Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, "Tam Adres" adlı romandan bir okuma sunumudur. Okuyucu, Bosna Savaşı sırasında geçen bir hikâyeyi anlatmaktadır. Hikâyede Piko adında bir çocuk ve onu kurtaran Hırvat asıllı Stefan karakterleri yer almaktadır.
- Video, Bosna Savaşı'nda yaşanan insanlık dışı koşulları ve insanların farklı inançlar nedeniyle nasıl bölündüğünü anlatmaktadır. Hikâye, Piko'nun ambulansta Stefan'ın yanında Hırvat bölgesine doğru yol alması ve sınırda yaşanan olayları konu almaktadır. Piko'nun Bosna'ya veda etmesi ve Stefan'ın onu İstanbul'daki akrabalarına götürme planı hikâyeyi sonlandırmaktadır.
- 00:24İki Savaşçının Hikayesi
- Sevdalıinka adlı romandan bir okuma yapılıyor.
- İki savaşçı aynı ırktan, aynı yaşlarda, aynı boyda ve aynı kadını sevmişlerdi.
- Ataları aynı tanrıya ulaşmak istedikleri için biri Boşnak, diğeri Hırvattı ve savaşmayı kendileri seçmişlerdi.
- 00:55Savaşın Gerçekleri
- Ambulans içindeki çocuk kurtarmanın dışında yarınlar için beklentileri yoktu.
- Yarınlar kurşun, havan topu, bomba ve kanla doluydu.
- İnsanlar farklı inançlarla ve hırslarıyla dünyayı karıştırsa da, yaşam bir umuttur ve hiç bitmeyen bir umuttur.
- 01:29Ambulans Yolculuğu
- Sarsıla sarsıla giden ambulansta Piko gözlerini açtı ve Hırvat bölgesine doğru yol aldıklarını öğrenince yüreği sıkıştı.
- Stefan, Piko'nun annesinin yakın bir dostu ve meslektaşı olduğunu, onu hastaneye ulaştıracağını söyledi.
- Piko iyileşebilirse Saraybosna'ya geri döneceğini, Stefan ise hastanede çıktığında karar vereceğini belirtti.
- 02:32Sınır Geçişi
- Piko sınırın çok uzakta olup olmadığını sordu ve onbeş dakika sonra sınırda olacaklarını öğrendi.
- Hırvat bölgesini belirleyen barikatlara yaklaşınca yavaşladılar.
- Stefan, Piko'ya gözlerini kapatıp uyur gibi yapmasını ve polislere kendinde olmadığını söyleyeceğini söyledi.
- 03:03Veda
- Piko son kez kendi yurdunun semalarındaki beyaz bulutlara baktı ve gözlerini sımsıkı yumdu.
- İçinden "Elveda benim güzel Bosna, elveda doğduğum toprak, sevgili memleketim, sevgili ailem" dedi.
- Kahraman, cefakar ve çileli Bosna bir evladını daha bekliyordu, şimdi geri dönmesi için umutla.