Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, İngiltere'de yaşayan Kıbrıs Türk Dr. Teoman Sırrı'nın YDB Yurtdışı Türkler Başkanlığı'nın davetiyle yaptığı bir röportajdır. Dr. Sırrı, Londra Üniversitesi'nde eğitim görmüş, Oxford Üniversitesi'nde Profesör Sara Gilbert başkanlığında geliştirilen aşı hakkında bilgi veren ve çeşitli Türk toplum kuruluşlarında görev almış bir doktordur.
- Videoda Dr. Sırrı önce kendi eğitim ve kariyer hikâyesini anlatıyor, ardından COVID-19 pandemisi hakkında kapsamlı bilgiler veriyor. Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen yeni aşı, mevcut testlerin sınırlamaları, yeni antibdi testleri ve virüsün özellikleri hakkında detaylı açıklamalar yapılıyor. Ayrıca İngiltere'deki sağlık sisteminin durumu, Türkiye'nin İngiltere'ye kişisel koruyucu ekipmanlar göndermesi ve temel önlemlerin önemi vurgulanıyor.
- Video, el yıkama, mesafe tutma ve maske takma gibi temel önlemlerin önemini vurgulayarak, aşıların gelecekteki etkinliği konusunda da uyarılar içeriyor. Dr. Sırrı, Türk kökenli hastaların COVID-19'dan vefat etmesi konusundaki üzüntüsünü de dile getiriyor.
- 00:12Dr. Teoman Sırrı'nın Hayatı ve Kariyeri
- Dr. Teoman Sırrı, İngiltere'de yaşayan Kıbrıs Türk'üdür ve YDB Yurtdışı Türkler Başkanlığı'na teşekkür eder.
- Mağusa Namık Kemal Lisesi'nde talebe iken Amerikan Fielservice Internal Şahısship bursuyla Amerika'ya gitmiş, ancak Kıbrıs'ta harp çıktığı için Londra'ya gönderilmiş ve tüm tahsilatını Londra Üniversitesi'nde tamamlamıştır.
- Londra Üniversitesi'nde fizyoloji ve biyokimya eğitimini tamamladıktan sonra farmakoloji üzerine master yapmış ve Imperial College Samans Hospital Medical School'da tıp öğretimini altı yıl sürdürmüştür.
- 01:54Türkiye'deki Stajı ve Kariyeri
- Mezun olmadan önce her talebe başka bir ülkeye veya hastanede üç-dört ay staj yapması gerekiyor, Dr. Sırrı bu stajını Türkiye'de yapmak istemiş ve Cerrahpaşa Hastanesi'nde cerrahi bölümünde Profesör Muzaffer Sarıyer başkanlığında çalışmıştır.
- İngiltere'de sünnet yapmayı öğrenmek için Türkiye'ye gelmiş ve dört ay içerisinde İstanbul'da ilk apendiks ameliyatını yapmıştır.
- İngiltere'ye döndüğünde Şeyh Nazım Camisi'nde yoksul çocuklara ücretsiz sünnet yapmaya başlamıştır.
- 03:16Aile Hayatı ve Sosyal Faaliyetleri
- Dr. Sırrı evli olup, hanımı da Imperial Koleji'nden makine mühendisi mezunudur.
- Oğlu mühendis, kızı ise yüksek mimar olmuştur.
- Şu anda İngiltere'de Tıp Tabipler Birliği'nin Londra başkan yapımcısıdır ve Bitiş Medikal Assosyoloji'de misafir profesör olarak ders vermektedir.
- 04:28Ödüller ve Sosyal Sorumluluk
- 2006 yılında tıpa ve halka verdiği hizmetlerden dolayı Kraliçe Elizabeth tarafından "Member of the British Empire" ünvanını almıştır.
- Kıbrıs'a ve Mağusa'ya yaptığı yardımlardan dolayı Mağusalılar tarafından Altın Anahtar ödülünü almıştır.
- İngiltere'de Türk Toplumu Futbol Federasyonu, Kanser Derneği, Londra İzci Derneği ve Mağusalılar Devlet Komitesi'nin kurucu başkanıdır.
- 05:42Uyuşturuculara Karşı Savaş Merkezi
- Türklerin yoğun olduğu Kuzey Londra'da St. Ans Hastanesi'nde 1986 yılında Drag Dipenes (Uyuşturuculara Karşı Savaş ve Tedavi Merkezi) kurmuştur.
- Bu merkez, uyuşturuculara karşı savaş ve tedavi amacıyla kurulmuş olup, hala çalışmaktadır.
- Bu hastalığa savaşanlara ve hastalarına şifalar diliyor, ölenlere Allah rahmet eylesin diyor.
- 07:05Koronavirüs Aşıları ve Testler
- Oxford Üniversitesi'nde Profesör Sara Gilbert başkanlığında bir aşı geliştirilmiş ve yüzde seksen emin olduklarını açıklamışlardır.
- İlk olarak 510 gönüllüye aşı verilecek, bu gönüllüler 18-55 yaş aralığında sağlam ve daha önce koronavirüse bulaşmamış şahıslar olacak.
- Şu anda kullanılan testler yüzde elli doğru olup, yeni bir antibdi testi geliştirilmiş ve bu test yüzde doksandokuz doğrudur.
- 09:28Aşıların Özellikleri ve Virüs Hakkında Bilgiler
- Aşı, iki coronavirüs'ten alınmış olup, biri adenovirsden vektör, diğeri SARS coronavirüs 2'den spike proteinlerden yapılmıştır.
- Aşılar tedavi değildir, koruyucudur ve virüsler mutasyon geçirir.
- Bu coronavirüs 19, 2019'da meydana çıkmış olduğu için bu adı almıştır.
- 10:42Virüsün Özellikleri ve Korunma Yöntemleri
- Virüsler iki türdür: birinde çok kuvvetli bir zarf var, birinde yoktur; zarf varsa çok zor öldürülür.
- Bu coronavirüs yağ tabakası olduğu için kola tahriş olur, sabunlar onu tahriş eder ve 26-28 derece geçtiğinde hemen ölür.
- Virüs güneşte en az iki saat tahriş olur, ayakkabılarında ise sekiz saat veya üstünde kalırsa tahriş eder.
- 12:33Aşı Geliştirme Süreci
- Koroners 19 mayısı testlere başlanmıştır ve iki hafta içinde yeni başlanmıştır.
- Profesör Sara Gilbert'ten yüzde seksen emin olduklarını belirtmişlerdir.
- Aşıların çoğu zarar yapabilir, insanı öldürebilir, en iyi aşı etkili olacak ve zararsız olacak, tehlikesiz olacak.
- 13:58Yeni Solunum Cihazı İcatı
- Oxford Üniversitesi, University College Hastanesi ve Mercedes-Benz ile Dyson fabrikasının üçlü birleşmesiyle yeni bir solunum cihazı icat edilmiştir.
- Bu yeni cihaz, uyku apnesi için kullanılan basınçlı oksijen veren makinelerden farklı olarak, dışarı verilen virüs ve mikrobu filtre alarak dışarı çıkmasını engellemektedir.
- Yeni alette akciğerlere hava giden boru takılması gerekmez, bu sayede tedavi süresi azalır ve doktorlar ve hemşireler için daha kolay bir kullanım sunar.
- 16:01Kişisel Koruyucu Ekipman Eksikliği
- NHS'de (Ulusal Sağlık Hizmeti) kişisel koruyucu ekipmanlar (PPE) eksikliği yaşanmaktadır.
- Türkiye, İngiltere'ye 400 bin adet kişisel koruyucu ekipman, maskeler ve diğer ihtiyaçları göndermektedir.
- Kişisel koruyucu ekipmanlar olmadan hemşireler ve doktorlar bulaşabilir, şu anda en az 50 kişide bu çalışmalarda bulaşmıştır.
- 17:31İngiltere'deki Durum ve Gelecek Planları
- Dışarı çıkma yasağı ekonomiyi etkilemiş, birçok insan iflas etmek üzeredir.
- Son birkaç günde İngiltere'de hastaların ve ölüm sayısı azalmıştır.
- Hükümet, Mayıs ayında birkaç hafta içinde birçok iş yerini ve okulları açacağını açıklamıştır.
- 18:30Koronavirüs Hakkında Bilgiler
- Koronavirüs 300-500 monometre büyüklüğünde olup, SARS-CoV-2 ise 50-200 monometre büyüklüğünde küçük bir virüstür.
- Küçük virüsler bir an ısırırsa 3-5 metre havada kalabilir, bu nedenle herkesin maske takması önemlidir.
- Bazı insanlarda belirti olmadan virüs bulunabilir ve bulaştırma şansı vardır.
- 20:28Önlemler ve Uyarılar
- Yakında daha iyi antibni testleri çıkacak ve herkese yapılacaktır.
- Evde kalmak, dışarı çıkarken mesafe tutmak ve öpüşmelerden vazgeçmek önemlidir.
- Virüsler mutasyonla geçirebilir, bu nedenle yapılan aşılar ileride bize yardımcı olmayabilir.