Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Berfu Güven'in sunuculuğunda gerçekleşen bir ekonomi analiz programıdır. Programda Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Gece Me Menkul Kıymetler Araştırma Direktörü Erdoğan Turan ve Londra'dan Meltevi Investment Management ortağı Fikret Önder konuk olarak yer almaktadır.
- Video, 8 Haziran seçim sonrası Türkiye piyasalarının durumunu, koalisyon ve erken seçim senaryolarını ve bunların ekonomiye etkilerini analiz etmektedir. Konuklar, seçim sonuçlarının piyasadaki sert fiyatlamaya neden olduğunu, ancak bu tepkinin beklenenden daha hafif olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Türkiye'nin stagflasyona yakın bir ortamda yaşadığı, düşük büyüme, yüksek enflasyon ve işsizlik oranları ele alınmaktadır.
- Programda dolar kurunun 2,80'lere kadar yükseldiği ve sonrasında 2,75'lere kadar düştüğü, borsanın dolar bazında cazip seviyelerde olduğu vurgulanmaktadır. Konuklar, 45 günlük kritik bir süreçle koalisyon sürecinin nasıl ilerleyeceği ve bunun piyasalara etkisi hakkında değerlendirmeler yapmakta, erken seçim yerine koalisyon hükümetinin kurulması gerektiğini belirtmektedir.
- 00:10Seçim Sonrası Piyasa Durumu
- Berfu Güven, 8 Haziran Pazartesi günü piyasalardaki son durumu ve önümüzdeki dönem piyasalar açısından ne getirebileceğini inceleyecek.
- Stüdyoda Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve Gece Me Menkul Kıymetler Araştırma Direktörü Erdoğan Turan konuk olarak yer alıyor.
- Seçim sonrası belirsizlikler azalmak yerine devam ediyor ve üç temel senaryo (koalisyon, azınlık hükümeti veya erken seçim) konuşuluyor.
- 01:12Piyasa Tepkisi ve Beklentiler
- Piyasa, seçim sonrası tek parti iktidarıyla ekonomiye yoğunlaşma ve kaldığı yerden devam edileceği algısını bekliyordu, ancak en kötü senaryo olan koalisyon gerçekleşti.
- Koalisyon meselesinin hızlıca çözülebileceği işaret edilmiyor ve ilk açıklamalar stresi arttırınca borsada sert düşüş ve kurda yükseliş yaşanıyor.
- Toplumsal kutuplaşmanın azaltılması ve barış ortamının desteklenmesi açısından bu sonuç memnun edici olabilir, ancak piyasa gözlüğüyle bakıldığında koalisyon ve erken seçim olumsuz senaryolar olarak değerlendiriliyor.
- 02:42Piyasa Fiyatlamaları
- Geçen hafta da fiyatlamalarda nispeten hafif aşağı yönlü hareketler yaşanmış, ancak bugünki düşüş beklenmediği kadar sert değil.
- Borsa, seçim sonucu piyasanın sadece beklediği kadar tutmamış ve tutmaya kadar bir düzeltme yapmış.
- Dolar, seçim sonrası 2,80'lere kadar yükselmiş, ancak sabah 2,75'lere doğru bir eğilimde.
- 04:49Piyasa Görüşleri
- Geçtiğimiz hafta yurt dışı uluslararası yatırımcılarla yapılan görüşmelerde, Türkiye'nin orta-uzun vadeli bakışının aynen devam edeceği belirtilmiş.
- Piyasalarda şu anki tablo karamsar görünmüyor, çok sert bir fiyatlama olmadı ve negatif algılama tam olarak yansımış görünmüyor.
- Piyasalar iktidar oluşma eğilimini görürse ciddi bir şekilde pozitif dalga bekleniyor.
- 06:15Kur ve Gelecek Beklentileri
- Kurda yeni zirveler yolda olabilir, ancak bu sadece dışarıdan Fed etkisiyle değil, içerideki süreç uzarsa veya erken seçim olursa da gerçekleşebilir.
- Piyasa hala pozitif çünkü koalisyon sorununun çözülebileceğini düşünüyor ve erken seçime gidilse bile yeni bir koalisyon ihtimali var.
- Dolar bazında borsa çok ucuz, kur 2,80'in üzeri hak edilecek seviyeler değil ve bu kadar yüksek kalmayı gerektirecek bir dönem içerisinde değiliz.
- 08:17Fed ve Yabancı Yatırımcılar
- Ayın 17'sinde Fed toplantısı var ve arada yaklaşık 10 gün içerisinde siyaset kanattan hükümet oluşumuna dair kuvvetli sinyaller alınamayacak.
- Fed toplantısı sonrası gelişen ülke piyasalarını zayıf kılacak açıklamalar duyulursa sıkışıklık yaşanabilir.
- Yabancı yatırımcılar Türkiye'de finansal piyasalarda önemli bir ağırlık taşıyor ve onların bu sonuçları nasıl okuduğu belirleyici.
- 09:55Seçim Sonrası Piyasa Beklentileri
- Ekonomi basınında "Erdoğan kaybetti" şeklinde yorumlar yapılmakta, ancak Türkiye'de basını takip edenlerin dışında bir tahmin veya seçenek bulunamamaktadır.
- Seçim sonrası döviz ve borsada toparlanma görülebilir, ancak beklentiler gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı yaratacak satışlar gelecektir.
- Önümüzdeki dönemde dalgalı bir süreç yaşanacağı ve Türkiye dışında da konjonktürün yapıcı olmadığı belirtilmektedir.
- 11:17Fed ve Faiz Artışları
- Fed'in faiz artırma ihtimalinin Eylül itibariyle arttığı ve en geç bu yıl içerisinde gerçekleşeceği teması sık sık işlenmektedir.
- Piyasaların beklentisi, ilk faiz artırımının bir ayda öne alındığı bir ortamda gerçekleşecektir.
- Türkiye'nin bu ortama hükümetsiz girmesi şanssız bir durum olup, sonuçlarını dalgalı bir şekilde önümüzdeki dönemde yaşayacaktır.
- 12:12Koalisyon İhtimalleri
- Seçim sonrası koalisyon ihtimalinden söz edilmekte, farklı senaryolar ve azınlık hükümeti kurulma ihtimali değerlendirilmektedir.
- Azınlık hükümetinin ömrünün uzun olmayabileceği ve erken seçime yol açabileceği yorumları bulunmaktadır.
- Yabancı basında Türkiye'de öne çıkan tahminlerin dışında bir şey gözükmemekte, ancak hükümetle içli dışlı olan basın erken seçim fikrine sıcak bakmaktadır.
- 14:01Erken Seçim ve Ekonomik Etkiler
- Erken seçim olacak bile olsa birkaç aydan önce olmayacak ve bu süre içerisinde mevcut hükümette iş başında kalacağı için ekonomide ortaya çıkacak zayiatın faturasını seçmem büyük ihtimalle mevcut hükümete kesecektir.
- Önümüzdeki süreçte erken seçim durumu kurtaracak bir şey olmayabilir, bu nedenle koalisyon ihtimali daha iyi bir sonuç verecektir.
- Aracı kurumlar koalisyon ihtimalleri üzerinde durmakta, Yapı Kredi MHP'nin desteklediği azınlık hükümeti ve bir-iki yıl içinde yeni seçim olasılığını, İS Yatırım ise koalisyon ihtimaline %40, erken seçime %60 ihtimal vermektedir.
- 15:52Piyasa Tepkisi ve Beklentiler
- Piyasa artık önümüzdeki süreç için koalisyon ihtimalleri üzerinden fiyatlama yapacak, ancak bu yorulmanın neredeyse tamamı erken yorum olarak değerlendirilmektedir.
- Erken seçim olasılığı masadan kalktığı andan itibaren piyasa buna tepki verecektir, en ufak bir uzlaşma sinyali gelsin piyasa rahatlayacaktır.
- Piyasalar şu fiyatlarla çok cazip olup, erken seçim çok ciddi bir olasılık olmadığı için yaklaşık on güne ihtiyaç vardır.
- 18:26Koalisyon Olasılıkları ve Yatırımcı Davranışları
- Koalisyon olasılıkları yüksek olup, AK Parti'nin BCD üç parti ile ayrı ayrı koalisyon kurabileceği veya diğer üç parti birlikte kurabileceği gibi farklı kombinasyonlar mümkündür.
- Uluslararası yatırımcılar kısa vadeli panik yapıp çıkıp gitme yerine Türkiye için doğrudan yatırımlarda son on senede koymuş olan kitlelerin kısa süreli hareketler yapacaklarını öngöreceklerini beklemiyorlar.
- Piyasanın verdiği ilk negatif tepki çok da kalıcı olmayabilir, kurda biraz rahatlama var ve dolar/TL tarafında 2,75'in altına sarkma dikkat çekmektedir.
- 21:21Ekonomik Durum ve Yatırım Seçenekleri
- Dengelenme döneminde, erken seçim yerine koalisyon hükümetinin kurulması durumunda fiyatlar bu seviyede kalmayacak.
- Kurun 2,75'ten 3'e gitmesi yüzdesel anlamda ciddi bir potansiyel olmadığı için, hisse senetleri dolar bazında dip seviyelerine gelmiş durumda.
- Uzun vadeli yatırımcılar döviz yatırımı, ucuz kalmış hisse senetleri veya faiz tarafını değerlendirmek için önce sakin kalmak gerekiyor.
- 22:36Türkiye'nin Ekonomik Durumu
- Türkiye bir süredir stagflasyona yakın bir ortam yaşıyor: düşük büyüme, beklenenin üzerinde enflasyon ve işsizlik oranı.
- Yumuşak bir stagflasyon süreci yaklaşık bir, iki üç çeyrektir somut olarak görülüyor.
- Merkez Bankası ve ekonomi otoritelerinin isteğiyle yumuşak ve soğuk ekonomi yaşanıyorsa toparlanma onların sayesinde başlayabilir.
- 23:43Koalisyon ve Ekonomik Gelecek
- Avrupa Birliği'nin canlanamaması ve Çin'in büyüme hızının gerilemesi eklenince, Türkiye'de daha sert bir ekonomik sendrom gelebilir.
- Koalisyon kurmaya çalışan veya kurmamaya çalışan kişiler bir araya gelecek ve konuşacaklar, Türkiye'yi krize götürmek istemezler.
- Kritik 45 günlük bir süreç başlayacak ve koalisyon kurulması için görev verilecek, bu süreçte piyasalar için dalgalı günler devam edecek.