Buradasın
Çocuk İstismarı ve İhmali Önleme Derneği Uzmanla Buluşma Toplantısı
youtube.com/watch?v=M8nA8zg7wHwYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Çocuk İstismarı ve İhmali Önleme Derneği'nin yedinci uzmanla buluşma toplantısını göstermektedir. Toplantıda Prof. Dr. Sezen Zeytinoğlu (Ege Üniversitesi'nde emekli psikolog) koordinasyon yapmakta, Prof. Dr. Cahide Aydın (çocuk ve ergen psikiyatrist) ve diğer uzmanlar konuşmacı olarak yer almaktadır.
- Toplantı, çocuklarda cinsel istismarın tanımı, yaygınlığı, risk faktörleri, etkileri ve önleme yöntemleri üzerine kapsamlı bir bilgilendirme sunmaktadır. Video, cinsel istismarın türleri, travmatik etkileri, tedavi yöntemleri ve korunma tedbirleri (birincil, ikincil ve üçüncül önlemler) hakkında detaylı bilgiler içermektedir.
- Konferans sırasında ayrıca ergen cinselliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk pornografisi endüstrisi, Suriyeli göçmenler arasında yaşanan evlilikler ve çocuk istismarı ilişkisi gibi konular da ele alınmaktadır. Katılımcılar arasında Gönül Hanım ve Zeynep gibi katılımcılar da bulunmaktadır ve sohbet, katılımcıların sorularıyla ve değerlendirmeleriyle devam etmektedir.
- 00:06Toplantının Tanıtımı
- Çocuk İstismarı ve İhmali Önleme Derneği'nin uzmanla buluşma toplantılarının yedincisinde bulunuluyor.
- Toplantılara olan katılımın giderek artması sevindirici bulunuyor.
- Toplantıda Prof. Dr. Sezen Zeytinoğlu ve Prof. Dr. Cahide Aydın konuk konuşmacı olarak bulunuyor.
- 02:09Prof. Dr. Sezen Zeytinoğlu'nun Tanıtımı
- Prof. Dr. Sezen Zeytinoğlu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu, Amerika Birleşik Devletleri'nde gelişim psikolojisinde yüksek lisans yapmış.
- Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde doktora yapmış ve 1980 yılında Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne doktor öğretim üyesi olarak gelmiş.
- 2006'da Ege Üniversitesi'nden emekli olmuş, Kıbrıs Uluslararası Üniversitesi'nde psikoloji bölümünün kuruluşunu yapmış ve İzmir'de kurulan bir vakıf üniversitesinde altı yıl bölüm başkanlığı ve öğretim üyeliği görevini yapmış.
- 03:38Çocuk İstismarı Çalışmaları
- Çocuk istismarı ve ihmali konusu 1988'de başlamak üzere birçok çalışma konusu oluşturmuş.
- İlk araştırmalar hastanelere gelen vakaları incelemek istemiş ancak hastanelerde henüz çocuk istismarı teşhisi olmadığı için mahkemelerde araştırmaya başlanmış.
- Günümüzde birçok hastanede, özellikle üniversite hastanelerinde çocuk istismarı birimleri bulunuyor ve ciddi çalışmalar yapılıyor.
- 05:48Prof. Dr. Cahide Aydın'ın Tanıtımı
- Prof. Dr. Cahide Aydın, Ege Üniversitesi'nde lisans ve tıp fakültesinde eğitimini tamamlamış, Kanada'da bir yıl çocuk ve ergen psikiyatrisinde gözlemler yapmış.
- 1983 yılında doçent, 1989 yılında profesör ünvanını almış ve 1986'dan 2016'ya kadar Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi'nde başkanlık görevini yapmış.
- 2003'ten 2016'ya kadar Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin müdürlüğünü yapmış ve 2016'da emekli olmuş.
- 08:39Cinsel İstismarın Tanımı ve Yaygınlığı
- Cinsel istismar, çocuğun bir erişkinin cinsel gereksinimlerinin doyumu için insan nesne olarak kullanılması veya buna göz yumulmasına denir.
- Dünya çapında kadınların %20'si, erkeklerin %5-10'arının çocukluklarında cinsel istismara uğramış olduğu belirtiliyor.
- Türkiye'de Çocuk İzleme Merkezleri'nde 2011-2016 arasında 21.068 çocuğun cinsel istismara uğramış olduğu görülmüş, 2020 pandemi yılı olmasına rağmen İzmir ÇİM'de 1.5 vaka görülmiş.
- 12:30Cinsel İstismarın Türleri ve Risk Faktörleri
- Cinsel istismar sadece cinsel tecavüz değil, çocuğa pornografik resimler gösterme, cinsel içerikli konuşmalar, teşhircilik, cinsel temalı dokunmalar ve sürtünmeler de dahil olmak üzere çeşitli formlarda olabilir.
- Cinsel istismar aile içinden veya dışından, tanıdık veya tanımadık kişiler tarafından gerçekleştirilebilir.
- Cinsel istismarın risk faktörleri arasında ebeveynlerin madde kötüye kullanımından, psikiyatrik hastalıktan, çocukluklarında istismara uğramadan, küçük yaşta ebeveyn olma ve aile içi şiddet gibi sorunlar bulunuyor.
- 14:22Çocuklarda Cinsel İstismarın Ruhsal Etkileri
- Cinsel istismar sonrası yapılan inceleme, değerlendirme ve muayeneler çocuklarda ruhsal, sosyal ve post-travmatik etkiler yaratabilir.
- Çocuklarda şaşkınlık, utanç, anksiyete, olayın herkesin duyacağı endişesi gibi duygular ortaya çıkabilir.
- Olay sonrası damgalanma, suçlanma, inanılmama, dışlanma gibi travmatik etkiler ve yetersiz destek, kayıplara uğrama gibi durumlar cinsel istismarın ruhsal etkilerini artırabilir.
- 16:13Cinsel İstismarın Etkilerinin Faktörleri
- Cinsel istismarın etkileri ne zaman, ne tip bir istismarın kim tarafından yapıldığı, kurbanın cinsiyeti ve ailede destekleyici güçlerin varlığı gibi faktörlerle bağlantılıdır.
- Çocuğun olaya verdiği önem, algısı ve kendini suçlama duygusu da etkilenme düzeyini değiştirebilir.
- Koruyucu, destekleyici ve sevgi dolu bir yaklaşım varsa, çocuklardaki zararlı etkiler azalabilir ve çocuk daha kolay başa çıkabilir.
- 17:21Cinsel İstismarın Tanınması ve Kanıtlanması
- Kızların daha fazla cinsel istismara uğradığı bilimsel olarak kanıtlanmış, aile içi istismarlarda üvey baba ve baba en fazla suçlanan kişilerdir.
- Cinsel istismarın tanınması ve kanıtlanması fiziksel istismara göre daha zor, tecavüz durumunda gebelik, sıyrıklar gibi fiziksel bulgular olabilir.
- Çoğu cinsel istismarda fiziksel kanıt yok, psikolojik kanıtlar ve çocuğun ifadesi önemlidir, psikolojik testler ve projektif yöntemlerle ipuçları yakalanabilir.
- 19:44Cinsel İstismar Sonrası Davranış Değişiklikleri
- Okul öncesi yaşlarda cinsel istismar sonrası tuvalet eğitiminde bozulmalar, cinsel içerikli sözlüklerde artış, cinsel organlarla aşırı uğraş ve cinsel içerikli oyunlar görülebilir.
- Okul yaşlarında korkular, depresif belirtiler, cinsel konularla aşırı uğraş, açıkça mastürbasyon ve okul başarısızlıkları ortaya çıkabilir.
- Ergenlik yaşlarında davranış bozuklukları, evden kaçmalar, kendine zarar verme davranışları, intihar girişimleri, madde kötüye kullanımları ve erken flört davranışları görülebilir.
- 23:05Cinsel İstismarın Uzun Vadeli Etkileri
- Cinsel istismara uğrama yeniden olabilir, en az yarısında yeniden istismara uğrama söz konusu olabilir.
- Cinsel istismar çocuğun cinsel davranışları, duyguları, davranışları ve kişilik gelişimini olumsuz etkileyebilir.
- Duygusal olarak depresyon, anksiyete, post-travmatik stres bozukluğu, suiçidal davranışlar ve borderline kişilik bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
- 26:09Cinsel İstismarın Önlenmesi ve Koruyucu Tedbirler
- Cinsel istismarla ilgili bilgi ve farkındalığın artırılması, yarar önleme programlarının geliştirilmesi, risk etkenleriyle savaşma, erken tanı, biyopsiko-sosyal açıdan uygun tedavi, sosyal destek ve düzenli izleme önemlidir.
- Etkili programların sadece çocuğa değil, anne babalara ve uzmanlarla işbirliği yaparak geliştirilmesi gerekir.
- Çocukların, ailelerin ve tüm toplumun eğitimi, çocukla ilgili tüm meslek gruplarının farkındalığı önemlidir.
- 27:04Koruyucu Etkenler ve Önleme Seviyeleri
- Cinsel istismarın önlenmesinde sosyal destek, ebeveynin güçlendirilmesi, uygun psikososyal desteği sunma ve çocukların sosyal ve duygusal gelişiminin desteklenmesi koruyucu etkenlerdir.
- Cinsel istismar önleme kapsamında birincil önleme (risk etkenlerini engellemek), ikinci önleme (erken uyarı sinyallerini fark etmek) ve üçüncü önleme (önlenmeyen durumlar için tedavi ve destek) bulunur.
- Birincil önlemede evrensel yaklaşımlar, eğitim, sosyal reformlar, ekonomik ve hukuksal düzenlemelerle çocukların cinsel istismara maruz kalmasını engellemeye çalışılır.
- 30:37Koruyucu ve Destekleyici Tedbirler
- Danışmanlık tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu kişilerin çocuklarını nasıl eğitecekleri ve sorunları nasıl çözecekleri konusunda yardımcı olunmasıdır.
- Eğitim tedbiri, çocuğun gerek yatılı gerek gündüzlü bir eğitim kurumunda veya beceri öğrenebileceği biçimde eğitimin desteklenmesidir.
- Sağlık tedbiri, hem fiziksel hem ruhsal sağlık bakımını sağlayarak cinsel istismara uğramış veya uğrama riski olan çocukları desteklemektir.
- 31:44Barınma Tedbiri ve Karar Yetkisi
- Barınma tedbiri, aile içinde şiddet veya tacizci durumunda olan bir erkek varsa anne ve çocuğa barınma sağlanabilir.
- Cumhuriyet savcısı, aile çalışma, sosyal hizmetler müdürlüğü, çocuk hakimi, çocuğun vasisi, anne-babası gözetiminden sorumlu kimse koruyucu tedbirleri talep edebilir.
- Karar yetkisi çocuk mahkemesinin çocuk hakimine aittir ve kararın izlemesi ve değerlendirilmesi de çocuk mahkemesi'nin yetkisindedir.
- 32:50Bildirim Yükümlülüğü ve Eğitim Çalışmaları
- Çocuğa yönelik cinsel istismar ve genel istismarı fark etmek ve bildirim yükümlülüğü aile hekimleri, hemşireler, öğretmenler, kamu çalışanları, mahalli mülki amirler, muhtarlar ve herkes için geçerlidir.
- Bildirimler 183'e, Cumhuriyet savcılıklarına, barolara, çocuk şubeye ve çocuk izlem merkezlerine yapılabilir.
- Sezen Hanım ve arkadaşları, Ege Kadın Buluşması platformunda köylere, derneklerin küçük odalarına giderek aile içinde şiddet gören, kısıtlı ekonomik koşullarda yaşayan annelere istismar ve kadına yönelik şiddet konusunda eğitimler vermişlerdir.
