Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Integral Forex TV'nin "Piyasaların Efendisi" programında Deniz adlı bir ekonomi uzmanı, Türkiye seçimleri sonrası döviz ve borsa piyasalarının nasıl davranacağı konusunda analizler sunmaktadır.
- Video, 15 Mayıs ve 29 Mayıs tarihlerinde piyasaların nasıl hareket edeceği konusunda üç farklı senaryo üzerinden ele alınmaktadır: Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi, seçimlerin ikinci tura kalması ve Millet İttifakı'nın her iki alanda da zafer kazanması. Her senaryoda döviz kurunun nasıl değişebileceği ve borsanın nasıl tepki verebileceği detaylı şekilde açıklanmaktadır.
- Videoda ayrıca borsanın mevcut durumu, mevduat faizlerinin yükselişi ve döviz piyasasındaki tedirginlik ele alınmaktadır. Millet İttifakı'nın ekonomik politikalarının uluslararası dili konuşan ekonomistler tarafından yönetileceği ve bu durumun borsanın geleceği için olumlu olacağı vurgulanmaktadır. İkinci tur senaryosu için dövizde %10 civarında bir devalüasyon olabileceği ve borsanın ciddi hasar göreceği tahmin edilmektedir.
- Giriş ve Seçim Senaryoları
- Sunucu, 15 Mayıs ve 29 Mayıs seçimlerinin ardından döviz ve borsa tahminlerini vereceğini belirtiyor.
- Seçimlerin ekonomi üzerinde büyük etkisi olacağı, muhalefetin Erdoğan'a karşı kazanma şansı olduğu vurgulanıyor.
- Erdoğan kazanırsa son seçim olacak, Millet İttifakı kazanırsa yeni bir dönem başlayacak ve ekonomi politikaları kökten değişecek.
- 02:00Erdoğan ve Cumhur İttifakı Kazanırsa
- Erdoğan ve Cumhur İttifakı kazanırsa, 15 Mayıs'tan 29 Mayıs'a kadar dövizde hareket olmayacak.
- Yaz boyunca güçlü turizm sezonu ve düşük doğalgaz tüketimi döviz kurunu destekleyecek.
- TCMB, enflasyonu düşürme politikasını esneterek kurda daha fazla hareket alanı tanıyabilir.
- 03:15Millet İttifakı Kazanırsa
- Erdoğan veya Kılıçdaroğlu kazanırsa, TBMM'de karşıt ittifak çoğunluğu ele geçirirse kaos çıkacak.
- Dolara talep artacak, kimse geleceği bilmediği için likitte ve en sağlam parada kalmak isteyecek.
- TBMM ve Cumhurbaşkanlığı makamı sık sık çatışacak, ek bütçe yapılamayabilir ve kaynaklar tükenen bütçeyle devam edilecek.
- 04:50İkinci Tur Senaryosu
- Millet İttifakı'nın TBMM'yi kazandığı ancak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı senaryo anketler bazında en yüksek olasılıklı.
- Son bir yılda Merkez Bankası ve BDDK'nın çıkardığı döviz talebini kısıtlamayan kurallar, ikinci turda bankaların döviz alımında serbestlik sağlayabilir.
- 15 Mayıs'tan 28 Mayıs'a kadar dövizde her şey olabilir, belirsizlik bittiğinde döviz yeniden istikrarlı hale kavuşabilir.
- 08:51Borsa Tahminleri
- Borsada ciddi bir hasar var, risk seven yabancı şirketlerin hedge fonlarının alım yönünde pozisyon alması beklenmedi.
- Dünyada Türkiye'ye bakan fon yöneticileri arasında Erdoğan'ın kazanacağı beklentisi var.
- 10'dan fazla büyük global yatırım bankası seçimlerden sonra piyasa tahmini yaptı ve dolar/TL'nin 24-25, hatta 36'ya kadar çıkabileceği belirtildi.
- 10:31Borsa ve Döviz Durumu
- Borsanın talebini kıran iki sebep vardır: TL mevduat faizlerinin %35-36 civarında olması ve dövizdeki ciddi tedirginlik.
- Dövizdeki tedirginlik, günlük hareketlerin birkaç kuruş bazında kalmasına rağmen, dövizle yakından takip eden zengin Türk yatırımcılarının dövizde kalmayı tercih etmesine neden olmaktadır.
- BIST 105 bine geldiğinde, Varlık Fonu Ziraat Bankası vasıtasıyla alım yaparak düşüşleri engellemektedir.
- 11:22Seçim Sonrası Borsa Beklentileri
- Erdoğan ve Cumhur İttifakı kazanırsa 29 Mayıs sabahı borsada çok fazla değişiklik olmayacak, ancak yazın döviz tarafı rahatlasa da borsada çok fazla yukarı hareket olmayacaktır.
- Seçimlerden sonra borsanın yabancı yatırımcıya ihtiyacı var, bireylerle küçük kağıtlar gidiyor, büyük kağıtlar oynatamıyorlar.
- Yaz ayları boyunca borsa endeksinin belirleyicisi, Erdoğan'ın politika faizi yanında mevduat faizlerine de müdahale edip etmeyeceği sorusudur.
- 12:25Erdoğan'ın Faiz Politikası
- Erdoğan düşük faize inanıyor, ekonomi açısından yararlı olduğuna inanıyor ve kendi dini görüşleri faize karşı.
- Seçimlerden önce TCMB faizini düşük tutarken mevduat faizlerinin yükselmesine ses çıkarmadı.
- Eğer seçimlerden sonra da bu ikili faiz politikasına devam ederse borsada bir hareket olmayacak, ancak Erdoğan mevduat faizlerinde düşürme kararı alırsa borsa alacaktır.
- 12:58Millet İttifakı Senaryosu
- Millet İttifakı ve Kılıçdaroğlu'nun kazandığı senaryoda borsa çok iyi performans gösterecektir.
- Bu senaryoda Türkiye'de pek çok şey birden değişecek, sıcak para gelecek ve bu borsayı yukarı götürecektir.
- Piyasanın dini imanı yoktur, tek derdi paradır ve şu anda borsanın en büyük sorunu yabancı yatırımcıların Türkiye'de ekonomiyi yönetenlerin konuştuğu dili anlamamasıdır.
- 14:16Ekonomik Beklentiler
- Millet İttifakı iktidarında garanti edilebilecek tek şey, bütün dünyanın benimsediği ekonomik politikalarla Türkiye yönetilecektir.
- Her partide Ali Babacan, Faik Öztrak, Bilge Yılmaz, Kerim Rota gibi kaliteli ekonomistler ve uluslararası dili konuşan insanlar bulunmaktadır.
- Eğer Millet İttifakı söz verdiği politikaları uygularsa 2023'ün sonuna kadar son on yılın en şanlı rallisini yaşayabiliriz.