Buradasın
Konut Kiralarında %25 Zam Sınırının Sonu ve Yeni Düzenlemeler
youtube.com/watch?v=BZ-4Cjzwc4IYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir haber sunumu formatında olup, konuşmacı konut kiralarındaki %25 zam sınırının 2 Temmuz 2024'te sona ereceği ve bunun ardından yapılacak düzenlemeler hakkında bilgi veriyor.
- Video, konut kiralarındaki %25 zam sınırının yakın gelecekte yürürlükten kalkacağı bilgisini Merkez Bankası'nın PPK toplantı tutanaklarından alıntılarla destekliyor. Konuşmacı, yeni düzenlemenin iki olası seçeneğini açıklıyor: yeni bir sınır getirilmesi veya eski gibi 12 aylık enflasyonun ortalamasına göre (TEFE/TÜFE) artış oranının belirlenmesi. Ayrıca, Nisan ayı enflasyonunun %59,64 olduğu ve Mehmet Şimşek'in en yüksek enflasyonun Mayıs ayının sonunda, Haziran'ın başında %70'lerle görüleceği tahmin ettiği bilgisi paylaşılıyor.
- 00:03Konut Kiralarında Yüzde Yirmi Beş Zam Sınırının Sonu
- 2 Temmuz 2024 tarihinde konut kiralarında yüzde yirmi beşlik zam sınırı sona erecek.
- Konut kiralarının üzerine yüzde yirmi beşi aşan oranda zam yapılamaz.
- Enflasyonla mücadelede hükümet, ev sahibinin cebindeki parayla ve kendi mülkünün kirasıyla mücadele etmeye çalışıyor.
- 01:15Merkez Bankası'nın Kararı
- 25 Nisan'da Merkez Bankası'nın PPK (Para Politikaları Kurulu) toplantısının özeti yayınlandı.
- PPK, kira artışını yüzde yirmi beş ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi yakından takip edileceğini belirtti.
- İki yıldır kira artış sınırı nedeniyle binlerce ev sahibi ve kiracı arasında kavga, cinayet ve mahkemelerin davalarla dolması gibi ciddi problemler yaşandı.
- 02:38Yeni Kira Artış Sınırları
- Yeni kira artış sınırı için iki seçenek var: yüzde yirmi beş yerine yüzde elli veya yüzde kırk gibi yeni bir sınır getirilebilir.
- İkinci seçenek ise eskisi gibi on iki aylık enflasyonun ortalamasına göre (TEFE) artış oranı belirlenebilir.
- Nisan ayı enflasyonu yüzde elli dokuz virgül altmış dört olarak açıklandı ve hükümet bunu Mayıs ayında uygulayacak.
- 03:49Muhalefetin İvme Kazanması
- 31 Mart sonrası muhalefet ciddi bir ivme kazandı.
- Başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere pek çok şehirde belediye başkanlığını kazandı.
- AK Parti'den aldığı koltukları şimdi belediye meclisleri toplanıyor.