Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir diş hekiminin diş implantları hakkında bilgi verdiği bir eğitim içeriğidir. Konuşmacı, Konak Hastanesi'nde çalışmaktadır.
- Video, implantların yapısı ve özellikleri üzerine odaklanmaktadır. İmplantların çene kemiğine uygulanmasında önemli olan faktörler (yiv tasarımları, çene kemiğinin yumuşaklığı/sertliği, kalsiyum fosfat kullanımı) detaylı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca, çene kemiği erimesi olan hastalarda uygulanan "Owlfor" ameliyatı gibi özel implant sistemleri de açıklanmaktadır. Video, implant başarısının %100 artması için dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulayarak sonlanmaktadır.
- 00:07İmplantların Özellikleri ve Önemi
- İmplantlar çene kemiğine uygulanan kök formundaki titanyumdan yapılan malzemelerdir.
- İmplantların AR-GE'si ve üretim merkezi önemlidir çünkü çene kemiğine uygulama esnasında birçok zorlukla karşılaşılabilir.
- İmplantlar kemikte tutunma süreci yaşayacak ve bu süreç bir-altı ay kadar sürebilir.
- 00:37İmplant Yiv Tasarımı ve Çene Kemik Özellikleri
- Kliniğimizde kullanılan implantlarda Blossom yiv tasarımı kullanılmaktadır ve bu yivlerin arasında minik odacıklar mevcuttur.
- Bu odacıkların arasına kemiğin girmesiyle birlikte implantın çene kemiğindeki kök kısmına kuvvetin azalması sağlanır ve boyun erimelerinin önüne geçilir.
- İmplantın başarısını etkileyen bir faktör daha çene kemiğinin yumuşaklığı ve sertliğidir.
- 01:11Çene Kemik Türlerine Göre İmplant Seçimi
- Yumuşak olan çene kemiklerinde (spongöz kemik) yiv tasarımı daha agresif olan implantlar tercih edilir.
- Kompakt kemik içinde daha silindirik formda implantlar tercih edilir çünkü kompakt kemik daha sert bir doku demektir.
- Titanyum vidanın üzerine kalsiyum fosfat ile güçlendirilme yapılması, kemik dokusuna giren vidanın dokuya penetre olmasını sağlayan bir ajandır.
- 02:08Özel İmplant Sistemleri ve OWLFOR Ameliyatı
- Şeker hastaları için özel implantlar üretilmekte ve dünyada on yıldır, Türkiye'de üç yıldır uygulanan implant sistemleri mevcuttur.
- OWLFOR ameliyatı, çene kemiği hiç kalmamış hastalarda veya üst çenede sinüs sarkması olan hastalarda implant uygulaması söz konusu olamadığında uygulanır.
- Bu ameliyatta sadece ön bölgeye dört implant vidası uygulanarak aynı gün içerisinde klinikten sabit dişleriyle ayrılabileceği bir implant sistemi uygulanmaktadır.