Buradasın
Hazine Taşınmazlarının Kamu Yararına Çalışan Derneklere Satışı ve Kiralama Kuralları
youtube.com/watch?v=Fb76bm_vv-UYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Maliye Bakanlığı Elazığ Defterdarlığı tarafından sunulan bir bilgilendirme içeriğidir.
- Video, hazine taşınmazlarının kamu yararına çalışan derneklere doğrudan satış, kiralama ve irtifak hakkı tesis edilmesi işlemlerini detaylı şekilde açıklamaktadır. İçerikte taşınmazların satış koşulları, veriliş maksadına uygun kullanım gereklilikleri, irtifak hakkı ve kiralama bedelleri, ihale usulleri ve özel durumlar (sağlık, eğitim ve spor tesisleri) hakkında bilgiler verilmektedir. Ayrıca, beş yıl içinde kuruluş gayesine uygun kullanılmadığı takdirde taşınmazların satış bedeli üzerinden hazinece geri alınacağı belirtilmektedir.
- 00:01Hazine Taşınmazlarının Kamu Yararına Çalışan Derneklere Satışı
- Hazine taşınmazlarının kamu yararına çalışan derneklere doğrudan satış, kiralama ve irtifak hakkı tesis edilmesi işlemleri düzenlenmektedir.
- Kamu yararına çalışan derneklerin kuruluş gayelerine uygun olarak kullanılmak üzere hazine'nin özel mülkiyetinden kayıtlı bulunan ve kamu hizmetlerine tahsisli olmayan taşınmaz mallar, satış tarihindeki alım satım rayici nazara alınarak kıymet takdiri suretiyle satılabilir.
- Bu yolla edinilen taşınmaz mallar, veriliş maksadı dışında kullanılamaz ve satılamaz, ancak satış tarihinden itibaren en az yirmi yıl geçen ve veriliş maksadına uygun olarak kullanılan taşınmazların ticari amaçlarla değerlendirilmesine maliye bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre izin verilebilir.
- 01:20Taşınmazların Kullanım Süresi ve Geri Alma Koşulları
- Beş yıl içinde kuruluş gayesine uygun olarak kullanılmadığı takdirde taşınmaz mal satış bedeli üzerinden hazinece geri alınır.
- 01:32İrtifak Hakkı Tesis Edilmesi
- Kamu yararına çalışan derneklerle vergi muafiyeti alınan vakıflar lehine yönetim binası ile üyelerinin sosyal ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik lokal sosyal tesis gibi tesislerle tamamen gelir elde etmek amacıyla tesisler hariç olmak üzere, tüzüklerinde veya senetlerinde yer alan asli kuruluş amaçlarında kullanılmak üzere ihtiyaç duydukları taşımazlar üzerinde tesis edilecek irtifak hakları ile verilecek kullanma izinlerinde ilk yıl irtifak hakkı kullanma izni bedeli taşımaz.
- Eğitim tesisleri yapılması amacıyla tesis edilecek irtifak hakları ile verilecek kullanma izinlerinde, irtifak hakkı veya kullanma süresince taşınmazın üzerinde yürütülen eğitim faaliyetlerinin toplam faaliyetlerin en az yüzde seksen'ini oluşturması, bu faaliyetlerin asli faaliyet niteliği taşıması ve bu tesislerin her biriminde verilen her türlü hizmetin yüzde on'unun bedensiz olarak ihtiyaç sahiplerine sunulması kaydıyla iki yıl irtifak hakkı veya kullanma izni bedeli taşınmazın rayiç bedelinin binde beş'idir.
- 02:53Kiralama İşlemleri
- Kamu yararına çalışan derneklerle vergi muafiyeti tanınan vakıflara, yönetim binası ile üyelerinin sosyal ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik lokal sosyal tesis gibi tesislerle tamamen gelir elde etmek amaçlı tesisler hariç olmak üzere, yüzüklerinde veya senetlerinde yer alan asli kuruluş amaçlarında kullanılmak üzere yapılacak kiralamalarda ilk yıl kira bedeli taşınmazın rayiç bedelinin yüzde iki'si, eğitim amaçlı yapılacak kiralamalarda, kira süresince başımızın üzerinde yürütülen eğitim faaliyetlerinin toplam faaliyetlerine en az yüzde seksen'ini oluşturması ve bu faaliyetlerin aslı faaliyet niteliği taşıması kaydı ile ilk yıl kira bedeli taşımasının rayiç bedelinin yüzde biridir.
- 03:45İhale Usulü ve Özel Durumlar
- Kamu yararına çalışan derneklere ve vergi muafiyeti tanınan vakıflara, vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumlarına, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlarla kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşlarına, kendi kuruluş kanunlarında, yüzük ve senetlerinde yer alan asli faaliyetlerinde belirtilen amaçlarda kullanılmak üzere yapılacak irtifak hakkı tesisi ya da kullanma izni ihaleleri 2886 sayılı kanunun 17. maddesinde belirtilen ilanlar yapılmak suretiyle 51. inci maddesinin bendine göre pazarlık usulü ile yapılacaktır.
- Kamu yararına çalışan dernekler ve vergi muafiyeti tanınan vakıflara sağlık, eğitim ve spor tesisleri yapılmak amacıyla verilen kullanma izinleri ve tesis edilen irtifak haklarından hasılat payı alınmayacaktır.