Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan Adobe Illustrator programının temel kullanımını anlatan eğitim içeriğidir.
- Video, Illustrator'da vektör çizimlerinin nasıl yapılacağını adım adım göstermektedir. İlk bölümde temel araçlar (Rectangle Tool, Selection Tool, Direct Selection Tool) tanıtılarak şekillerin oluşturulması, boyutlandırılması ve taşınması anlatılırken, ikinci bölümde Pen Tool'un kullanımı detaylı olarak ele alınmaktadır. Eğitmen, eğimli noktalar oluşturma, noktaları silme, kapalı ve açık şekiller oluşturma gibi temel vektör çizim tekniklerini göstermektedir.
- Video ayrıca vektörlerin piksel tabanlı çizimlerden farkı, vektörlerin farklı boyutlarda kullanılabilmesi gibi avantajları, vektörlerin iç ve dış renk ayarları, stroke özellikleri ve vektörlerin ön plana alınması gibi temel Illustrator fonksiyonlarını da açıklamaktadır. Kısayol tuşları ve fare kullanımı gibi pratik bilgiler de içermektedir.
- 00:01Illustrator'da Temel Şekiller ve Seçim Araçları
- Illustrator derslerinde önceki bölümlerde temel şekiller (kare, daire) ve pattern oluşturma öğrenilmiştir.
- Bu bölümde Pen Tool'u kullanarak vektör çizimleri yapılacaktır.
- Yeni bir sayfa açmak için File > New seçeneği kullanılır ve istenen boyutlar seçilebilir.
- 00:33Dikdörtgen ve Seçim Araçları
- Rectangle Tool'u kullanarak dikdörtgen yerleştirilebilir, Alt tuşu basılı tutulduğunda merkezden büyüme, Shift tuşu ile birlikte basıldığında ise 1:1 oranında kare oluşturulabilir.
- Selection Tool'u (V tuşu) kullanarak şekiller seçilebilir, Alt tuşu ile yaklaşılabilir, Boşluk tuşu ile sayfa taşınabilir.
- Direct Selection Tool'u ile şekil oluşturan noktalar seçilebilir ve bu noktalar taşındığında şekil deforme olur.
- 03:23Vektör Şekiller ve Özellikleri
- Illustrator'da çizilen şekiller vektör olarak tutulur, vektör noktalar ve bu noktalar arasındaki çizgilerden oluşur.
- Daire oluştururken hem Alt hem Shift tuşu basılı tutulduğunda tam bir daire oluşturulur ve merkezden genişler.
- Dairede seçilen noktaya ait handle'lar yukarı aşağı çekilerek eğimler değiştirilebilir, bu da eğrinin genişliğini ayarlar.
- 05:31Nokta Ayarları ve Renk Özellikleri
- Herhangi bir nokta seçildiğinde üst kısımda Convert seçeneği ile nokta köşeli veya eğimli hale çevrilebilir.
- Dikdörtgen içerisindeki noktalar seçilebilir ve bu noktalar eğimli hale getirilebilir.
- Seçim aracı ile çizilen vektörün içi doldurulabilir, renk değiştirilebilir veya sağdaki Color kısmından renk seçilebilir.
- 07:00Stroke Özellikleri ve Vektör Düzenleme
- Stroke rengi çizginin kendisinin rengini, stroke kalınlığı ise çizginin kalınlığını belirler.
- Stroke altında path (yol) ve stroke arasındaki ilişki ayarlanabilir, pathin içinde kalacak, dışında kalacak veya ortalayabilir.
- Brush Definition altında farklı özellikteki çizgiler oluşturulabilir, kaligrafik fırçalarla çizilmişcesine çizgiler de oluşturulabilir.
- 09:05Vektör Düzenleme ve Pen Tool
- İç renk "None" olarak ayarlandığında şekil arkasını gösterir, beyaz olsaydı opak bir şekilde arkasını göremezdiniz.
- Vektörlerin konumunu ayarlamak için Ctrl+Z tuşları kullanılabilir veya sağ tıklayıp Arrange > Bring to Front seçeneği ile öne alınabilir.
- Pen Tool'u kullanarak ekranda herhangi bir noktaya tıklayarak nokta yerleştirilebilir, noktalar birleştirilerek kapalı bir şekil oluşturulabilir.
- 11:59Pen Tool Kullanımı ve Kısayol Tuşları
- Pen tool ile çizim yaparken fill color beyaza alınarak çizim yapılabilir.
- Boşluk tuşu ile ekranda gezinme, alt tuşu ile farenin topunu kullanarak yaklaşıp uzaklaşma yapılabilir.
- Sayfanın tamamını görmek için hand tool'a çift tıklanabilir.
- 12:54Eğimli Noktalar Oluşturma
- Pen tool seçiliyken nokta oluştururken basılı tutup sürükleyerek eğimli (curve) noktalar oluşturulabilir.
- Eğimli bir noktadan diğerine giderken eğimli bir şekil oluşur.
- Eğimli noktalar dizisini yerleştirdikten sonra en son noktaya tekrar tıklayarak düz çizgi oluşturulabilir.
- 15:43Noktaları Düzenleme ve Silme
- Direct selection tool'a giderek noktaların hem yerlerini hem curve özelliklerini değiştirmek mümkündür.
- Noktaları seçip delete ile silmek şekli bozar.
- Remove selected anchor point seçeneği ile nokta silindiğinde kapalı şekil korunur.
- 17:17Vektörler ve Özellikleri
- Vektörler temel olarak noktalardan ve bu noktalar arası çizgilerin ilişkilerini formüllerle tutarak çalışır.
- Vektörler piksel tabanlı çizimlerden farklı olarak noktaların ve noktalar arası ilişkileri ön plana çıkarır.
- Vektörler dilediğimiz boyutlarda büyütülebilir veya küçültülebilir, bu sayede farklı boyutlarda baskı alınabilir.