- 36:55Eğitim Stratejileri ve Uygulamaları
- Sivil toplum kuruluşları, Milli Eğitim ile bağlantı kurarak okullara gidip çocuklara ve ailelere cinsel istismar konusunda bilgi vermektedir.
- Cinsel istismar konusunda eğitim verenlerin psikolojik veya hukuki geçmişleri olmalı, çünkü bu konu konuşulması son derece hassas bir konudur.
- Çocuklara cinsel istismar konusunda eğitim verirken, çok iyi tanıdıkları rehber öğretmeni veya sınıf öğretmeni tarafından küçük gruplarda kendini korumaya yönelik temel eğitimler verilebilir, ancak ayrıntılı cinsellik bilgilerinin ulu orta verilmesi doğru değildir.
- 39:40Çocuklara Yönelik Birincil Koruma Eğitimleri
- Çocuklara yönelik birincil koruma eğitimleri, yaş gruplarına göre kendini koruma, bedenini tanıma ve özel olduğunu bilme becerilerini geliştirmeyi içerir.
- Çocukların duygularını ve düşüncelerini ifade etmeleri için oyun ortamları ve resim çizme gibi yöntemler, cinsel istismarla ilgili ipuçlarının yakalanması açısından önemlidir.
- Okul öncesi, ilkokul ve ergen grupları için farklı programlar hazırlanmalı ve cinsel istismarı tanıma, kendini koruma ve "hayır" diyebilme becerileri öğretilmelidir.
- 41:55Ailelere Yönelik Birincil Koruma Stratejileri
- Ailelere çocuklara nasıl davranmaları gerektiği, sağlıklı aile içi ilişkiler kurma ve sorunların çözümüne ilişkin stratejiler öğretilmelidir.
- Aile danışma merkezleri, rehber öğretmenler ve sağduyulu dernekler bu konuda eğitim verebilir.
- Sağlıklı iletişim ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi birincil koruma programları içinde yer alır.
- 43:07Koruma Seviyeleri ve Önlemler
- Birincil koruma, henüz hiçbir şey olmadan toplum ruh sağlığını korumak için yapılan önlemlerdir.
- İkincil koruma, risk faktörlerinin olduğu ortamların önceden belirlenmesi, erken tanınması ve istismarın gelişmeden engellenmesidir.
- Üçüncül koruma, istismar olduktan sonra alınan önlemlerdir; yaraların tedavi edilmesi, yeni bir yapılanma sağlanması ve kişiliğin iyileştirilmesi içerir.
- 44:31Koruma Programlarının Geliştirilmesi
- Koruma politikaları siyasetin dışında olmalı ve işi bilen kişiler tarafından hazırlanmalıdır.
- Ayrıntılı düşünülmüş, sonuçlarının önceden test edilmiş programların geliştirilmesi gereklidir.
- Bu konuların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın strüktüre dahil olması önemlidir.
- 45:50Kültürel ve Dini Zorluklar
- Türkiye'de dini farklı şekilde algılama nedeniyle cinsel istismar olaylarına karşı tavşana kaç tazıya tut gibi bir yaklaşım görülmektedir.
- 13-15 yaşındaki çocukların evlendirilmesi veya tecavüzcüsüyle evlendirilmesi ile ilgili kanun teklifleri bulunmaktadır.
- Kültürel olarak küçük kız çocuklarının evlilik yaşından erken evlendirilmesi, satılması ve parayla satılması hala destek bulmaktadır.
- 49:05Meslek Gruplarının Rolü ve Mahalle Koruyuculuğu
- Her meslek sahibinin, özellikle sağlıkçıların, hukukçuların ve savcıların istismar konusunda bilinçli olması gerekir.
- Mahalle koruyuculuğu kavramı, komşunun problemini fark etmesi ve destek olmasıyla istismarın önlenmesinde yararlı olabilir.
- İkincil önlemede, riskli ailelere ve kesimlere yönelik ihtiyaca göre özel programlar geliştirilmelidir.
- 52:04Cinsel İstismar Sonrası Destek ve Tedavi
- Cinsel istismar sonrası çocuğun yarasının onarılması, ruhsal patolojisinin tedavi edilmesi, sosyal ve psikolojik destek sağlanması ve ekonomik zorlukların engellenmesi gerekiyor.
- Bu alanda çalışacak profesyonellerin (psikolog, çocuk psikiyatri, sosyal hizmet uzmanı) sayısı artırılması ve çocukların ruh ve sosyal sağlığını onarmada etkili elemanların yetiştirilmesi gerekiyor.
- Uygun kurumların açılması ve geliştirilmesi için ciddi ve tutarlı politikaların oluşturulması gerekiyor, çünkü bireysel çabalar bu konuda yeterli olmuyor.
- 53:17Cinsiyet Rollerindeki Eşitsizlikler
- Cinsiyet rollerindeki eşitsizlikler toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını engellemek isteyen kesimler tarafından eleştiriliyor.
- Kız çocuklarının daha dezavantajlı olduğu ve erkek çocuklara eşit olmayan bir rol verildiği bilinen bir gerçektir.
- Kadın cinayetleri ve kadınlara yönelik cinayetlerin Türkiye'de fazla olması, bunların bir şekilde ödül bulması nedeniyledir.
- 55:15Aile ve Çocuk İlişkisi
- Ailelere cinsel eğitim ve kendini koruma konularında nasıl davranacakları öğretmek önemlidir.
- Cinsellikle ilgili konuların eğitiminden önce anne babalara anne baba olmak öğretilmeli, çocuk dinlenmeli, önemsenmeli ve saygı duyulmalıdır.
- Çocukların cinsel istismara uğradıklarını anne babalarına söyleyemeyip rehber öğretmenlerine anlattıkları, bu nedenle ailelerin iletişimi sağlayabilmesi önemlidir.
- 56:45Önleyici Öneriler
- Öğretmenlere ve rehber öğretmenlere çok iş düşüyor, güvenilmeyen kişilerle çocuğun yalnız bırakılmaması gerekiyor.
- Kimin istismarcı olacağını önceden bilmek mümkün olmadığından, ne aşırı endişeli olmak ne de olayı hafife almak doğru değildir.
- Türkiye'de gerçekçi bir çocuk politikası olmadığı ve bu konuda yapılan çalışmaların işlenmediği belirtiliyor.
- 1:00:02Türkiye'de Çocuk İstismarı Sorunu
- Suriyeli göçmenler arasında çocuk fuhuşu ve evliliklerle ilgili çalışmalar bulunmaktadır.
- İstanbul'da çocukların fuhuş yaşının 5-6 yıl önce 11-14 yaş aralığına indiğine dair bir çalışma bulunmaktadır.
- Türkiye'de çocuk gelinler sorunu inanılmaz boyutlarda olup, cinsel amaçlı saldırıların %48'ini çocuklara yönelik teşkil etmektedir.
- 1:01:32Çocuk İstismarının Gizliliği ve Yaygınlığı
- Çocuk fuhuşu vakaları genellikle gizli tutulur ve şikayet söz konusu olmaz, bu nedenle çocuk psikiyatrisi ve adli tıpta bu vakalar genellikle görülmez.
- Seks turizmi yapılan ülkelerde, 40-50 yaşlarında, meslek sahibi ve iyi ekonomik durumda olan kişiler çocuklarınla ilişkiye girmek için gidiyorlar.
- Çocuk istismarının sadece çocukların korunması için değil, büyüklerin bozuk ahlakının da düzeltilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
- 1:03:38Çocuk Pornografisi ve İstismar Endüstrisi
- Çocuk pornografisi ile ilgili sitelerin sayısı 1998'den 2004'e kadar 3.267'den 160.000'e çıkmıştır.
- Bu sorunun arkasında ciddi bir endüstri ve patolojik duygular, dürtüler, davranışlar bulunmakta, ayrıca yeni heyecanlar arama da etkili olmaktadır.
- Çocuk istismarına maruz kalan kişilerin mesleği veya sosyal statüsü önemli değildir, bu sorun herkesin içinde olabilir.
- 1:05:09Çocuk Politikaları ve Çözüm Önerileri
- Türkiye'de dengeli bir çocuk politikası bulunmamaktadır.
- Bu sorunun çözümü için siyaset üstü bir yaklaşım ve çocukların sağlığını her şeyin önüne koyma gereklidir.
- Mevcut kanunların uygulanması ve önemsenmesi gerekmektedir.
- 1:07:01Akranlar Arası İlişkilerde Cinsellik Deneyimi
- Akranlar arası ilişkilerde cinsellik deneyimi olan çocuklarda, özellikle erkek çocuklarda daha sonra statülenen çocuk olarak karşılaşılmaktadır.
- Bu çocukların yaşadığı mahcubiyet, kendini değersiz hissetme ve travmatik süreçlere destek olunamamaktadır.
- Tek görüşme şansı olan asistanlar bu durumda ne yapabilecekleri konusunda öneriler istenmektedir.
- 1:08:03Akran Cinselliği ve Koruma Programları
- Akran cinselliği kültürel ve toplumsal farklılıklarla ilgilidir; Batı ülkelerindeki 14-16 yaşındaki gençlerin yaşadığı cinsellikle Türkiye'deki değer yargıları farklıdır.
- Akranlar arasındaki cinsel ilişkilerin cinsel istismar kapsamında olmaması gerekir ve cinsel istismar denebilmesi için en az 4-5 yaş fark olması gerekir.
- Gençlere yönelik koruma programlarında cinsellikle ilgili bedenin ve başkasının bedenini tanıma, sınırların ve sorumlulukların ne olduğu konusunda eğitimlerin verilmesi gerekiyor.
- 1:09:35Ergen Cinselliği ve Kanunlar
- Çocuklara sınırlarını ve sorumluluklarını bilmeleri gerekiyor, ancak ergen cinselliği ile ilgili konular henüz kanunlaşmamış durumda.
- Gençler arasında olabilecek basit oynaşmalar, öpüşmeler veya penetrasyon olmadan suçlanma durumları var.
- Ergen cinselliği ve sorumluluklarla ilgili eğitim verilmesi gerekiyor, ayrıca kanunlardaki değişikliklerle çocukların farklı yakalanması mümkün olabilir.
- 1:11:24Ensest Mağduru Çocukların Ruhsal Etkileri
- Ensest mağduru çocukların uzun dönem ruhsal etkilerini önlemek için sürekli takip edilmeleri önemlidir.
- Ensest olayına kaç yaşında maruz kaldığı, kim tarafından olduğu ve çocuğun olayı nasıl algıladığı, çevredeki kişilerin yaklaşımları ruhsal etkileri şekillendirir.
- Ensest mağduru çocuklar depresyon, suçluluk duyguları, düşük benlik saygısı, gelecek umutsuzluğu ve kendine zarar verme davranışları gibi sorunlar yaşayabilir, ancak psikoterapik yaklaşımlar ve ilaçların desteğiyle sağlıklı uyum gösterebilirler.
- 1:14:14Konferansın Kapanışı
- Konferans YouTube kanalında da yayınlanacak ve izlenebilir uzunlukta olması önemli.
- Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması politik irade açısından çok önemlidir ve Milli Eğitim'in okullarda kapsamlı bir programa girişmesi önemli bir adım olmuştur.
- Kadına yönelik şiddetin ve çocuklara yönelik cinsel istismarın artmasında cezasızlık olgusu önemli rol oynamış, ancak kamuoyu baskısıyla bu konuda geri adım atılmış durumdadır.