Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, ölüyü kefenlemek konusunda eğitim veren bir içeriktir. Anlatıcı, kefenleme sürecini adım adım göstermektedir.
- Video, ölüyü yıkadıktan sonra kefenleme sürecini detaylı olarak anlatmaktadır. Önce kefen parçalarının (lifafe, ara bez, izar, başörtüsü, gömlek) nasıl kesileceği, ardından sırasıyla nasıl giydirileceği gösterilmektedir. Kefenleme sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar, ölüyü çevirme teknikleri, tıpalamaların nasıl yapılacağı ve kefenin nasıl bağlanacağı gibi konular ele alınmaktadır. Video, kefenleme işleminin doğru şekilde nasıl yapılacağını öğrenmek isteyenler için faydalı bir kaynaktır.
- 00:08Kefen Malzemeleri ve Ölçüler
- Ölünün yıkandıktan sonra kefenlemeye başlanır ve kefen malzemeleri baş ve ayak kısmından bir karış fazla uzunlukta kesilir.
- Kefen malzemeleri sırasıyla lifafe, ara bez, göğüs bez, izar (lifafeden daha kısa), başörtüsü ve gömlek olmak üzere altı parçadan oluşur.
- Gömlek, kefen kesildikten sonra ölünün boyundan diz kapağına veya ayaklarına kadar uzanan kısım olarak kesilir.
- 01:03Kefenleme Sırası ve Teknikleri
- Kefenlemeye başlarken sağ taraf her zaman daha uzun, sol taraf ise daha kısa tutulur; tahretti soldan, abdest sağdan alınır.
- Kefenleme sırası: lifafe, ara gömlek, izar, başörtüsü ve gömlek olmak üzere yapılır.
- Gömleğin kesik kısmı buruna getirildiğinde ölünün daha rahat olur ve kefen daha iyi kapanır.
- 01:54Kefenleme Süreci
- İki kişi kefenlemeyi yaparken, biri kefenin bir tarafını tutarken diğeri diğer tarafı katlar, böylece kefenin kayması engellenir.
- Ölünün çevrilmesi için ayağın üstüne gelmesi sağlanır.
- Yıkama esnasında tıpayı yapmak için pamuklu bez parçası kullanılır ve ölünün altına konulur.
- 03:37Kefenleme Tamamlama
- Havlu ve alttaki bez parçası alınarak çöpe atılır, ardından gömlek giydirilir.
- Gömlek kamisi ellerden içeriden geçirilip sol taraf kapanır, sağ üstte kalır.
- Başörtüsü kenarları üçleştirilerek daha şirin durur, baş tarafı kalkmaz.
- 04:42Kapatma ve Dua
- Ölünün hafifçe toplanarak, önce sol sonra sağ taraftan kefen kapatılır.
- Kapatma sırasında tekbir getirilir ve "ölüden helallik isteriz" şeklinde dua edilir.
- Ayak bağlama kurdeleler tabuta girerken çözülebileceği için fazla bağlanmaz, baş bağlama ise düğüm atılmaz, sadece bağlı kalır.