• Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Merve Yıldırım'ın sunduğu bir ekonomi programıdır. Programda gazeteci Meliha Okur ve çeşitli konuklar (Ali Yalçın, Ahmet Öksüz, Güven Karaca, Erol Bilecik, Prof. Dr. Metin Sitti, Müjdat Ataman, zeytin üreticileri ve midye üreticisi Süreyya Üzmez) yer almaktadır.
    • Program, Türkiye'nin ekonomik durumunu kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Haftalık döviz ve altın kurları, faiz oranları, enflasyon, enerji faturalarındaki artışlar, tarım sektöründeki sorunlar, öğretmenlerin ekonomik durumu, tekstil sektörü, atık geri dönüşümü ve bilim dünyası gibi konular incelenmektedir. Program, çeşitli sektörlerdeki üreticilerin yaşadığı zorlukları ve ekonomik sorunları detaylı olarak analiz etmektedir.
    • Programda ayrıca Türkiye'deki Hal Yasağı'nın sonuçları, elektrik, su ve doğalgaz faturalarındaki artışlar, mahalle sütçülüğünün modern versiyonu olan çiğ süt pazarlaması, et ithalatı sorunları, memurların ek göstergesi konusu ve tekstil sektöründeki işsizlik çözümleri gibi güncel meseleler de tartışılmaktadır. Son bölümde ise zeytin üreticilerinin yaşadığı zorluklar ve midye üretimi ile midye dolması tarifi paylaşılmaktadır.
    00:15Programın Tanıtımı
    • Merve Yıldırım, 25 Kasım 2018 tarihinde programı sunuyor ve ekonomi gündemini ele alıyor.
    • Haftalık dolar, altın ve euro kurları paylaşılacak ve gazeteci Meliha Okur yorumlar yapacak.
    • 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayarak program başlıyor.
    01:17Haftalık Para Kurları
    • Dolar hafta başı 5,32 TL ile başlayıp 5,30 TL ile kapattı.
    • Euro hafta sonu 6 TL civarında kapanırken, altının gramı 207 TL civarında.
    • Çeyrek altın 340-680 TL arasında satıldı.
    02:03Cinsiyet Eşitliği Konuşması
    • Programda HeForShe hareketinin rozeti takılı ve cinsiyet eşitliği vurgulanıyor.
    • Birleşmiş Milletler'in 2015'te başlattığı HeForShe yolculuğuna Türkiye de destek veriyor.
    • Fenerbahçe Kulübü öncülüğünde HeForShe forması ve rozetler dağıtılıyor.
    03:58Döviz ve Ekonomi Yorumları
    • Dolar 5,50 TL civarında seyrediyor ve 5,25 TL'ye düşme olasılığı var.
    • Dünyada Noel tatili başlarken, Türkiye için yılbaşı tatili yaklaşırken dikkat edilmesi gereken Çin'in ekonomik büyümesi.
    • Amerika'nın ekonomisinde kara bulutlar belirirken, bu durum dolar değerini düşürerek gelişmekte olan ülkeleri avantajlı hale getirebilir.
    05:17Ekonomi ve Finans Arasındaki Fark
    • Finansçılar için bir gün ile bir ay kısa vade, altı ay orta vade, bir yıl uzun vadedir.
    • Ekonomide bir yıl kısa vade, beş yıl orta vade ve üstü uzun vadedir.
    • Türkiye'nin reel sektörü sıkıntılıken, finansçılar ticaret yaparken ekonomistler büyüme, istihdam, işsizlik ve dış açık gibi konuları ele almalıdır.
    06:25Enerji ve Petrol Fiyatları
    • Türkiye'nin enerji ithalatının %70'ini petrol fiyatlarının düşmesi, ekonomiyi geçici olarak rahatlatacak.
    • Amerika 2020'de dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak ve enerji piyasasını yeniden düzenleyecek.
    • Petrol fiyatları geçici düşüşler yaşasa da, uzun vadede 90 dolar civarında kalacak.
    08:42Ekonomik Gözlemler
    • Dolar kısa vadede 5,25 TL'ye düşebilir, hatta 6 TL'ye çıkabilir.
    • Enflasyon negatif gelirse, Merkez Bankası faizleri düşürebilir.
