• Yapay zekadan makale özeti

    • "Sabah Raporu" programında sunucu, Terra Efes stratejisi uzmanı Serdar Özdemir ve finans uzmanı Gizem Uzuner arasında geçen bir finansal analiz programıdır.
    • Programda Borsa İstanbul'un teknik analizi, dolar/TL kurunun gelecekteki potansiyel hareketleri, yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'daki hareketleri ve Jackson Hole toplantısı gibi konular ele alınmaktadır. Ayrıca Yuan'ın devalüasyon beklentileri, Euro/Dolar kuru analizi ve Çin'in ekonomik durumu hakkında değerlendirmeler sunulmaktadır.
    • Programda seçim sonuçlarının piyasa üzerindeki etkisi, koalisyon veya tek parti iktidarının piyasa açısından olumlu olduğu, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki sermaye çıkışları ve Türkiye'nin bu süreçteki durumu gibi konular da detaylı olarak incelenmektedir.
    00:01Piyasa Durumu ve Teknik Analiz
    • Piyasada pazartesi günü yaşanan ağır sendrom ve salı günü devam eden beklenti bozulmasının ardından son iki günden bu yana toparlama eğiliminde bir piyasa var.
    • Avrupa'da geri dönüşler kuvvetli, Amerikan seansı seans içi volatiliteye rağmen kapanışlarını güçlü tutmaya devam ediyor.
    • Borsa İstanbul 69.700'lerden 5.000 puan civarında bir primle 1200 puan kadar yukarıda kapatan bir performans gösteriyor.
    00:56Küresel Piyasa Dinamikleri
    • Çin tarafından kamu tarafından yapılan alımlar sonrasında Asya borsalarının artı eğilime sahip olduğu, ancak Avrupa ve Amerikan endeksleri arasında negatif korelasyon oluştuğu gözlemleniyor.
    • Tüm küresel piyasalarda bir konsolidasyon ön plana çıkıyor ve endeksin 75.000 bölgesi üzerinde kalıcı hareketler sağlayamadığı, bunun altında yatan sebep algoritmik bazda bakılması gereken bir cevap olarak düşünülebilir.
    • 74.750 seviyesi ayı piyasası ve boğa piyasası arasındaki eşik seviyesi olup, bu seviye üzerindeki hareketler ayı piyasasının sona erdiği anlamına gelir ve ayı tuzağı açılımını beraberinde getirir.
    02:15Teknik Görünüm ve Dolar Bazında Borsa İstanbul
    • Endeks için yukarı kanal formasyonu sona erdi, ancak şu aşamada aşağı kanal formasyonundaki alt bant bölgesinden bir tepki hareketi oluşuyor ve bu kısa vadeli bir ralli anlamına geliyor.
    • 75.000 üzerinde haftalık kapanışlar önümüzdeki haftaya dair pozitif sinyali vermeye devam edecektir.
    • Dolar bazında Borsa İstanbul'un uzun vadeli grafiğinde 2,20 cent bölgesi 2008 resesyonu ile birlikte oluşan rallinin kırılma bölgesine işaret ettiği için, bu bölgenin dip olarak algılanabileceği bir süreç bekleniyor.
    04:06Seçim Sonuçları ve Piyasa Tepkisi
    • BIST 100 için bugünden alım tavsiyesi, seçim sonucunun neticelenmesi ile birlikte alınacak pozisyonlar için geç kalınmış olur.
    • Koalisyon veya tek parti iktidarı şeklinde bir neticenin 2 Kasım sabahı endekse yansıma göstereceği ve bu durumda alış fırsatı olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor.
    • Dış dinamikler anlamında Eylül fiyatlamasının olasılık ve piyasa fiyatlaması anlamında aşağı yönde revize edilmeye başlaması da bu anlamda destekleyici bir faktör olarak karşılıyor.
    05:16Koalisyon ve Tek Parti İktidarı
    • Koalisyon veya tek parti iktidarı piyasa açısından destekleyici olacaktır, ancak seçim döngüsüne girilmediği fiyatlamasını dikkate alarak değerlendirilmelidir.
    • Koalisyon tarafında başkanlık sistemi ile ilgili stabilizasyon yönünde negatif etki olarak değerlendirilebilir.
    • Koalisyon ömrü anlamında bir fiyatlama uzlaşmanın ne kadar miktarda piyasaları pozitif yönde etkileyeceği şeklinde artı ve eksi şeklinde iki tarafta da değerlendirilecek belirtiler ortaya çıkacaktır.
    06:55Dolar/TL Beklentileri
    • Dolar/TL 2,91'lere kadar geri çekilen ve hatta 2,91'in altını test eden bir durumda, ancak sabah saatlerinde kurların geneli bir miktar toparlama eğiliminde.
    • Üç aylık opsiyonlar 25 r'ler (25 kol ve put farkı) alındığında golden cross oluşmuş, bu da dolar/TL'de opsiyon bazında üç aylık vadede yukarı yönde bir potansiyelin oluşmaya başladığını gösteriyor.
    • Önemli olan 3 bölgesine gelindiği zaman yatırımcılarda bu bölgelerden alım yapılabilir şeklinde bir netice karşımıza çıksın.
    08:25Dolar/TL Analizi
    • Kısa vadede dolar/TL'deki aşağı yönlü hareket nispeten sınırlı olmasına rağmen, oynaklık primi ve alım-satım opsiyonları arasındaki farka bakıldığında daha sert bir fiyatlama var gibi görünüyor.
    • Yabancı raporlarına göre Kredi Agriko, dolar/TL'yi 2,87'ye hedefleyen bir trading id'ye vermiş ve bu beklentilerinin kuvvetlendiğini belirtmiş.
    • 2,91,50 seviyesinin altındaki hareketler dün yoğunlaştı, ancak bu seviyenin altındaki hareketlerin tekrar yukarı yönde limitli tepkilerle 2,86 bölgesine kadar bir geri çekilmeyi oluşturması bekleniyor.
    11:44Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul
    • 17-21 Ağustos haftasında yabancılar Borsa İstanbul'da 248,10 milyon dolarlık hisse senedi satışı ve 266,80 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirmiş.
    • Yurt dışında yerleşiklerin hisse senedi stoğu 46 milyar 774,20 milyon dolardan 41,90 milyar dolara gerilemiş, tahvil tarafında ise 33 milyar 275 milyon civarında satış gerçekleşmiş.
    • BIST'in TL bazında %4,50, dolar bazında %7,31 değer kaybettiği hafta içerisinde net satış tutarı hisse tarafına 585 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, yabancı yatırımcı payı Borsa İstanbul tarafında %64,55 seviyelerine gerilemiş.
    15:01Fed ve Faiz Artırma Olasılığı
    • Dünkü büyüme rakamı %3,70'ye revize edilmiş ve %1,80 lik çekirdekhane halka harcamaları verisi enflasyon konusunda görünümün bozulup bozulmadığına dair önemli sinyallerden biri olarak değerlendiriliyor.
    • Dünkü veri sonrasında Fed'in Eylül toplantısında faiz artırma olasılığı piyasa tarafından %24'ten %30'lara kadar çıkmış durumda.
    • Çin tarafı stabil oldukça faiz artırma olasılığı artmaya devam edecektir.
    16:31Yuan Devalüasyonu ve Ekim Toplantısı
    • Çin ile birlikte yuan'ın devalüasyonuna dair şüphelerin geri planda kalması olasılığı artabilir.
    • Aralık ayı için yuan devalüasyonu olasılığı yüzde 72-73 civarında iken, şu anda yüzde 53,20'ye düşmüş durumda.
    • Ekim ayında basın toplantısı olmadığı için düşük beklenti vardı, ancak bu da potaya girmiş durumda.
    18:23Euro-Dolar Kuru Değerlendirmesi
    • Euro-dolar kuru, gelişen piyasalardan kaçış yaşanınca yaklaşık 1,17'lere kadar yükselmiş, sonra 1,12,50'lere kadar geri çekilmiş.
    • 1,09 ve 1,08,50 seviyeleri küresel bazda önemli stop-loss seviyeleri olarak değerlendiriliyor.
    • ECB'nin devreye girmesi önemli bir faktör olabilir, ancak Fed karşısında ne kadar etkili olabileceği emin değil.
    20:30Çin Bulaşıcılığı ve Gelecek Beklentileri
    • Çin bulaşıcılığı bir miktar daha devam edecek, kontrol argüman geliştirmek kolay değil.
    • Spot yuan ile offshore yuan arasındaki makas bir miktar kapandı, ancak kamu alımları ve hisse alımları ile Şangay kollanmaya çalışılıyor.
    • Yapısal anlamda Çin tarafındaki bozulmanın ilerleyen süreçte daha da artan bir şekilde etki yaratmaya devam edeceği düşünülüyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor