• Buradasın

    Mersin Milletvekili Cengiz Gökçe'nin Tarım Bağkur Primleri Hakkında Önergesi

    youtube.com/watch?v=xZKJ12Pu7XQ

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Mersin milletvekili Cengiz Gökçe'nin tarım bağkur primleri konusunda yaptığı konuşmayı içermektedir. Gökçe, beş dakikalık sürede önergesini sunmaktadır.
    • Konuşmada, Türk tarımının çöküşü ve çiftçilerin yaşadığı zorluklar ele alınmaktadır. Gökçe, tarım bağkur primlerinin artışı, çiftçilerin borç yükü, düşük rekolte ve doğal afetlerle mücadele etmesi gibi sorunları vurgulamaktadır. Önerge, çiftçilerin bağkur primlerini yılda bir kere ödemesini sağlayacak bir yasal düzenleme içermektedir. Konuşma sonunda önerge oylamaya sunulmuş ve kabul edilmemiştir.
    00:20Türk Tarımının Durumu
    • Türk tarımı çöküyor ve çiftçiler kan ağlıyor.
    • Geçen sene 765 lira olan tarım bağkur primi %20 artarak 913 liraya çıktı.
    • Çiftçiler artan girdi maliyetleri, doğal afetler, iklim değişikliği, düşük rekolte ve borç baskısıyla boğuşuyor.
    01:30Çiftçilerin Zorlukları
    • Çiftçiler düşük rekolteyle zarar ediyor ve "üretime devam et" diyerek çaresiz bırakılıyor.
    • Bu şartlarda çiftçiler arazilerini bırakıp şehre göçer, işsiz kalır veya karın tokluğuna çalışmak zorunda kalır.
    • Türk çiftçisine ve tarımına bu duruma kimsenin hakkı yok.
    02:27Çiftçilerin Borç Durumu
    • Aralık itibariyle çiftçilerin bankalara borcu 2 milyar lira daha arttı.
    • Çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine yaklaşık 15 milyar lira borcu var ve işletme kredilerinde %27,5 faiz uygulanıyor.
    • Çiftçilerin özel bankalara borcu 40 milyar liraya ulaştı ve Ziraat Bankası'ndan kredi bulamayan çiftçiler var.
    03:42Bağkur Primleri ve Ödeme Şartları
    • Bağkur primleri çiftçilere her ay ödeniyor ve geciktirilirse yıl boyunca %5 fazla ödenecek.
    • Türkiye'nin çoğu yerinde yılda bir kere hasat alınıyor ve çiftçiler hasat döneminde elinde para kalırsa bağkur primini yatırabiliyor.
    • Çiftçinin bağkur primlerini yılda bir kere ödemesini sağlayacak bir yasal düzenleme öneriliyor.
    05:01Emekli Maaşı ve Açlık Sınırı
    • Çiftçilerin emekli maaşı 1000 lira ile 1000 lira arasında değişiyor.
    • TUİK açlık sınırını 2218 lira olarak açıklıyor.
    • Çiftçilere açlık sınırının altında maaş verilerek yaşam boyu köle olmaları isteniyor.
    06:08Önerge Sonucu
    • Konuşmacı önergeyi oylara sunuyor.
    • Önerge kabul edilmemiştir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor