleştirilmesi mümkün hale geldi.
- Hastalar ameliyat istemiyorsa gözlük verilir ve takibe alınır, ancak bekledikçe görme kalitesi düşer ve katarakt ilerler.
- 13:12Katarakt İlerlemesi ve Riskler
- Katarakt ilerlemesini durduracak bir tedavi yoktur, yaşlanmayı durduran hiçbir şey mevcut değildir.
- Katarakt ilerledikçe lensin içindeki proteinler bozulur, su toplar ve şişer (entresan katarakt), bu da göz tezini artırır.
- Göz tezi artınca optik sinir beslenemez ve ölebilir, 60 yaş üstünde bir hafta veya on gün kalsın görmeyi kaybedilir.
- 14:28Katarakt Ameliyatında Kullanılan Lensler
- Katarakt ameliyatında iki grup lens kullanılır: monofokal (tek odaklı) ve trifokal/tetrafokal (dört odaklı) lensler.
- Monofokal lensler uzaktan gelen görüntüleri görme merkezine düşürür, yakından gelenleri göstermez ve genellikle diyabet hastaları ve makula dejenerasyonu olan hastalarda kullanılır.
- Tetrafokal lensler hem uzak hem yakındaki görüntüleri görme merkezine düşürür, böylece hasta ameliyat sonrası gözlük kullanma ihtiyacı hissetmez.
- 17:05Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyat sonrası hastanın görmesinin yüz faize çıkartılması ve derecesinin sıfırlanması hedeflenir.
- Ameliyat sonrası kalan küçük numaralar egzami lazerle veya başka tekniklerle sıfırlanabilir.
- Hastalar ameliyat sonrası gözlükten tamamen azat edilir.
- 17:15Katarakt Ameliyatı ve Sekonder Katarakt
- Katarakt ameliyatında lensin ön kapsülası küçük bir lazerle temizlenip içine lens yerleştirilir, bu lens ön ve arka kapsüle yapışır.
- Operasyondan sonra yüzde 70-80 hastada arka kapsüle kesafet bağlanma gelişebilir, bu duruma "sekonder katarakt" denir.
- Sekonder katarakt, YAG lazer kapsülütomi adı verilen basit bir teknikle 10-15 saniye içinde tedavi edilebilir.
- 18:40Katarakt Ameliyatından Sonra Sulanma Sorunu
- Katarakt ameliyatından sonra gözlerde sulanma, lensin henüz vücutta yerleşmemesi veya vücuttan reaksiyon göstermesi olabilir.
- Ameliyat sonrası ortalama 45 gün kortizonlu damla kullanılır, ardından antibiyotikli damlalar devreye girer.
- Sulanma devam ederse gözyaşı kanalındaki tıkanıklık veya arka kapsüldeki opasiteler (kesafet bağlanma) kontrol edilmelidir.
- 19:59Çift Görme Sorunu
- Çift görme, beyin mekanizması veya göz kaslarının disfonksiyonu sonucu oluşabilir.
- İki gözden gelen görüntüler beyinde birleşir, görme merkezinde problem yaşanırsa bu birleşme gerçekleşmez ve çift görme oluşur.
- Bu durum nöroftalmoloji ve nöropatolojik sorunlarla ilişkilidir ve beyin doktoru tarafından incelenmesi gerekir.
- 21:54Güneş Yuvaları Koruma
- Güneşli mevsimlerde gözlerin korunması önemlidir.
- Güneş yuvalarına karşı alerji olan hastalarda ultraviyole 400 korumalı, polaroid ve turuncu renkte gözlük kullanılmalıdır.
- Antialerjik damla terapisi de çiftli kullanılarak hasta rahatlatılabilir.