• Buradasın

    Ankara'da Güneş Enerji Santrali Ziyareti ve Kurulum Analizi

    youtube.com/watch?v=xbdCU33_Yrc

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Kerem Çilli'nin Fotoelektron firmasından Deniz Bey ve binanın teknik işleriyle ilgilenen Tunç Bey ile birlikte gerçekleştirdiği bir güneş enerji santrali ziyaretini ve röportajını içermektedir.
    • Videoda, Ankara'da kurulan 11 kilowatt PV sistemi ve 30 kilowatt saat lityum demir fosfat akü ile %100 enerji bağımsızlığına ulaşan güneş enerji sisteminin kurulumu, çalışma prensipleri ve avantajları detaylı şekilde anlatılmaktadır. Sistem, üç yıl önce iki 250 watt'lık poli kristal güneş paneliyle başlayıp, zamanla gelişmiştir.
    • Videoda ayrıca, sistemin mevsimsel performansı, yıllık 50 bin liralık tasarruf sağladığı, lityum bataryaların uzun ömrü ve yanmama özelliği gibi avantajları, kurulum sürecinde karşılaşılan zorluklar ve güneş enerjisi sisteminin doğru kurulumu için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgiler sunulmaktadır.
    Ankara'da Depolama Üniteli Güneş Enerji Santrali Ziyareti
    • Kerem Çilli, Ankara'dan Fotoelektron firmasından Deniz Bey ile birlikte depolama üniteli güneş enerji santrali ziyareti yapacak.
    • Üç yıl önce sadece iki adet 250 watt'lık poli kristal güneş paneli ile 0,5 kilowattlık kurulu güçle ve bir inverter ile sistem denemeye başlandı.
    • Sistem, verim ve memnuniyet yüksek olduğu için polikristal panellerle 3 kW'a çıkarıldı, daha sonra mono kristal panellerle 3 adet invertörle toplam kurulu güç 5,5 kW'a çıkarıldı.
    00:53Sistemin Gelişimi ve Batarya Seçimi
    • Sistemin tam bağımsız olması için 6 adet half-cut 450 watt güneş paneli batı cephesine yerleştirilerek toplam 11 kilowatt PV sistemi 4 ayrı invertöre verildi.
    • Müşteri enerji bağımsızlığı, konfor ve yüksek elektrik faturalarından kurtulmak için bilinçli bir şekilde lityum demir fosfat akü istedi.
    • Invertör konusunda trafolu ve pahalı bir opsiyon ile trafosuz kartlı, yaklaşık yarı fiyatlı ancak ihtiyaçları karşılayan bir fiyat performans ürünü seçildi.
    03:04Sistemin Gelişimi ve Enerji Bağımsızlığı
    • Güneş panellerinin oluşum süreci üç yıl içinde 2 panelden 11 kilowatt'a çıktı.
    • Sistem 3 tane lityum demir fosfat aküyle (7,5 kilowatt saat) başlayıp, şu an 12 akü ile 30 kilowatt saat kapasiteye ulaştı.
    • 27 Nisan itibariyle yüzde yüz sadece güneş ve akü döngüsünü yakaladılar, şebeke artık sadece kritik durumlarda kullanılacak bir jeneratör haline geldi.
    05:05Sistem Yapısı ve Çalışma Mantığı
    • Sistemde 40 yıllık bir pano ve pako şalterler bulunuyor, güneş enerjisini depolamayı entegre etmek için mevcut elektrik sistemine bağlantı yapılması gerekiyor.
    • Elektrik sayacı elektrik dağıtım şirketi tarafından mühürlü ve lisanssız elektrik mevzuatı çerçevesinde dokunulmuyor.
    • Sistemde 125 amperlik ana açma kapama şalteri bulunuyor ve üç faz elektrik katlara dağıtılıyor.
    06:55Şebeke Entegrasyonu ve Otomasyon
    • Güneş elektriğini sisteme entegre etmek için binanın topraklaması, nötr ve toprak baraları ile güneş enerjisini ve şebekeyi ayrı ayrı kullanabilmemizi sağlayan açma kapama şalterleri gerekiyor.
    • Şehir şebekesini tamamen izole edip, şehir şebekesini kapatıp bütün katları kurulan sistemle besleyebiliyorlar.
    • Sistem arızalı olduğunda sigortayı kaldırarak şebekeyi devreye sokuyorlar, sistem arızalı değilse kendi güneşlerini ve akülerini kullanmaya devam ediyorlar.
    09:23Invertör Yapısı ve Kullanım Önerileri
    • Üç faz elektriğin geldiği binada üç tane 5 kilowatt gücü olan invertör kullanılıyor, giriş katındaki konut alanında ocak, fırın gibi elektrikli ürünler için fazladan bir invertör daha var.
    • Güneş elektriğinde aynı anda rezistanslı 3-4 ürün çalıştırılmaması, gündüz saat 10 ile öğleden sonra 4 arasında çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi çalıştırılması öneriliyor.
    • Gece depolama kısmına mümkün olduğu kadar az elektrik tüketilmesi ve günlük, haftalık, aylık kilowatt saat tüketiminin izlenmesi gerekiyor.
    11:19Güneş Enerjisi Sistemi Kurulumu
    • Güneş enerjisi sistemi kurulumunda anlık güç talepleri ve günlük enerji tüketimi gözlemlenmeli, güneş paneli gücü kış, bahar ve yaz aylarına göre ayrı ayrı belirlenmelidir.
    • Sistemde çatıda 11 kilowatt güneş paneli kurulu gücü bulunmakta, ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları için yüzde yüz, kış ayları için yüzde 50-60 performans sağlıyor.
    • Kış aylarında fatura yarı yarıya düşüyor, ilkbahar, sonbahar ve yazın hemen hemen hiç ödeme yapılmıyor, toplam yıl bazında yaklaşık yüzde 20 tasarruf sağlanmış durumda.
    13:58Sistem Maliyeti ve Yatırım Geri Dönüşü
    • Güneş paneli ve invertörler bir paket halinde kurulum dahil olmak üzere kilowatt bedeli bin dolar civarında, lityum demir fosfat akü kısmı ise ekstra maliyet oluşturuyor.
    • 2,5 kilowatt saatlik bir akü bin dolara temin edilebiliyor, kaliteli bir hücreye sahip 6000 döngü (10 yıllık) profilde bir akünün fiyatı bu.
    • Sistem optimum olarak minimum 3 kilowatt güneş paneli, bir invertör ve mümkünse en az iki akü kurulmalı, 3 kilowatt güneş paneli, bir invertör ve bir lityum demir fosfat aküde yatırımın geri dönüşü sekiz yıl.
    15:55Sistem Performansı ve Kullanım Deneyimi
    • Sistem 11 kilowatt güneş paneli, 4 invertör ve 12 adet 30 kilowattsaat lityum demir fosfat aküden oluşuyor, toplam maliyeti 360 bin TL artı KDV'ye mal oldu.
    • Sistem yılda 50 bin liralık enerji tasarrufu sağlıyor, elektrik zamları geldikçe bu yatırım daha mantıklı hale geliyor.
    • Sistem kurulduktan sonra elektrik kesintileri yaşanmasa bile ev konforu sağlanabiliyor, Çankaya bölgesinde elektrik dağıtım şirketinin trafo değişimi sırasında iki hafta elektrik kesintisi yaşanmasına rağmen müşteri rahat etti.
    17:40Sistem Takibi ve Kullanım Alışkanlıkları
    • Sistem anlık olarak takip edilebiliyor, günlük olarak ne kadar enerji elde edildiği, binaya ne kadar tüketim olduğu anlık olarak görülebiliyor.
    • Sistem deneme yanılma yoluyla başladı, ilk başta azla başlanıp gittikçe çoğaltıldı, binada trifaze olduğu için önce ne yapılacağı karar verilemedi.
    • Sistem kurulduktan sonra kullanım alışkanlıkları değişti, güneş durumuna göre makinalar çalıştırılıyor, yazın sabah 9'da güneş aküleri dolduruyor ve yaklaşık 2-3 saatte tamamlıyor.
    23:10Lityum Demir Fosfat Bataryaların Avantajları
    • Lityum demir fosfat bataryalar uzun ömürlüdür ve deepcycle özelliği sayesinde voltajı rahatlıkla kullanabilir ve çökmez.
    • Bu bataryalar diğer bataryalara göre daha uzun ömürlüdür ve yangın durumunda yanmazlar.
    • Yatırım, bu bataryaların avantajlarından dolayı yapılmıştır.
    23:53Sistem Kurulumu ve Deneyimler
    • Lityum bataryalı sistem kurmak kolay değildir ve kurulum sırasında arızalar yaşanabilir.
    • Tek fazda 5 kilowatt yerine 2 kilowatt batarya yeterli olmadığı görülmüştür.
    • Tüketici olarak neye ihtiyaç duyulacağını hesaplamak önemlidir; buzdolabı, televizyon gibi cihazların watt değerlerini toplayıp en yüksek gün boyunca gerekli olan miktarı belirlemek gerekir.
    24:50Sistem Performansı ve Maliyet
    • Akü seçimi, gerekli depolama miktarı, güneş enerjisinin gün ve gece kullanım oranına göre yapılmalıdır.
    • Zamanla fiyatlar düşmektedir ve panellerde de değişiklikler olmaktadır.
    • Sistem kurulduktan sonra yazın tamamen bağımsız olarak çalışan bir ortam elde edilmiştir.
    25:24Elektrik Kesintisi Deneyimi
    • Ankara'da elektrik kesilse bile, sistem sayesinde kesinti fark edilmemektedir.
    • Sokaklardaki elektrik kablolarının yeraltı kablosuna çevrilmesi 6 ay sürmüştür.
    • Elektrik kesintisi sırasında tüm elektrikli aletler kullanılabilmektedir.
    26:24Video Kapanışı
    • Fotoelektron firmasında büyük bir depolama üniteli saha ziyareti yapılmıştır.
    • Doğru düzgün kurulan santrallerle güneş enerjisinin doğru biçimde büyümesi istenmektedir.
    • Güneş elektriği her sabah doğar, her akşam batar ve ömür boyu bizimle beraberdir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor