• Buradasın

    Ankesörlü Telefon Soruşturması ve Hukuki Analiz

    youtube.com/watch?v=qL_wQj2XdCo

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir içerik üreticisinin ankesörlü telefon soruşturması dosyasını detaylı olarak analiz ettiği bir program formatındadır. Konuşmacı, İzmir merkezli bir operasyon kapsamında 532 muvazzaf askerin gözaltına alınmasıyla ilgili dosyayı incelemektedir.
    • Video, ankesörlü telefon soruşturmasının hukuki yönlerini ele alarak, savcı Can Tuncay'ın iddianamelerindeki absürt iddiaları, delil eksikliğini ve hukuki olmayan ifadeleri eleştirmektedir. Konuşmacı, bu dosyaların Ergenekon ve Balyoz davalarının beraat gerekçeleri olarak kullanıldığını, binlerce masum insanın hayatını nasıl etkilediğini ve devlet kurumlarının nasıl yeniden dizayn edildiğini somut örneklerle açıklamaktadır.
    • Videoda ayrıca, ankesör operasyonunun aslında rejimin yeniden inşasında aracı olarak kullanılan bir aparat olduğu iddiası, TSK'nın nasıl felç edildiği, emniyet ve yargı kurumlarının nasıl sarayın emrinde hale getirildiği anlatılmaktadır. Yargıtay'ın ankesörden mahkum edilmiş birinin temiz duruşmasını bozduğu bir karar örneği de paylaşılmaktadır.
    00:06Ankesörlü Telefon Soruşturması Dosyası
    • Konuşmacı, son günlerde ankesörlü telefon soruşturması dosyasını incelemek için yoğun bir çalışma yaptığını belirtiyor.
    • Dosyada absürt iddialar ve son derece mantıklı cevaplar arasında bir çelişki olduğunu, ancak hakimlerin bu savunmaları dinlemeden karar verdiğini ve binlerce kişinin cezaevinde kaldığını vurguluyor.
    • İzmir merkezli bir operasyonda 532 muvazzaf asker ve toplam 549 kişinin gözaltı kararı verildiğini, bu durumun ankesörlü telefon soruşturmasına yakından bakma ihtiyacı hissetmesine neden olduğunu açıklıyor.
    02:04İddianamelerin İçeriği
    • İzmir soruşturmasına imza atan savcı Can Tuncay'ın iddianamelerinin hukuki bir metin değil, "anlaşılmıştır, tespit edilmiştir" gibi ifadelerle dolu olduğunu belirtiyor.
    • İddianamelerde "FETÖ-PYD'nin benimsemiş olduğu yöntemleri, insanlara hayır yapma, yardım etme gibi dini duygularını kullanan" ve "sözde Hizmet hareketi maskesi altında faaliyet gösteren bir suç örgütü" gibi absürt iddialar yer alıyor.
    • İddianamelerin arkasında 60 küsur sayfa fix olduğu ve savcıların suç isnad ederken suçların absürt olduğunu fark edip kendilerine kaçış alanı bıraktıkları belirtiliyor.
    04:55Ankesör Kayıtlarının Tutulması
    • 2010'dan itibaren tüm ankesör kayıtlarının tutulduğu, normal şartlarda tutulmaması gerektiği ve kanunen iki yıl tutulması gerektiği belirtiliyor.
    • Ankesör kayıtlarının Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından tutulduğu ve bu durumun bir soru işareti olduğu vurgulanıyor.
    • Bayrak örneğiyle, irtibat ve içerik sunulamadığı halde "bayrak" ifadesinin kutsal metin muamelesi yapıldığı ve bu sayede birçok kişinin tutuklandığı anlatılıyor.
    06:40İddianamelerin Sonuçları
    • Ankesörlü telefonla kripto isimler tespit edildiği iddia ediliyor, ancak 15 Temmuz'a katılan cemaatçi askerlerin oranı çok düşük olduğu belirtiliyor.
    • İddianamelerin 15 Temmuz'un bir cemaat darbesi olmadığını, kendi darbesine katılmayan hatta engellemeye çalışan insanlarla dolu olduğunu ispatladığı iddia ediliyor.
    • TSK'nın bu iddianamelerle felç edildiği, bir kalemde yüzlerce ismin (amiral, albay, yüzbaşı) tutuklandığı ve havuz medyasında yaklaşık 60 bin ismin ankesörden tespit edildiği belirtiliyor.
    08:55Anksör ve Bayrak Dosyalarının Hukuki Boyutu
    • Tuncay iddianamesi, kozmik ve güçlü bir cemaat tablosu sunuyor, ancak bu cemaat istihbarat örgütlerinin kullandığı haberleşme sistemlerini kullanırken, ankesörlü telefondan, bakkaldaki, tüpçüdeki veya sucudaki telefondan arama yapıyor.
    • Ergenekon ve Balyoz davalarındaki beraat gerekçeleri, Cemaat davaları tutma gerekçesi olarak kullanılıyor, ancak bu davaların tamamı bozulacak çünkü delillerin hukuka uygun elde edilmediği ve usul hatası yapıldığı belirtiliyor.
    • Anksör, şüphe üzerine gözaltı kararıdır ve temel amacı, alınan kişinin itirafçı olmasıdır; itirafçı oranı yüzde otuzlarda olup, bazı hükümet medyası mensupları ve yargıçları itirafçı olanların verdiği bilgiler sayesinde soruşturma genişleyerek büyüyor.
    10:59Yargı Sistemindeki Sorunlar
    • Yerel mahkemeler dosyaları inceledikten sonra beraat vermek yerine, cezayı verip Yargıtay'da baksın diyorlar çünkü sorumluluk almak istemiyorlar.
    • Yargıtay kararlarına rağmen tutuksuz yargılama veren hakimler, Zeki Zeki, Mehmet Zeki ve Nedim Şenerler tarafından tehdit ediliyor ve afiş ediliyor.
    • Listeler alınıyor, fişleme listesindeki kişiler tutuklanıyor, olmayanlar bırakılıyor; örneğin son operasyonda Amerika'da Washington'daki askeri ateşe son listede olan isimler var.
    14:21Hukuki Temeller ve Davaların Bozulması
    • Anksörden arandı diye suç olmaz, bir şeyin arandığını suçla ilişkilendirilmesi gerekir; bir konunun suç sayılabilmesi için delilin hukuka uygun elde edilmesi, içeriğin örgütün hedefleri doğrultusunda bir irade beyanı içermesi ve terör örgütünün amacına yönelik faaliyetlerle ilgili olması gerekiyor.
    • Dosyalar, Terörle Mücadele, Emniyet ve Savcılık'ın oluşturduğu "Ataş" dosyasından çekiliyor ve Can Tuncay'ın iddianamesi sabit altmış sayfa gibi bir liste üzerine yapıştırılıyor.
    • Beraat eden kişiler bile dönemiyor, kütüphanede görevlendirilen albay gibi örnekler var çünkü işlenmiş ve lekelenmiş kişiler için kariyerleri bitiriliyor.
    16:26AYİM Kararı ve Politik Boyut
    • AYİM'in 28 Nisan'da verdiği kararda, Anksör ve Bayrak davalarının tamamı bozulacağı belirtiliyor.
    • Kayıtların iki yıl tutulma zorunluluğu var, iki yıldan sonraki deliller elde edilmiş olamaz ve Ergenekon, Balyoz davalarında verilen bozulma gerekçeleri bu davalarda tutuklama gerekçesi yapılıyor.
    • T24'te Tolga Şardan'ın yazdığı yazıya göre 22 bin kişi emniyette, emniyetin dışında askerde yaklaşık 60 bin kişinin olduğu söyleniyor ve 15 Temmuz'da askeri okul öğrencileri silahlı çocuklarla darbe yapmaya kalkıyor.
    18:24Ankesör Operasyonu ve TSK'nın Tasfiyesi
    • Ankesör operasyonu, rejimin yeniden inşasında aracı olarak kullanılan bir aparat olarak görülüyor.
    • Kaynağı belli olmayan, mahkemeleri sunulmayan ve yazışmaları ortaya çıkartılamayan bir delille binlerce insan tasfiye edildi ve yerlerine rejime sadık insanlar getirildi.
    • TSK felç edildi, üst kadroların kurma çalışmalarının %90'ı iki generalden birini attılar, askeri okulları kapattılar ve yerlerine parti teşkilatlarının isimleri aldılar.
    19:08Ankesör Operasyonunun Gerçekleri
    • Ankesör telefon soruşturması, rejimin İran'daki devrim muhafızı benzeri bir yapı oluşturmak için biçilmiş kaftan olarak kullanılıyor.
    • Medyadaki algı aparatları aracılığıyla sunulan kriterler ve parametreler pratikte uygulanmıyor, binlerce listede sadece bir veya iki arama olan insanlar bulunuyor.
    • TSK felç edilmiş, sürekli dayak yemekten kıpırdayamaz hale getirilmiş bir yapı haline gelmiş ve ismi lekelenen, cezaevine giren kişilerin dünyası yıkılıyor.
    20:05Erdoğan'ın Yeni Rejimi
    • Erdoğan, TSK'yı baştan sona yeniden dizayn ettiği yeni rejimin ordusunu kuruyor ve TSK artık Erdoğan'ın ordusuna dönüşüyor.
    • Aynı sistem emniyette başlayacak, soruşturma jandarma'ya verilmiş ve devlet kurumları birbirine düşürülecek.
    • Erdoğan'a yüzde yüz biat etmemiş herkes ankesörlü telefonla arandı diye ihraç edilecek veya terfi edemeyecek, saraya biat edenin önü açılacak.
    21:17Ankesör Operasyonunun Hukuki Boyutu
    • Önemli isimler de bir anda ankesörden çıkabilir, örneğin Tuğgeneral Tu ve Amiral seviyesinde isimler Can Tuncay'ın listesinde var.
    • İnsanlar hayatın doğal akışında cep telefonu çekmiyor, özellikle doğuda, güneydoğu'da veya kırsalda ankesör telefondan arıyor.
    • Listede kendiniz girdiğiniz anda işiniz bitmiş oluyor, ispatlamaya çalışıp bir şey de oldu olmuyor ve ispatla sanız da geri dönmeyi başarsanız da sizi pasif görevi atıyorlar.
    24:14Yargıtay Kararı ve Ankesör Operasyonunun Skandalları
    • Yargıtay kararları içerisinde ankesörden mahkum edilmiş, ceza almış birisinin temiz duruşması var ve Yargıtay kararı bozuyor.
    • Bozma gerekçesinde, suçlamaya gerekçe yapılan arama yapan ankesörlü telefonun kışlanın içerisinde ve orada evin içerisinde olduğu belirtiliyor.
    • Ordu evinin içerisinden ya da kışların içerisindeki ankesörlü telefondan arandı diye tutuklanan, ihraç edilen, aylarca hapis yatan, mahkum edilen insanlar var.
    27:04Ankesör Operasyonunun Sonuçları
    • Bu listeye göre Mehmet Zeki, Nedim Şenler ve Yeni Şafak'takilerin anlatımlarına göre altmış bin kişi bu şekilde tasvir edilecek.
    • Bu, Türk ordusunun ilave edilmesi ve yerine rejimin İran'daki rejim muhafızları benzeri bir yapının kurulmasıdır.
    • Ankesörlü telefon ya da bayrak dedikleri şey, rejimin İran'daki rejim muhafızları benzeri bir yapı kurmak için kullanılan bir kılıftır.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor