• Buradasın

    Nako İpliklerinden Spor ve Şık Süveter Yapımı Eğitimi

    youtube.com/watch?v=fDJ1wMYxCIo

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan örgü eğitimi formatında olup, Nako ipliklerinden spor ve şık bir süveterin yapımını adım adım göstermektedir.
    • Video, süveterin yapım aşamalarını detaylı olarak anlatmaktadır: lastik kısmının örülmüş, sepet örgü modelinin uygulanmış, kesme teknikleri uygulanmış, yaka oyuntusu yapılmış, omuz birleştirilmiş ve son olarak yaka ve yan lastik kısımlarının dikilmiş. Eğitim, small beden için hazırlanmış bir modelin yapımını kapsamakta ve izleyicilerin kendi bedenlerine göre ilmek sayısını ayarlayabilecekleri belirtilmektedir.
    • Videoda kullanılan malzemeler (Nako Süper Lams ipi, 4 numaralı şiş) ve renk kodları hakkında bilgi verilmekte, ayrıca süveterin sadece iki adet superlams ip kullanılarak yapıldığı, ütü gerektirmeyen ve şık bir model olduğu belirtilmektedir.
    00:06Süveterin Tanıtımı
    • Videoda spor ve şık bir süveterin yapımı detaylı olarak anlatılacak.
    • Süveterin modeli hazır fabrika tipi lastik örgü ile başlayıp, beden kısmında ajurlu sepet örgü modeli kullanılmış.
    • Yaka kısmı da fabrika tipi lastik örgü modeliyle yapılmış ve yan kısımlarda iki kat yapılmış.
    01:17Malzeme ve Örgü Detayları
    • Süveter için Nako Süper Lams ipi kullanılmış, renk kodu 1204 olan bu ip %25 gün içeren ve 100 gramlık 200 metre uzunluğunda.
    • İp 5 ve 4,5 arası numaralı şişlerle örülürken, modelde 4 numaralı misinalı şiş tercih edilmiş.
    • Spor model olduğu için mavi renk kullanılmış, kotların üzerine gömleklerle şık duracağını düşünülmüş.
    02:53Lastik Kısım Yapımı
    • Lastik kısmı normal ters-düz lastik modeli değil, farklı bir lastik tipiyle yapılmış.
    • 152 ilmek kullanılmış, bunun yarısı olan 76 ilmek farklı bir renkle atılmış.
    • Ana renge geçildikten sonra ilmekler aynı yöne bakacak şekilde birleştirip yer değiştirilmiş.
    05:05Lastik Kurulumu
    • İlk sıraya tüm ilmekler ters olarak örülmüş ve toplam 3 sıra örülmüş.
    • Lastik kurulumunda bir ters bir düz mantığı kullanılmış, ilk ilmek ters olarak örülmüş.
    • Sıra boyunca hiçbir ilmek atlanmadan, yukarıdakileri ters, alttakileri düz olarak sırayla örülmüş.
    09:23Lastik Örme ve Sepet Örgüye Geçiş
    • 152 ilmekli lastik, arttırma eksiltme yapmadan düzü düz, tersi ters örülerek toplam 32 sıra örülmüş.
    • Lastik kısmının ardından krem ipler kesilmiş ve örgünün ters yüzünden ön yüze geçilmiş.
    • Sepet örgü modeline geçildiğinde ilk sıraya 3 düz, 5 ters ilmek örülmüş ve toplam 4 sıra aynı mantıkla devam ettirilmiş.
    12:11Sepet Örgüsü İçin Zemin Yapımı
    • Sepet örgüsünün zemin için toplam dört sıra örülecek, her sırada üç düz beş ters işlemi tekrarlanacak.
    • İlk dört sıra tamamlandıktan sonra sıra başı üç düz, sıra sonu beş ters olarak ilmekler tam denk gelmelidir.
    12:44Ajurların Yapımı
    • Ajurlar için sıra başından iki ilmeği düz olarak örüp, bir düz ve bir ters ilmeği birlikte kesip, kesme yerine bir arttırma yapılıyor.
    • Aradaki üç ilmeği düz olarak örüp, düz ilmeklerin sağından ve solundan kesmeler yapılarak ajurlar oluşturuluyor.
    • Kesme yapıldığında her zaman bir arttırma yapılarak ilmek sayısı korunuyor.
    15:44İlk Motifin Tamamlanması
    • Sıra sonuna kadar aynı işlem tekrarlanarak ilk motif tamamlanıyor.
    • Sıra sonunda tüm ilmekler tam denk gelmiş olmalı, artan veya eksilen ilmek kalmamalı.
    • Bir üst sırada tüm ilmekler düz olarak örülmeli.
    17:36İkinci Motifin Başlangıcı
    • İkinci motif için düz ilmeklerin yerini değiştirmek gerekiyor, kenar ilmekler ve artırmalar kenara ayrılıyor.
    • Bir önceki sırada düz ördüğümüz ilmekleri ters, ters ördüğümüz ilmekleri düz olarak örüyoruz.
    • Üç düz beş ters işlemi tekrarlanarak ikinci motif oluşturuluyor.
    19:47Motiflerin Tamamlanması
    • İkinci motif için sıra sonuna kadar aynı işlem tekrarlanıyor.
    • Toplam dört sıra örüldükten sonra ikinci motif tamamlanıyor.
    • Bu noktada birlikte örme kısmı bittiği için ilmekler ikiye bölünüyor: 76 ön, 76 arka.
    21:01Ön ve Arka Yüzün Örülmesi
    • Ön yüz için sağdan başlayarak sekiz tane kesme yapılıyor.
    • Dört sıra düz ördükten sonra modelin aynısına geçiliyor.
    • Arka yüz için sol taraftan başlayarak sekiz tane kesme yapılıyor ve tüm ilmekler ters olarak örülmeli.
    24:56örgü süveterinin kesme aşaması
    • Arka sıranın tamamen ters olarak tamamlandığı ve ön yüzün işlenmeye hazır olduğu belirtiliyor.
    • Toplam altmış ilmeğin olduğu örgüde, kesme işlemi için önce birinci sırada sekiz, ikinci sırada iki kesme yapılmış.
    • Arka sırada da iki kesme yapılacak ve model devam edecek.
    26:43kutucuk örmesi ve yaka oyuntusu
    • Altmış ilmekten sonra dört kesme yapılarak toplam ellialtı ilmek kalacak ve bu ilmek sayısı değişmeden dokuz kutucuk örelenecek.
    • Arkada da aynı şekilde ilk iki sırada sekiz artı sekiz onaltı, bir üst sırada da iki artı iki dört kesme yapılarak toplam ellialtı ilmek kalacak.
    • Toplam on bir sıra hiçbir şekilde arttırma eksiltme yapmadan kutucuklar örelenecek, arkada hiçbir işlem yapılmayacak.
    28:27yaka oyuntusu uygulaması
    • On bir kutucuk ördükten sonra yaka oyuntusu için ilmekler üçe ayrılıyor: yirmi ilmek sol tarafta, yirmi ilmek sağ tarafta, ortada onaltı ilmek kesiliyor.
    • Kenarlarda yirmi ilmek kalacak, ortada onaltı ilmeği ilk yaka oyuncusu için kesiliyor.
    • Sol taraftan model devam ettirilerek örme yapılıyor, sağ tarafta dokunulmadan sadece sol taraftan örme yapılıyor.
    31:01ikinci kesme ve birleştirme
    • İkinci kesme için iki tane daha ilmek kesiliyor ve güzel bir oyuncu oluşuyor.
    • Onsekiz ilmeği model devam ettirerek örülüyor ve üzeri bir kutucuk daha yapılıyor.
    • Omuz kısımları birleştirilerek lastik kısımlarına geçiliyor.
    33:45lastik uygulaması
    • Boyun lastiği için kenar ilmeklerinden hepsinden birer tane ilmek çıkarılıyor ve hiçbirini atlamadan hepsinden birer tane ilmek çıkarılıyor.
    • Lastik tamamen bir düz bir ters örmeye göre kuruluyor ve toplam ondört sıra örülüyor.
    • Lastik kapatmaları çok gevşek yapılarak esneklik sağlanıyor ve içe doğru birleştirme yapılıyor.
    37:29Süveter Yapımının Son Aşamaları
    • Yaka kısmı dikilirken çok sıkı dikilmemeli, başın geçebilir.
    • Yan lastik kısımları için boyundaki işlemin aynısı yapılır: ilmek çıkarılıp misinalı şişe takılır, on iki sıra lastik örgü müzüğü yapılır, kesilip kapatılır ve ilmekler içe doğru kıvırılarak dikilir.
    • Süveterin yan lastik detayları tamamlandıktan sonra süveter hazır hale geldi.
    38:39Süveterin Özellikleri
    • Süveterin alt kısmı lastik örgüden oluşan ajurlu sepet örgü modeli, yan kısımları lastik, yaka kısmı ise girinti ve oval şeklinde yapılmıştır.
    • Model hem açık hem de koyu tonlarda uygulanabilir ve ölçüler small beden için standarttır.
    • Süveter sadece iki adet ip kullanılarak yapılmış olup, ütü gerektirmeyen bir modeldir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor