Buradasın
Erdoğan'ın Üçüncü Kez Aday Olamayacağı ve AKP'nin Aday Seçimi
youtube.com/watch?v=tD5i_xOOxtwYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Orhan Uğuroğlu'nun sunduğu bu video, siyasi analiz formatında Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olamayacağı konusunu ele alıyor. Uğuroğlu, anayasa hukukçuları ve AKP milletvekilleriyle yaptığı görüşmeleri paylaşıyor.
- Video, Erdoğan'ın 16 Nisan 2017 anayasa değişikliğinden sonra üçüncü kez aday olamayacağı hukuki yorumunu detaylı şekilde inceliyor. Uğuroğlu, Mehmet Yılmaz örneği üzerinden idari yargıda cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemlerin dava konusu edilebileceğini ve bu durumun Erdoğan'ın aday olamamasına neden olduğunu açıklıyor. Ayrıca, AKP'nin aday seçimi konusunda Mevlüt Çavuşoğlu'nun adının en çok geçtiği ve Cumhur İttifakı'nın (AKP ve MHP) aday çıkarması durumunda AKP'nin iktidarı kaybedeceği görüşünü paylaşıyor.
- 00:03Erdoğan'ın Üçüncü Kez Aday Olamayacağı
- Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağı, Anayasa'nın 101. maddesine istinaden kesinleşmiştir.
- Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Emin Ağaoğlu'na göre, 2017 sonrası idari yargıda Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemler dava konusu edilebiliyor.
- Erdoğan, Mehmet Yılmaz'ı üçüncü kez seçseydi, idari yargı anayasa ihlali gerekçesiyle Yılmaz'ın üyeliğini iptal edecekti.
- 01:09Cumhurbaşkanı Dönemleri Hakkında Tartışma
- AKP'nin hukukçu milletvekili, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un "Cumhurbaşkanı'nın iki dönem şartının anayasal olarak 16 Nisan 2017'den sonraki dönemi kapsar" görüşünü hatırlattı.
- Uçum, isim aynı olsa da iki ayrı Cumhurbaşkanlığı statüsü olduğunu, yeni statünün literatürdeki adının başkanlık olduğunu iddia etti.
- Konuşmacı, 16 Nisan anayasa değişikliğinde "başkanlık" kelimesinin olmadığını, statünün sadece başbakanlığı kaldırıp Cumhurbaşkanlığına bağlayan statü olduğunu belirtti.
- 02:02Anayasa Değişiklikleri ve Kanunların Geriye Yürümeyeceği İlkesi
- Uçum, 101. maddenin tümden yeniden yazıldığını ve kanunların geriye yürümeyeceği ilkesinin eski sistemde yerine getirilmiş Cumhurbaşkanlığı görevinin yeni sistemdeki Cumhurbaşkanlığı döneminden sayılmayacağını kanıtladığını iddia etti.
- Konuşmacı, kanunların geriye yürümeyeceği ilkesinin ceza kanunları için geçerli olduğunu, EYT'lilerin yargıda kaybetmesi ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresi konusunda yapılan değişikliklerin bu ilkeyle çeliştiğini belirtti.
- Uçum'un görüşlerinin anayasa ve hukukun temel ilkelerine aykırı olduğu, 16 Nisan 2017 anayasa değişikliğini hazırlayan hukukçuların Erdoğan'ın üçüncü kez seçilmesi için anayasaya açık bir hüküm koymayı akıl etmemişleri iddia edildi.
- 03:50AKP'nin Aday Seçimi
- Erdoğan aday olamayacağına göre AKP ya da Cumhur İttifakı'nın adayı olarak Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Süleyman Soylu ve Devlet Bahçeli adları geçti.
- Konuşmacı, AKP kulislerinde en çok adı geçen ismin Mevlüt Çavuşoğlu olduğunu, Amerika, Rusya ve Avrupa Birliği ilişkileri açısından önemli bir isim olduğunu belirtti.
- Konuşmacı, Cumhur İttifakı'nın kimi aday çıkartırsa çıkarsın AKP iktidarı kaybedeceğini ifade etti.