Buradasın
İslami Bakış Açısıyla Adliye ve Bilirkişilik Üzerine Dini Soru-Cevap
youtube.com/watch?v=mG5QcUR2nCMYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir dini soru-cevap formatında olup, bir kişinin adliye ve bilirkişilik konularında İslami bakış açısıyla sorduğu sorulara cevap verilmektedir.
- Videoda, Maide Suresi'ndeki "Allah'ın indirdiğinden başkasıyla hükmedenler kafirlerin, fasıkların, zalimlerin ta kendileridir" ifadesi üzerinden, adliyede katiplik, müdürlük, bilgisayar işleri ve bilirkişilik yapmanın İslami yorumu ele alınmaktadır. Konuşmacı, amelin imandan bir cüz olmadığını, günah işleyen birinin iman dairesinden çıkmadığını açıklamakta ve günümüzdeki beşeri hukuk sisteminde çalışmanın İslami bakış açısıyla nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlatmaktadır. Bilirkişilik yapan kişinin, helal-haram konusunda dikkatli olması ve doğru bilgileri aktarması gerektiği tavsiye edilmektedir.
- 01:02İman ve Amel İlişkisi
- Ehl-i sünnete göre amel imandan bir cüz değildir; iman itikattır, inançtır, amel ise o inancın yansımasıdır.
- Bir insan haramı helal kabul ederse veya helali haram kabul ederse, iman dairesinden çıkmıştır.
- Helali helal, haramı haram kabul ettiği halde haramı işlese bile, bu kişi kafir değildir çünkü günahın günah olduğunu bilmektedir.
- 03:20Kur'an'daki Kafirlik Kavramı
- Kur'an'da Allah'ın indirdikleriyle hükmetmeyenler üç merhal olarak fasıktır, zalimdir, kafirdir.
- Fasıklıkta kemal mertebe kafirliktir, bu üç kavramın ifade ettiği manada kafirliktir.
- Allah'ın indirdikleriyle hükmetmeyenler, onun gerçekten hüküm edilecek bir şey olarak kanaat getirmeyenlerdir.
- 04:23İslam Hukuk Sisteminde Çalışma
- İslam coğrafyasında yaşasak da idare sistemimiz islami değildir, şeriatla idare edilen bir devlette değiliz.
- Günümüz mahkeme hukuk sistemi beşeri hukuktur, islami hukuk değildir ve bazen İslam'la zıt olan hukukta olabilir.
- Hassas bir bölgede çalışmak Müslümanların lehinedir, ancak zulmü bertaraf edebiliyorsan ve şer-i şerife aykırılık olmadığı halde vazife yapıyorsan bunda sıkıntı söz konusu değildir.
- 06:01Bilirkişilik ve Çalışma Tavsiyeleri
- Bilirkişi olarak çalışırken hüküm veren konumunda değil, vakayı anlatırken yalan anlatmasın, doğru anlatsın.
- İslami anlamdaki doğrular meselesine dikkat ederek hakkı sahibine teslimiyet noktasında meseleyi aktarmalıdır.
- Vazifesini bu şekilde ifa ettikten sonra çalışmasında bir mahsur vardır diyemeyiz.