Buradasın
Yatırım Gündemi: Seçim Sonrası Maliye Politikaları ve Yatırım Alternatifleri
youtube.com/watch?v=1FJ5cow6co4Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- QNB Finans YouTube kanalında yayınlanan "Yatırım Gündemi" programında sunucu Özge Yılmaz, finans uzmanı Serdar Pazı ile birlikte piyasa gelişmelerini tartışmaktadır.
- Program, iki ana bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde seçimlerden sonraki maliye politikaları, orta vadeli plan (2024-2026) ve Borsa İstanbul'daki hisse senedi yatırımcı sayısının 7 milyonu aşması ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise yüksek enflasyon ortamında borsa yatırımlarının getiri potansiyeli ve riskleri, döviz yatırımı seçenekleri (eurobond, eurobond fonları, emtia fonları ve ETF'ler) detaylı olarak incelenmektedir.
- Programda ayrıca enflasyonun yüksek olması nedeniyle mevduat faizlerinin yetersiz kalması nedeniyle yatırımcıların hisse senetlerine yönelmesi ve bunun arz-talep dengesizliğine yol açtığı açıklanmaktadır. Serdar Pazı, orta vadeli planın ekonomik büyüme, enflasyon kontrolü ve yatırım projeleri açısından olumlu olduğunu, ancak bu politikaların arkasında siyasi destekin önemini vurgulamaktadır.
- 00:01Yatırım Gündemi Programı ve Yabancı Yatırımcılar
- QNB Finans YouTube kanalında Özge Yılmaz ve Serdar Pazı, yatırım gündemi programının ilk yayınında yer alıyor.
- Seçimlerden sonra yüksek frekansla işlem yapan fonlar, Türkiye'ye iki milyar doların üzerinde hisse senetlerine giriş yapmış.
- Yabancı yatırımcılar, Türkiye'nin sürdürülebilir kaliteli büyüme ile %4-5 mertebesinde sağlıklı büyüme sağlayacak hikayeyi satın almak istiyor.
- 01:56Orta Vadeli Plan ve Yabancı Yatırımcılar
- 2024-2026 yılları kapsayan orta vadeli plan, ekonominin büyüme hızı, istihdam piyasası kompozisyonu, enflasyon ve cari açığı gibi detayları içeriyor.
- Yeni haftanın açılışında deniz yolları, tren yolları, havacılık ve otoyolların yenilenmesi gibi projelerin önceliklendirildiği belirtiliyor.
- Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Amerika ve Körfez bölgesindeki temasları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'deki temasları, yabancı yatırımcılar için önemli.
- 03:04Yabancı Yatırımcıların Türkiye'ye Bakışı
- Yabancı yatırımcılar, Türkiye'nin ödemeler dengesindeki bozulma, CDS priminin yükselmesi ve kur volatilitesinin artması gibi olumsuz koşullardan sonra yeni bir plan bekliyor.
- Planın arkasında ne kadar durulacağı önemli çünkü parasal sıkılaştırma ve kredi musluklarının sıkılması gibi popülist olmayan politikalar içeriyor.
- Alibaba'nın 1-2 milyar dolarlık yatırım yapma planı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Elon Musk ile yaptığı görüşme, yatırım kompozisyonu anlamında önemli gelişmeler.
- 05:58Borsa İstanbul ve Yatırımcı Sayısı
- Borsa İstanbul'a giderek artan bir yatırımcı ilgisi var ve hisse senedi yatırımcı sayısı 7 milyonu aştı.
- 2019 yılında bu sayı 1 milyon iken, 2023 yılından bu yana 4,5 milyon yeni yatırımcı borsaya girdi ve bunların 2 milyonu son bir ayda geldi.
- Türkiye'nin nüfusu 80 milyonun üzerinde olmasına rağmen, işgücüne katılım ve belirli yaş grubu içinde olup işlem yapabilecek insana indirgendiğinde, yatırıma yönlendiği rakamın çok sınırlı olduğu görülüyor.
- 07:43Yatırımcı Davranışları ve Enflasyon
- Son iki sene içerisinde uygulanan negatif reel faiz ve enflasyonun %70-80'lere giderken politika faizinin düşük kalması, yerli yatırımcının hisse senetlerine teveccühünü artırdı.
- Enflasyonun piyasa katılımcıları anketinde %67'ye yükselmesi, orta vadeli programda %65'ten ve Merkez Bankası'nın %60'ların üzerinde bir yere gelmesi bekleniyor.
- Mevduat faizlerinin %40-50 bandında olması, beklenen enflasyon ile yatırımcının kazanabileceği faiz gelirinin yamasının arasında yatırımcı aleyhine enflasyonun altında bir getiri sunulduğu gerçeğini ortaya koyuyor.
- 09:14Halka Arzlar ve Borsa Performansı
- Son halka arzların performansı iyi olmasına rağmen, yatırım dünyasında geçmiş performans geleceğin garantisi değildir.
- Nispeten düşük piyasa değerine sahip şirketler (500 milyon TL-1 milyar TL civarı) halka arz olurken, bunlara 20-30-50 kat talep var.
- Borsa İstanbul 100 endeksi 8.400'lerin üzerinden geldiği ve enflasyonun yüksek seyrettiği durumda, kar satışının 8.000'lerin altına sarkmaması bekleniyor.
- 10:55Borsa İstanbul'da Yatırım ve Enflasyon
- Artan taleple birlikte yüksek enflasyon yaşanacak, ancak dolar kurunun ve endeksin yükselmesi reel anlamda para kazanmak anlamına gelmez.
- Hisse senetleri, tahvil, bono, yatırım fonu, repo, mevduat ve para piyasası fonlarından daha iyi getiri sağlar, ancak borsa getiri garantili bir mecra değildir.
- Borsa İstanbul'da yatırım yaparken, Avrupa'daki resesyon veya global enerji fiyatlarının yükselmesi gibi dış faktörler belirleyici olabilir.
- 12:54Dövizde Yatırım Seçenekleri
- Eurobond'ların getirisi, Amerikan tahvil faizleri ve Türkiye'nin kredi risk primi (CDS primi) üzerine hesaplanır.
- Şu an Amerika'daki tahvil getirileri yaklaşık %4,50 civarında, Türkiye'nin risk primi ise %4 seviyesine yakın olduğundan, eurobond'ların getirisi %8'in üzerinde olabilir.
- Eurobond'lardan elde edilen gelir vergisi beyannamesi doldurulması gerektiği için, bazı yatırımcılar eurobondlara yatırım yapan fonları tercih ediyorlar.
- 14:43Döviz Yatırım Alternatifleri
- Eurobond'lara yatırım yapan fonlar, TL ile alınabilen veya döviz olarak kalan fonlar olmak üzere iki farklı seçenek sunar.
- Fonlara yatırım yapıldığında, kazanç stopajı düştükten sonra doğrudan hesaba yatırılır, ancak eurobond'ları birebir aldığınızda gelir vergisi yükümlülüğü oluşur.
- Emtia fonları (altın, gümüş, bonsepeti, endüstriyel metallere yatırım yapan fonlar) ve SMP gibi global endekslere yatırım yapan borsa yatırım fonları (ETF) da döviz bazında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara alternatif sunar.