• Buradasın

    Intradermal Enjeksiyon Uygulaması Eğitim Videosu

    youtube.com/watch?v=HgDekxXhdQM

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir sağlık personeli tarafından sunulan, Ayşe Kaya adlı hastaya alerji testi için intradermal enjeksiyon uygulaması eğitim içeriğidir.
    • Video, intradermal enjeksiyon uygulamasının tüm aşamalarını adım adım göstermektedir. Önce gerekli malzemeler tanıtılıyor, ardından doğru hastayı tanımlama, hastaya açıklama yapma, uygulama bölgesini seçme, iğne açısı ayarlama ve uygulama yapma teknikleri detaylı olarak anlatılıyor. Ayrıca uygulama sonrası kayıt tutma ve atık yönetimi konuları da ele alınıyor.
    • Videoda 27-28 gaz iğne kullanılarak dermis tabakasına 5-15 derecelik açıyla girilmesi, en fazla 5 cc ilaç uygulanması gerektiği belirtilmektedir. Uygulama sonrası nohut büyüklüğünde bir yuvarlak oluştuğunda alerji gelişimi ihtimali olduğu ve 72 saat boyunca kontrol edilmesi gerektiği açıklanmaktadır.
    Intradermal Enjeksiyon İçin Gerekli Malzemeler
    • Intradermal enjeksiyon uygulaması için gerekli malzemeler: uygun enjektör, alkollü pamuk, kalem, kayıt defteri, atık kutusu, alkol ve naster eldiven.
    • Intradermal enjeksiyon için 27-28 numaralı iğne ucu kullanılmalı çünkü dermis tabakasına en uygun derinlikte enjekte edilmesi gerekir.
    • En fazla 0,5 cc enjeksiyon uygulaması yapılabilir, daha fazla çekmek gerekmez.
    02:08Hasta Tanımlama ve Hazırlık
    • Doğru hastayı tanımlamak için hasta ile iletişim kurup adı soyadı sorgulanmalı ve bileklikteki bilgiler kontrol edilmelidir.
    • Kırmızı bileklik, hastanın alerjisi olduğunu gösterir.
    • Hasta uygulamaya izin vermesi ve bilgilendirme yapması gereklidir.
    03:43Uygulama Bölgesi Seçimi
    • Intradermal enjeksiyon için kolun iç yüzü en sık kullanılan ve uygun bölge olup, mahremiyet açısından ve damarsız olması açısından tercih edilir.
    • Diğer uygulama bölgeleri: scapulanın altında, ventra gluteal bölgenin üstünde ve göğsün üst kısmında.
    • Uygulama bölgesi kılsız ve damarsız olmalı.
    04:32Enjeksiyon Uygulaması
    • Uygulama bölgesi yukarıdan aşağıya doğru bir kez silinmelidir.
    • Enjektör 5-15 derece açıda tutulmalı, çok derine girmek veya çok açısal olmak istenmez.
    • İğne deride bir milim kadar ilerledikten sonra ilacın enjekte edilmesi ve nohut büyüklüğünde bir yuvarlak oluşması beklenir.
    07:25Sonrası Bakım ve Kayıt
    • Uygulama bölgesi kalemle çizilmeli ve 72 saat boyunca dokunulmamalı, banyo yapılmamalı ve ıslatılmamalıdır.
    • Uygulama sonrası tarih, saat ve uygulayanın adının baş harfleri yazılmalı.
    • Doğru kayıt yapılmalı, atık yönetimi yapılmalı ve eldivenler çıkarılmalıdır.
    09:37Intradermal Enjeksiyon Tekniği
    • Intradermal enjeksiyon için 27-28 numaralı gaz iğne kullanılır ve dermis tabakasına uygulanır.
    • Enjeksiyon 5-15 derecelik açıyla yapılır ve en fazla 5 cc ilaç uygulanabilir.
    • Parantel ilaç uygulamalarında en yavaş emilime sahip olan intradermal enjeksiyonda nohut büyüklüğünde yuvarlak bir yanıt beklenir.
    10:10Yanıt Değerlendirme
    • Hastanın yanıtında çap ve kızarıklığın artması, alerji gelişme ihtimalini gösterir ve 72 saat boyunca kontrol edilmelidir.
    • Yanıtın gerilemesi veya tamamen ortadan kalkması, alerjinin gelişmediğini gösterir ve enjeksiyonun başarılı olduğunu ifade eder.
    • Video, Ayşe Kaya Hanımefendi ile birlikte yapılan intradermal enjeksiyon uygulamalarını göstermektedir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor