• Buradasın

    6331 Sayılı İş Güvenliği ve İş Sağlığı Kanunu Bilgilendirme Programı

    youtube.com/watch?v=pZrPb3NkHoM

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Hat TV'de yayınlanan bir televizyon programıdır. Programda sunucu, Sağlık Güvenlik Birimi'nden Dr. Metin Aybar ve iş güvenliği uzmanı Emre Özdemir ile 6331 sayılı İş Güvenliği ve İş Sağlığı Kanunu hakkında kapsamlı bir röportaj yapılmaktadır.
    • Program, yeni yürürlüğe giren kanunun kapsamı, nedenleri, zorunlulukları ve cezaları üzerine odaklanmaktadır. Kanunun tüm işletmeleri kapsamına alması, işverenlerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma, risk analizi yapma ve iş güvenliği eğitimi verme gibi yükümlülükleri detaylı olarak ele alınmaktadır. Ayrıca, kanunla birlikte hazırlanacak yönetmelikler ve denetim süreçleri hakkında bilgiler verilmektedir.
    • Programda ayrıca iş güvenliği uzmanlığının sınıflandırılması (A, B, C), Türkiye'deki iş kazaları istatistikleri ve işyerlerinde mutlaka olması gereken ilk yardım, gürültü ölçümü gibi temel parametreler hakkında bilgiler de paylaşılmaktadır. Kanunun 1 Temmuz 2023'te yürürlüğe girmesi ve işverenlerin bu süreçte karşılaştığı zorluklar da ele alınmaktadır.
    00:27İş Güvenliği ve İş Sağlığı Kanunu Tanıtımı
    • Programda İş Güvenliği ve İş Sağlığı konusunda iki uzman, doktor Metin Aybar ve iş güvenliği uzmanı Emre Özdemir misafir olarak yer alıyor.
    • 6331 sayılı İş Güvenliği ve İş Sağlığı Kanunu'nun başlığı ve yeni yaptırımlar konusu ele alınacak.
    • Kanun, tüm işletmeleri ve çalışanları kapsamına alarak iş sağlığı ve iş güvenliği konularında yetkili bir kuruluşla iş yapma zorunluluğunu getiriyor.
    02:04Kanunun Kapsamı ve Önemi
    • Kanun daha önce 50 çalışan ve üzeri işletmeleri kapsarken, şimdi tüm işletmeleri kapsamına alıyor.
    • Türkiye'de 1,5 milyon işletmeden %95'i küçük işletme olup, 50 çalışanın altında olan işletmelerdir.
    • Kanunla önce %40'ı bu hizmeti alan çalışanlar, şimdi tüm çalışanlar bu şemsiyenin altına alındı.
    03:23Kanunun Zorunlulukları ve Uygulanması
    • Kanunun detaylarında çeşitli zorunluluklar bulunuyor: eğitimler, muayeneler, sağlıkla ilgili ölçümler ve risk analizi gibi.
    • 50 çalışanın üzerindeki işletmeler bu tür denetlemelere alışkındı, özellikle ihracatçı ağırlıklı olanlar.
    • Küçük işletmeler bu denetlemelere alışkın olmadığı için muhasebeciler onları uyararak bilgi kirliliğini azaltmaya çalışıyor.
    04:59Kanunun Gerekçesi
    • Kanunun temel amacı insani amaçlı olup, çalışanların iş yerinde karşılaştığı riskleri azaltmaktır.
    • İş sektörüne göre riskler değişiyor; maden sektöründe çalışanların riski çok daha büyükken, mağaza çalışanlarının riski daha düşük.
    • Bu risklerin getirdiği iş kazaları, uzuv kayıpları, ölümcül kazalar ve meslek hastalıkları gibi sonuçlar doğuruyordu.
    06:32Avrupa Birliği ve Uluslararası Yükümlülükler
    • Avrupa Birliği sürecinde yapılması gereken işler arasında iş sağlığı ve iş güvenliği de bulunmaktadır.
    • Avrupa ülkeleri 1930'lu yıllarda bu çalışmalarla başlamış, 1970'li yıllarda uygulamaya başlamıştır.
    • Türkiye, 1932 yılında Türkiye'nin üye olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek için bu kanunu çıkarmak zorundaydı.
    08:27Rekabet Gücü ve yaptırımlar
    • Türkiye'nin uluslararası piyasada rekabetçi hale gelebilmek için iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda belirli bir kaliteye ulaşması gerekiyor.
    • Kanunla birlikte cezalar beklenenden daha fazla, caydırıcı olması için yüksek tutuldu.
    • İşverenlerin cezasız ve denetimsiz kalmaması için cezaların yüksek tutulması gerekiyor.
    10:35İş Güvenliği Kanunu Toplantısı
    • İşverenler sendikası ve diğer konuşmacılar iş güvenliği kanunu için görüş birliği oluşturmuş, kanunun gerekli olduğunu ve çıkması gerektiğini belirtmişlerdir.
    • Toplantıda kanunun cezaları ve kabataslak olması hakkında eleştiriler yapılmış, ancak bakan bu eleştirilere cevap vererek kanunun eksikliklerini gidermek için görüşmeler yapma fırsatı sunmuştur.
    • Bakan, kanunun çok geniş çıkması durumunda esneklik olmayacağını, ancak yönetmeliklerle esneklik sağlayabileceklerini belirtmiştir.
    14:28İş Güvenliği Kanununun Cezaları
    • İşverenlerin en büyük şikayetlerinden biri cezaların yüksek olmasıdır; işverenlerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmaması durumunda aylık her biri için ayrı ayrı 5 bin lira ceza uygulanmaktadır.
    • Risk analizi yapmamanın cezası 3 bin lira, iş güvenliği eğitimi verilmemesinin cezası kişi başı 1 bin lira olup, bu cezaların yüksek olması tartışılabilir olsa da kanuna uyum sürecinin başlatılması gerekmektedir.
    • İşverenlerin kanunu bilmeden cezalara muhatap kalma ihtimali de söz konusudur.
    17:23Yönetmelikler ve Uygulama Süreci
    • İş güvenliği sistemi yaklaşık 30 yönetmeliği içeren bir sistem olup, şu anda 8-10 civarında yönetmeliğin yayınlanması gerçekleşmiştir.
    • Tüm yönetmeliğin Temmuz ayı itibariyle tamamlanması beklenmektedir.
    • Yönetmelikler yayınlandıkça iş güvenliği profesyonelleri tarafından işletmelere uyarlanarak sistem hayata geçirilecektir.
    19:19Kanunun Uygulanması Hakkında Güvenlik
    • İşverenler arasında kanunun erteleneceği veya geri çekileceği söylentileri oluşmuştur.
    • Bakanlık yetkilisiyle yapılan görüşmede, kanunun uygulanması konusunda geri adım atılmayacağı ve söylentilerin yetersiz olduğunu belirtmiştir.
    • Kanunun eksiklikleri göz çıktıkça düzeltileceği, ancak uygulama sürecinin programdaki gibi devam edeceği açıklanmıştır.
    21:25İş Güvenliği Kanununda Devlet Teşviki
    • Kanunun güzel bir yönü, on kişi ve altında işçi çalıştıran küçük işletmelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma giderlerini karşılamayı taahhüt etmesidir.
    • Yönetmelik veya tebliğ bekleniyor, bu tebliğle devletin bu hizmeti kimler aracılığıyla vereceği ve nasıl olacağı belirlenecektir.
    • On kişinin altındaki işverenler, tebliğ istinaden iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile çalışacaklar ve ücretlerini devlet ödeyecektir.
    24:04Kanunun Uygulanması ve Personel Sorunları
    • Altıbinüçyüzotuzbir sayılı İş Güvenliği ve İş Sağlığı Kanunu, en az bir kişi çalışsa bile herkesi ilgilendirmektedir.
    • Kanunun en çok eleştirilen yerlerinden biri, personel yönüyle altyapısı tam olmadan çıkmış olmasıdır.
    • İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerinin sınavları hızlandırılmış olup, otuzbeş bin kişinin sınava gireceği ve başarılı olanların C sınıfı uzman olarak piyasaya çıkacağı beklenmektedir.
    28:47Personel Yetersizliği ve Çözüm Önerileri
    • Türkiye'de A sınıfı uzmanı sadece dokuzyüzkırtyedi kişi, B sınıfı uzmanı ise beşyüzelliiki kişi bulunmaktadır.
    • Devlet, geçici bir yönetmelikle mesleğinde üç yıl tecrübeli olan C sınıfı uzmanları A sınıfı uzman olarak kabul etmeyi sağlamıştır.
    • Türkiye'de C sınıfı uzmanı sayısı onbirbindörtyüz kişiyken, yeni eklenen yirmi bin kişiyle toplam otuzbirbinbeşyüz kişiye ulaşacak, ancak işyeri hekim ve yardımcı sağlık personeli konusunda hala sıkıntılar yaşanacaktır.
    31:21İş Güvenliği Uzmanlığı Sınıflandırması
    • İş güvenliği uzmanlığı üç sınıfa ayrılmıştır: C sınıfı, B sınıfı ve A sınıfı.
    • C sınıfı uzman olarak üç yıl çalıştıktan sonra B sınıfı sınavına girebilirsiniz.
    • B sınıfı uzman olarak dört yıl çalıştıktan sonra A sınıfı sınavına girebilirsiniz.
    31:46İş Güvenliği Uzmanlığının Özellikleri
    • İş güvenliği uzmanlığı mesleki tecrübeye dayalı bir meslektir ve zaman gerektirir.
    • Uzmanlık belgesi aldıktan sonra üç yıl makine mühendisliği yapsanız bile, C sınıfı uzman olarak çalışmadığınız sürece B sınıfı sınavına giremezsiniz.
    • Tehlikeyi görmek tamamen tecrübe ile ilgilidir ve bu süreçte uzmanlar mesleki tecrübelerini arttırarak daha iyi hizmet vereceklerdir.
    33:19İş Kazaları ve Hedefler
    • Türkiye iş kazalarında ve ölümlerde rakamsal anlamda önde gidiyor.
    • 2012-2013 rakamlarında yüz bin çalışan da 12 ölümlü kaza oranından 2012-2013 rakamlarında 9'a düşülmüştür.
    • Hedef 100 bin çalışan da 1-2 ölümlü kaza olup, Avrupa'nın ulaştığı seviye 1,20'dir.
    35:24Denetim Süreci
    • Denetimler Mayıs ayında başladı ve özellikle inşaat sektöründe hızlı bir denetleme süreci devam etmektedir.
    • Geçen yılki denetimlerde ekip olarak gelip iki ay sonra tekrar gelme taktiği kullanılırken, bu seneki denetimlerde baskın gibi gelip bir hafta sonra tekrar gelme taktiği uygulanmaktadır.
    • Denetimler纺织内容提到的是土耳其的工作安全专家制度、工作事故统计数据以及安全检查程序,以下是总结:
    31:21工作安全专家分类
    • 工作安全专家分为C级、B级和A级三个级别。
    • 作为C级专家工作三年后可以参加B级考试。
    • 作为B级专家工作四年之后可以参加A级考试。
    31:46工作安全专家的特点
    • 工作安全专家是一个基于专业经验的职业,需要时间积累。
    • 即使你获得了专家证书,但如果你没有实际从事C级专家的工作,即使你做了三年的机械工程师,也不能参加B级考试。
    • 发现危险完全依赖于经验,专家们通过积累专业经验将能够更好地提供服务。
    33:19工作事故和目标
    • 土耳其在工作事故和死亡人数方面在数量上处于领先地位。
    • 从2012-2013年的数据来看,每10万工人中有12起致命事故,而在2012-2013年的数据中下降到了9起。
    • 目标是每10万工人中有1-2起致命事故,而欧洲已经达到1.20的水平。
    35:24检查程序
    • 检查程序从5月开始,特别是在建筑行业进行了快速的检查。
    • 与去年的检查程序不同,去年是团队形式进行检查并承诺两个月后再次检查,而今年的程序是突然进行检查并在一周后再次检查。
    • 检查程序正在各个行业进行,首先是生产型企业,然后是服务型企业。纺织行业尤其受到关注。
    40:55İş Güvenliği İçin Gerekli Parametreler
    • Her işyerinde acil durumlarda çalışanlara müdahale edebilecek, ilk yardım bilen ve sertifikalı bir ilk yardımcının bulunması gerekiyor.
    • İşverenlerin detaylı bilgi almak isteyenleri, Can Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ziyaret ederek bilgilendirebiliyor.
    • İşyerlerinde gerekli parametreler işletmeye özgü olabilir, örneğin gürültü ölçümü sadece gürültü olan işletmelerde istenir.
    42:30Can Analiz Çevre Firma Hakkında
    • İş güvenliği alanında çalışırken işin birçok ayağı olduğunu fark etmişler: ölçümler, kişisel koruyucu donanım ve çevre boyutu.
    • İşverenlerin çeşitli talepleri üzerine "Can Analiz Çevre" adında yeni bir firma kurmuşlar.
    • Denizli'de bu alanda ciddi firmaların az olduğu, daha çok İzmir, Ankara, İstanbul ve Bursa'dan destek alınan bir alan olduğu belirtiliyor.
    44:18Can Analiz Çevre'nin Hizmetleri
    • Firma iş hijyeni ölçümleri (toz, gürültü, baca gazı) yaparak akreditasyon sürecini tamamlıyor.
    • İşverenlere hangi işte hangi kişisel koruyucu malzemeyi kullanacakları konusunda bilgi veriyor.
    • Vinç, forklift, calaskar ve basınçlı kazan gibi cihazların muayenelerini profesyonelce yaparak işverenlerine hizmet veriyor.
    46:16İş Güvenliği Kanunu ve Uygulama
    • İşverenler, çalışanlar ve iş güvenliği profesyonellerinin kanuna uygun vaziyette olması gerektiği vurgulanıyor.
    • Kanunun eleştirecek yerleri olsa da, profesyonellerin bu işi yıldırmak yerine desteklemeleri gerektiği belirtiliyor.
    • Herkesin üzerine düşeni yaparak, çalışanların sağlıklı emekli edip mutlu bir hayat sürebilecekleri bir sistem Denizli'de oturtulması hedefleniyor.
    47:50İş Güvenliği Maliyeti ve Avantajları
    • İşverenlerden tepkiler alındığı, kar oranları düşük olduğu bir dönemde yeni bir maliyet getirildiği belirtiliyor.
    • İş güvenliği maliyetlerinin, bir kazada oluşan tazminatlarla karşılaştırıldığında çok düşük olduğu vurgulanıyor.
    • Can Ortak Sağlık Güvenlik Birimi dört yıldır bu alanda hizmet veriyor ve kendini sürekli geliştirmeye devam ediyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor