Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, İyi Parti kadroları tarafından düzenlenen bir basın toplantısıdır. Konuşmacı, Bursa Şehir Hastanesi'nin açılmasına karşı olduğunu ancak hastanenin açılmasına karşı olmamalarının siyasi eleştirilerin olmayacağı anlamına gelmediğini belirtiyor.
- Konuşmacı, şehir hastanelerinin yap-islet-devret modeli, doluluk garantisi, Sayıştay denetimine kapalı sözleşmeler ve Bursa'daki yatak açığı gibi konuları ele alıyor. Ayrıca, şehir hastanesi için kadro ve hasta sağlamak için dört devlet hastanesinin kapatılmasına, ulaşım altyapısının hazırlanmamasına ve hastanelerin şehir dışına taşınmasına karşı çıkıyor. Konuşmacı, 1 Temmuz 2019 tarihinde açılacak olan Bursa Şehir Hastanesi'nin sadece ihtiyaç olan kadrolarını sağlamak adına dört hastanenin kapatılmaması gerektiğini vurguluyor.
- Şehir Hastanesi Açılışı Hakkında Eleştiriler
- Konuşmacı, Bursa Şehir Hastanesi'nin açılmasına karşı olmadığını ancak mevcut hükümet tarafından oluşturulan şehir hastaneleri model ve sözleşme şekilleri hakkındaki siyasi eleştirilerinin olmayacağı anlamına gelmediğini belirtiyor.
- Şehir hastanelerinin YAP-İŞLET-DEVRET veya doluluk garantisi verilerek kiralama emriyle yapılmasına, yüzde yetmiş doluluk garantisi ile insan sağlığının ranta dönüştürülmesine ve sözleşmelerinin Sayıştay denetimine kapalı olmasına karşı olduklarını vurguluyor.
- 00:50Bursa'daki Hasta Yatağı Durumu
- Türkiye'de 230 bin civarında hasta yatağı mevcut iken, Bursa'da özel hastaneler dahil tüm ilçelerin toplamında 6 bin civarında hasta yatağı bulunurken, Türkiye ortalaması rakamları göz önüne alındığında Bursa'da bulunması gereken yatak sayısı 8.700'dir.
- Bursa'da mevcut Türkiye ortalaması rakamları baz alındığında bile 2.700 hasta yatağı açığı varken, açılacak olan şehir hastanesi'ndeki 1.355 yatak ile bunun yarısını karşılama durumu varken, Bursa Şehir Hastanesi'ne kadro ve hasta sağlamak için 1.200 yatak kapasiteli dört devlet hastanesi'nin kapatılmasına karşı olduklarını belirtiyor.
- 01:37Sağlık Alanlarının Yerleşimi ve Ulaşım Sorunları
- Bursa'da üç büyük sağlık alanı olan Yüksek İhtisas Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve açılacak olan şehir hastanesi'nin şehrin üç ayrı dış noktasında yer almasına ve merkezde yaşayan bir milyon üzerindeki hemşehrinin özel hastanelere mecbur bırakılmasına karşı olduklarını vurguluyor.
- Ulaşımla ilgili hiçbir altyapının hazırlanmadan şehir hastanesi'nin açılmasına karşı olduklarını, hayata geçirilen üç hattaki otobüslerin bu işi çözemeyeceğini belirtiyor.
- Şehrin göbeğine stadyum yapıp maç günleri Bursa trafiğinin kaosa sokulmasına sebep olanların iş bilmezliği sayesinde hastanelerin şehir dışına taşınmasına karşı olduklarını ifade ediyor.
- 02:41Uzman Hekim Kadrosu ve Kira Bedeli
- Türkiye ortalaması rakamları baz alındığında Bursa'nın açığı olan 300-350 civarındaki uzman hekim kadrosunu Bursa'yı tahsis etmek yerine dört hastanedeki uzman hekimleri şehir hastanesi'ne transfer ederek yandaşa sağlık çalışanları sırtından rant sağlanmasına karşı olduklarını belirtiyor.
- Şehir hastanesi içindeki ticari işletme gelirleri hariç yüklenici firmaya yıllık 320 milyon TL gibi astronomik bir kira bedelinin sözleşme gereği taahhüt edilmesine ve ödenecek olmasına karşı olduklarını vurguluyor.
- 03:15Hastanelerin Kapatılması ve Yeniden Yapılandırılması
- Ali Osman Sönmez Onkoloji Devlet Hastanesi'nin kadrosunun yüzde yetmişini şehir hastanesi'ne göndererek yatak sayısını 200 küsür lerden 70-80'lere düşürerek işlevsiz hale getirilmesine ve kamuoyu aracılığıyla Bursa'nın Bursalıların kandırılmasına karşı olduklarını belirtiyor.
- Muradiye Devlet Hastanesi'ni taş binada 200-200 yataklı butik hastaneye çevireceğiz diyerek süre ve planlama paylaşmadan Bursalıların kandırılmasına karşı olduklarını vurguluyor.
- Zübeyde Hanım Doğum Evi ve Profesör Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin binalarının depreme dayanıklılık testleri kötü çıktığı için kapatılıyor denilirken, bu testlerin yaklaşık on yıldır bu durumda olduğu halde bugüne kadar insan hayatını hiçe sayarak güçlendirme yapılmadan hizmet verilmeye müsaade edilmesine ve bugün şehir hastanesi'ne rant sağlamak için kapatılmasına karşı olduklarını belirtiyor.
- 04:31Kampanyanın Amacı
- İyi Parti kadroları olarak sosyal medyada başlattıkları "Hastaneme Dokunma" kampanyasının ikinci aşamasında, 1 Temmuz 2019 tarihinde açılacak olan Bursa Şehir Hastanesi'nin sadece ihtiyaç olan kadrolarını sağlamak adına Muradiye Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğum Hastanesi ve Profesör Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanelerindeki hekim kadrolarının aktarılması sebebiyle kapatılmamasını istiyorlar.
- Kadrolarının mevcut yerlerinde Bursalı vatandaşların sağlığına hizmet vermeye devam etmesini, depreme dayanıklı kriterlerine uymayan hastane binalarının acilen güçlendirilmesini veya güçlendirme mümkün değilse yeniden yapılarak mevcut yerlerinde hizmet vermeye devam etmesini talep ediyorlar.