Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Çiftçi TV'de 7,5 yıldır ceviz programı yapan ve ceviz ticareti yapan bir uzmanın sunduğu eğitim içeriğidir. "Bir Çetin Ceviz" adlı programın bir bölümüdür.
- Video, ceviz fidan dikimi ve bakımı hakkında kapsamlı bilgiler sunmaktadır. İçerikte mikro sera kullanımı, bambu dikim kazığı tercihi, fidan bağlama iplerindeki değişiklikler, tepe vurum teknikleri, fidanların korunması için gerekli işlemler ve taşıyıcı sistem kurulumu gibi konular ele alınmaktadır.
- Ayrıca, Türkiye'ye Çin cevizi girişinin etkileri, ceviz çeşitlerinin kalitesi ve piyasa durumu da tartışılmaktadır. Konuşmacı, ceviz yetiştiriciliğinde yapılan yanlış yatırımlar, doğru arazi seçiminin önemi ve uzun vadeli yatırım yapmanın gerekliliği konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır.
- 00:40Programın Tanıtımı
- Program, fidan dikimi ve tepe vurumundan bahseden bir önceki videodan sonra, yeni ve modern dikim tekniklerini anlatacak.
- Kışın arazi, yağmur, çamur ve hava şartları nedeniyle programlar yapılamadı, ancak şimdi tam sezonunda programlar yapılacak.
- Beş-altı yıl önce kullanılan tekniklerle karşılaştırıldığında, fidan dikimi için kullanılan malzemeler ve teknikler değişti.
- 01:59Yeni Dikim Teknikleri
- bahçe kurarken artık mikro serasız kolay kolay bahçe kurulmuyor.
- Dikim kazıkları için artık çıtalar yerine bambu kullanılıyor.
- Fidan bağlama ipi de elastikli iplerle değiştirildi.
- 03:11Mikro Sera Teknolojisi
- Mikro seralar, fidanın 50 santim yüksekliğindeki gövdesini yaklaşık 10 santim çapında kaplayan, ultraviyole olan PVC malzemeden yapılmıştır.
- Mikro seralar özellikle kışın soğuklardan fidanları korur, badem fidanlarında gövde kısmının çok iyi yeşerdiğini gösteriyor.
- Mikro seralar, fidanları tavşan kemirmelerinden ve ot ilaçlarından korur.
- 05:08Bambu Kullanımı
- Bambu, bir arazide 4-5 yıl hiçbir zarar görmeden kalabiliyor.
- İthal olarak getirilen bambular, distribütörlük olarak satılıyor ve kendi bahçede kullanılıyor.
- Bambular, fidan bağlama ipleri olarak elastikli iplerle değiştirildi.
- 06:36Tepe Vurum Teknikleri
- Mikro serasız fidanlarda tepe vurumunda göz sayarak (bir göz, iki göz, üç göz) üçüncü gözün arkasından kesiliyordu.
- Mikro seralı fidanlarda, mikro seranın üzerinden üç veya dört göz sayıp kesiliyor.
- Mikro seradan çıkan gözlerin patlamasını istemiyoruz, bu nedenle mikro seradan sonraki üç veya dört gözden kesiliyor.
- 08:12Göz Yönü ve Rüzgar Etkisi
- Gözün kamışa gelmemesi için serbest bir yöne bırakılması gerekiyor.
- Aşırı rüzgarlı yerlerde, gözün hakim rüzgarın karşısına verilmesi daha iyi sonuç veriyor.
- Rüzgarlı yerlerde değilse, göz istenilen yöne bırakılabilir, göz sayısı (iki, üç, dört veya beş) önemli değil.
- 09:45Fidan Seçimi ve Bakımı
- Fidanların ucu kuru çıkması doğal bir durumdur, yeni dikilen fidanların uçları canlı olmayabilir.
- Fidanı keserken yeşil bir kesit çıkıyorsa, bu fidanın tuttuğunu gösterir.
- Konuşmacı büyük fidanlar yerine küçük fidanları tercih ediyor ve fidana değil, kendisine ve araziye verdiği emeğe güveniyor.
- 11:05Fidan Sorumlulukları
- Fidan yeşil çıkıyorsa, fidancının sorumluluğu biter ve fidanın kuruması çiftçinin bakımı, dikim tekniği veya sulama gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
- Her iki tarafın da alçakgönüllü ve samimi davranması gerekiyor, fidanı verecek ve alan kişi sorumluluğunu yerine getirmelidir.
- Fidanın gövdesini çapraz kesmek, suyun gözün üzerine gelmesini engellemek için önemlidir.
- 12:52Fidan Budaması ve Bakımı
- Fidanın amacını iki metrelere getirmek olduğu için gözlerin iyi beslenmesi ve büyümesi gerekir.
- Aralık ayında dikilen fidanlar nisan'ın sonuna, mayıs'ın ilk haftasına kadar dikilebilir.
- İc Anadolu'da karasal iklimlerde mart ayında budama yapmak önerilmez.
- 14:28Fidan Boyama ve Koruma
- Fidanın gövdesi su bazlı tavan boyası ile boyanır, bu yara dokusundan enfeksiyon ve soğuk koruması sağlar.
- Mikrosera kullansanız dahi fidanın gövdesinin boyanması önemlidir, bu sıcaklık stresini önler ve hastalık girişini engeller.
- Serayı koyduğunuzda düğme gözler patlayabilir, ancak bunu temizleyerek sorun çözülebilir.
- 16:32Su Tut ve Tavan Boyası Kullanımı
- Su tut ve su bazlı tavan boyası aynı şey değildir, su tut su bazlı tavan boyasıyla karıştırılmamalıdır.
- Su tut, fidanın tepesine sürülmeli ve yara dokusunu kapatıp soğuk almasını engellemelidir.
- Su bazlı tavan boyası için bir çeyrek oranında su katılması önerilir, bu sayede sürülmesi daha kolay ve tasarruf edilir.
- 20:12Ceviz Fidanı Bakımı ve Tepe Vurumu
- Ceviz fidanı boyama işlemi yaklaşık bir saat sonra kuruyacaktır ve fidanın tepe vurumunu daha önceden yaptıkları için fidan boyadı.
- Su bazlı tavan boyası fidanı çok zorlamayacak, gözleri rahat bir şekilde açacak ve fidan üzerindeki temizlik çok az kalacak.
- Ceviz fidanında tepe vurumunu yaparken, fidanın patladıktan sonra büyütülecek gözler odaklanılır ve fidanın gelişimini hızlandıran teknikler kullanılır.
- 21:44Su Bazlı Tavan Boyasının Önemi
- Su bazlı tavan boyası fidanın kesim yaralarını korur, çünkü bu malzeme yarayı bırakmayan ve parçalanarak çıkarılabilen bir malzemedir.
- Ceviz fidanında "rejia" adı verilen acımsılık özelliği, kesim sonrası oluşan siyahlaşmaları ve çürüme riskini engellemek için boyama işlemi önemlidir.
- Su bazlı tavan boyası fidanın gözlerini rahat patlatmasına yardımcı olur ve güneş yanıklığından, gece-gündüz sıcaklık farkından korur.
- 25:19Taşıyıcı Sistemlerin Seçimi
- Badem fidanları iki yaşına kadar, ceviz fidanları ise dört yaşına kadar taşıyıcı sistem ihtiyacını gösterir.
- Çam çıtaları su yediği yerlerde şişip çürüyerek kırılır, bu nedenle önerilmez.
- Bambu ve kamış gibi malzemeler daha dayanıklı olup, özellikle bambu fırınlandıktan sonra arazide dört yıl kullanılabilmektedir.
- 28:13Bahçe Kurma Stratejisi
- Bahçe kurma planları yaparken arazi, toprak tipi, su potansiyeli, rüzgar şiddeti ve yönü gibi faktörlerin belli olması gerekir.
- Doğru arazi seçimi, tarım işlerinde kazanç yapmanın başlangıcıdır.
- Bahçe kurma yatırımlarında, daha kaliteli malzemeler ve sistemler tercih eden çiftçiler uzun vadede daha karlı bir iş yapar.
- 31:49Çin Cevizi Ticareti ve Endişeler
- 2021 Mart ayı itibariyle Türkiye'ye Çin cevizi de girmeye başlamış ve bu durum ceviz ticaretçilerinde endişe yaratmış.
- Çin'den gelen cevizler, görüntüsü iyi olmasına rağmen Türkiye'nin ceviz kalitesini ve görüntüyü yakalayamıyor.
- Doların 8,28 liraya yükselmesi ve %43,20 gümrük vergisi nedeniyle Amerika'dan ceviz getirmek çok pahalı olduğu için Çin'den ceviz alınmaya başlanmış.
- 33:26Türkiye'nin Ceviz Üretimi ve Geleceği
- Yüksek gümrük vergileri nedeniyle dışarıdan ceviz almak zorunlu olmasına rağmen, Türkiye'nin kendi ceviz üretimini artıramadığı sürece dışarıdan almak zorunda kalacak.
- Moldova ve Ukrayna'dan ceviz alınamıyor çünkü oradaki cevizler bile Türkiye için lüks pahalı geliyor.
- Konuşmacı, Türkiye'nin kendi ceviz üretimine yönelmesi gerektiğini ve doğru yatırımların yapılması gerektiğini vurguluyor.
- 34:27Ceviz Bahçelerindeki Sorunlar ve Çözümler
- Konuşmacı, ceviz bahçelerinde başarısız olanlara yardım ederken kendini "cenaze kaldırma ekibi" gibi hissettiğini söylüyor.
- Ceviz fidanı dikmeyi başarıyor ancak mahsul toplamayı başaramadıkları için sorunlar yaşanıyor.
- Tarım kanallarının etkisiyle tarım alanında değişen bir algı oluştuğunu ve ceviz yetiştiricilerinin artık hangi çeşidi dikmeleri konusunda daha bilgili olduklarını belirtiyor.
- 36:25Ceviz Çeşitleri ve Gelecek Beklentileri
- Türkiye'de ceviz yetiştiricilerinin çoğu kişiye inandığı için yanlış ceviz çeşitleri dikilmiş ve bunların çoğu değiştirilmesi gerekecek.
- Türkiye'de şu an 5-6 bin ton ceviz üretimi varken, 7,5-10 yıl sonra 15-20 bin tonlara çıkarılabilir.
- Konuşmacı, 50 yıl içerisinde Türkiye'nin ceviz üretimi 100 bin tonlara gelebileceğini ve ceviz tüketiminin sadece Türkiye'de değil dünyada da arttığını belirtiyor.
- 38:20Ceviz Ticareti ve Gelecekteki Fiyat Beklentileri
- 2021 itibariyle Türkiye'de ceviz meyvesi satışları Ramazan aylarına özel değil, 12 ay boyunca ciddi bir şekilde yapılmaya başlanmış.
- Ceviz tüketimi artan bir talebin üzerine dikim yapılarak ilerleniyor.
- Konuşmacı, ceviz fiyatının düşmeyeceğine inanıyor çünkü ceviz tüketimi dünyada artarken üretici tarafından arz olduğu sürece tüketici tarafından talebin de olacağı bir ürün olarak ilerliyor.