Buradasın
Akıllı Telefonla Kontrol Edilebilen Bluetooth Lambası Yapımı
youtube.com/watch?v=8jBAHOSmSSQYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, İlke adlı bir kişinin akıllı telefonlardan kontrol edilebilen bluetooth üzerinden haberleşen bir akıllı lamba yapımını adım adım gösterdiği kapsamlı bir eğitim içeriğidir.
- Video, gerekli malzemelerin (Arduino Nano, neopiksel LED, HC-06 bluetooth modülü, baraj jack, 5V 1A adaptör) tanıtımıyla başlayıp, lambanın 3D yazıcıda ahşap katkılı filament kullanılarak tasarlanması, elektronik bağlantıların yapılması ve montaj aşamalarını detaylı olarak göstermektedir. Son bölümde ise Arduino'da Bluetooth ve seri haberleşme ayarlarının yapılması, Android uygulamasından gelen RGB değerlerinin Arduino'ya aktarılması ve LED'lerin renk değiştirmesi için gerekli kodların yazılması anlatılmaktadır.
- Videoda ayrıca lambanın bluetooth ile telefonla kontrol edilebileceği, farklı renklerde ışık verebileceği ve Bluetooth eşleştirme ile uygulama kullanımı adımlarıyla sonlanmaktadır.
- 00:14Bluetooth Kontrollü Akıllı Lamba Projesi
- Akıllı telefonlardan kontrol edilebilecek bluetooth üzerinden haberleşen bir akıllı lamba projesi yapılacak.
- Proje için Arduino Nano, Neopiksel LED, 5 volt adaptör, baraj jack ve HC-6 bluetooth modülü gerekiyor.
- Robosan.com'dan malzemeler sipariş edilecek ve aynı gün kargo seçeneği ile projenin tamamlanması sağlanacak.
- 02:07Malzemelerin Tanıtımı
- Arduino Nano, projenin ana kontrolcüsü olarak kullanılacak ve pinleri sökülerek dar alana uygun hale getirilecek.
- Neopiksel LED'ler üzerinde üç pin bulunuyor (artı, eksi ve sinyal) ve her biri RGB özellik barındırıyor.
- HC-6 bluetooth modülü, akıllı telefonlarla iletişim kurmak için kullanılacak ve üzerinde artı, eksi, sinyal gönderme ve sinyal alma pinleri bulunuyor.
- 03:22Lambanın Tasarımı
- Lambanın şeklini ve yerleşimini sağlamak için bilgisayarda tasarlanmış ve 3 boyutlu yazıcıda ahşap katkılı filament kullanılarak basılmış parçalar kullanılacak.
- Lambada LED kısmı üst kısma, devre kısımları alt kısma yerleştirilecek.
- Lambanın etrafına fırın kağıdıyla bir yapı oluşturulacak ki ışık eşit şekilde dağılsın.
- 04:04Elektronik Montaj
- Elektronik montaj, ekrandaki şemaya göre yapılacak ve şema video açıklamasında da bulunabilir.
- Arduino ve Bluetooth arasında yazılımsal serial haberleşme (Software Serial) kullanılacak, bu sayede Bluetooth ile haberleşirken Arduino'nun bilgisayarla iletişim kurabilmesi sağlanacak.
- Neopiksel LED'lerin artı ve eksi pinleri direkt baraj jack'e bağlanacak, sinyal pinleri ise Arduino'nun 6. pini üzerinden kontrol edilecek.
- 09:03Kutu Montajı
- 3D yazıcıdan çıkan parçaların birbirleriyle uyumunu sağlamak için zımparalama işlemlerine ihtiyaç duyulacak.
- Parçaların birbirine sıkışması durumunda zımparalama ile düzeltme yapılacak.
- Zımparalama işlemi sonrasında parçaların pürüzsüz yüzeyleri ortaya çıkıyor.
- 10:07Montaj İşlemi
- Montaj işlemi için öncelikle jack kısmı yerleştirilip, ardından Arduino'nun yerleştirileceği kanalın zımparalama işlemi yapılarak genişletilmesi gerekiyor.
- Jack kısmı dış kısımdaki deliğe tam ortalanacak şekilde yerleştirilip silikon tabancası yardımıyla sabitleniyor.
- Arduino, programlama kolaylığı için USB bağlantısı yapılarak yerleştiriliyor ve son olarak Neopiksel halkası silikonla sabitleniyor.
- 11:50Katmanların Birleştirilmesi
- Üst katmanla alt katmanı birleştirmek için aparat takılıyor ve montajlama için önceden bırakılan delikler kullanılıyor.
- İki parçayı birleştirmeden önce aralarına 220 mm yarıçaplı, 10 mm fazla ölçüde kesilen kağıt parçası yerleştiriliyor.
- Kağıt parçası lambanın etrafına yapıştırılarak montaj işlemi tamamlanıyor.
- 13:33Programlama Hazırlığı
- Montaj tamamlandıktan sonra Bluetooth ile telefonla kontrol edilebilen lambanın programlanması gerekiyor.
- Arduino bağlantı yapabilecek USB portu ve güç portu ile devre beslenebiliyor.
- Programlama için SoftSerial ve Neopiksel kütüphaneleri yükleniyor.
- 14:34Kod Yazımı
- Bluetooth bağlantısı için yazılımsal seri port tanımlanıyor ve RX, TX pinleri belirleniyor.
- Neopiksel için pin numarası (6) ve LED sayısı (24) tanımlanıyor.
- Neopiksel'in özelliklerini belirleyen kod satırları yazılıyor.
- 15:57Arduino ve Bluetooth Haberleşmesi
- Arduino ve bilgisayar arasında normal bir seri haberleşme başlatılıyor, bu gelen verileri görmek veya testler yapmak için kullanılır.
- Bluetooth için de seri haberleşme başlatılıyor ve default olarak 9600 bora hızında çalışır, bu hızı değiştirmek istenirse Bluetooth modülünde at komutları kullanılmalıdır.
- Seri ile bir timeout değeri atanıyor, bu değer iletişimde taşma durumlarını engellemek için kullanılır.
- 16:51Neopixel LED'lerinin Başlatılması
- Neopixel LED'lerini başlatıp, varsayılan olarak açık olup olmadığını kontrol ederek gerekirse kapatılıyor.
- Setup kısmında gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra, veriyi alıp değerlendirmek için kod devam ediyor.
- Serial'den haber gelince, gelen verinin ilk okunabilir integer değerini kırmızı değişkenine, parseInt komutuyla atama yapılıyor.
- 18:17Veri İşleme ve LED Kontrolü
- Yeşil ve mavi değerleri de aynı şekilde parseInt komutuyla çekiliyor, böylece uygulamadan gelen üç değer integer olarak alınıyor.
- Verinin sonuna gelip gelmediğini kontrol etmek için, gelen veride parantez olduğunda veri alma işleminin bittiği anlaşılıyor.
- Neopixel LED'leri uygun renkte yakmak için for döngüsü kullanılıyor, 24 LED için sırayla renk ayarlaması yapılıyor.
- 19:53LED Renk Ayarlaması ve Gösterimi
- SetPixelColor fonksiyonu ile LED'lerin renkleri kırmızı, yeşil ve mavi değerlerine göre ayarlanıyor.
- LED'lerin renklerini değiştirmek için önce bilgi gönderiliyor, sonra show komutu ile donanımsal olarak gösterim yapılıyor.
- LED'ler arasında geçişler için bir bekleme süresi veriliyor, bu süre ayarlanabilir ve görsel şovun hızını belirliyor.
- 21:17Kod Testi ve Bluetooth Eşleştirme
- Kodun upload edilmesi sırasında yapılan hatalar düzeltiliyor ve kod Arduino'ya yükleniyor.
- Android telefonun ayarlarından Bluetooth açılıp, HC-06 modülü eşleştiriliyor ve şifre olarak 1234 giriliyor.
- BT LED Controller uygulaması açılıp Bluetooth listesinden HC-06 seçildiğinde bağlantı kuruluyor ve tıkladığınızda LED'ler desenli bir şekilde renk değiştirmeye başlıyor.