Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Özgür Bey ve Rıza Kablan'ın yer aldığı bir bilgilendirme programıdır. Konuşmacılar, izleyicilerden gelen soruları yanıtlamaktadır.
- Video, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Twitter'da paylaştığı Bağkur konusundaki vaatler üzerine odaklanmaktadır. Konuşmacılar, basit usul mükelleflerine yönelik emeklilik günlerinin 7200'den 5400'e düşeceği vaadini açıklamakta ve bu durumun seçim vaadisi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, basit usul mükelleflerinin kimler olduğu, emeklilikte son 2520 gün kuralı ve Bağkur borcu olan kişilerin emeklilik durumları gibi konulara değinilmektedir. Video, seçim sonrası bu vaatlerin nasıl uygulanacağına dair bilgi vererek sonlanmaktadır.
- 00:02Bağkur Gün Sayısı Değişikliği
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadınların 5400, erkeklerin 7230 güne düşeceği konusunda resmi Twitter hesabından paylaşım yaptı.
- Bu bir seçim vaadidir ve seçimden sonra ne olacağı görülecektir.
- Cumhurbaşkanı'nın paylaşımında "bir milyon kişi" ifadesi kullanıldığı için basit usul mükelleflerine bu yasal hak verileceği düşünülmektedir.
- 01:25Basit Usul Mükellefleri
- Basit usul mükellefleri, 2022 yılında mat alımı 200 bin lirayı, satışları 320 bin lirayı geçmeyecek ve aylık ortalama satışları 26.700 lirayı geçmeyecek küçük esnaflardır.
- Bu kişilerin kirası 10 bin liradan az olmalıdır.
- Kuaförler, çiftçiler (ziraat odasına kayıtlı olanlar) basit usul mükellefleri değildir.
- 03:44Seçim Vaatleri ve Emeklilik
- İktidar seçimden sonra gelirse küçük bir kesim Bağkur'lu'ya prim eşitlemesi getirebilir.
- 5000 gün ve 3600 gün stajyerler, çıraklar için geçerlidir.
- Seçimlerde milletvekili adayı olunmadığı, yasal süreçlerin takip edileceği ve seçimden sonra da vaatlerin takip edileceği belirtilmiştir.
- 06:24Emeklilik Kuralları
- Emeklilikte son 2520 gün kuralı 2008 sonrası sigortalı olanlarda kaldırıldı, ancak tüm sigortalılar için kaldırılması gerektiği vurgulanmıştır.
- En çok hangi statüden SSK, Bağkur emekli sandığı ödendiyse o statüden derhal emekli olunmalıdır.
- 28 Şubat 2011 tarihine kadar bir kişi kendi işyeri dışında vergi mükellefi ise başka yerde de sigortalı çalışamazdı, bu tarih sonrası SSK günleri Bağkur'a geçer.