Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, muhabir Cemile Nur Kınacı'nın Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Hipoterapi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yaptığı bir röportajı içeriyor. Videoda Atçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Hakan Çalışkan ile görüşme yapılmaktadır.
- Video, Osmanlı döneminde at yetiştiriciliğinin merkezlerinden olan Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde engelli bireyler ve gaziler için uygulanan hipoterapi (atlı terapi) programını anlatıyor. 2013 yılında başlayan bu program, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle başlamış ve sağlık personeli (doktorlar, fizik tedavi uzmanları, fizyoterapistler, psikologlar ve hemşireler) için 85 saatlik eğitim programı sunulmuştur. Program, engelli bireylerin kas durumlarının iyileştirilmesi, denge problemlerinin çözülmesi ve topluma kazandırılması amacıyla çeşitli senaryolar içermektedir.
- 00:16Eskişehir Mahmudiye Hipoterapi Araştırma ve Uygulama Merkezi
- Osmanlı döneminde at yetiştiriciliğinin merkezlerinden olan Eskişehir'in Mahmudiye ilçesi, günümüzde hipoterapi ve atlı terapinin merkezi konumunda.
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Hipoterapi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde engelli bireyler ve gaziler rahatsızlık durumlarına göre terapiye alınıyor.
- Terapi programı, kas durumlarının iyileştirilmesi, denge problemlerinin çözülmesi ve topluma kazandırılmaları amacıyla uygulanıyor.
- 01:03Programın Başlangıcı ve Gelişimi
- Program 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle bir projeyle başladı.
- Altyapı tesisleri bittikten sonra ataterapi antrenörleri ve yardımcı personelin eğitimleri gerçekleştirildi.
- Sağlık personelinin eğitimleri de sürmekte ve pilot uygulamalar başlamıştır.
- 01:50Sağlık Personelinin Eğitimi
- Yaklaşık 17 sağlık personeli eğitimden geçti; doktorlar, fizik tedavi uzmanları, fizyoterapistler, psikologlar ve hemşireler arasında yer alıyor.
- Eğitim, temel bir eğitim ile başladı; tüm sağlık personeli atlarla tanıştırılarak atlı terapi faaliyetleri ve kavramları anlatıldı.
- Eğitim 85 saat sürdü ve uluslararası bir akredite kurumdan destek alınarak sertifikasyona tabi tutuldu.
- 03:09Terapi Senaryoları
- Otizmli bireylerin toplumda var olabilmesi için manejde yön levhaları kullanılarak yaya olarak yol bulabilmeleri öğretiliyor.
- Engelli bireyler atlarla birlikte oyun oynuyor, öğreniyor ve topluma kazandırılmış oluyor.
- Eskişehir'deki Mahmudiye Hipoterapi Araştırma ve Uygulama Merkezinde hem engelli bireyler topluma kazandırılıyor hem de onları eğitecek personel uzman eller tarafından eğitimden geçiriliyor.