    • Aralık ayı geçici rahat bir dönem olabilir, ancak ekonomik sıkıntının asıl kaynağı reel sektörde.
    09:36Emekli Öğretmenlerin Sıkıntısı
    • Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği üyesi iki öğretmen, 45 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olduklarında bile kağıt ve defter kullanmaya devam ediyorlar.
    • Emekli maaşları yetmediği için hesap yapmak için kağıt ve defter kullanıyorlar.
    • Emekli öğretmenler ek iş yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor, örneğin hafta sonu defter yaparak 50 TL kazanıyorlar.
    11:22Emekli Öğretmenlerin Yaşadığı Zorluklar
    • Yetmiş yaşına gelmiş ancak öğrenmekten ve öğretmekten vazgeçmeyen öğretmenler, köy köy gezerek yüzlerce çocuğa sahip olmuşlardır.
    • Nadire ve Bayram öğretmen, kırkbeş yıllık eğitim hayatından sonra emekli olmuş ancak emeklilikten sonra bile ders çalışmayı ve hesap kitap işlerini sürdürmektedirler.
    • Emeklilik sonrası hesap kitap işleri artmış, hayatın pahalalandığı ve sağlık sorunlarının başladığı bir dönemde ekonomik zorluklar yaşanmaktadır.
    12:39Emekli Öğretmenlerin Ekonomik Durumu
    • Öğretmenler bazen ek iş yapmak için, bazen ders çalışmak için kağıt kalemi alıyor, ancak genellikle hesap yapmak için kullanmaktadırlar.
    • İki emekli öğretmenin evine aylık üçbin TL maaş gidiyor, faturalar ve mutfak masrafları derken ellerinde kalanla yaşamaya ve çocuk okutmaya çalışıyorlar.
    • Zor geçinseler de çok mutlular ve öğretmenlik yapmak için her zaman hazırdırlar.
    14:37Türkiye'deki Öğretmen Verileri ve Cinsiyet Ayrımcılığı
    • Türkiye'de bir milyona yakın öğretmen var ve öğretmen açığı yok, ancak her on kadın öğretmenden biri kendini güvende hissetmiyor.
    • Özel okullar kadın çalışanı tercih ediyor çünkü daha düşük ücret alıyor ve görüntüde kadın öğretmenlere karşı olumlu bir bakış var.
    • Kadın öğretmenlere karşı daha çok mobbing uygulanıyor ve liyakat sistemi işlemiyor.
    16:53Öğretmenlerin Durumunu İyileştirmek İçin Gerekli Düzenlemeler
    • Öncelikle iyi bir planlama yapılması ve Türkiye'nin öğretmen açığının olmadığını açıklamak gerekiyor.
    • Kadın-erkek cinsiyet ayrımı yapmadan eşit işe, eşit ücret ve haklara saygı göstermek gerekiyor.
    • Öğretmenlerin sürekli meslek içi eğitime tabi tutulması ve kendilerini yenileme fırsatı sunulması önemli.
    18:31Hal Yasası Değişiklikleri
    • Hal yasası taslağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde son şeklini vermek için hazırlanıyor ve altı madde ön plana çıkıyor.
    • Ülke genelindeki halden sayısının 175'ten 30'a düşeceği, komisyonculuk kalkacağı ve komisyoncuların tüccar olarak mesleklerine devam edeceği belirtiliyor.
    • Bölgesel ürünlerin markalaşması sağlanacak, üretim bölgelerinde ürün toplama merkezleri kurulacak ve fiyatlandırmaları üretici ve üretici birlikleri belirleyecek.
    21:34Hal Yasağı ve Tarım Sisteminin Sorunları
    • Konuşmacı, hayatımızda çok şey değiştirecek beklentisi olanlara, hiçbir şeyin değiştirmeyeceğini söylemek zorunda olduğunu belirtiyor.
    • 2012 yılında 5957 sayılı Hal Yasası'nın değiştirilmesi büyük bir reform olarak görülse de, bu reform üreticiyi kaybetmeye neden oldu.
    • İmtiyaz sisteminde çiftçi kayıt sistemine bağlı olmayan kişiler tarlalara girerek istedikleri fiyattan ürün alıp depolara doldurdular.
    22:45Tarım Sektöründeki Sorunlar
    • Türkiye'de 7 milyon köylü kalmış ancak köylüler üretmiyor, tarlalarını kiraya veriyorlar ve kiralar çok yüksek.
    • Verilen destekler üreticiye değil tarla sahibine geçiyor, bu da üretenin eline bir şey geçmemesine neden oluyor.
    • Yeni yasa bu sorunları çözecek, ancak hal 30'a inince işsizlik getirecek.
    23:25Komisyoncular ve Yeni Model
    • Komisyoncu, sebze ve meyve komisyoncusu üretici ile haldeki komisyoncu kabzı mal arasında bağlantı kuran kişidir.
    • Yeni yasa komisyoncu sistemi devre dışı bırakıp tüccar adı altında yeni bir tanımlama yaparak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin öncülüğünde yeni bir model denemek istiyor.
    • 2012'de yapılan reform sevinçle karşılandığında sorun üzerine sorun getirmiş.
    24:29Konya Modeli
    • Konuşmacı, bir dönem Konya Sebze Meyve Üreticileri Birliği başkanı ve danışmanı tarafından İspanya modelini inceledikleri ve Konya'ya bu modeli kuracakları hakkında bilgi aldığını anlatıyor.
    • Bu modelleme Gümrük, Tarım ve Ticaret Bakanlıkları tarafından dikkate alınmış ancak sonuç alınamamış.
    • Konya'da İspanya gibi bir bölgesel hal kurulması planlanıyordu ancak bu model uygulanamamış.
    25:40Üretici ve Stokcu Tartışması
    • Türkiye'de üretim sorunu var, toprak yok.
    • Konuşmacı, Türk üreticisini stokçu olarak tanımlamayı eleştiriyor ve market imtiyazlı depolarda üreticiden daha çok ürün bulunduğunu belirtiyor.
    • Türk üreticisine stokçu diyemeyeceğini, köylünün para olmadığı için stoklanamayacağını, bunu yapanın parası olan rantiyeler olduğunu söylüyor.
    26:48Faturalar ve Zamlar
    • Elektrik, su ve doğalgaz faturaları her geçen gün yükseliyor ve içinde gizlenen zamlar var.
    • Yılbaşından bu yana elektrikte %63, suda %25,60, doğalgazda %31,25 oranında artışlar yaşanmış.
    • Elektrik ve doğalgaz yeni yıldan bu yana arka arkaya gelen zamlarla tüketicinin cebini yaktı, ancak su zamları aksine alevi körükledi.
    28:12Su Faturasındaki Artışlar
    • Su faturasında 6,40 ile başlayan 10-20 metreküp arası tüketenler için fiyat 7,72'ye ulaştı, artış oranı %25,60.
    • Suya açıklanan açık bir zam olmasa da her ay birim fiyatı güncellenerek gizli zamlanıyor.
    • İstanbul'da 6,40 kuruşla başlayan suyun metreküp fiyatı 7,72 kuruşu buldu, ilk çıkış noktasında %25,60 zamlandı.
    29:11Elektrik ve Doğalgaz Faturaları
    • Yeni yılda 21,97 olan enerji bedeli 10 ayın sonunda 36,45'e yükseldi, elektrik %63'lük zam oranıyla şampiyonluk koltuğuna oturdu.
    • Elektrik bedeli dışında iletim sistemi kullanım bedeli, sayaç okuma bedeli, perakende satış hizmet bedeli ve dağıtım bedeli gibi dokuz kalem ücret var.
    • Doğalgaz 2018'e 1,12 ile başlayan fiyatı Ekim ayında 1,17'yi gördü, %31,25'lik zamla hem petekleri hem de cepleri yaktı.
    30:05Fatura Artışları ve Tüketici Sorunları
    • Elektrik, su, doğalgaz, cep telefonu ve internet faturaları arasında paket aşımlarında yansıtılan ücretler yılbaşına göre neredeyse yüzde kırk oranında arttırıldı.
    • 80 milyon cep telefonu abonesi ve 60 milyona yaklaşan internet abonesi, paket tarifeler kullanmaları nedeniyle bu artışları fazla hissetmiyor.
    • İzleyicilerden gelen mesajlarda elektrik faturalarının geçen seneye göre 30-35 lira, 50 lira kadar arttığı belirtiliyor.
    31:00Pazar Fiyatları ve Gelir Sorunları
    • İzmir'deki semt pazarında yedi liranın altında hiçbir şey olmadığını, pazardaki fiyatlara alışmak zorunda kaldıklarını ifade eden izleyiciler var.
    • Asgari ücretliler ve emekliler zam bekliyor çünkü hayat çok pahalılaştı.
    • İzleyicilerden gelen mesajlarda elektrik faturalarının geçen yıla göre iki kat arttığı belirtiliyor.
    31:39Su Faturası Sorunu
    • Büyükşehirlerde musluktan içilmeyen suya da para ödenmesi konusunda şikayetler var.
    • Tüketici derneklerine su kullanım amaçlı su fiyatının çok düşük olması gerektiği yönünde çağrı yapılıyor.
    • Sağlık açısından içme suyu ve kullanım suyu arasında fark olsa da fiyat açısından fark olmadığı belirtiliyor.
    33:12Enerji Sorunları
    • Türkiye enerjinin yüzde 70'ini dışa bağımlı olup, petrol ithalatçısı durumunda.
    • Türkiye yerli ve milli adı altında Avustralya'dan ve birçok ülkeden ithal kömürüyle termik santral çalıştırıyor.
    • İskanı alınmayan dairelerde şantiye elektriği kullanılarak vatandaşların fazla ödeme zorunda kalması sorunu var.
    35:36Enerji Üretimindeki Sorunlar
    • Hidroelektrik santrallerin verimli olmadığı ve Türkiye'nin bankalarının neredeyse hidroelektrik şampiyonu olacak durumda olduğu belirtiliyor.
    • Enerji yatırımlarında büyük problem var ve yaklaşık 56 milyar euro'luk bir fatura olduğu söyleniyor.
    • Bankacılık sektörü ile enerji yatırımcıları arasında sorun var ve elektrik santralleri arasında da sorunlar yaşanıyor.
    37:42İnşaat Sektörü Sorunları
    • İnsaat sektöründe çok fazla ruhsat yığılması sorunu var ve bir milyon ruhsat veriliyor.
    • Müteahhitler, müteahhitleri birbirlerine ev vererek işi halletmeye çalışıyorlar.
    • Yapısal kentsel dönüşümde büyük rant yaratacağını uman bazı müteahhitler bu dönüşümü ciddi soruna dönüştürüyor.
    40:15Mahalle Sütçüsü Dönüşümü
    • 2017 yılında yayınlanan çiğ süt satış tebliği ile artık süt üretip satmak serbest oldu.
    • Sütün etiketli ve el değmemiş olması şartıyla satılabileceği belirtiliyor.
    • Eskiden sokaklarda beklenen mahalle sütçüleri artık bir telefon kadar uzakta.
    41:07Mahalle Sütçülüğü ve Çiğ Sütün Dönüşü
    • Eskiden sokaklarda "sütçü" diye bağırarak süt satılırken, şimdi telefon mesajları kullanılsa da mahallede bir ses olsun diye hala bağırıyorlar.
    • Mahalle sütçülüğü modern bir şekilde geri döndü ve çiğ süte talep artıyor.
    • Süt üreticisi Fatih Murat Necef, günlük 19 bin litre süt üretiyor ve entegre tesislere satmak yerine hiçbir işleme tabi tutmadan en doğal haliyle paketleyip dağıtıyor.
    42:01Çiğ Sütün Pazarlanması ve Faydaları
    • Üreticilerin esas amacı kaliteli sütten maksimum kazanç sağlamak ve tüm sütü parakende olarak pazarlayabilmek.
    • Tarım Bakanlığı 2007 yılında çiğ sütün satışı için bir tebliğ yayınladı ve üreticiler kendi sütlerini uygun koşullarda üretirlerse hiçbir işlem görmeden satabilecekler.
    • Çiğ sütün daha sağlıklı olduğu, daha çok yağlı olduğu ve yoğurdu daha güzel yaptığı gibi faydaları nedeniyle tercih ediliyor.
    44:49Et İthalatı Sorunu
    • Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2021 yılında et ithalatı olmayacak dedi ancak besiciler sevinemediler çünkü ahırdaki hayvanlarını kestirip paraya çeviremediler.
    • Türkiye 2018 yılında 90 bin sığır ithal etti ve 2019'da bu rakam 116 bin'e yükseldi.
    • Et Süt Kurumu kesim için aylar sonrasına randevu veriyor, üreticiler ise hayvanlarını kestiremedikleri her geçen gün zarar ediyor.
    47:32Et Süt Kurumu ve Stok Sorunu
    • Et Süt Kurumu ithalat ofisi olmuş gibi davranıyor ve üç market zinciriyle anlaşmış durumda.
    • Kurumun depoları et stoğuyla dolu olmasına rağmen piyasaya satabilmiyor ve stokları eritmek için ithal edilen etleri ihraç etme arayışında.
    • Besiciler hayvanlarını kestirmek istese de Et Süt Kurumu'nun kapasitesi belli olduğu için aylarca beklemek zorunda kalıyor.
    52:07Memurlar İçin Ek Göstergeler Vaati
    • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerden bir ay önce verdiği 3600 ek göstergeler vaati üzerinden tam altı ay geçti ve hala hayata geçirilmedi.
    • Meclise taşınan 3600 ek göstergeler araştırma önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.
    • Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 24 Kasım öğretmenler günü hediyesi olarak 3600 ek göstergeler konusunda bir adım atılmasını istedi.
    53:48Ek Göstergelerin Etkileri
    • 3000 ek göstergede olan bir öğretmenin 3600'e çıkarılması durumunda emekli ikramiyesinde yaklaşık 600 lira artış olacak.
    • Polislerin emekli maaşı düzenleme hayata geçerse 500 lira, ikramiyeleri ise 17 bin lira artacak.
    • Memurun ikramiye artışı 20 bin lirayı geçiyor.
    54:51Memurların Durumu
    • Türkiye'de 3 milyon 390 bin kamu çalışanı var, bunun 2 milyon 517 bin'i memur.
    • Memurlar işe başladıklarında 2200 kademeyle başlıyorlar, 2600 kademe gelip duruyorlar ve artık yükselme şansı kalmıyor.
    • 3600 ek kademe verilirse öğretmenler, hemşireler, din görevlileri ve polislerin hem aldıkları ücret hem emeklilikleri etkileniyor.
    57:27Tekstil Sektörü ve İşsizlik
    • Tekstil sektörü Türkiye'nin en önemli istihdam kapılarından biri olmasına rağmen, sektörü tercih eden üniversiteli sayısı her yıl biraz daha düşüyor.
    • Türkiye'nin 2 milyon istihdam oluşturan tekstil sektörü, 3,67 milyona ulaşan işsizlere istihdam fırsatı sunuyor.
    • Sektörde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi sayıda genç işsiz var, ancak çalışacak eleman bulmakta güçlük çekiliyor.
    1:00:36Tekstil Sektörünün Geleceği
    • Tekstil sektörü AR-GE, inovasyon, teknoloji ve tasarım gücüyle Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşı içinde gümrük vergileri artacak.
    • Türkiye, eskiden ucuz üreticiden şimdi markalı tasarım ürünleri üreten ülke olmaya hazırlanıyor.
    • Sanayi4.0 Türkiye tekstilde büyük bir dönüşüm yolculuğuna girdi.
    1:03:24Atık Geri Dönüşümü ve Önemi
    • Tüketim sonrası atılan atıklar (plastik, metal, organik ve elektronik) geri dönüşümüyle dünyanın enerji ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayabiliyor.
    • Bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerjiyle 100 wattlık bir ampul 20 saat çalıştırılabiliyor.
    • Geri dönüştürülen bir ton cam atıkla 100 litre petrol tasarrufu sağlanıyor, bir ton dönüştürülmüş plastik ise 830 litre ham petrolün kurtarılması demek.
    1:04:13Atık Geri Dönüşümü Örnekleri
    • Organik gübre yapımında kullanılabilecek atıkların dışında, cep telefonları, mobilyalar, inşaat atıkları, bilgisayarlar, araba lastikleri, şişeler, kağıtlar gibi birçok atık geri dönüşümü yapılabiliyor.
    • Cep telefonlarında altın, gümüş, paladyum, bakır elde edilebiliyor.
    • Büyük atık dönüştürme şirketleri yılda 4,87 milyar dolar kar ediyor.
    1:04:58Türkiye'de Atık Durumu
    • Türkiye'de 2018 itibariyle konutlardan çıkan evsel atık miktarı yıllık tahmini 34 milyon ton, bunun yaklaşık 5 milyon tonunu atık kağıt oluşturuyor.
    • 2 milyon ton atık kağıt deponi alanında çürüyor ve sektör hammadde yetersizliğinden dolayı 2017 yılında 750 bin ton atık kağıt ithal ediliyor.
    • Yıllık elektronik atık miktarı 600 bin ton olup, sadece %2-3'ü geri dönüştürülüyor.
    1:05:28Türkiye'de Geri Dönüşüm Çalışmaları
    • Türkiye bu konuda geriden gelse de son yıllarda atılım yapmış durumda ve Çevko Vakfı'nın geri kazanım çalışmaları bir milyona yakın ailenin yıllık elektrik tüketimine denk elektrik tasarrufu sağladı.
    • 2017 yılında ekonomiye 2,60 milyar lira katkı sağlayan Çevko Vakfı'nın çalışmaları, çöp enerji santralleri binlerce insan için istihdam kapısı araladı.
    • 2017'de kağıt geri dönüşümüyle Türkiye 2,20 milyar lira kaynak sağladı, üstelik sadece %50'in biraz üzerinde geri kazanım oranıyla.
    1:06:11Kişisel Atık Ayrıştırma
    • Evdeki plastikler, kağıtlar, metaller ayrı ayrı paketlenip geri dönüşüme gider.
    • Yemek atıkları kompost haline dönüştürülebilir.
    • Atık ayrışım konusunda bilinçlenmek ve profesyonel bir şekilde yaygınlaşması gerekiyor.
    1:08:02TUSIAD Başkanı Erol Bilecik'in Görüşleri
    • TUSIAD Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'nin ekonomik anlamda içinden geçtiği sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini belirtti.
    • İş dünyasında en büyük sıkıntıyı enflasyondan kaynaklandığını, enflasyonu %5'in altına indirmenin orta ve uzun vadede çözülebilecek bir sorun olduğunu vurguladı.
    • Enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası ve tamamlayıcı nitelikte mali politikanın oluşturulması gerektiğini, özellikle yaklaşmakta olan seçim ekonomilerinin etkisiz kalması gerektiğini belirtti.
    1:10:03Ekonomik Sorunlar ve Beklentiler
    • 2013 yılındaki dövizle borçlanma politikaları ve sinyali yeteri kadar olmaktan kaynaklanıyor.
    • Cari açığın %2 ve altında çekilmesi gerekiyor.
    • Özel sektörde birbirleriyle alışveriş yapan ekosistemler arasında ufak da olsa bir güven bunalımı var ve bu durum durumu iyi olan firmaları bile sıkıntıya sokuyor.
    • Önümüzdeki yıl daha kontrollü ama iyimserliği elden bırakmayan, ihtiyatlı ve temkinli yaklaşım gerekiyor.
    1:13:5025 Kasım'ın Anlatımı
    • Minerva ve Maria Mirabel'in cesetleri uçurumun dibinde bulunmuş, bu iki kız kardeş vahşice tecavüz edilerek öldürülmüş.
    • Bu olay diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü olmuş ve 25 Kasım'ı bir anma günü olarak önümüze getiren sebep olmuştur.
    1:14:54Bilim İnsanı Prof. Dr. Metin Sitti
    • Prof. Dr. Metin Sitti, Koç Üniversitesi tarafından Koç Bilim Madalyası ödülüne layık görüldü.
    • O yaptığı küçük robotlar insan vücudunda geziyor, hastalık teşhis ediyor ve hatta tedavi ediyor.
    • Prof. Sitti'nin robotları önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde hastalarda kullanılarak insanların hayatını kurtaracak.
    1:16:34Prof. Dr. Metin Sitti'nin Başarı Hikayesi
    • Prof. Dr. Metin Sitti'nin başarı hikayesi Kırşehir'de başladı, üç çocuklu bir ailede robotlarla Boğaziçi Üniversitesi'nde tanıştı.
