• Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Bergama'nın Altın Kepçe restoranının bahçesinde gerçekleşen bir zeytin budama eğitimini göstermektedir. Videoda Eren Hoca, Muhsin ve Kamil adlı uzmanlar ile bir çiftçi yer almaktadır.
    • Video, zeytin ağaçlarının doğru budama tekniklerini detaylı şekilde anlatmaktadır. Eğitim içeriğinde aşı tutma kontrolü, tepe düşürümü, dal yönetimi, ince ara, 45 derece ve 180 derece açılarla kesim yapma gibi teknikler uygulamalı olarak gösterilmektedir. Ayrıca, 200 ağaçlık bir bahçenin budama işlemi ve üç-dört gün boyunca yapılan çalışma süreci de paylaşılmaktadır.
    • Videoda meyve vermeyen ağaçların nasıl budanacağı, aşı tutmayan ağaçların tedavisi, sürgünlerin kontrolü ve hava sirkülasyonunun sağlanması için gerekli budama teknikleri de gösterilmektedir. Eğitim, zeytin yetiştiriciliğinde budama tekniklerini öğrenmek isteyenler için faydalı bilgiler içermektedir.
    00:08Bahçe Durumu ve Sorunları
    • Bergama'nın meşhur Altın Kepçe Restoranı'nın bahçesinde zeytin ağaçları için bir budama yapılacak.
    • Bahçe geçen sene alınmış olup, 600 adet 20 yaşında Edremit ve 600 adet küçük Trilye (Gemlik) zeytin ağaçları bulunmaktadır.
    • Aşı yapılmış ağaçlarda, aşılar, delilceler ve gemlikler birbirinin içine girmiş, ince ara yapılmamış ve ağaçların küçük oluşundan itibaren kurumalar başlamıştır.
    01:26Bahçenin Mevcut Durumu
    • Bahçede geçen 4-5 gündür olumlu bir iş yapılmamış ve bu sezon sadece 300 kilogram meyve alınmıştır.
    • Bahçede tüm ağaçlar incehara edilmiş ve ağaçlar uyandırılmaya çalışılmıştır.
    • Kesilmeyen dallar büyümüşken, kesilen dallar daha iyi büyümüştür.
    02:33Aşı ve Budama Teknikleri
    • Bahçede çubuktan Edremit'e aşı yapılmış ve macun sürülerek tutan aşılar Trilye (Gemlik) olarak belirlenmiştir.
    • Aşı yaparken, 10-15 gün sonra bandı sökerek kabuğun tırnakla eşleşip eşleşmediğini kontrol ederek tutup tutmadığını anlıyoruz.
    • Aşı tuttuğundan emin olduğumuzda kesim yapıyoruz; tırnakla eşleşen kahverengi kabukta aşı tutmuş demektir.
    05:06Aşılanmamış Ağaçların Tedavisi
    • 20 yaşında çubuktan Edremit cinsi meyvesi verimsiz ve az olduğu için aşı yapılmıştır.
    • 15-20 tane Edremit aşı tutmadığından güzel bir budama yapılmıştır.
    • Aşı tutmadığından meyve vermesi beklenen ağaçlar, güzel bir budama ile meyve verecek mi, gelecek sezon görülmesi gerekecek.
    06:55Şekil Budaması ve Tepe Düşürme
    • Bahçedeki sıkıntılı yerler tamamen alınarak pencere açılmıştır.
    • Ortada dik büyümüş kütükler ağacın enerjisini alıp meyve yapmadığı için kesilmiştir.
    • Tepe düşürme işlemi yapılırken, gizli ameliyat gibi kesim yapılarak merkezi sistem üzerinden 360 derece dönülerek güzel bir şekil elde edilmiştir.
    10:51Zeytin Ağaçları İçin Budama İşlemi
    • Zeytinli zeytinyağlı dükkanda en iyi ürün sunmak için zeytin ağaçları için budama işlemi yapılıyor.
    • Budama sırasında üst üste binen ince dallar kesiliyor çünkü bu dallar kurumalı ve zayıf olduğu için meyve yapmaz.
    • Sürgünler (ekstra dallar) azaltılıyor ki enerji iri meyvelere gitmesi sağlanabilsin ve kaliteli zeytinyağı elde edilebilsin.
    12:04Budama Tekniği
    • Budama sırasında yan yana palya giden ve üst üste binen zayıf dallar kesiliyor.
    • Makas vurulan yerden bir sonraki yıla yeni sürgünler patlayacağı için ince cılız dallar temizleniyor.
    • Budama işlemi sırasında ağaçta kalabalık olan bölgeler temizlenerek kusursuz bir ağacın şekli oluşturuluyor.
    13:57Eğitim ve Budama Teknikleri
    • Konuşmacı yoğun bir şekilde eğitim veriyor ancak budamacılar kurslara katılmıyor.
    • İnsanlar YouTube'da videolar hazırlıyor ancak canlı eğitimleri takip etmiyorlar.
    • Budama sırasında kesimler genellikle 45 derece açıyla yapılıyor, 180 derece açıyla kesilen yerler gençleştirme budaması yapılarak uyandırılıyor.
    17:18Ağaç Kesim Açıları ve Etkileri
    • 180 derece açıyla kesilen ağaçlarda sürekli sürgünler çıkar.
    • Gençleştirmek için 180 derece açıyla, köreltmek için ise 45 derecelik açıyla kesim yapılır.
    • Paralel kesim yapıldığında sürgünler çıkar, 45 derecelik açıyla kesildiğinde ise sürgün çıkmaz.
    18:03Aşı ve Budama Teknikleri
    • Aşı, meyve vermeyen bir cinse meyve veren bir cins monte edilmesi anlamına gelir.
    • Aşı tuttuktan sonra kesim yapıldığında enerji başa gitmiş ve aşının büyümüş olduğu belirtiliyor.
    • Aşı tuttuktan bir yıl sonra kesilmeli, aksi takdirde ağaç zayıflar.
    19:33Enerji Yönetimi ve Kesim Stratejileri
    • Enerjiyi kısıtlayan dalları keserek ağaçın sağlığı korunur, birden çok dal kesilirse kuruyabilir.
    • Kesim yaparken doğru yerden kesilmesi önemlidir, yanlış kesim yapıldığında sürgünler oluşur.
    • Kesim yapıldığında enerji kesilen yerden gerekli yerlere dağılmaya başlar.
    21:50Budama Teknikleri ve Ağaç Şekillendirme
    • Budama yaparken ince cılız dallar kesilerek enerji verimli yerlere yönlendirilir.
    • Merkezi sistem üzerinden eşit bir şekilde budama yapılır ve kesim yapıldığı yerin görünmemesi önemlidir.
    • Ortayı tamamen boş bırakarak hava sirkülasyonu sağlanır ve gereksiz dallar kesilerek ağaç sadeleştirilir.
    25:14Aşılar ve Gelecek Nesil
    • İki yaşında aşılar, sağlam olunca güzel gelişim sağlar.
    • Tarım sektöründe kalifiye eleman eksikliği olduğu belirtiliyor.
    • Gelecek nesil için bilgi paylaşımı yaparak yeni yetişkinlerin yetiştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
    26:55Bahçe İşlemlerinin Sonuçları
    • Ağaçlara katliam yapıldı ve iskelet verildi, bu şekil üzerinden ağaçlar büyüyecek.
    • Bahçe sahibi yoğun olduğu için zorluklar yaşadıklarını belirtiyor.
    • Bu sene ağaçlardan 80 kilo zeytin alınabildi.
    27:38Soru-Cevap ve Eğitim Hakkında Bilgiler
    • Konuşmacı, sosyal medyadan gelen mesajları gündüz cevaplamadığını, sadece akşam baktığını ve yüzlerce yorum geldiğini belirtiyor.
    • Aynı sorulara genellikle cevap vermediğini, yeni sorulara cevap verdiğini açıklıyor.
    • Eğitimleri kendisi düzenlemiyor, kurum kuruluşlara talep yapılması gerektiğini ve onların kabul ettiği zaman anons edildiğini söylüyor.
    29:04İşbirliği ve Teşekkürler
    • bahçe sahipleri esnaf olduğu için dükkanda yoğun olduklarından, abilerin yardım etmesi için ricada bulunduklarını belirtiyor.
    • Konuşmacı, üç-dört gündür birlikte çalıştıklarını ve budama konusunda birbirlerinden öğrendiklerini söylüyor.
    • Bahçe sahibi, uzman bir gözlemci olarak eksiklerini söylediğini ve bunun için teşekkür ettiğini belirtiyor.
    30:21Gelecek Planları
    • Konuşmacı, bir yıl sonra bahçenin son halini paylaşacaklarını söylüyor.
    • Bahçe sahibi tamamen onlara teslim ettiğini belirtiyor.
    • Bir sonraki sefere başka bir ilde başka problemli bahçelerde buluşacaklarını söylüyor.
    32:27Bahçenin Son Hali
    • Bahçede 10-20 tane edremit bırakıldı ve normal budama yapıldı.
    • Trilye ağaçlarının önümüzdeki yıl daha çok büyüyeceği belirtiliyor.
    • 1200 ağac üzerindeki işlem tamamlandı ve bir yıl sonrası ağaçların renklerini unutmamaları gerektiği vurgulanıyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor