Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, "Sesli Kanun" kanalında yayınlanan, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun çeşitli maddelerini detaylı şekilde açıklayan bir eğitim içeriğidir.
- Video, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun çeşitli bölümlerini kapsamlı şekilde ele almaktadır. İçerikte yakalama ve gözaltı, tutuklama, adli kontrol tedbirleri, arama ve el koyma, telekomünikasyon yoluyla iletişim izleme gibi konular detaylı olarak açıklanmaktadır. Ayrıca tazminat istemi koşulları ve tazminat davalarının yürütülmesi hakkında bilgiler de sunulmaktadır.
- Video, kanun maddelerini (90-144) sırasıyla okuyarak ve açıklamakta olup, her bir madde için gerekli şartlar, süresi, haklar ve usul gibi önemli hususlar üzerinde durulmaktadır. Bu içerik, ceza hukuku öğrencileri veya hukuk alanında bilgi edinmek isteyenler için faydalı olabilecek kapsamlı bir kanun açıklamasıdır.
- 00:25Yakalama ve Gözaltı Hakkında Kanun hükümleri
- Kişiye suçu işlerken rastlanması veya kaçması olasılığının bulunması durumlarında herkes tarafından geçici olarak yakalama yapılabilir.
- Kolluk görevlileri, tutuklama kararı gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhuriyet Savcısı'na başvurma olanağı bulunmadığında yakalama yetkisine sahiptirler.
- Soruşturma ve kovuşturması şikayete bağlı olmakla birlikte, çocukların, beden veya akıl hastalığı, malilik veya güçsüzlükleri nedeniyle kendilerini idare eden aciz bulunanlara karşı işlenen suçüstü hallerinde kişinin yakalanması şikayete bağlı değildir.
- 02:05Gözaltı Süresi ve Koşulları
- Yakalanan kişi Cumhuriyet Savcılığınca bırakılmazsa, soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınmasına karar verilebilir.
- Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren yirmidört saati geçemez.
- Toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle Cumhuriyet Savcısı, gözaltı süresinin her defasında bir günü geçmemek üzere üç gün süreyle uzatılmasına emir verebilir.
- 03:07Özel Durumlarda Gözaltı
- Suçüstü halleriyle sınırlı olmak kaydıyla, belirtilen suçlarda mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirleri tarafından yirmidört saate kadar, toplu olarak işlenen suçlarda kırksekiz saate kadar gözaltına alınma kararı verilebilir.
- Kişi serbest bırakılmazsa en geç kırksekiz saat, toplu olarak işlenen suçlar da dört gün içinde hakim önüne çıkarılır.
- Gözaltına alınan kişi hakkında Cumhuriyet Savcısı'na yapılan işlemler hakkında bilgi verilerek talimatı doğrultusunda hareket edilir.
- 04:59Gözaltı Sürecinde Haklar
- Yakalama işlemine, gözaltına alma ve gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhuriyet Savcısı'nın yazılı emrine karşı yakalanan kişi, müdafi veya kanunu temsilcisi, eşi ya da birinci veya ikinci derecede kan hısımı hemen serbest bırakılmayı sağlamak için Sulh Ceza Hakimi'ne başvurabilir.
- Sulh Ceza Hakimi incelemeyi evrak üzerinde yaparak derhal ve nihayet yirmidört saat dolmadan başvuruyu sonuçlandırır.
- Gözaltı süresinin dolması veya Sulh Ceza Hakiminin kararı üzerine serbest bırakılan kişi hakkında yakalamaya neden olan fiille ilgili yeni ve yeterli delil elde edilmedikçe ve Cumhuriyet Savcısı'nın kararı olmadıkça bir daha aynı nedenle yakalama işlemi uygulanamaz.
- 06:36Gözaltı Denetimi ve Nakli
- Cumhuriyet Başsavcıları veya görevlendirecekleri Cumhuriyet Savcıları, adli görevlerinin gereği olarak gözaltına alınan kişilerin bulundurulacakları nezarethaneleri, ifade alma odalarını, bu kişilerin durumlarını, gözaltına alınma neden ve sürelerini denetlerler.
- Yakalanan veya tutuklanarak bir yerden diğer bir yere nakledilen kişilere, kaçacaklarına ya da kendisi veya başkalarının hayat ve beden bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiğine ilişkin belirtilerin varlığı hallerinde kelepçe takılabilir.
- Hakim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi en geç yirmidört saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılır.
- 08:04Yakalanan Kişilerin Bildirimi ve Tutanağı
- Şüpheli veya sanık yakalandığında, gözaltına alındığında veya gözaltı süresi uzatıldığında, Cumhuriyet Savcısı'nın emriyle bir yakınına veya belirlediği bir kişiye gecikmeksizin haber verilir.
- Soruşturma ve kovuşturması şikayete bağlı olan suç hakkında, çocukların, beden veya akıl hastalığı, valilik veya güçsüzlükleri nedeniyle kendilerini idare eden aciz bulunanlara karşı işlenen suçüstü hallerinde, şikâyetten önce şüpheli yakalanmış olursa şikâyete yetkili olan kimseye bildirilir.
- Yakalama işlemi bir tutanağa bağlanır ve bu tutanağa yakalananın hangi suç nedeniyle, hangi koşullarda, hangi yer ve zamanda yakalandığı, yakalamayı kimlerin yaptığı, hangi kolluk mensubunca tespit edildiği ve haklarının tam olarak anlatıldığı açıkça yazılır.
- 09:40Yakalama Emri ve Tutuklama
- Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında Cumhuriyet Savcısı'nın istemi üzerine Sulh Ceza Hakimi tarafından yakalama emri düzenlenebilir.
- Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri resen veya Cumhuriyet Savcısı'nın istemi üzerine hakim veya mahkeme tarafından düzenlenir.
- Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir.
- 11:19Tutuklama Nedenleri
- Tutuklama nedeni, şüphelinin kaçması, saklanması veya kaçma şüphesi, delilleri yok etme, gizleme, tanıkları baskılaması gibi kuvvetli şüphelerin olması durumunda varsayılabilir.
- Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen soykırım, insan ticareti, cinayet, işkence, cinsel saldırı, uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı gibi suçların işlendiği konusunda kuvvetli şüphe sebepleri varlığı halinde tutuklama nedeni varsayılabilir.
- Sadece adli para cezasını gerektiren suçlarda veya hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez.
- 13:38Tutuklama Kararı ve Süreleri
- Tutuklama kararı, soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı'nın istemi üzerine Sulh Ceza Hakimi tarafından, kovuşturma evresinde ise Cumhuriyet Savcısı'nın istemi üzerine veya Resen Mahkemesi tarafından verilir.
- Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır, ağır ceza işlerinde ise en çok iki yıldır.
- Türk Ceza Kanunu'nun belirli suçları ve terörle mücadele suçlarında tutukluluk süresi toplam beş yıl geçemez.
- 17:14Salıverme İstekleri ve Tutukluluk İncelenmesi
- Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında şüpheli veya sanık salıverilmesini isteyebilir.
- Salıverme istekleri üzerine Cumhuriyet Savcısı, şüpheli, sanık veya müdafiin görüşü alındıktan sonra üç gün içinde karar verilir, örgüt faaliyeti suçları için bu süre yedi gün olarak uygulanır.
- Soruşturma evresinde şüphelinin tutukevinde bulunduğu süre içinde en geç otuz günlük sürelerle tutukluluk durumunun incelenmesi yapılır.
- 20:44Adli Kontrol ve Tutuklunun Durumunun Bildirilmesi
- Tutuklama sebeplerinin varlığı halinde şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilir.
- Tutuklama ve tutuklamanın uzatılmasına ilişkin karardan, tutuklunun bir yakınına veya belirlediği bir kişiye hakimin kararıyla gecikmeksizin haber verilir.
- Yabancı şüpheli durumunda, tutuklanma durumu yazılı olarak karşı çıkmaması halinde vatandaşı olduğu devletin konsolosluğuna bildirilir.
- 21:07Adli Kontrol Yükümlülükleri
- Adli kontrol, şüphelinin yurt dışına çıkamama, belirli yerlere başvurma, tedavi tedbirlerine tabi olma ve güvence miktarı yatırma gibi yükümlülükler altına alır.
- Adli kontrol altındaki şüpheli, aile yükümlülüklerini yerine getireceğine ve nafakayı ödeyeceğine dair güvence vermek zorundadır.
- Adli kontrol, ceza infazı kanunun 16. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumunda yaşamayanlar veya gebe olan kadınlar için tutuklanma yerine uygulanabilir.
- 23:29Adli Kontrol Uygulaması
- Hakim veya cumhuriyet savcısı, şüphelinin mesleki uğraşlarında araç kullanmasına izin verebilir.
- Adli kontrol altında geçen süre, şahsi hürriyeti sınırlama sebebi sayılarak cezadan mahsup edilmez, ancak konutunu terk etmemek yükümlülüğü altında geçen her iki gün cezanın mahsubunda bir gün olarak dikkate alınır.
- Kanunlarda öngörülen tutukluluk sürelerinin dolması nedeniyle salıverilenler hakkında adli kontrole ilişkin hükümler uygulanabilir.
- 25:39Adli Kontrol Süresi ve Kaldırılması
- Ağır ceza mahkemesi'nin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır, zorunlu hallerde bir yıl daha uzatılabilir.
- Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde adli kontrol süresi en çok üç yıldır, zorunlu hallerde uzatılabilir.
- Adli kontrol kararının kaldırılması, şüpheli veya sanık istemi üzerine cumhuriyet savcısının görüşünü aldıktan sonra hakim veya mahkeme beş gün içinde karar verebilir.
- 26:51Tedbirlere Uymama Durumunda Tutuklama
- Tedbirlere uymama veya adli kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verebilir.
- Azami tutukluluk süresinin dolması nedeniyle verilen adli kontrol tedbirinin ihlali halinde de tutuklama kararı verilebilir.
- Tutuklama süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde dokuz aydan, diğer işlerde iki aydan fazla olamaz.
- 28:01Güvence ve Ödeme
- Güvence, şüpheli veya sanığın usul işlemlerinde hazır bulunmasını ve zararların giderilmesini sağlar.
- Hakim, mahkeme veya cumhuriyet savcısı, şüpheli veya sanık rızasıyla güvencenin mağdur haklarını karşılayan kısımlarını mağdura verilmesini emredebilir.
- Yükümlülükleri yerine getiren kişinin güvencesinin bir kısmı kendisine geri verilir, kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararları verildiğinde de geri verilir.
- 29:56Arama ve El Koyma
- Yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa, şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir.
- Konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapılamaz, ancak suçüstü veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde uygulanmaz.
- Arama, hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının yazılı emri ile yapılır, konut, işyeri veya diğer kapalı yerlerde arama için oya ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişi bulunur.
- 32:32Arama İşlemleri ve Belge İnceleme Yetkisi
- Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhuriyet Savcısı'nın yazılı emriyle ve askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından arama yapılabilir.
- Arama sırasında hazır bulunabilecekler, aranacak yerlerin sahibi veya eşyanın zilyede aramada hazır bulunabilir; kendisi bulunmazsa temsilcisi veya komşusu hazır bulundurulur.
- Arama sonunda, hakkında arama işlemi uygulanan kimsenin istemi üzerine aramanın 116 ve 117 maddelere göre yapıldığını belirten bir belge verilir.
- 34:52Eşya ve Kazancın Muhafaza Altına Alınması
- İspat aracı olarak yararlı görülen veya eşya veya kazanç müsaderesinin konusunu oluşturan mal varlığı değerleri muhafaza altına alınır.
- İstem üzerine bu eşyayı göstermek ve teslim etmekle yükümlü olan kişi, kaçınma halinde disiplin hapsine ilişkin hükümler uygulanabilir.
- İçeriği devlet sırrı niteliğindeki belgeler, suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeleri mahkemeye karşı gizli tutulamaz.
- 36:30El Koyma İşlemleri
- El koyma kararı, hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın yazılı emriyle kolluk görevlileri tarafından gerçekleştirilebilir.
- Hakim kararı olmaksızın yapılan el koyma işlemi 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulur ve hakim kararını el koymadan itibaren 48 saat içinde açıklar.
- Askeri mahallelerde yapılacak el koyma işlemi, Cumhuriyet Savcısı'nın nezaretinde, askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından yerine getirilir.
- 38:06Taşınmazlara ve Mal Varlığı Değerlerine El Koyma
- Soruşturma veya kovuşturma konusu suçun işlendiğine ve bu suçlardan elde edildiğine dair somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebebi bulunan hallerde, şüpheli veya sanığın taşınmazlarına, kara, deniz ve hava ulaşım araçlarına, banka hesaplarına ve diğer mal varlığı değerlerine el konulabilir.
- El koyma kararı alınabilmesi için ilgisine göre belirli kurumlardan suçtan elde edilen değere ilişkin rapor alınır ve bu rapor en geç üç ay içinde hazırlanır.
- Taşınmaza el konulması kararı tapu kütüğüne şer verilmek suretiyle, banka hesaba el konulması kararı teknik iletişim araçlarıyla ilgili banka veya mali kuruma bildirilerek icra olunur.
- 42:32Postada El Koyma
- Suçun delillerini oluşturduğundan şüphe edilen ve gerçeğin ortaya çıkarılması için soruşturma ve kovuşturmada adliyenin eli altında olması zorunlu sayılıp, posta hizmeti veren kuruluşta bulunan gönderilere el konulabilir.
- El koyma işlemini yerine getiren kolluk memurları, belirtilen gönderilerin içinde bulunduğu zarfları veya paketleri açamazlar.
- El konulan gönderiler, ilgili posta görevlilerinin huzuru ile mühür altına alınıp derhal el koyma kararını veren hakim veya Cumhuriyet Savcısına teslim edilir.
- 43:34Soruşturma ve Kovuşturma Sürecinde Kişisel Haklar
- Tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması, uyuşturucu ticareti, ateşli silahlarla ilgili suçlar ve kültür varlıklarını koruma kanunu'nda tanımlanan suçlarla ilgili soruşturmada, tedbirler ilgililere bildirilir.
- Açılmamasına veya adliyenin eli altında tutulmasına gerek bulunmadığına karar verilen gönderiler hemen ilgililerine teslim olunur.
- Avukat büroları ancak mahkeme kararı ile ve cumhuriyet savcısının denetiminde aranabilir, aramada baro başkanı veya onu temsil eden bir avukat hazır bulundurulur.
- 44:39Avukat Bürolarında Arama ve El Koyma
- Arama sonucu el konulmasına karar verilen şeylerin avukat-müvekkil ilişkisine ait olduğu öne sürüldüğünde, bu şeyler ayrı bir zarf içerisine konularak mühürlenir ve sulh ceza hakiminden veya mahkemeden gerekli kararı istenir.
- Yetkili hakim el konulan şeyin avukat-müvekkil ilişkisine ait olduğunu saptadığında, el konulan şey derhal avukata iade edilir ve yapılan işlemi belirten tutanaklar ortadan kaldırılır.
- Postada el koyma durumunda da aynı usuller uygulanır.
- 45:36El Konulan Eşyanın İadesi ve Muhafazası
- El konulan eşyanın soruşturma ve kovuşturma bakımından muhafazasına gerek kalmaması veya müsadereye tabi tutulmayacağının anlaşılması halinde şüpheliye, sanığa veya üçüncü kişilere iade edilmesi kararlaştırılabilir.
- El konulan eşya veya diğer mal varlığı değerleri, suçtan zarar gören mağdura ait olması ve bunlara delil olarak artık ihtiyaç bulunmaması halinde sahibine iade edilir.
- El konulan eşya zarara uğraması veya değerinde esaslı ölçüde kayıp meydana gelme tehlikesi halinde, hükmün kesinleşmesinden önce elden çıkarılabilir.
- 47:37Şirket Yönetimi İçin Kayyum Tayini
- Suçun bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması halinde, hakim veya mahkeme şirket işlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak kayyum atayabilir.
- Kayyum tayinine ilişkin karar ticaret sicili gazetesinde ve diğer uygun vasıtalarla ilan edilir, kayyumun ücreti şirket bütçesinden karşılanır.
- Bu madde hükümleri göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti, parada sahtecilik, fuhuş, kumar, zimmet, silah kaçakçılığı gibi suçlarla ilgili olarak uygulanabilir.
- 50:16Bilgisayarlarda Arama ve El Koyma
- Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, somut delilere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka surette delil elde etme imkanının bulunmaması halinde, şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programlarında arama yapılabilir.
- Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararlar 24 saat içinde hakim onayına sunulur ve hakim kararını en geç 24 saat içinde verir.
- Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine el koyma işlemi sırasında sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır ve bir kopyası şüpheliye veya vekiline verilir.
- 52:18Telekomünikasyon Yoluyla İletişimin Denetlenmesi
- Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkanının bulunmaması durumunda, şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi dinlenebilir ve kayda alınabilir.
- Tedbir kararı en çok iki ay için verilebilir, bu süre bir ay daha uzatılabilir, örgüt suçları için toplam üç ayı geçmemek üzere daha uzatılabilir.
- Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz, bu durumun anlaşılması halinde alınan kayıtlar derhal yok edilir.
- 54:33Telekomünikasyon İzleme Tedbirleri
- Şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespiti, soruşturma aşamasında hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında mahkeme kararına istinaden yapılır.
- Kararda yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkan veren kodu ve tedbirin süresi belirtilir.
- Cumhuriyet savcısı kararını 24 saat içinde hakimin onayına sunar ve hakim kararını en geç 24 saat içinde verir; sürenin dolması veya hakim tarafından aksine karar verilmesi halinde kayıtlar derhal imha edilir.
- 55:23İzleme Tedbirlerinin Uygulanabileceği Suçlar
- İzleme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin hükümler ancak belirli suçlarla ilgili olarak uygulanabilir.
- Bu suçlar arasında göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu imal ve ticareti, rüşvet, devlet sırlarına karşı suçlar, silah kaçakçılığı ve diğer ciddi suçlar bulunmaktadır.
- Bu maddede belirlenen esas ve usuller dışında hiç kimse bir başkasının telekomünikasyon yoluyla iletişimini dinleyemez ve kayda alamaz.
- 57:07İzleme Tedbirlerinin Uygulanması
- Cumhuriyet savcısı veya görevlendireceği adli kolluk görevlisi, telekomünikasyon hizmeti veren kurum ve kuruluşların yetkililerinden iletişimin tespiti, dinlenmesi veya kayda alınması işlemlerinin yapılmasını yazılı olarak istediğinde bu istem derhal yerine getirilir.
- İşlemin başladığı ve bitirildiği tarih ve saat ile işlemi yapanın kimliği bir tutanakla saptanır.
- İzleme tedbirinin uygulanması sırasında şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi veya hakim onayının alınamaması halinde tedbir derhal son verilir ve kayıtlar yok edilir.
- 58:56Tesadüfen Elde Edilen Deliller
- Arama veya el koyma koruma tedbirlerinin uygulanması sırasında yapılmakta olan soruşturma veya kovuşturmayla ilgisi olmayan, ancak diğer bir suçun işlendiği şüphesini uyandırabilecek bir delil elde edilirse, bu delil muhafaza altına alınır ve durum cumhuriyet savcılığına bildirilir.
- Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi sırasında, yapılmakta olan soruşturma veya kovuşturmayla ilgisi olmayan ve ancak belirli suçlardan birinin işlendiği şüphesini uyandırabilecek bir delil elde edilirse, bu delil muhafaza altına alınır ve durum cumhuriyet savcılığına bildirilir.
- 59:46Gizli Soruşturmacı ve Teknik Araçlarla İzleme
- Soruşturma konusu suçun işlendiği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması ve başka surette delil elde edilememesi halinde kamu görevlileri gizli soruşturmacı olarak görevlendirilebilir.
- Gizli soruşturmacı, kovuşturma evresinde tanık olarak dinlenmesinin zorunlu olması halinde, duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan veya ses ya da görüntüsü değiştirilerek özel ortamda dinlenir.
- Gizli soruşturmacı, görevini yerine getirirken suç işleyemez ve görevlendirildiği örgütün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulamaz.
- 1:02:14Teknik Araçlarla İzleme
- Aşağıdaki suçların işlendiği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebepleri bulunması ve başka suretle delil elde edilememesi halinde, şüpheli veya sanığın kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyeri teknik araçlarla izlenebilir.
- Teknik araçlarla izleme kararı en çok üç haftalık süre için verilebilir, bu süre gerektiğinde bir hafta daha uzatılabilir.
- Örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak gerekli görülmesi halinde, hakim yukarıdaki sürelere ek olarak her defasında bir haftadan fazla olmamak ve toplam dört haftayı geçmemek üzere uzatılmasına karar verebilir.
- 1:04:20Koruma Tedbirleri ve Tazminat Hakkı
- Teknik araçlarla izleme tedbiri ve gizli soruşturmacı görevlendirilmesi durumunda, belirtilen süreler bir kat artırılarak uygulanır.
- Elde edilen deliller sadece belirtilen suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma dışında kullanılamaz, ceza kovuşturması bakımından gerekli olmadığı takdirde yok edilir.
- Bu madde hükümleri kişinin konutunda uygulanamaz.
- 1:04:59Tazminat İstemi Koşulları
- Koruma tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
- Suç soruşturması veya kovuşturması sırasında kanunlarda belirtilen koşullar dışında yakalanan, tutuklanan veya hakim önüne çıkarılmayan kişiler maddi ve manevi zararlarını devletten isteyebilirler.
- Hakimler ve cumhuriyet savcılarının verdikleri kararlar veya yaptıkları işlemler nedeniyle tazminat davaları ancak devlet aleyhine açılabilir.
- 1:07:27Tazminat İstemi Süreci
- Tazminat istemi, karar veya hükümlerin kesinleştiğinin tebliğinden itibaren üç ay ve en geç bir yıl içinde, zarara uğrayanın oturduğu yer ağır ceza mahkemesi'nde karara bağlanır.
- İstemdekilerin dilekçesine açık kimlik ve adresini, zararın nitelik ve niceliğini kaydetmesi ve belgeleri eklemesi gereklidir.
- Mahkeme, dilekçeyi inceledikten sonra devlet hazinesinin temsilcisine tebliğ ederek beyan ve itirazlarını bildirmesini ister.
- 1:08:45Tazminat İstemi Değerlendirme ve İncelenme
- Mahkeme, tazminat isteminde bulunan ile hazine temsilcisinin açıklamalı çağrı kağıdı tebliğne rağmen gelmezlerse yokluklarında karar verebilir.
- Karara karşı istemde bulunan, cumhuriyet savcısı veya hazine temsilcisi istinaf yoluna başvurabilir.
- Tazminat davaları nedeniyle avukatlık ücreti ödenir, ancak miktar belirli sınırlar içinde olmalıdır.
- 1:09:44Tazminat Ödeme ve Geri Alma
- Tazminata ilişkin mahkeme kararları kesinleşmeden ve idari başvuru süreci tamamlanmadan icra takibine konulamaz.
- Kesinleşen mahkeme kararında hükmedilen tazminat ile vekalet ücreti, davacı veya vekilinin bildirdiği banka hesap numarasına otuz gün içinde ödenir.
- Kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararı sonradan kaldırılarak mahkum edilenlere ödenmiş tazminatların hakimiyet süresine ilişkin kısmı geri alınabilir.
- 1:10:47Tazminat İsteyemeyecek Kişiler
- İftira konusunu oluşturan suç veya yalan tanıklık nedeniyle gözaltına alınma ve tutuklama halinde devlet, iftira eden veya yalan tanıklıkta bulunan kişiye de rücu eder.
- Kanuna uygun olarak yakalanan veya tutuklanan kişilerden tazminatı hak kazanmadığı halde sonradan yürürlüğe giren kanun gereği durumları tazminat istemeye uygun hale dönüşenler tazminat isteyemezler.
- Genel veya özel af, şikâyetten vazgeçme, uzlaşma gibi nedenlerle hakkında kovuşturmaya yer olmadığına veya davanın düşmesine karar verilenler tazminat isteyemezler.