    • Akıllı robotlar üzerine çalışmakta ve hedefi, akıllı robotu çok küçük boyutlarda insan içinde ameliyat yapabilecek, hastalıkları tanıyıp tedavi edebilecek robotlar yapmaktır.
    • Doğadan aldığı esinle yaptığı robotlar bilim dünyasında çığır açmış, şimdi mide içinden kablosuz görüntü gönderiyor, biyopsi alıyor ve kanserli hücreye ilaç taşıyor.
    1:18:12Yeni Nesil Öğretmenler
    • Müjdat Ataman, nesli ayak uyduranlardan biri olup farklı bir öğretmen olarak tanınıyor.
    • Öğretmenlerin mutlu olması gerektiğini vurgulayan Ataman, öğretmenliğin dünyanın en eğlenceli mesleği olduğunu belirtiyor.
    • Günümüzde öğretmenin artık rehberlik eden, bilgiyi beraber arayan, beraber keşfeden ve sorgulayan biri olması gerektiğini savunuyor.
    1:20:53Yeni Eğitim Sistemi
    • Müjdat Ataman'a göre, çocuklara tepeden bakma zamanının geçmiş olması gerektiği vurgulanıyor.
    • Çocukların değerli olduğunu fark edebilmesi ve bu gücü öğretmenden alabilmesi durumunda büyük işler başarabilecekleri belirtiliyor.
    • Finlandiya eğitim sistemi modelinde, çocukların her birinin çok değerli olduğu düşünülüyor ve öğrenmenin kendiliğinden geliyor olması anlamlı hale getiriliyor.
    1:22:39Öğretmenler ve Zeytin Üreticileri
    • Öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıyı kapıda bırakıp bize ışık olanları olduğu ve onlara sonsuz vefamız gerektiği vurgulanıyor.
    • Manisa Akhisar'daki zeytin üreticileri yüksek maliyetlere rağmen düşük ürün değeri nedeniyle dertli durumda.
    • Zeytin üreticileri hasat vaktini iple çekerek aylarca beklemişler, ancak ithalat nedeniyle tüccarın üreticiye ödediği para düştü.
    1:23:42Zeytin Üreticilerinin Dertleri
    • Zeytin üreticileri hasatı toplayıp işçilere para ödemek zorunda, aksi takdirde işçi gelmeyecek durumda.
    • Çiftçilerin maliyetlerinin altında satış bedelleri olduğu ve borçlarını ödemek için bekleme gücü olmadığı belirtiliyor.
    • Bahçe sahipleri ekipman almak için banka kredilerinden para alıyor, ancak ekpman fiyatları yüzde yüz zamlanmış durumda.
    1:25:02Midye Üretimi ve Tarifi
    • Kapıdağ yarımadası'ndaki doğal ortamda yetişen midyelerin temiz sularda sindirildiği ve haftalık olarak üç farklı gıda kontrol laboratuvarında analiz edildiği belirtiliyor.
    • Midyeler doğal ortamlarında sporlama yaparak çoğalıyor ve tutunabilecekleri bir alan bulduklarında sakalları vasıtasıyla tutunuyorlar.
    • Türkiye'de midye dolması en çok sevilen tüketim şekli olup, dünyanın hiçbir yerinde emsali yok.
    1:26:31Midye Dolma Tarifi
    • Midye dolması için soğan, pirinç, yenibahar, tarçın ve karabiber kullanılıyor, bölgesel olarak cam fıstığı da eklenebiliyor.
    • İzmir bölgesinde ve İstanbul'da karabiber çok fazla kullanılıyor, tarçın ise az kullanılıyor.
    • Midyenin içine hazırlanan karışım doldurulup kapatılıyor ve lezzetli bir midye dolması hazırlanıyor.
    1:27:36Maarif Takvimi
    • Günlerden pazar, tarih 25 Kasım 2018 olarak belirtiliyor.
    • Maarif takviminde yemek önerisi olarak etli sebze güveç, imam bayıldı salata ve kemalpaşa tatlısı bulunuyor.
    • Kızlar için "Masal", erkekler için "Tolga" isim önerileri sunuluyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor