• Buradasın

    Hayvan ve Sağlık Programı: İnek Sağlığı ve Hastalıklar

    youtube.com/watch?v=NK2xp-5lTaA

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir sunucu ve veteriner uzmanı Tahir Yavuz arasında geçen, hayvan sahiplerinin sorularını yanıtlayan bir bilgilendirme programıdır. Program 9 Mart 2015'te başlamış olup, iki yıldır devam etmektedir.
    • Program, ineklerde görülen mastitis, öksürük, tüberküloz gibi hastalıkların sebepleri, tedavi yöntemleri ve önleme stratejileri üzerine odaklanmaktadır. İzleyicilerden gelen sorular yanıtlanırken, mastitis tedavisi, antibiyotik kullanımı, aşılar, doğum sonrası sorunları ve hayvan nakliyesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar gibi konular ele alınmaktadır.
    • Programda ayrıca doğru inek bakımı teknikleri, besleme önerileri, hijyen önlemleri ve hayvan sağlığı için gerekli takviyeler hakkında pratik bilgiler sunulmaktadır. İzleyiciler Facebook ve WhatsApp üzerinden soru sorabilmekte, ancak WhatsApp'tan sesli arama yapılmaması gerektiği belirtilmektedir. Program boyunca canlı telefon bağlantısı yapılarak izleyicilerle etkileşim sağlanmıştır.
    00:16Yeni Hayvan ve Sağlık Programı
    • Program sunucusu, bir iki hafta boyunca canlı yayınların olmadığı ancak yeni programların aktarıldığı bir dönemden bahsediyor.
    • Geçen haftalarda çok sorulan sorularla ilgili bir program yapıldığını, ancak tüm soruların cevaplanamadığını belirtiyor.
    • Her pazartesi Tahir Yavuz'un programda yer alacağından bahsediliyor.
    01:24Programın Amacı ve Soru Alma Kanalları
    • Programda Facebook Bereket TV sayfası ve WhatsApp ihbar hattından sorular kabul edileceği belirtiliyor.
    • İlerleyen bölümlerde canlı bağlantılar da olacak ancak daha fazla izleyene ulaşmak için bunlar az tutulacak.
    • WhatsApp'tan sadece yazılı mesajlar cevaplanacağı, sesli aramaların cevaplanmayacağı hatırlatılıyor.
    01:59Programın Yararlanma Oranı
    • Tahir Yavuz, programların 9 Mart 2015'te başladığını ve artık iki yıl devam ettiğini belirtiyor.
    • Programdan yararlanma oranının düşük olduğunu düşünüyor çünkü sürekli tekrarlanan konularda hala sorular geliyor.
    • Örneğin, damadan dana koyulduktan sonra öksürük sorunları gibi konularda, programda defalarca anlatılan bilgilerin yeterince uygulanmadığını belirtiyor.
    03:56Sorulara Verilen Tavsiyelerin Uygulanması
    • Programa yararlanıp teşekkür mesajı iletenlerin de çok fazla olduğu belirtiliyor.
    • Memeleri hasta olan hayvanlarla ilgili bir soru örneği veriliyor; hayvan sahiplerinin memeleri temizlediklerini ancak tek havlu ile tüm hayvanları kuruladıklarını belirtiyor.
    • Tahir Yavuz, bir inek için bir havlu veya kağıt havlu kullanılması gerektiğini, havlunun mikroplar için cennet haline gelebileceğini vurguluyor.
    05:37Antibiyotik Kullanımı Hakkında Bilgili Olma
    • Bazı kişiler antibiyotik isimlerini çok iyi biliyorlar, ancak bu aslında bilgisizliğin bir belirtisi olabilir.
    • Bir çırpıda birçok antibiyotik ismi sayabilen biri, aslında antibiyotiklere çok muhtaç kaldığı ve sorunlarını iyi yönetemediği bir durumudur.
    • Antibiyotik konusu yaygın olarak yanlış anlaşılabilir çünkü insanlar "hasta olmaz, olursa da antibiyotik var" mantığıyla yaklaşır.
    06:49Antibiyotiklerin Etkili Olmayan Durumları
    • Her antibiyotik kullanıldığında her zaman iyi sonuç alınamaz.
    • Mikroorganizmalar laboratuvar koşullarında antibiyotiklere karşı savunmasız olabilirken, vücudun içinde sığınacak dokular bulup etrafını koruyarak antibiyotiklere karşı savunma kurabilir.
    • Doku konakçısı olan mikroorganizmalar, antibiyotiklere karşı dirençli olabilir ve vücutta sığınacak dokular bulabilir.
    08:43Mastitide Antibiyotik Kullanımı
    • Mastitis hastalığına yakalandıktan sonra antibiyotik kullanmaya başladığınızda, mikrop zaten içeri girmiş ve mikropluğunu yapmıştır.
    • Mikrop önde koşarken, vücut hissedince şişlik, kızarıklık ve ateş gibi yangısal reaksiyonlar meydana gelir.
    • Mastitiden kurtulamama sorunları genellikle antibiyotik kullanımına geçmeden önleyici önlemlerin alınmamasından kaynaklanır.
    10:12Mastitide Önleyici Önlemler
    • Mastitiden korunmak için ön daldırma, son daldırma ve kurulama gibi önleyici önlemler alınmalıdır.
    • Kurulama yapmadan süt almak, mikroplara yol açan ve yataklık yapan bir davranıştır.
    • Mikroorganizmalar hayvanın yattığı yerde ve meme başının derisinde bulunur, ancak normal koşullarda memeye giremezler.
    11:56Memenin Koruyucu Sistemi
    • Memenin bir koruyucu sistemi vardır ve sadece sağım sırasında müsaade eder.
    • Sağım sırasında memenin derisindeki veya yerdekilerden mikropları alıp deliğinden içeri sokabiliriz.
    • Mikroplar mikroskopta görülebilir, çıplak gözle görülemez, bu nedenle temiz görünen bir memede de mikroplar bulunabilir.
    13:37Sağım Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
    • Sağım sırasında hayvanı ve kendimizi aceleye getirmemeli, hayvanı strese sokmamalıyız.
    • Sağım yolunun virajlı olması inekler için zorlu bir süreç oluşturur, özellikle 600 kiloluk inekler için.
    • Virajda inekler duraklar, arkadakiler trafiği aksattığı için durur ve bu durumda ineklere dürtme veya vurma olabilir.
    15:08Sağım Sürecinde Stres ve Hormonlar
    • Virajda ineklere yapılan dürtme veya vurma bir stres kaynağıdır ve bu kortizol hormonunun salgılanmasına neden olur.
    • Kortizol hormonu, sütü memeye indirecek olan oksitosin hormonunun salgılanmasını yavaşlatır veya durdurur.
    • Sağım öncesinde nazik davranmak gerekir, ön daldırma ve meme temizliği yapılması önemlidir.
    16:27Sağım Sürecinin Detayları
    • Sağım öncesinde ilk damlayı ayrı bir yere sağıp iltihap, kan veya pıhtı olup olmadığını kontrol etmek gerekir.
    • Sağım süreci toplam beş dakikalık bir iş olup, iki dakika ön hazırlık ve üç dakika meme boşaltımı sürer.
    • Sağım aslında iki bölümdür: sağıma hazırlık ve sağıma, ön hazırlık yeterince uzun olması gerekir.
    18:22Vakumlu Sağım Makineleri ve Memeler
    • Vakumlu sağım makineleri, memeye yeterince süt doldurmadan asılırsa memenin ucu dışarıya pırtlar.
    • Vakum, sütü çekmek yerine memeyi çeker ve bu durum memenin koruyucu düzeneğinin bozulmasına neden olur.
    • Sağım işleminde vakit vermek ineklerin hakkı olarak kabul edilmelidir.
    20:06Sağım Sonrası Bakım
    • Sağım sonrası yemleme yapılması önemlidir, bu genellikle uygulanmamaktadır.
    • Sağım sonrası ineğin nereye gittiğini izlemek, özellikle lohusalarda ve yeni doğum yapan ineklerde çok önemlidir.
    • Lohusa takip programı, basit görünse de doğru uygulanmamaktadır.
    22:14Mastitis ve Tedavi
    • Mastitis tedavisi olmayan bir hastalıktır ve her mastitis vakası yaklaşık 800 TL'ye mal olur.
    • Mastitis tedavisinde süte geçmeyen antibiyotikler kullanılamaz çünkü sütün kalitesi zaten uygun değildir.
    • Mastitisli sütü buzağılara vermek veya süt tankına dökmek doğru değildir.
    25:23Antibiyotik Kullanımı ve Mastitis
    • "Süte geçmeyen antibiyotikler" konusu büyük bir problem oluşturmuş ve kötü yönde kullanılmıştır.
    • Sefalosporin grubu antibiyotikler yedi-sekiz jenerasyona kadar gelmiş, mikroorganizmalar bunlara karşı silahlanarak eskiden etkili olan antibiyotikler artık iyi gelmemektedir.
    • Mikroorganizmaların öldürülmesi için verilen dozun iki katı vermek gerekiyor, hatta iki katı verildiğinde bile mikroorganizmaları yok etmek mümkün olmuyor.
    26:52Mastitis ve Önlemler
    • Kuru döneme çıktıktan sonra yeni doğumda memelerin kör olması durumunda, son sağımda kuru dönem ilacı vermek ve mastitis aşısı kullanılabilir.
    • Tedavi yaparken koşulları değiştirmek önemlidir, aksi takdirde aynı sorun tekrar başa çıkacaktır.
    • Antibiyotiklerin sadece tedavi için değil, koşulların değiştirilmesi için de kullanılması gerekir.
    28:40Süt Acıması ve Sebepleri
    • Süt acıması (tat bozukluğu) çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir, bunlardan biri mastitis olabilir.
    • Sütte vitamin ve mineral eksiklikleri, özellikle E vitamini eksikliği sütün tadını bozabilir.
    • Sütün içerisindeki mikroorganizmalar sütten beslenirken atıklarını sütün içine bırakır, bu enzimatik faaliyetler sütün acılaşmasına neden olur.
    33:03Döl Tutmama Problemleri
    • Döl tutmama problemlerinde kızgınlığa gelmeyen hayvanlar olabilir.
    • Gebelik oranının düşmesi, tohumlama sırasında yapılan hatalardan kaynaklanabilir.
    • Gebelik oranını hesaplamak için tohumlanması gereken hayvan sayısı değil, tohumlanan hayvan sayısıyla Gebelik sayısı arasında oran bulunmalıdır.
    37:00Mastitis Aşısı Uygulaması
    • Mastitis aşısı yedi ayın üzerindeki bütün dişilere yapılabilir, gebe olabilir veya doğuma bir gün kala olabilir.
    • Aşı ilk yapıldıktan sonra yılda altı ayda bir tekrarlanmalıdır.
    • Mastitis aşısı sadece yedi mikroorganizma karşı koruma sağladığı için, ön daldırma, son daldırma ve sağım teknikleri de uygulanmalıdır.
    39:51Mastitis Korunma Yöntemleri
    • Memenin ucunda koruyucu bir tıpa oluşur ve bu tıpa çinko açısından önemli bir rol oynar.
    • Çinko, selenyum, E vitamini ve kalsiyum gibi besinler mastitis oranını azaltır.
    • Mastitis aşısını yedi aylık danalarda yapmak önemlidir çünkü meme dokusu daha oluşurken düşmanını tanır.
    42:30Kızgınlık İğnesi Uygulaması
    • Kızgınlık iğnesi (prostaglandin) doğumdan sonra kist varsa yumurtalıkta sarı cisim (corpus luteum) kalkmasını sağlar.
