Buradasın
Özel Sektörde Faaliyet Gösterenlerin Kamu İhalelerine Katılması
youtube.com/watch?v=Y0LtNIs8PqgYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Avukat İsmail Yıldırım tarafından sunulan bir bilgilendirme içeriğidir. Avukat, özel sektörde faaliyet gösteren yapım müteahhitlerinin, mühendis ve mimarların kamu ihalelerine katılma sürecini anlatmaktadır.
- Video, özel sektörde faaliyet gösteren kişilerin kamu ihalelerine katılmak için gerekli iş deneyim belgelerinin nasıl düzenleneceğini detaylı şekilde açıklamaktadır. Belgelerin düzenlenmesi için gerekli belgeler, başvuru süreci, EKAP'a kaydedilmesi ve kullanım süresi anlatılmaktadır. Ayrıca, belge düzenlemesinde dikkat edilmesi gereken hususlar, itiraz ve dava konuları ile özel sektörde yapılan işler kapsamında iş deneyim belgesinin değerinin hesaplanması gibi önemli bilgiler de paylaşılmaktadır.
- 00:07Özel Sektöre Yapım İşleri Yapanların Kamu İhalelerine Katılması
- Kamu idarelerince kendilerine düzenlenen iş deneyim belgesi bulunmayan ve özel sektöre iş yapan yapım müteahhitlerinin, mühendis ve mimarların kamu ihalelerine katılmakta tereddüt ettikleri bilinmektedir.
- Özel sektörde arsa veya kat karşılığı inşaat yapan yapı kooperatiflerinin, konut veya altyapı inşa eden yapım müteahhitlerinin, mimar ve mühendislerinin kamu ihalelerine katılması mümkündür.
- Kamu ihalelerine katılmak için iş deneyim belgelerinin sunulması gerekmektedir.
- 01:04İş Deneyim Belgelerinin Düzenlenmesi
- Daha önce kamu inşaat işi yapmayan ancak yurt içinde ve özel sektörde faaliyet gösteren kişilerin, bedel içeren noter onaylı sözleşme, yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve iş yeri bildirgesi gibi belgelerin sunulması şarttır.
- Özel sektörde yapım işi yapan kişilerin belirtilen belgelerle birlikte belediye sınırları veya mücavir alan içerisinde ilgili belediyeye, belediye sınırları dışında ise il özel idaresine başvurmaları gerekmektedir.
- Yapılan başvuru, belediyenin ilgili birimi tarafından düzenlenen iş deneyim belgeleri, belediye başkanı veya vali tarafından değerlendirilerek onaylanır.
- 02:31İş Deneyim Belgelerinin Kullanımı
- Düzenlenen belgeler, belge sahibinin başvurusu üzerine kurum tarafından EKAP'a bilgi amaçlı olarak kaydedilir.
- EKAP'a kaydedilen bu belgeler, geçici kabul tarihinden sonraki onbeş yıl boyunca kullanılabilir.
- Özel sektörde faaliyet gösteren bir şirket üçüncü kişilere iş deneyim belgesi düzenleyemez ve kamuya iş yapan bir yüklenici aynı iş kapsamında taşeron şirkete belge düzenleyemez.
- 03:57İş Deneyim Belgelerinin Hesaplanması
- Kat veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, yapı ruhsatı belirtilen inşaatın yüzölçümü ile sözleşmenin imzalandığı yıla ait çevre ve şehircilik bakanlığının tebliğinde belirlenen yapı birim maliyetinin çarpılması suretiyle hesaplanan bedelin yüzde altmış'ı esas alınır.
- Özel sektör kapsamında inşaat işlerinde görev yapan mühendis ve mimarlara da yüklenici bünyesinde ilk sözleşme bedelinin yüzde seksen'i oranında fiilen görev yapmış olmaları ve şantiye mühendisi veya şefi olarak çalışmaları şartı ile iş deneyim belgesi düzenlenebilir.