Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir elektronik tamircisi tarafından sunulan UPS (Uninterruptible Power Supply) güç kaynağı tamir eğitim içeriğidir. Teknisyen, 650 wattlık B650A model UPS güç kaynağının tamir sürecini adım adım göstermektedir.
- Videoda, arızalı UPS güç kaynağının test edilmesi, dış kasasının açılması ve iç elektronik kartın incelenmesi gösterilmektedir. Tamirci önce akü durumunu kontrol edip, ardından varistör, sigortalar, optokuplörler, diyotlar ve zener diyotlar gibi elektronik bileşenlerin ölçümlerini yaparak arızayı tespit etmektedir. Son olarak, soğutuculardaki transistörleri inceleyerek bir transistörün gate ve source ayakları arasındaki kısa devre sorununu tespit eder ve zener diyotunu değiştirerek sorunu çözer.
- Video ayrıca UPS tamirinde dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemleri ve ölçüm teknikleri hakkında bilgiler içermektedir. Tamir sonrası güç kaynağının akü ve 220 volt kablo ile test edilmesi gösterilir ve sadece buton takılma sorunu kalır.
- 00:01UPS Güç Kaynağı Arızası
- 650 wattlık B650A model UPS güç kaynağı arızalı olarak test edilecek.
- Alternatif voltaj 225 volt olarak ölçülmüş ve güç kaynağına enerji verildiğinde herhangi bir tepkime (ışık veya ses) görülmemiş.
- Güç kaynağı açıldığında LED ışığının yanmaması ve uyarı vermemesi elektronik kartla ilgili sorun olduğunu gösteriyor.
- 01:39Akü Kontrolü
- Güç kaynağının dış kasası açıldıktan sonra akünün kontrolü yapıldı ve 10,23 volt voltaj ölçülmesi sonucunda akünün 11 voltun altına düştüğü ve kullanılmaz olduğu tespit edildi.
- Akü durumunun düşük olduğunu gösteren stand ışığının yanmaması ve uyarı vermemesi, elektronik kartla ilgili sorun olduğunu gösteriyor.
- Arızalı cihazda akü çıkarılıp test edildi, ancak sorun devam etti.
- 03:14Elektronik Kart Kontrolü
- Elektronik kartın arka tarafında daha önce müdahale yapılmadığı görüldü, sadece bir pasta kalıntısı bulunuyordu.
- Kart üzerindeki bağlantı kabloları sökülürken, özellikle 3 pinli soketlerin yanlış yerlere takılmaması için not alınması veya fotoğraf çekilmesi önerildi.
- Arızalı kartlarla çalışırken büyük kondansatörlerde voltaj birikmesi olabileceği için dikkatli olunması ve her yere dokunmamak gerektiği belirtildi.
- 05:32Kartın Göz Kontrolü
- Kartın göz kontrolünde röleler, diyotlar ve zener diyotların kontrolü yapılması gerektiği belirtildi.
- Kart üzerinde paslanma ve çürüme tespit edildi, özellikle opto kupların ayaklarında oksitlenme görüldü.
- Dışarıdan su alınması durumunda optokuplörler paslanabilir ve çıkışta feedback alamaması sistemin çalışmamasına ve güç kaynağının hasarına sebep olabilir.
- 07:11Ölçüm İşlemleri
- Ölçü aleti kısa devre moduna alındı ve 220 volt girişteki varistör kontrol edildi, yüksek direnç değeri (150 kilo ohm) ölçülerek girişte sorun olmadığı tespit edildi.
- İki adet sigorta kontrol edildi ve her ikisi de çalıştığı görüldü, bu da girişten sorun olmadığını ve büyük arızanın olmadığını gösteriyor.
- Optokuplörlerin ölçümü yapıldı ve istenilen değerler (1073, 1064, 1614) ölçülerek optokuplörlerden şüphelenilmeyeceğini belirtildi.
- 09:47Diyot Kontrolleri
- Trafomdan gelen voltaj ayağındaki diyotlar kontrol edildi ve herhangi bir sorun tespit edilmedi.
- Elektronik kartlarda çıkış soketlerinin ve geri soketlerinin hemen dibindeki zener diyot ve diyotların ölçümünün yapılması gerektiği vurgulandı.
- Çıkış soketinin yanında bulunan zener diyotların ölçümü yapıldı ve istenilen diyot değerleri görüldü.
- 11:16Elektronik Parçaların Kontrolü
- Girişteki varistör ve sigortalar ölçüldükten sonra diyot ve zener diyotlar kontrol ediliyor.
- Şüphelendiği zener diyot ve diyotlar genellikle çıkış soketi ve MOSFET/transistörlerin giriş ayağındaki zener diyotlar ve diyotlardır.
- Çıkış soketinin etrafındaki zener diyot ve diyotların kontrolü yapıldıktan sonra soğutucular üzerindeki transistör veya MOSFET kontrolü yapılabilir.
- 12:13Trafo ve Diyot Ölçümleri
- Trafonun çıkışındaki diyot, trafodan geçtikten sonra oluşacak voltajı ölçmek için önemlidir.
- Hızlı diyotlarda 165 değerinin normal olması ve yaklaşık 5 volt voltajın entegrenin çalışabilmesi için gerekliliği belirtiliyor.
- Diyot kontrolü yapılırken kısa devre modunda da ölçüm yapılabilir.
- 13:09FET Transistör Kontrolü
- Soğutucu üzerindeki FET transistörlerin ayakları gate, drain ve source olarak adlandırılır.
- Transistörlerin kontrolü yapılırken drain ve source ayağına değildiğinde istenilen diyot değeri görülürse devam edilir.
- FET transistörler genellikle 30 volt 100 amper ile çalışan alan etkili transistörlerdir.
- 14:49Arıza Tespiti
- Bir transistörün ölçümünde istenilen değer yerine farklı değerler görülüyor ve kısa devre modunda 491 gibi bir değer görülmektedir.
- Transistörün etrafındaki vidalarda paslanma tespit edilmiştir.
- Sıvı teması transistöre gelmiş ve ayağına paslanma sebep olup kısa devreye neden olmuş olabilir.
- 16:02Zener Diyot ve Transistör Arızası
- Zener diyotun ölçümü yapıldığında düşük omaj ve bip sesi duyulmuştur.
- Transistörün gate ve source arasında kısa devre olduğu tespit edilmiştir.
- Zener diyot söküldüğünde transistörün gate ve source arasındaki kısa devre kalkmıştır.
- 18:31Tamir ve Test
- Zener diyotun dijital mikroskopla incelenmesi yapıldı ve 141 değerli bir zener diyot olduğu tespit edildi.
- Zener diyot değiştirildiğinde transistörün ölçümünde normal değerler görülmeye başlandı.
- Güç kaynağı test edildiğinde röle sesi duyuldu ve güç kaynağı çalışmaya başladı.
- 21:41Sonuç
- Güç kaynağının çıkışına bağlanan lamba yanmaya başladı ve 220 volt enerjinin mevcut olduğu görüldü.
- Güç kaynağı çalışmaya başladı ancak power düğmesinde takılma sorunu kaldı.
- Butonun tekrar gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek tamir videosu sonlandırıldı.