Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Dede Korkut hikayelerinden biri olan "Deli Dumrul" hikayesini anlatan bir anlatı formatındadır. Hikayede Deli Dumrul, Azrail ve Ulu Tanrı karakterleri yer almaktadır.
- Hikaye, Oğuz ilindeki Duha Kocaoğlu Deli Dumrul'un kuru çayın üzerine köprü yaptırması ve geçenden 30 akçe, geçmeyenden 40 akçe almasıyla başlar. Dumrul, Azrail'i görüp öldürmek ister, ancak Ulu Tanrı'nın bu isteği hoş görmemesi üzerine Azrail ile savaşır. Sonunda Dumrul, Azrail tarafından canının alınması için çağrılır ve Ulu Tanrı'ya yalvararak hem kendisinin hem de karısının canını birlikte almasını ister.
- Hikaye, Ulu Tanrı'nın Dumrul'un babasının ve annesinin canlarını alması, Dumrul ile karısına ise 140 yıl ömür vermesiyle devam eder. Video, Dumrul'un Dede Korkut'a boy boylaması ve dua etmesiyle sona erer.
- 00:02Deli Dumrul'un Köprüsü
- Oğuz İlinde Deli Dumrul adında bir yiğit yaşamaktaydı.
- Bir kuru çayın üzerine köprü yaptırmış, geçenden otuz akçe, geçmeyenden döve döve kırk akçe alıyordu.
- Kendisini daha güçlü bir erden karşılamak istiyordu ki erliğinin ünü ruma şam'a yayılsın.
- 00:34Göçebe Halkın Ağlaması
- Bir gün köprünün yamacına bir bölük göçebe halkı konaklamış, herkes ağlıyordu.
- Deli Dumrul sesleri duyunca atına binip ovaya geldi ve göçebe halkından neden ağladıklarını sordu.
- Göçebe halkı, bir yiğidinin Azrail tarafından öldürüldüğünü söyledi.
- 01:11Deli Dumrul'un Öfkesi
- Deli Dumrul, Azrail'i görünce öfkesini yenemedi ve evine döndü.
- Ulu Tanrı, Deli Dumrul'un sözlerini hoş karşılamadı ve Azrail'e onu öldürme buyruğu verdi.
- Deli Dumrul yiyip içip otururken birden Azrail karşısına çıktı.
- 02:13Azrail'in Etkisi
- Azrail karşısında Deli Dumrul'un görür gözü görmez, tutar eli tutmaz oldu.
- Dünyası karanlık kesildi, ağzı buz gibi, kemikleri toz gibi oldu.
- Deli Dumrul, Azrail'in heybetli göründüğünü ve onunla savaşmak istediğini söyledi.
- 03:05Savaş Başlıyor
- Azrail, Deli Dumrul'un kendisini al kanatlı Azrail olarak tanıdığını ve yiğitlerin canını almakla sakalının ağarmış olduğunu söyledi.
- Deli Dumrul, Azrail'i öldürmek için kılıcını çekti, ancak Azrail güvercin oldu ve pencereden uçtu.
- Deli Dumrul, Azrail'in kaçtığını görünce atına binip onun peşine düştü.
- 04:45Son Karşılaşma
- Deli Dumrul, Azrail'in peşinde iki güvercin öldürdü ve evine dönerken Azrail bindiği atın gözüne göründü.
- At ürktü ve Deli Dumrul'u yere düşürdü.
- Deli Dumrul'un karabaşı bunaldı, ak göğsüne Azrail basıp kondu.
- 05:02Deli Dumrul'un Ölümü
- Deli Dumrul, Azrail tarafından can alındığında, kendisini şaraplı hissettiğini ve beylikten usanmadığını söyledi.
- Azrail, kendisinin sadece emir kuluyu olduğunu ve can verenin Ulu Tanrı olduğunu belirtti.
- Deli Dumrul, Azrail'i aradan çıkarmayı ve Ulu Tanrı ile doğrudan haberleşmeyi istedi.
- 06:21Ulu Tanrı'nın İntervasyonu
- Deli Dumrul, Ulu Tanrı'ya yalvarmaya başladı ve Tanrı'nın buyruğu üzerine canı yerine başka bir can bulması istendi.
- Deli Dumrul, önce babasından sonra annesinden can istediyse de ikisi de onun canına kıyasla dünyayı daha şirin buldu.
- Sonunda helalinden can isteyince, helalesi canını onun için kurban etmeyi kabul etti.
- 13:16Ulu Tanrı'nın Bırakışı
- Deli Dumrul, helalesinin canını almak yerine Ulu Tanrı'ya yalvardı ve ikisinin birlikte can alınıp bağışlanmasını istedi.
- Ulu Tanrı, Deli Dumrul'un sözlerini beğenip onun atasının ve anasının canını aldı ve ona ile eşine yüzkırk yıl ömür verdi.
- Deli Dumrul, yüzkırk yıl daha yaşadıktan sonra dedem Korkut tarafından boy ve soy soylandı.