Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, histolojik çalışmalar için doku örneklerinin alınması ve işleme sürecini detaylı olarak anlatan eğitici bir içeriktir.
- Video, histolojinin tanımı ve amacından başlayarak, farelerdeki hastalıklı dokuların histoloji laboratuvarlarında incelenmesi için uygulanan yedi aşamalı işlem sürecini adım adım açıklamaktadır. Bu aşamalar; tespit (fiksasyon), suyunu alma (dehidrasyon), saydamlaştırma, parafinle muamele (parafinizasyon), blok hazırlama, kesit hazırlama ve boyama işlemidir. Her aşamanın detayları, kullanılan malzemeler ve süresi hakkında bilgiler verilmektedir.
- 00:06Histoloji ve Doku Örnekleri
- Histolojik çalışmalar, çeşitli organlardan alınan doku kesitlerinin histopatolojik yönden değerlendirilmesini kapsamaktadır.
- Histoloji, canlıyı oluşturan elemanların yapısını mikroskobik düzeyde inceleyen ve değerlendiren bilim dalıdır ve Yunanca kökenli "doku bilimi" anlamına gelir.
- Histolojide öncelikle hücrenin temel yapısal özellikleri ve fonksiyonları incelenir, ardından doku, organ ve sistemlerin mikroskobik yapısı ele alınır.
- 00:53Histoloji Laboratuvarı Aşamaları
- Histoloji laboratuvarlarında dokuların incelenmesi için yedi aşamadan oluşan bir süreç uygulanır: tespit (fiksasyon), dehidrasyon, saydamlaştırma, parafinle muamele (parafinizasyon), blok hazırlama, kesit hazırlama ve boyama.
- Tespit aşamasında doku örnekleri formalin solüsyonuna konulur ve dokunun hacminin on katı miktarda tespit solüsyonuna ihtiyaç vardır.
- Doku örnekleri sertleşeceklerinden, konulduğu kapların ağız kısımlarının materyal çıkarılmasına olanak verecek şekilde olması ve kapaklı olması gerekir.
- 02:24Doku İşleme Aşamaları
- Doku örneklerinin mikroton yardımıyla kesilmesi için öncelikle doku içindeki suyun alınıp yerine alkolün geçmesi, sonra alkolün yerine ksilol ve son olarak ksilolun yerine parafin geçirilmesi gerekir.
- Saydamlaştırma aşamasında dokudaki alkol yerine ksilo geçirilir, bu işlem dokuyu saydamlaştırır.
- Parafinasyon aşamasında dokular, 58-65 santigrat derece sıcaklıktaki parafin içinde en az iki saat bekletilir ve sertleştirilen dokular parafin içine gömülerek bloklar hazırlanır.
- 03:28Kesit Hazırlama ve Boyama
- Kesit hazırlama aşamasında parafin blok mikrotom alete monte edilir ve kesilen kesitler 35-40 derece sıcaklıktaki su banyosuna atılarak düzgün yayılır.
- Boyama işlemi için preparatlar en az 1,5 saat kısalöde tutulur, alkol serilerinden geçirilir ve gerekli boyama yöntemleri uygulanır.
- Boyanmamış parafin kesitlerinde çoğu doku elemanı renksizdir, bu nedenle doku kesitlerinin boyanması gerekir; histoloji laboratuvarlarında rutin olarak hematoksilen ve eozin boyama yöntemi kullanılmaktadır.
- 05:02Fare Dokusu Üzerindeki Uygulamalar
- Fare dokusu üzerinde histolojik işlemlerde bazı değişiklikler olabilir, dokunun takibi ve kullanılan boyalar fare dokusuna uygun olarak seçilmelidir.
- Boyanan örnekler entelle adı verilen özel bir madde ile kapatılarak kurumaya bırakılır, bu süreç 15 dakika ile bir saat arasında değişebilir.