Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- NTV'de yayınlanan bu röportajda, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Tufan Tükek ile COVID-19 ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar hakkında konuşulmaktadır.
- Röportajda, İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi edilen 35 ağır COVID-19 vakasının tedavi süreci kitap haline getirildiği ve COVID-19 hastaları izleme merkezi kurulduğu anlatılmaktadır. Profesör Tükek, COVID-19'un sadece solunum yolu enfeksiyonu değil, kalp, böbrek, karaciğer, beyin ve pankreas gibi farklı organlara da zarar verebileceğini vurgulamaktadır. İzleme merkezi, hastalığı geçirmiş hastaların uzun vadeli sağlık durumlarını takip etmek ve aşıların etkinliğini değerlendirmek amacıyla kurulmuştur.
- İstanbul Tıp Fakültesi'nin COVID-19 Kitabı
- Coronavirüs ile ilgili hala bilinmeyen birçok şey var ve salgın sürecinde bilimsel çalışmalar yapılıyor.
- İstanbul Tıp Fakültesi'nde hastanenin en ağır seyreden otuzbeş vakasının tedavi süreci kitap haline getirildi.
- Fakülte bünyesinde COVID-19 hastaları izleme merkezi kuruldu.
- 00:58Kitabın İçeriği ve Amacı
- Kitap, İstanbul Tıp Fakültesi'nde servise yatırılan ciddi pnömali olan ve yoğun bakım ihtiyacı olabilecek otuzbeş adet vakayı enine boyuna tartışmak suretiyle oluşturuldu.
- Seçilen vakalar genellikle kronik böbrek hastalığı olan, böbrek nakilli olan, kanser hastası olan ve ileri yaşta olan hastalardı.
- Kitapta sağlık bakanlığı protokollerine giren tedaviler ve ufak çaplı uygulanan bazı yöntemler anlatıldı.
- 02:45COVID-19'un Bilinmeyen Özellikleri
- COVID-19, üst solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüs olmasına rağmen, kalp, böbrek, karaciğer, beyin ve nörolojik bulgularla ortaya çıkan semptomlar gibi değişik semptomatoloji ile karşımıza çıkıyor.
- Virüs, diyabetle ilgili bulgular olabileceği ve diyabetik hastaların kan şekerini bozulmasına neden olabileceği şeklinde bilgiler de ulaşmaya başladı.
- Damarın iç yüzeyini kaplayan endotel hücre tabakasının hasarlanmasının kısa süre içerisinde damar tıkanıklığı ile sonuçlandığı gözlemlendi.
- 04:27COVID-19 İzleme Merkezi
- İzleme merkezinin amacı, COVID-19 geçiren hastaların hastalığı geçirdikten sonra tamamen düzeldikten sonra klinik olarak değerlendirilmesi.
- Hastaların psikolojik ve beslenme problemleri olabileceği, hipertansiyon ve diyabet gibi kombit hastalıklarında kötüleşme ortaya çıkabileceği düşünülüyor.
- Üç aydan itibaren akciğer ve kalp üzerinde ciddi hasar bırakabileceği düşünülen organlara yönelik tetkikler başlayacak.
- 06:33İzleme Merkezinin Çalışma Şekli
- Şu anda yaklaşık altıbinbeşyüz civarında COVID-19 geçiren hasta var ve bunların içerisinde binbeşyüz civarında ağır olanlar takip edilecek.
- Günlük hasta sayısı elli olarak belirlenmiş olup, bu sayı yüze de çıkabilir ve sadece İstanbul Tıp Fakültesi değil, İstanbul'daki diğer hastalara da hizmet edilecek.
- Hastaların kan örnekleri alınarak biyobank oluşturulacak ve genetik testler dahil birçok test yapılarak COVID-19 ile ilgili bilinmeyen sorular cevaplanmaya çalışılacak.