• Buradasın

    Eşcinsel ve Transgender Bireyler İçin Askerlik Muafiyeti Süreci

    youtube.com/watch?v=sytcg-80ykY

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Sef Aydın adlı bir trans kadın tarafından yapılan bilgilendirme içeriğidir. Konuşmacı, resim öğretmenliği mezunu, İstanbul'da yaşayan ve 2,5 yıllık bir trans kimlik değişim süreci yaşadığı bir aktivist olarak kendini tanıtmaktadır.
    • Video, eşcinsel ve transgender bireylerin askerlikten muafiyet sürecini adım adım anlatmaktadır. İçerikte askerlik şubesine başvurma, aile hekimine danışma, devlet hastanesinde yapılan tetkikler, hormonal ve kan testleri, askeri hastanede yapılan psikolojik değerlendirme ve son olarak heyet kararı aşamaları detaylı olarak açıklanmaktadır. Ayrıca, muafiyet belgesinin nereye gönderilmesi konusundaki önem ve özel bilgilerin korunması gibi konular da ele alınmaktadır.
    • Konuşmacı, kendi deneyimlerini paylaşarak, ailelerinden ayrıldığını, üniversite eğitimi aldığını ve trans bireyler için destek olmak amacıyla dernek kurmayı düşündüğünü belirtmektedir. Video, izleyicilerden gelen soruların yanıtlanması ve trans kimliği olmayan kişilerin psikolojik destek alması gerektiği vurgusuyla devam etmektedir.
    00:01Eşcinsel Erkeklerde Askerlikten Muafiyet Süreci
    • Konuşmacı, eşcinsel erkeklerde ve LGBT bireylerinde askerlikten muafiyet sürecini anlatacağını belirtiyor.
    • Konuşmacı, yaşlarının ne olursa olsun ilk önceliğin eğitim ve üniversite olduğunu vurguluyor.
    • Eskiden "pembe teskere" denilen sistem artık değişmiş durumda ve 2018-2019 yıllarında güncellenmiş.
    02:48Askerlik Şubesine Gidiş
    • Eşcinsel bireyler askerlik şubesine gittiğinde açık ve rahat olmalı, hiçbir şeyi saklamamalı.
    • Askerlik şubesine gittiğimizde sakalımız varsa kesilebilir veya sakallı devam edebiliriz.
    • Eşcinsel bir birey askerlik şubesine gittiğinde, askerlik görevini yerine getiremeyeceğini ifade ettiğinde, gerekli işlemleri yapmak zorundalar.
    04:49Muafiyet Süreci Detayları
    • Askerlik şubesine gittiğimizde cinsel yönelimimizden dolayı askerlik görevimizi yerine getiremeyeceğimizi ifade ediyoruz.
    • Homofobik ithamlar karşılandığında, teşhir edilmemek için uyarılabiliriz.
    • Askerlik şubesinden aile hekimimize yönlendiriliriz ve aile hekimimize cinsel yönelimimizi bilmelerini istiyoruz.
    • Doğu ve İç Anadolu'daki eşcinsel bireyler için durumun gizli tutulmasını istemeleri öneriliyor.
    07:37Askerlik Muafiyeti Süreci
    • Konuşmacı, eşcinsel bireylerin askerlik muafiyeti için gerekli işlemlerin nedenleri ve nasıl yapılacağını anlatacağını belirtiyor.
    • İlk adım olarak aile hekimi tarafından yazılacak bir belge gerekiyor, bu belgede kişinin cinsel yöneliminin erkeklerden hoşlanmak ve askerlik görevinde baskı, şiddet ve mobbinge maruz kalma endişesi ifade ediliyor.
    • Aile hekimi belgesi sonrasında devlet hastanesine yönlendirilip hormonal testler, kan testleri ve iç organ kontrolü gibi gerekli tetkikler yapılmakta.
    09:47Askeri Hastane Süreci
    • Devlet hastanesi kontrolleri tamamlandıktan sonra askeri hastaneye yönlendirilme gerçekleşiyor.
    • Askeri hastanede psikolog tarafından yapılan görüşmede, küçükken hissedilen duygular, travmalar ve kadın kıyafetleri denemek gibi davranışlar anlatılıyor.
    • Psikoloğa doğru ve tutarlı şekilde cevap vermek önemli, çünkü yanlışlık yapma şansı yoktur.
    11:01Psikolojik Test Süreci
    • Psikoloğa durum anlatıldıktan sonra 500 soruluk bir test veriliyor, bu test yaklaşık 3 saat sürüyor.
    • Testte aynı sorular farklı şekillerde tekrarlanıyor, örneğin "Babamla çok fazla muhabbetim yoktu" sorusu farklı yerlerde tekrarlanıyor.
    • Sorularda annelere, ablalara olan ilişkiler, düğünlerde mutluluk hissi, kadın kıyafetleri giymeyi sevmek gibi sorular bulunuyor.
    12:53Askeri Heyet Süreci
    • Psikolojik testten geçtikten sonra askeri heyete yönlendirilme ve heyet günü belirleniyor.
    • Heyette tişörtün çıkartılması, ayakkabı çıkarılması ve tartıda ağırlık ölçülmesi gibi işlemler yapılıyor.
    • Konuşmacı, kendine olan güvenin önemini vurguluyor ve vatandaşlık haklarının korunması gerektiğini belirtiyor.
    14:30Sonuç ve Tavsiyeler
    • Konuşmacı, eşcinsel bireylerin kendilerini küçük görme durumuna müsaade etmemeleri gerektiğini ve gerekirse mahkemeye başvurabileceklerini söylüyor.
    • Hepimizin aynı vergiyi ödediğini, aynı toprağı yediğini ve aynı suyu içtiğini vurguluyor.
    • Askerlik görevi için zorlu bir süreç olabileceğini ancak yalan söylemeyip kurallara uygun hareket edildiğinde muafiyet alındığını belirtiyor.
    15:45Askerlik Muafiyet Süreci
    • Askerlik muafiyet sürecinde heyet sonrası tüm testler tekrar incelenecek, psikolog ve aile onayı alınacak.
    • Heyet onayı aldıktan sonra belgeler askerlik şubesine götürülecek ve onaylandıktan sonra Ankara'ya gönderilecek.
    • Ankara'dan gelen soru, muafiyet belgesinin eve gönderilsin mi yoksa askerlik şubesine mi gelsin sorulacak.
    16:44Muafiyet Belgesi Teslimi
    • İç Anadolu ve Doğu'da yetişmiş bireyler için muafiyet belgesinin eve gönderilmesi tehlikeli olabilir.
    • Konuşmacı, doğuda yetişmiş bir ailenin çocuğu olduğu için belgesinin eve gönderilmesini istemediğini vurgulamış.
    • Bazı kamu görevlilerinin cahil olabileceği için, belgenin askerlik şubesine gelmesi ve kendisinin alması gerektiğini açıkça belirtmek gerekiyor.
    18:44Muafiyet Belgesinin Evde Teslimi
    • Konuşmacının belirtmesine rağmen, muafiyet belgesi evine gönderilmiş.
    • Belge evde açıldığında aile bireylerinin travmatik tepkiler verebileceği endişesi var.
    • Muafiyet belgesinde kişisel bilgiler ve travmatik detaylar yer alıyor.
    20:50Muafiyet Sonrası Durum
    • Muafiyet belgesi evde veya askerlik şubesinde alındıktan sonra kişi askerlikten muaf oluyor.
    • Muafiyet sürecinin sonuna kadar küçük geçici bir kağıt veriliyor.
    • Bu geçici kağıt, polis kontrolünde kendini savunmak için gösterilebiliyor.
    21:20Cinsiyet Değiştirme Sonrası İş İmkanları
    • Konuşmacı, cinsiyet değiştirdikten sonra resim öğretmeni olamayacağını belirtiyor çünkü devlet kurumlarında trans kişilerin iş bulması zor.
    • Özel sektörde her şeyin mümkün olabileceğini, ancak devlet kurumlarında cinsiyet değiştirilmiş kişilerin iş bulması için gerekli düzenlemelerin henüz yapılmadığını söylüyor.
    • Konuşmacı, öğretmenlik yapmak istemediğini ve onların istediği gibi evlat yetiştirmek bu ülkeye uygun olmadığını belirtiyor.
    22:12İlkokul Duvarlarında Savaş Görüntüleri
    • Konuşmacı, on yaşındaki bir çocuğun eğitim yuvasında duvarlarda vahşet, cinayet veya savaş görüntülerinin yer almasının doğru olmadığını vurguluyor.
    • 2015 yılında gerçekleşen bir olayda, asker mehmetçiklerin uğradığı saldırıları açık açık fotoğraflayıp ilkokul duvarlarına astılar.
    • Bu tür görüntüleri çocuklara göstermek, askere veya topluma düşman bir çocuk yetiştirebileceğini belirtiyor.
    24:35Askerlik Muafiyeti Sistemi
    • Konuşmacı, eski muafiyet sisteminde kalp hastalığından, obeziteden veya eşcinsellikten dolayı muaf olanların sebeplerinin açıkça yazıldığını anlatıyor.
    • Yeni sistemde muafiyet sebebi yazılmıyor, sadece "askerlikten muaf" yazıyor ve bu bilgi kimse tarafından görülemez.
    • Özel bilgilerin kimse tarafından erişilmesi durumunda, erişen kişiye suçlanacağı ve bu durumun kaydedildiği belirtiliyor.
    27:22Özel Bilgilerin Korunması
    • Konuşmacı, özel bilgilerin kimse tarafından erişilmesi durumunda, erişen kişinin bilgisi kaydedildiğini ve gerektiğinde soruşturulacağını söylüyor.
    • Askerlik muafiyet sebebinin kimse tarafından görülemediği, sadece rütbeli kişilerin istek dahilinde görebileceği belirtiliyor.
    • HIV/AIDS hastalarının sebebini söylemek zorunda olmadıklarını, ancak sağlık kurumlarında çalışma yapacakları durumlarda söylemelerinin daha doğru olduğunu vurguluyor.
    31:17Toplumda Ötekileştirme
    • Konuşmacı, AIDS ve HIV hastalarının hastalıklarını söylediklerinde toplumda ötekileştirildiklerini belirtiyor.
    • Sağlık kurumlarından bile reddedilen birçok AIDS ve HIV hastası tanıdığını anlatıyor.
    • Kanla bulaşabilen veya cinsel ilişkilerle bulaşabilen hastalıkların herkesin başına gelebileceğini, kimin nasıl bir hastalığa nasıl bir şekilde kapılacağı belli olmadığını vurguluyor.
    32:09İnsanlık ve Merhamet
    • Konuşmacı, karşılıklı rıza olmadan yapılan ilişkileri destekleyen insanlarla muhatap olmak istemediğini belirtiyor.
    • Hırsızlık yapan biri olsa bile, o bir insandır ve onunla muhatap olmak durumunda olduğunu söylüyor.
    • Konuşmacı, muafiyet konusunda son derece rahat olduğunu ve eskiden var olan pembe teskere ve devlet kadrosunda iş verilmediği gibi sorunlar artık geçmişe ait olduğunu belirtiyor.
    34:35Askerlik Muafiyeti Süreci
    • Konuşmacı, askerlik yapmadığını ve anlattığı sistemde muaf olduğunu ifade ediyor.
    • Ailesinin askerlik kağıdını görmediğini, kağıdı postacıdan kendisinin aldığını ve üzülmediğini, çünkü askerlik yapamazdı ve silah tutamazdı.
    • Vatana hizmet etmenin sadece askerlik görevini yerine getirmek anlamına gelmediğini, yolda yürürken vatanın küçük bir köpeğine su vermek veya ağacın dibine su döküyorsa bile vatana hizmet ettiğini belirtiyor.
    36:06Askerlik Muafiyeti Sürecinin Detayları
    • Konuşmacı, kağıdının ailesinin görmediğini ve şans eseri kendisinin aldığını, kesin kararın en son evresinde Ankara'dan gelen kağıtın tamamıyla onaylandığını anlatıyor.
    • Eşcinsel bireyler için askerlikin büyük bir zorluk olduğunu ve ailesinden gizli askerlik yapanların durumunu örnek veriyor.
    • Ailesinin eşcinsel olduğunu öğrendiklerinde onu öldürmeye götürdüklerini ve bu durumun yanlış olduğunu, kimliğinin resmi rızasız çekilmiş olmasının suç olduğunu belirtiyor.
    38:53Vatana Hizmet Etme Anlayışı
    • Konuşmacı, hayat işçisi olan bireyleri yüce bulduğunu ve onların dışarıda pedofili, çocuk tecavüzü ve hayvan tecavüzcülerini kurtardıklarını düşünüyor.
    • Vatana hizmet etmenin askerlik yapmak anlamına gelmediğini, bunun hayırlı bir evlat yetiştirmek veya depremde insanların kurtarılması gibi hareketler olduğunu belirtiyor.
    • Askerlik görevinin sadece çaycı olmak veya hizmetçilik yapmak anlamına gelmediğini, bu modern kölelik anlamına geldiğini, ancak savaş varsa askerlik yapabileceğini söylüyor.
    43:09Videoların ve üniversite eğitiminin önemi
    • Konuşmacı, dernek kurmayı düşündüğünü ve bu durumda olan canlara yol göstermek ve destek olmak istediğini belirtiyor.
    • Üniversite eğitiminin çok önemli olduğunu, aklını kazandığını ve bu sayede ev sahibi olabileceğini düşünüyor.
    • Videolarıyla ailelere anlayabileceği bir dille anlatarak önyargıları kırdığını ve gençlerin vazgeçmemeleri gerektiğini, ayakta kalıp güçlü durmaları gerektiğini anlattığını söylüyor.
    44:58Aileden ayrılma deneyimi
    • Konuşmacı, aileden çıktığında cebinde sadece yirmi lira olduğunu ve burslu okuduğunu belirtiyor.
    • Hayatını kendisi kurduğunu ve yakın zamanda bir platformda aileyle yaşadığı deneyimi paylaşacağını söylüyor.
    46:39Aile tehditleri ve devlet desteği
    • Konuşmacı, aile tehditlerine karşı ses ve video kaydı almanın önemini vurguluyor.
    • Devletin her zaman arkalarında olduğunu ve tehdit eden kişilerin savcılığa suç duyurusu yapılacağını belirtiyor.
    • Aile tehditleri durumunda bir ay veya altı ay boyunca aileden uzak bir yerde yaşamayı öneriyor.
    47:48Trans bireylerin örnekleri
    • Selin Ciğerci, Bülent Ersoy, Çağla Akın ve Öykü Ay gibi trans bireylerin LGBT bireyleri için büyük örnek ve öncü olduğunu belirtiyor.
    • Bu kişilerin önyargıları yıktığını ve toplumun gözdesi haline getirdiğini söylüyor.
    • Trans misafirhanelerini gerekse de, düşen transları kaldırmak ve onlara yardımcı olmak adına birçok şey yaptıklarını vurguluyor.
    52:00Eğitim ve kötü örnekler
    • Üniversite okumak çok büyük bir ayrıcalık olduğunu ve eğitim kendini geliştirmek olduğunu vurguluyor.
    • Tüm trans bireylerin aynı olmadığını, kötü örneklerin de olduğunu belirtiyor.
    • Gece saatlerinde caddelerde alınıp "kötü örnek oluyorsunuz" diye suçlanan trans bireylerin ceza kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu düşünüyor.
    54:02Kişisel Deneyimler ve Cinsiyet Kimliği
    • Konuşmacı burun estetiği ve göğüs estetiği cerrahi işlemlerinin yapıldığını belirtiyor.
    • Konuşmacı, ses kaydı almanın suç olmadığını, kendisinin ses kaydı almak zorunda olduğunu ifade ediyor.
    • Konuşmacı, kendisinin çift cinsiyetli olduğunu ve bu durumun hormonlarımla alakalı olduğunu, tüm bunların kanıtlanmış olduğunu belirtiyor.
    55:06Politik Tutumlar ve Özgürlük
    • Konuşmacı, insanların tuttuğu partilerin başkalarını ilgilendirmediğini, bu konuda özgür olduğunu vurguluyor.
    • İnsanları sadece AKP veya CHP gibi partilerle sınırlamak yerine, insanlar olarak görmemiz gerektiğini, ötekileştirmenin yanlış olduğunu söylüyor.
    • Konuşmacı, insanların kendi akılları olduğunu ve ne yaptıklarını biliyorlarını belirtiyor.
    56:04Trans Cinsiyet Kimliği ve Destek
    • Konuşmacı, genç bir kişinin trans kadın olmak istediğini belirterek, 18 yaşın altındaysa psikolog ve psikiyatr desteği alması gerektiğini tavsiye ediyor.
    • Araştırma hastanesine gitmenin önemini vurguluyor ve özellikle batıdaki hastanelere gitmeye çalışmanın, doğuda bu durumlarla karşılaşılmadığı için daha iyi sonuçlar alındığını belirtiyor.
    • Konuşmacı, kendi sürecinin iki buçuk yıllık olduğunu ve yüzünün tamamen kadınlaşmaya başladığını anlatıyor.
    58:22Aile ve Evlat Yetiştirme
    • Konuşmacı, anneler ve babalara evlatlarının cinsiyeti veya dış görünüşü nedeniyle sevilmemesi gerektiğini, evlatların sadece onların parçası olduğu için sevilmeleri gerektiğini vurguluyor.
    • Evlatların iki günde silinmemesi gerektiğini, bunun bir anlamı olmadığını belirtiyor.
    • Evlatların savaşçı veya devlet düşmanı yerine hoşgörülü insanlar olarak yetiştirilmeleri gerektiğini, onları vatanına hayırlı bireyler olarak yetiştirmeleri gerektiğini tavsiye ediyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor