Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan altıgen hırka örme tekniklerini adım adım gösteren bir örgü eğitim serisinin ikinci bölümüdür.
- Videoda hırkanın yapımı detaylı olarak anlatılmaktadır. Önce etek kısmının boy uzatma tekniği, ardından ense kısmının ikili trabzan tekniğiyle örülmesi, lastik örme tekniği ve son olarak kol kısmının daraltma ve lastik örme aşamaları gösterilmektedir. Eğitmen, yeni başlayanlar için yavaş ve detaylı anlatım yapmakta, farklı ölçüler için (22 cm, 43-44 cm, 38-39 cm) nasıl ayarlanabileceğini açıklamaktadır.
- Videoda kullanılan malzemeler (Alize Superna Klasik ip, 5 yumak, 4 mm tığ, lastik kısmında 3,5 mm tığ) ve hırkanın ölçülerini (en: 59 cm, boy: 61 cm, kol uzunluğu: 43 cm) paylaşmaktadır. Eğitmen, gelecek videolarda çanta, süveter, panço, atkı, bluz ve kazak gibi diğer örgülerin anlatılacağını belirtmektedir.
- 00:10Altıgen Hırkanın İkinci Bölümü
- Altıgen hırkanın ikinci bölümünde, birinci bölümde hazırlanan iki altıgen parça birleştirilecek.
- Birinci bölümde kollar ayrılmış, üç kenardan ve iki kenardan beden genişletilmiş, sırttan aşağıya dikilmiş ve iki parça birleştirilmiş.
- Bu bölümde ipin kaldığı yerden hırkanın boyu uzatılacak, bedenden ve koldan lastik geçirilecek.
- 00:55Hırkanın Boy Uzatılması
- Hırkanın boyu yukarıdan aşağıya kadar 51 santim olarak ölçülmüş, bu uzunluk yeterli değilse boy uzatılabilir.
- Boy uzatma için bir zincirlik boşluklara üç tane ikili tırabzan yapılarak örgü döndürülecek.
- Arada bir zincir çekilerek ve bir zincirlik boşluğa üç tane ikili tırabzan yapılarak örgü örülecek.
- 03:00Sırt Geçişi ve Boy Uzatma
- Etekten örmeye başlanıp sırta kadar gelindiğinde, diktiğimiz yere tam iki köşenin ortasında üç tane ikili tırabzan yapılarak sırt geçişi sağlanacak.
- Boy uzatmak istemeyenler sadece bir sıra örüp lastik kısmını yapabilirler.
- Boy uzatma işlemi istenilen uzunluğa kadar devam edebilir, örneğin 15 sıra örülerek yeterli uzunluk elde edilebilir.
- 07:49Lastik Örme
- Lastik örmek için öncelikle bir sıra ikili trabzan geçirilerek düzgün bir zemin oluşturulacak.
- Trabzan çıkarmaya örgünün arkasında başlanmalı, bitiş ve başlangıç arkaya denk gelmelidir.
- Trabzan çıkarma işlemi sırasında arada boşluk olmaması ve marullanma olmaması önemlidir.
- 13:46Ense Kısmının Örülmesi
- Ense kısmına kadar ikili trabzanlar üzerine ikili trabzan örülmeye devam ediliyor.
- Boşluklara ikili trabzan yapılarak ense boşluğu kapatılıyor.
- Örgünün sıklığına göre iki veya üç tane ikili trabzan kullanılabilir.
- 17:46Ense Kısmının Tamamlanması
- Ense kısmı tamamlandıktan sonra boşluğa ikili trabzan yapılarak yukarıdan aşağıya doğru devam ediliyor.
- Boşluklara ne kadar sığıyorsa o kadar ikili trabzan yapılarak tüm zemine eşitleniyor.
- Köşede kavis vermek için üç zincirin içine ikili trabzan yapılarak köşeler tamamlanıyor.
- 20:24Lastik Örme Tekniği
- Ense kısmından sonra bir önden bir arkadan alarak lastik örmeye başlanıyor.
- Lastik içinde üç tane zincir çekilerek arka lastik kabul ediliyor.
- Önden alınan trabzanlar tığın önünde, arkadan alınan trabzanlar tığın arkasında bırakılarak lastik örülüyor.
- 22:51Lastik Örmenin Devamı
- Lastik kısmında önde görülen trabzanlar önden, arkada görülen trabzanlar arkadan alınarak örülüyor.
- Kaç sıra örersek örelim hep aynı şekilde devam ediliyor.
- Sıra sonunda üç zincirin tepesine kaldırılıp bir üst sıraya çıkılıyor.
- 25:31Hırkanın Tamamlanması
- Bedende bir sıra ikili trabzan geçildikten sonra bir önden bir arkadan alarak üç sıra lastik örülüyor.
- İstenilen kadar lastik örülebilir, önemli olan ense kısmını çok fazla daraltmamak.
- Sırtta en son ip yeteri kadar kesildikten sonra düzgün bir bitişle bitiriliyor.
- 26:35Trabzan Tepesi Oluşturma
- Trabzan tepesi oluşturmak için V harfine benzeyen tepeler kullanılıyor ve bunlar örgünün dış yüzünde, iç yüzünde ve kanadın üzerinde kalıyor.
- Trabzan tepesi oluşturmak için ön lastiğin tepesinden girip ipi arkaya alarak ve arka kanadından geçirerek işlem yapılıyor.
- Tüm görünümü eşitledikten sonra ipler örgünün içinde gizleniyor ve zincirle sabitlenerek yıkandığında sökülmemesi sağlanıyor.
- 28:53Kol Ölçüleri ve Örme Teknikleri
- Kolda daraltma yapmak isteyenler için koltuk altından itibaren 43-44 santim yeterli geliyor, daraltma yapmadan düz örmek isteyenler için 40 santim yeterli.
- Kolda daraltma yapmak için 12 santimlik uzatma ve 10 santimlik lastik kısmı örülüyor, toplam 44 santime ulaşılıyor.
- Kolda daraltma yapmadan düz örmek isteyenler için 4-5 santim lastik yeterli, daha kalın isteyenler için 38 santim ürün ve 6 santim lastik örülüyor.
- 31:30Kol Uzatma Tekniği
- Kol uzatması için koltuk altından başlayarak üçlü gruplar örülerek uzatma yapılıyor.
- Kol parçaları birleştirildiğinde, birleşim yerine üç tane ikili trabzan yapılarak köşe oluşturuluyor.
- Kolda boy uzatma ölçüsü zevke göre değişebilir, daha fazla sıra sayısını ödersek 38-39 veya 40 santime kadar uzatabiliriz.
- 36:51Lastik Kısım ve Daraltma
- Lastik kısmı istenilen uzunlukta örülebilir, dar veya düz yapılabilir.
- Daraltma yapmak için 3,5 milim tığ kullanılıyor, daha dar olması için bileği sarması için bu tığ numarası tercih ediliyor.
- Daraltma yaparken trabzanlar üzerine ikili trabzan yapılıyor, düz örmek isteyenler için aradaki boşluklara da ikili trabzan yapılabilir.
- 38:40Hırka Kolunun Daraltma Tekniği
- İkili trabzanlar üzerine ikili trabzanlar yapılarak trabzan sırası tamamlanıyor.
- Daraltma yaparken lastik örülmekte, ancak iki trabzan önden, iki trabzan arkadan alınarak trabzan sayısı yarıya düşürülüyor.
- Daraltma sırasında bir önden bir arkadan alarak örülmekte ve sıra sonunda üç zincirin tepesine kaydırılarak bir üst sıraya geçiliyor.
- 42:54Daraltma Sonrası Örme ve Ölçüler
- Daraltma ile kol boşluğu daralmış oluyor ve bu ölçü kilonuza, fiziksel yapınıza ve bileğinizin kalınlığına göre değişebilir.
- Sıra sayısı önemli değil, önemli olan ölçüye ulaşana kadar örmek; aynı tığ ve ip kullanılsa bile el sıkılığı farklılığı nedeniyle sıra sayısı değişebilir.
- Hırkanın eni 59 santim, boyu 61 santim, kol uzunluğu 43 santim olarak ölçülmüş ve Alize Süperlana Klasik 5 yumak ip kullanılmış.
- 46:49Hırkanın Tamamlanması ve Kullanımı
- Hırkanın içinde kalan tüm ipler temizlenip, koltuk altında sihirli halka ile başlanıp zincirle sabitlenerek gizleniyor.
- Hırkanın boyu istenildiği kadar uzatılabilir, lastik kısmı sökülüp etek kısmından örmeye devam edilebilir.
- Örgü ütülenmeden katlanıp dolaba yerleştirildiğinde ütülü gibi görünüyor.