Buradasın
Can Atalay Milletvekili Hakkında Yargıtay Kararı ve Anayasa Mahkemesi Beklenimi
youtube.com/watch?v=QnnAjj5IQx0Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri konu alan bir haber programıdır. Videoda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ve Gezi davasında yargılanan Can Atalay ile Çiğdem Mater gibi kişilerin açıklamaları yer almaktadır.
- Video, Yargıtay'ın Gezi davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onadığı ve Anayasa Mahkemesi'nin 5 Ekim'de görüşeceği hak ihlali başvurusuna ilişkin kararını beklemeden hüküm meclisi okunacağı yönündeki tartışmaları ele almaktadır. Ayrıca, Ömer Faruk Gergerlioğlu örneği üzerinden benzer süreçlerin nasıl işlediği anlatılmakta ve Gezi davasında yargılanan kişilerin durumları hakkında bilgiler verilmektedir.
- Can Atalay'ın Vekilliği ve Yargıtay Kararı
- Can Atalay milletvekili seçildi ve Gezi davasında Yargıtay cezaları onadı.
- Anayasa Mahkemesi'nin 5 Ekim'de vereceği kararı beklenmeden Atalay'ın vekilliği düşürülecek mi sorusu gündeme geldi.
- 84. maddede kesin hükmün genel kurulda okunması ile birlikte milletvekili üşüyor.
- 00:37Adalet Bakanı'nın Tepkisi ve Tepkiler
- Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay hakkındaki hüküm meclisi okununca vekilliği düşecek dedi.
- Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Adalet Bakanı'na tepki gösterdi ve kesin hükümün sonuçlarının anayasada yazılmış olduğunu belirtti.
- Yargıtay 3. Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin 5 Ekim'de görüşeceği hak ihlali başvurusuna ilişkin kararını beklemedi.
- 01:44Geçmiş Örnekler ve Yargıtay Kararının Değerlendirilmesi
- Ömer Faruk Gergerlioğlu kararında görüldüğü üzere, Yargıtay'ın verdiği kararlar kesin hüküm anlamına gelmez.
- Gergerlioğlu milletvekilliği devam ederken Yargıtay cezasını onadı, mecliste gözaltına alındı ve milletvekilliği düşürüldü.
- Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesiyle Gergerlioğlu vekilliği aylar sonra iade edildi.
- 02:17Gezi Davası ve Ceza Gerekçeleri
- Yargıtay kararı, 27 Haziran 2013'te yapılan Garaj İstanbul toplantısına katıldığı ve fiziki takip tutanakları ile doğrulandığı kanıtla geliyor.
- Gezi davasında hakkındaki 18 yıl hapis cezası onanan Çiğdem Mater, cezaevinden yazdığı mektupta katılmadığı bir toplantının dahi cezaya gerekçe gösterildiğini yazdı.
- 78 sayfalık kararın her bir satırı beş insan, beş hayat için böyle örneklerle dolu ve ceza vermek konusunda bir kararlılıkla karşı karşıyayız.
- 03:22Tepkiler ve Gelecek
- Yargıtay 3. Dairesinin kararına hem cezaları onanan isimler hem de muhalefet tepkili.
- Gözler 3 Ekim'de Meclis Genel Kurulu'na çevrildi.
- Milletvekili Can Atalay ile ilgili hükmün okunup okunmayacağına bakılacak.