Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Business Channel Türk'te yayınlanan "İşkolik" programında Balat Hastanesi'nden göz hekimi İlker Yalçın ile yapılan bir röportajdır. İlker Yalçın, 1968 yılında Kırşehir'de doğmuş, İstanbul Tıp Fakültesi'ni 1992'de bitirmiş ve 2002'de göz ihtisasını tamamlamış bir uzmandır.
- Röportajda İlker Yalçın'ın göz hekimliği kariyeri, eğitim süreci ve uzmanlık alanları ele alınmaktadır. Özellikle katarakt ve lazer cerrahisi konularında uzman olan Yalçın, akıllı mercek tedavisi, üç odaklı merceklerin kullanımı, ameliyat süreci, iyileşme süresi ve maliyetleri hakkında detaylı bilgiler vermektedir.
- Yalçın, 20 yıllık kariyerinde yaklaşık 20 bin hasta görmüş ve %90-95 oranında hasta memnuniyeti elde etmiştir. Ayrıca şeker hastalığı nedeniyle gözlerde oluşan görme sorunlarına yönelik tedavi yöntemleri ve lazer tedavisinin uygulanamayacağı hasta grupları hakkında da bilgiler paylaşılmaktadır.
- 00:11Göz Hekimi İlker Yalçın'ın Tanıtımı
- Programda Balat Hastanesi'nden göz hekimi İlker Yalçın konuk olarak yer alıyor.
- İlker Yalçın 1968 yılında Kırşehir'de doğmuş, ilkokul, ortaokul ve liseyi Kırşehir'de okumuş.
- 1985 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'ne girmiş, 1992'de bitirmiş ve 1997'de Beyoğlu Göz Hastanesi'ne göz ihtisası yapmak üzere girmiş, 2002 yılında göz hekimi olarak ihtisasını tamamlamış.
- 01:42Göz Doktorluğu Branşının Seçimi
- İlker Yalçın çocuk doktoru olmayı istemiş ancak bir arkadaşının tavsiyesiyle göz hekimliği branşını seçmiş.
- Göz hekimliği cerrahi bir branş olup mikro cerrahi çok severek yaptığı bir iş.
- Göz hekimi olarak günde 100-200 göz görüyor, bu da diğer branşlara göre daha fazla göz tanıma imkanı sağlıyor.
- 03:17Göz Hekimliğinin Avantajları
- Göz hekimliğinde diğer branşlardan farklı olarak iç organı görüntülemek için dolaylı testler yapmaya gerek yok.
- Göz şeffaf bir ortam olduğu için mikroskopla korneadan optik sinire kadar tüm yapılar görülebiliyor.
- Göz hekimleri hastaların yüzünü çoğunlukla görmese de biyomikroskop altında gözlerinden tanıyabiliyorlar.
- 05:06Göz Cerrahisinin Zorlukları
- Göz cerrahisi vücudun en hassas organlarından biri olup, cerrahi alanı 2-3 cm küplük bir alan.
- Milimetrik bir hata büyük sorunlara ve tedavisi mümkün olmayan komplikasyonlara neden olabiliyor.
- Göz cerrahileri mikroskop altında yapıldığı için diğer cerrahi branşlar gibi doğrudan yapılmıyor.
- 05:48İlker Yalçın'ın Ameliyat Alanları
- İlker Yalçın daha çok katarakt ve lazer cerrahisi ile ilgileniyor.
- Miyop, astigmat, hipermetrop gibi bozuklukları düzelten egzami lazer tedavileriyle ilgileniyor.
- Şaşılık ameliyatları, gözyaşı kanalı ameliyatları, kapak ameliyatları gibi diğer ameliyatları da yapıyor.
- 06:49Lazer Cerrahisinin Güvenliği
- Teknoloji çok ilerlediği için cihazlar bir mikron iki mikron hatayla çalışabiliyor.
- Modern tıbbın en başarılı ve en güvenli ameliyatları lazer cerrahileri.
- 1991'den sonra yaygınlaşan lazer cerrahileri 1997'de FDA onayını almış, Türkiye'ye 1994 yılında gelmiş.
- 08:39Lazer Cerrahisinin Başarı Oranları
- İlker Yalçın 20 yıldır lazer cerrahisi yapıyor ve yaklaşık 20 bin hasta yapmış.
- Hasta memnuniyeti oranı yüzde 90-95 civarında, "keşke olmasaydım" diyenlerin oranı yüzde 1-2.
- Eksik düzeltme veya fazla düzeltme oranları yüzde 3-5 dolayında.
- 10:10Akıllı Mercekler
- Akıllı mercekler, smart telefonların yaygınlaşmasıyla literatüre giren bir ifade.
- Katarakt ameliyatlarından sonra gözün içerisine suni bir mercek konuluyor.
- Son yıllarda yakını da gözlüğe gerek kalmadan görebilmesini sağlayan akıllı mercekler üretildi.
- 11:22Akıllı Mercekler ve Özellikleri
- Üç odaklı yeni jenerasyon mercekler geliştirildi ve katarakt ameliyatı sonrasında bu merceklerle hastalar kısa, orta ve uzak mesafede gözlük takmadan yaşayabiliyor.
- Lazer tedavisine uygun olmayan yüksek numaralı gözlerde de bu akıllı mercekler takılabiliyor.
- Bu mercekler sadece kataraktla ilgili değil, gözlük takmak istemeyen ve katarakt olmayan hastalarda da kullanılabiliyor.
- 12:08Presbiyopi ve Akıllı Mercekler
- Yaş ilerledikçe gözler yakını görmekte zorlaşır (presbiyopi) ve bu durumda akıllı mercekler faydalı oluyor.
- Yakın için lazer tedavileri yüzde yetmiş başarı oranına sahipken, akıllı mercekler yüzde doksan-doksanbeş yakın sorununu çözüyor.
- Bu mercekler göz içerisinde ikiyüz yıllık bir ömrü var ve kaliteli olanları son derece uzun ömürlü.
- 13:49Akıllı Merceklerin Avantajları
- Dünya nüfusu yaşlanıyor ve kırk yaş üstü nüfus artıyor, bu nedenle yakını görememe sorunu yaşam kalitesini bozuyor.
- Akıllı mercekler marketlerde etiket okuma, gazete, kitap ve bilgisayar kullanma gibi günlük işlerde gözlük ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
- Ameliyat ortalama beş-altı dakika sürüyor ve iyileşme süreci bir hafta sürüyor.
- 15:39Ameliyat Süreci ve Maliyetler
- İki gözün aynı anda ilaç kullanması ve kapatılması zor olduğu için genellikle bir gün arayla ameliyatlar yapılıyor.
- Maliyetler lensin kalitesine göre değişiyor ve tercih meselesi.
- Akıllı merceklerle miyop, hipermetrop ve astigmat gibi üç bozukluk bir arada tedavi edilebiliyor.
- 17:01Yaşlanma ve Görme Bozukluğu
- Akıllı mercekler ömür boyu aynı kalıyor ve ikiyüz yıl boyunca kullanılabiliyor.
- Yaş ilerledikçe görme bozukluğu artmıyor, sadece kirlenme olabiliyor ve bu da lazer ışınıyla temizlenebiliyor.
- Şeker hastalığı (diyabet) gözün retina tabakasındaki kılcal damarları etkileyerek görme kaybına yol açabiliyor.
- 18:45Şeker Hastalığı ve Göz Tedavisi
- Şeker hastalarının gözlerindeki görme kaybı için öncelikle şeker seviyesinin normal tutulması ve hipertansiyonun düzeltilmesi gerekiyor.
- Göze enjeksiyon yoluyla verilen ilaçlar ve vitrektomi ameliyatı gibi tedavi yöntemleri var.
- Hastanın yaşam tarzına ve kalitesine dikkat etmek en önemli faktör.
- 20:23Lazer Tedavisi Uygulanamayan Hastalar
- Lazer tedavisi onsekiz yaş altına ve altmış yaş üstüne uygulanmıyor.
- Gebelikte, sistemik hastalıklar olanlarda ve ilerlemiş diyabet hastalarında lazer tedavisi yapılmıyor.
- Glokom olan gözlerde ve ciddi sistemik problemi olan hastalarda dikkatli tedavi uygulanıyor.