    • Hayvan kızgınlık göstermezse, yumurtalık iyi çalışmıyor anlamına gelir ve hayvan kaliteli bir yumurta yapma gücüne erişememiş olabilir.
    • Doğumdan sonra iştahsızlık ve yem yememe problemleri yaşanabilir.
    44:59Kızgınlık İğnesi Uygulama Zamanlaması
    • Kızgınlık iğnesi doğumdan sonra hemen yapıldığında zararı yoktur ancak faydası da yoktur.
    • Şahsi önerilere göre kızgınlık iğnesi doğumu takip eden 14. ve 28. günlerde, 14 gün arayla uygulanmalıdır.
    • Doğum sonrası oluşan kirli akıntılar (metritis) rahimin iyi temizlenmemesinden kaynaklanır ve bu durum potasyum ve kalsiyum eksiklikleri ile ilişkilidir.
    47:20Doğum Öncesi Beslenme ve Takviye
    • Doğumdan hemen sonra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor takviyeleri önerilmektedir.
    • Gebe ineklere D3 vitamini iki ila sekiz gün kala, ortalama yedi gün kala yüksek dozlu (bir mililitrede bir ünite) uygulanmalıdır.
    • Doğuma bir ay kala selenyum-E vitamini takviyesi yapılmalıdır.
    48:25Rahim İltihabı ve Sebepleri
    • Rahim iltihabının arkasında lüzumsuz el sokma, pis davranma ve doğum esnasında lüzumsuz müdahaleler bulunabilir.
    • Rahimin içinin iyi temizlenememesi ve tonusunu kaybetmesi rahim iltihabına neden olabilir, bu da potasyum ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilir.
    • Sarı cisim kistinin tedavisi için prostaglandin EFA 14. ve 28. günlerde iki kere uygulanmalıdır.
    49:35Kistik Yumurtalık ve Enerji Eksikliği
    • Kistik yumurtalık genellikle enerji eksikliği ile ilgilidir; enerjisi eksik olan hayvan yumurtayı oluşturur ancak döl yoluna düşüremez.
    • Kistik yumurtalıkta hayvan gelişigüzel kızgınlık gösterir ve yumurtanın döl yoluna atılmasıyla sonuçlanmaz.
    • Kistik yumurtalık ve sarı cisim kistinin tedavisi ve sebepleri farklıdır.
    51:16Kuru Dönem Hijyeni ve Beslemesi
    • Kuru dönemde temizlik, hijyen ve hayvanın ayrı bir bölmeye alınması çok önemlidir.
    • Kuru dönem beslemesinde kalsiyum aşırı zengin olmamalıdır, bu nedenle kuru dönemde yonca kullanılmamalıdır.
    • Kuru dönem için kalsiyumun aşırı yüksek olması iyi değildir çünkü memesinden süt çıkmadığı için kalsiyumun nereye gittiği sorunudur.
    52:15Kuru Dönem Önemi
    • Kuru dönem hayvanı göz ardı edilirken, bu hayvan bir yavru verecek ve süt verecektir.
    • Kuru dönem hayvanı en temiz ve en rahat yerde olmalıdır ve yonca verilmemelidir.
    • Kuru dönem yapılan yanlışlar doğum sonrası problemlere yansır; gizli hipokalsemi, rahim iltihabı, mastitis, ayak hastalığı ve sonun atılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar.
    55:17Doğum Sonrası Bakım
    • Doğuma bir ay kala selenyum-E vitamini ve bir hafta kala yüksek dozlu D3 takviyesi yapılmalıdır.
    • Doğumdan önce kalsiyum yüksek, doğumdan sonra aşırı düşük olması sonun atılamamasına neden olabilir.
    • Doğumdan sonra kalsiyumlu ve potasyumlu takviye yapılmalı, potasyum ve kalsiyum eksikliklerinden rahim tonusunu kaybeder ve kendini temizleyemez.
    57:18Yem Katkısı ve Meme Hastalıkları
    • Haplar, iğneler ve yem katkıları önemlidir; kombine haplar selenyum, E vitamini, çinko ve magnezyum içerebilir.
    • Kuru dönem katkıları, sağmal dönem için yapılanlara göre daha iyi bir yem katkısı sağlar.
    • Memelerde çıkan sivilceler iki çeşit olabilir: beyaz uzun olanlar ve siyah yumruğu gibi olan papillomatoz.
    58:57Papillomatoz Tedavisi
    • Papillomatoz tedavisi yoktur ve bulaşıcı bir hastalıktır; bu nedenle hasta hayvanı son olarak sağmak ve eliyle diğer hayvanları ellememek gerekir.
    • Siyah yumruğu gibi olan papillomatozlar kendi kendine aşılama şansı olsa da tedavisi kolay değildir.
    • İnce uzun siğil tarzında olan papillomatozlar beşeri hekimlikteki siğil ilaçlarıyla veya veteriner hekimin koterizasyon tarzında yakmasıyla tedavi edilebilir.
    1:01:31Felç Durumları
    • Beş aylık gebe ve on gün doğum yaptıktan sonra kalkamayan ineklerde felç durumu olabilir.
    • Her kalkamayan hayvan doğum felci değildir; teşhisin doğru olup olmadığı önemlidir.
    • Hipokalsemik vakaların arkasında potasyum eksikliği aranabilir ve doğum esnasında obtüratör sinirlerin ezilmesi de kalkamama nedeni olabilir.
    1:03:25Yavru Atma Problemleri
    • Yavru atma problemleri bulaşıcı tehlikeli hastalıklarla ilintili olabilir, örneğin bruselloz genelde yedi aylıkken yavru atma sorunlarına neden olur.
    • Bruselloz tahlili negatif olmasına rağmen yavru atma sorunu devam edebilir, çünkü klamidya gibi diğer hastalıklar da olabilir.
    • Erken dönemde görülen kanamalar önemli değildir, önemli olan 18. gün kızgınlık gösterip göstermediğidir.
    1:06:47Tüberküloz ve Bruselloz
    • Tüberküloz ve bruselloz sürü hastalıkları ülkeyi mahvetmiş durumdadır.
    • Damızlıkçılık sadece ağrı işletmelere mahsus olmalı ve sıkı kontrol altında olmalıdır.
    • Verem gibi hastalıklar görüldüğünde hayvanların kesilip yok edilmesi veya kalanlarla devam edilmesi gibi farklı tavsiyeler alınabilir.
    1:09:13Damlacık Enfeksiyonu ve Çiftlik Güvenliği
    • Damlacık enfeksiyonu, bir hayvan nefesiyle veya püskürtmesiyle yaptığı anda kaç tane damla çıktıysa o kadar gider öbürlerine.
    • Bir tane bile veremli hayvan çıktıysa bütün çiftliği boşaltmak gerekir, çünkü yangının fitili ateşlenmiş olur.
    • Bir kere veremli hayvan çıkınca, o fitil peşini bırakmaz ve her sene yeni veremli hayvanlar ortaya çıkar.
    1:11:00Biyogüvenlik Tedbirleri
    • Sağlam sürüye dışarıdan hayvan sokmamak gerekir, bu işin gidiş noktası ağrı işletmeler olmalıdır.
    • Ağrı işletmelerin çoğalması gerekir, aksi takdirde kendi damızlığımızı kendimiz üretemeyiz.
    • Çiftlik bazında korunmak mümkündür, dışarıdan hayvan almayarak korunabilir.
    1:13:34Bruselloz ve Tüberküloz Tehlikesi
    • Bruselloz ve tüberküloz hafife alınmakta, ancak bu hastalıklar birçok hayvansal projeyi mahvedebilir.
    • Bir tane veremli hayvan varsa hepsi hastadır, bu hastalıkları ayırmak mümkün değildir.
    • Dışarıdan, özellikle ağrı olmayan bir çiftlikten hayvan almak çok tehlikelidir.
    1:15:15Şap Aşısı ve Gebeli Hayvanlar
    • Şap hastalığı her zaman gündemde olup, bölgede pazarlar kapatılabilir.
    • Şap aşısı yerinin şişmesi normaldir, ancak aşılama stres faktörü oluşturur.
    • Gebeliğin son dönemlerine yakın, doğuma yakın dönemde şap aşısı uygulanmamalıdır çünkü aşının stres yaratması kortizol seviyesini artırabilir ve doğumu öne sürebilir.
    1:18:02Şap Aşısı ve Hayvan Nakilleri
    • Şap aşısı doğumu takip eden günlerde, üç aylık, altı aylık, dokuz aylık, oniki aylık gibi üçer aylık aralıklarla bir yaşına kadar yapılması gerekir.
    • Şap aşısı her üç-dört ayda bir yapılması önerilir, ancak üreticiler altı ayda bir önerse de dört ayda bir yapılması daha uygun olabilir.
    • Şap hastalığı Türkiye'de hayvan nakilleri ile yayılır ve hayvan nakillerinin kontrol altına alınmadığı sürece sorun devam edecektir.
    1:19:21Şap Hastalığının Yayılması
    • Şap, kendini sürekli tazeleyen bir virüsten oluşur ve 2016 yılında Nepal virüsünün Türkiye'ye gelmesiyle yayılmıştır.
    • Hayvan nakillerinin kontrolsüzce yapılması şap hastalığının hızla yayılmasına neden olur; Van'da çıkan şap iki gün içinde Konya ve İzmir'e ulaşmıştır.
    • Şap hastalığını kontrol altında tutmak için sadece devletin değil, tüm vatandaşların bilinçli olması gerekir.
    1:21:25Tüberküloz Hastalığı
    • Tüberkülozun teşhisi dış görünümüyle anlaşılamaz, şüpheli belirtiler olsa bile kesin teşhis için deri testi yapılmalıdır.
    • Deri testi sadece Tarım Bakanlığı tarafından yapılabilmekte, diğer testler henüz resmi olarak kabul edilmemektedir.
    • Tüberkülozlu hayvanlar genellikle zayıflar, öksürür ve kronikleşir, ancak bu belirtiler tüberküloz olduğunu kesin olarak göstermez.
    1:23:29Ateşli Hayvan Durumu
    • Bir hayvan sahibi, geda hayvanının doğumuna yaklaşık bir buçuk ay kala içeri alındıktan sonra sürekli 39-40 derecelik ateş yaşadığından şikayetçi olmuştur.
    • Hayvanın ateş dışında başka belirtisi yoktur, keyfi iyi olsa da iştahı düşmüştür.
    • Hayvanın dışarıda iyi durumda iken içeri alındıktan sonra hasta olduğu gözlemlenmiştir, bu durumda içeri almayı denememek önerilmektedir.
    1:29:55Tüberküloz ve Dezenfeksiyon
    • Tüberküloz gibi hastalıklar için sadece dezenfeksiyon yeterli olmaz, ahırlar bir süre boş bırakılmalıdır.
    • Kapalı ahırlar güneş görmeyen mikroplar için uygun ortamlardır, bu nedenle dezenfeksiyon sonrası boş bırakılması gerekir.
    • Tüberküloz ve brusella gibi hastalıklar sinsi ve bulaşıcıdır, tüberküloz gibi hastalıklar geçip gitmez, sürekli içeride kalır.
    1:31:54Öksürük Hastalığı ve Nedenleri
    • Öksürük aşılamayan bir problemdir çünkü hayvanlar strese karşı önlem alınmaz.
    • Öksürük genellikle hayvanların gelir gelmez 3 ila 10 gün içerisinde, ortalama bir hafta içinde başlar.
    • Mikroplar (pastörella) tek başına hastalık yapmaz, stres ve virüslerin hayvanı dirençsiz hale getirmesi gerekir.
    1:34:03Stres ve Hastalık İlişkisi
    • Hayvanı hasta eden faktör strestir, kortizol hormonu vücudun savunma mekanizmasını zayıflatır.
    • İnsanlarda uçuk virüsü gibi, hayvanlarda da ibre (herpes virüsü) orada durur ancak stres olmadan hastalık yapmaz.
    • Yol nakliyesi en büyük stres kaynağıdır, yem, yer, sahip, iklim ve hava değişiklikleri hayvanı stres altına alır.
    1:36:32Öksürük Önleme Stratejileri
    • Öksürük sorununu antibiyotikle çözülemeyeceğini, hastalığın başlamasından önce önleme alınması gerektiğini vurguluyor.
    • Hayvanlara gelir gelmez anti-stres tedavisi verilmesi gerekir, bu vitaminler veya işkembe rahatlatıcı olabilir.
    • Hayvanların sağlıklı olması için koşullar da değiştirilmelidir, amonyak dolu, sıkışık ahırlar sağlıklı bir ortam değildir.
    1:37:56Hayvan Tedavisi ve Cehalet
    • Satılamayan hayvanların pek çok yer gezdirilmesi sorunu yaşanmaktadır.
    • Birçok besçide halen hayvan pazarlarından bessilik hayvan tedarik edilmektedir.
    • Hayvanlar gelir gelmez öksürük belirtileri gösterir ve tedavi için pahalı antibiyotikler kullanılmaktadır.
    1:39:02Antibiyotik Kullanım Hataları
    • Aynı antibiyotik farklı enfeksiyonlarda etkili olmayabilir, örneğin pastörel enfeksiyonlarına etkili antibiyotik mikroplazmik enfeksiyonlarda işe yaramayabilir.
    • Hayvanların ortamı değiştirilerek temiz hava sağlanması önerilirken, yorgun ve stres altında gelen hayvanlara destek verilmesi gerekir.
    • İnsanlar genellikle kendilerini suçlamaz, sorunları antibiyotiklerin etkisizliği gibi dış faktörlere bağlı tutarlar.
    1:41:00Kellik Tedavisi
    • Kellik tedavisinde yanık yağı gibi yerel uygulamalar yerine, yüksek dozlu iyot içeren yem katkıları 20 gün kullanılarak tedavi edilebilir.
    • Kellik ve uyuz kombine olarak görüldüğünde hem uyuz hem kellik tedavisi yapılması gerekir.
    • Yanık yağı, çini taşı, sarımsak, pekmez, soda karışımı gibi yerel uygulamalar yan etkileri olabilir ve hastalığın diğer hayvanlara yayılmasına neden olabilir.
    1:43:40Aşılar ve Tedavi Yaklaşımı
    • Bazı aşılar (örneğin kuduz aşısı) tekrarlanmaya gerek duymazken, bazı aşılar (kloster, pastörella, viral aşılar) tekrarlanmalıdır.
    • Veteriner hekimlerin koruyucu hekimlik konusundaki çalışmaları dardır çünkü genellikle hasta hayvanlarla karşılaşırlar.
    • Mikroplar öne geçerken, tedavi edici yaklaşımla arkadan koşturulmaktadır.
    1:45:49Aşı Tekrarı ve Önemli Uyarılar
    • Aşıların tekrarlanması (rapel) konusunda aşı etiketindeki talimatları takip etmek önemlidir.
    • İlk kez yapılan bazı aşılar (kloster, pastörella) mutlaka tekrarlanmalıdır.
    • Rapel önerildiğinde yapılmaması, bir doz aşıyı eksik yapmanın ve hayvanın sağlığı için zararlı olabilecek bir durumun yaratılmasına neden olabilir.
    1:49:43Programın Kapanışı
    • Sunucu, izleyicilere teşekkür ederek programın sonuna geldiğini belirtti.
    • Haftalık programda hayvan ve sağlık konularında çok sorulan sorulara cevap verildi.
    • Sunucu, tüm arkadaşlarının adına izleyicilere iyi akşamlar dilekleriyle programı kapattı.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor