• Buradasın

    İstanbul Mali Şairler Odası Kurum Kazancı Semineri

    youtube.com/watch?v=pUKvesVPXNo

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, İstanbul Mali Şairler Odası'nın düzenlediği bir eğitim seminerinin kaydıdır. Seminerde Gelir İdaresi Gelir ve Kurumlar Grubu Müdürü İsmail Vefa Ak, Mali Şair İrfan Bula ve Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Doğrusöz gibi uzmanlar konuşmacı olarak yer almaktadır.
    • Seminer, 2018 yılı kurum kazancının belirlenmesi ve özellik arz eden konuları ele almaktadır. İçerik üç ana başlıkta sunulmaktadır: maddah tespiti (özellikle gazlar ve tuzlar), vergi hatasının tespiti ve beyanı, maddah tespitinde özellik arz eden konular. Ayrıca kanunen kabul edilmeyen giderler, kurumlar vergisi istisnaları, gayrimenkul satışları, sat-kiralama uygulaması ve Türkiye'deki yatırım teşvik sistemi gibi konular detaylı olarak açıklanmaktadır.
    • Seminer iki bölümden oluşmaktadır: ilk bölümde konuşmacılar sırasıyla sunum yaparken, ikinci bölümde katılımcıların soruları cevaplanmaktadır. Videoda özellikle yatırım teşvikleri kapsamında US kodu 24 ile başlayan yatırımların kurumlar vergisi beyannamesinde nasıl hesaplanacağı, yatırım teşvik belgesi, yatırım katkı oranı, vergi indirimi oranı ve yatırım dönemi-isletme dönemi ayrımı gibi önemli kavramlar örneklerle anlatılmaktadır.
    00:46Seminerin Tanıtımı
    • İstanbul Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu, 2018 yılı kurum kazancının belirlenmesi ve özellik arz eden konular konulu semineri düzenlemektedir.
    • Seminer üç başlıkta üç önemli özel konuyla gerçekleştirilecek: Gelir idaresi ve mattrah tespitinde özellikle gazlar ve tuzlar konusu, vergi hatanın tespiti ve beyanı, marmara üniversitesi öğretim üyesi Dr. Bugün Doğrusöz tarafından sunulacak konular.
    • Mart ayında gelir beyannameleri verildiğinde, Nisan ayında beyannameler düzenlenecek ve 2018 kurum kazancının tespiti ve özellik arz eden hususları uygulamacı gözüyle, il idaresinin bakış açısıyla ve oda bakış açısından ele alınacaktır.
    04:47Seminerin İçeriği ve Programı
    • Seminer iki bölümden oluşacak: İlk bölümde konuşmacılar sırasıyla söz alacak, kısa bir ara verildikten sonra katılımcıların soruları cevaplanacak.
    • Katılımcılar soru kağıtlarında sorularını yazıp ismini ve soruyu hangi konuşmacıya yönlendirdiğini belirtmeleri isteniyor.
    • Mayıs ayında 11-12 Mayıs'ta oda seçimleri yapılacak ve tüm katılımcılara seçimlere davet ediliyor.
    06:36Konuşmacının Sunumu
    • Konuşmacı, kurumlar vergisinin beyanında özellikle konuları, diğer konuşmacılarla birlikte aktarmaya çalışacağını belirtiyor.
    • Sunumda kurum kazancının tespiti, giderler, kurumlar vergisi istisnaları, iştirak kazancı istisnası, yurtdışı iştirak kazancı istisnası, taşınmaz ve iştirak kilisesi satış kazancı istisnası, yurtdışı inşaat onarım işleminden elde edilen kazançlarla ilgili istisna ve sat-kirala geri al işlemleri ile ilgili vergi avantajları ele alınacak.
    • Ayrıca teknoloji geliştirme bölgelerinde sağlanan vergi avantajları, teşvik belgeli yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi uygulaması, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden yapılan diğer indirimler (ar bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamaları) konuları da sunum programında yer alacak.
    11:07Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Kavramı
    • Bilgilerin dikkate alınabilmesi için işletme ile alakalı olması gerekir.
    • Kanunen kabul edilen giderler, gelir vergisi kanunu ve kurumlar vergisi kanununa göre belirlenir.
    • Kanunen kabul edilmeyen giderler kavramı, öncelikle bir harcamanın gider olarak kabul edilmesi durumunda değerlendirilir.
    12:09Şirket Hesaplarından Şahsi Harcamalar
    • Şirket ortağı şahsi harcamalarını şirket hesaplarından karşılaması durumunda, bu harcamalar gider olarak değil, ortakla ilişkilendirilmelidir.
    • Şirketten ortaya çıkan varlığı stopajsız şekilde çıkarmak yanlıştır, bu nedenle muhasebe kayıtlarında ticari plan kar dahil olmak üzere gider kaydedilmemelidir.
    • Şahsi harcamalar için cari hesap (131 Ortaklardan Alacaklar) kullanılmalıdır.
    13:42Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerin Doğru Kullanımı
    • Ödenmemiş sosyal güvenlik primleri kanunen kabul edilmez, ancak takip ettiği dönemlerde gider olarak yazılabilir.
    • Dönem kar zararına yansımayan unsurları kanunen kabul edilmeyen gider olarak eklemek doğru değildir.
    • Kazancını henüz beyan etmeyen bir yıla sahip işlerde, henüz devam eden işlerin maliyetinde dikkate alınan harcamaları kanunen kabul edilmeyen gider olarak eklemek yanlıştır.
    15:22KDV İndirimi Düzenlemesi
    • 7104 sayılı yasayla KDV indiriminde önemli bir düzenleme yapılmış, takvim yılı aşmamak ibaresi ertesi takvim yılı aşmak şeklinde değiştirilmiştir.
    • Yeni düzenlemeye göre 2018 yılına ait fatura, 2019 yılında deftere kaydedildiğinde KDV indirimi yapılabilir.
    • KDV indirimi yapabilme yetkisi, gelir veya kurumlar vergisi açısından herhangi bir değişiklik anlamına gelmez, daha önce ne yapıyorsak aynı şekilde işlemeye devam etmeliyiz.
    17:26Maliyet Değerlendirmesi ve Riskler
    • Motorlu taşıtlar vergisi vergi kanunlarının kabul etmediği bir giderdir ve KKD olarak eklenmesi gerekir.
    • Sabit kıymet alımına bağlı olarak ortaya çıkan kredi faizleri ve kur farklarına dikkat etmek gerekiyor.
    • Finansman giderlerinin tamamı doğrudan giderlenmişse, sabit kıymet alımı ile ilgili finansman giderlerinin sonuna kadar olan kısmı mutlaka maliyete eklenmesi gerekir.
    19:07Kıdem Tazminatı Karşılıkları
    • Kıdem tazminatları ödendiğinde gider olarak dikkate alınabilir.
    • Bazı firmalar kıdem tazminatı ödenmeden muhasebedeki ihtiyatlılık ilkesi gereği karşılık ayırabilirler.
    • Bu karşılıklar kanunen kabul edilemez çünkü gider olarak dikkate alınabileceğine dair bir hüküm yoktur.
    19:40Giderlerle İlgili Özel Durumlar
    • Ihracat, yurt dışında insaat, onarım, montaj ve taşımacılık işlerini yapan mükellefler, belgelendiremediği giderlerine karşılık döviz cinsinden yurt dışında elde ettiği hasatın binde beş'i geçmemek kaydıyla götürü gider uygulamasından yararlanabilir.
    • İmar affından yararlanan mükellef, taşınmazla ilgili masraflarını dönem kazancının tespitinde gider olarak dikkate alabilir, ancak Maliye Bakanlığı bu masrafların maliyetine dahil edilmesini önermektedir.
    • Binek otomobil alan özel tüketim vergisi veya indirilemeyen katma değer vergisi, mükellefin tercihine bağlı olarak gider olarak yazılabilir veya varlığın maliyetine eklenerek taşınabilir.
    23:08Kurumlar Vergisi İstisnaları
    • Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 35 maddesinden 5. maddesi istisnaları içerir ve bu bölüm kanunun hacminin dörtte birine tekabül eder.
    • Kurumlar Vergisi Kanununda 13 ayrı istisna bulunurken, 5a ve 5b maddelerinde iki ayrı istisna, ayrıca özel kanunlarda da kurumlar vergisi istisnaları düzenlenmiştir.
    • İştirak kazancı istisnası, bir kurumun tam mükellef kurumdan elde ettiği kar payının kayıtsız şartsız kurumlar vergisinden istisnasıdır; ancak yabancı kurumlardan elde edilen kar payları için belirli şartlar uygulanır.
    26:33Taşınmaz ve İştiha Satış Kazançları İstisnası
    • Bir kurumun aktifinde iki yıldan daha uzun süredir bulundurduğu taşınmaz veya iştiha hissesini satması durumunda, taşınmaz satışından doğan kazancın %50'si, iştiha satışından doğan kazancın ise %75'i belirli koşullar altında kurumlar vergisinden istisnadır.
    • Bu istisna, 2018 yılı başından itibaren taşınmaz satışlarının kazancının %50'sinin istisna olduğu, ancak daha önce %75'i istisna olduğu bir değişikliğe uğramıştır.
    • İstisnadan yararlanmak için taşınmazın en az iki yıl aktifte bulunması, satıştan doğan kazancın özel fon hesabında beş dönem boyunca izlenmesi ve satış bedelinin satışı takip eden iki yılın sonuna kadar tahsil edilmesi gerekmektedir.
    29:31Özel Konu Alma İşlemi Özellikleri
    • Özel konu alma işlemi, kaydedilen gayrimenkulün satışının yapıldığı yıl değil, bir sonraki yıl beyanname verdiğimiz tarihe kadar (geri şekline göre 30 Nisan'a kadar) gerçekleştirilmelidir.
    • Özel konu alma işlemi sadece nakit karşılığı satış işlemlerinde uygulanabilir, devir, takas, trampa gibi durumlarda uygulanamaz.
    • Nevi bölünme, nevi değişikliği gibi hallerde söz konusu varlıkların önceki şirketlerde geçen süreleri dikkate alınabilir.
    31:09Özel Konu Alma İşlemi İstisnası
    • Bir şirketin ana sözleşmesinde gayrimenkul ticareti veya inşaat taahhüt işleri yapacağına dair hüküm varsa, fiilen bunu yapmasa bile istisnadan yararlanamaz.
    • Şirket ana sözleşmesini değiştirerek bu ürünü çıkartırsa yararlanabilir, ancak iki yıl aktifte bulundurma şartı en başından başlar.
    • Bina satışında yüzde elli'lik istisnadan yararlandığınızda, geriye kalan yüzde elli içinde yenileme fonu uygulanabilir.
    34:09Taşınmaz Satışta Belgesel Avantajlar
    • Gayrimenkuller maliyet nedeniyle değerlenir, SPK değerleme şirketinin belirlediği güncel değeri bilançoda gösteremezsiniz.
    • Güncel değeriyle göstermek ve aradaki farkı kendi belirlediğiniz bir hesaba yazmak vergiye tabi gelirin tespitinde dikkate alınabilir ve cezalı tartı konusu olabilir.
    • Sat-kiralık geri alma uygulaması ile gayrimenkulün güncel değerini bilançoda göstermek ve aradaki farktan kurumlar vergisinden müstesna olmak mümkündür.
    37:52Sat-Kiralık Uygulamasının Avantajları
    • Sat-kiralık satış işlemi kdv'den, damga vergisinden ve tapu harçtan müstesnadır.
    • Sadece kira sürenin sonunda geri alınırken alan adına binde dörtvirgülellibeş'lik bir tapu harcı vardır.
    • Sat-kiralık uygulaması sadece gayrimenkuller değil, amortismana tabi taşınır varlıklar (iş makinesi, röntgen cihazı, CNC makinesi, dokuma tezgahı) için de geçerlidir.
    39:25Sat-Kiralama Yöntemi ve Amortisman
    • Sat-kiralama yöntemiyle amortismana tabi varlıklar satıldığında, satışından elde edilen kazanç istisna olarak değerlendirilir ve bir sonraki yıl özel fona eklenir.
    • Özel fondaki tutar kira süresi bitene kadar geri çekilmeyecektir.
    • Sat-kiralama yöntemiyle alınan hak bedeli amortismana tabi tutulur, ancak amortisman giderinin özel fondan mahsup olunacağı bir kısmını giderde yazmazsınız.
    40:33Yurt Dışı İnşaat Kazançları İstisnası
    • Yurt dışında inşaat dışı veya teknik hizmet yapan mükellefler, Türkiye'de genel netice hesaplarına intikal ettirilmiş olması kaydıyla kurumlar vergisinden istisna yararlanabilir.
    • Türkiye'deki şirketlerin yurt dışında elde ettikleri kazançlar, faturanın nereden kesildiği önemli olmaksızın istisna kapsamındadır.
    • İstisna için genel hesaptan intikal edilmesi şartı önemlidir; eğer bu şart sağlanmazsa istisnadan yararlanılamaz.
    42:34Teknokent Kazanç İstisnası
    • Teknokentlerde elde edilen tüm kazançların istisna olduğu yanlış bir algıdır; sadece AR-GE, yazılım ve tasarım faaliyetlerinden elde edilen kazançlar istisnadır.
    • Teknokentlerde bu faaliyetlerin dışında da kazanç elde edilebilir ve bu kazançlar istisna kapsamındadır.
    • 2017 yılında bakanlar kurulu kararıyla, teknokentteki gayrimenkul haklarının satışı, devri veya kiralama kazançları için patentle derneği belgesi gereklilik ve hesaplama yöntemi değişmiştir.
    45:39İndirimli Kurumlar Vergisi
    • 2016 yılına kadar var olan yatırım indirimi müessesesi yerine, 2008 yılında indirimli kurumlar vergisi düzenlemesi getirilmiştir.
    • İndirimli kurumlar vergisi, bir istisna veya matrak indirimi değil, kurumlar vergisi oranının indirilmesidir.
    • Bu konunun altyapısında bakanlar kurulu kararı, tebliğ, Kurumlar Vergisi 32/A maddesi ve geçici 9. madde bulunmaktadır.
    47:55Türkiye'nin Teşvik Sistemi ve Bölgesel Ayırımı
    • Türkiye, 3305 sayılı karar kapsamında ülkeyi gelişmişlik düzeylerine göre altı bölgeye ayırmıştır.
    • Teşvik sistemimiz genel teşvik uygulaması, bölgesel teşvik uygulaması, stratejik yatırımlarda teşvik ve büyük ölçekli yatırımları teşvik olmak üzere dört grupta kategorize edilebilir.
    • İstanbul bir bölge olduğu için genellikle bölgesel teşviklerden yararlanamaz, ancak bazı durumlarda iki bölge teşviklerinden yararlanabilir veya organize sanayi bölgelerinde dört bölge teşviklerinden faydalanabilir.
    50:34Teşvik Sisteminde Kullanılan Temel Kavramlar
    • Yatırıma Katılım Oranı (YKO), öngörülen yatırımın ne kadarının devlet tarafından karşılanacağını gösterir.
    • Vergi İndirimi Oranı, yüzde 22 oran yerine ne kadar indirimli olarak uygulanacağını ifade eder.
    • İndirme Esas Kazanç kavramı, indirimli vergi oranının hangi kazançlara uygulanacağını belirler.
    52:45Yatırım Türleri ve Teşvik Uygulaması
    • Teşvik belgesi, komple yeni yatırım, tefsir yatırım, modernizasyon, ürün çeşitlendirme ve entegrasyon gibi yatırım çeşitlerini içerebilir.
    • Mevzuat değişikliğine göre, yatırım henüz bitmeden devam ederken bile diğer kazançlar için indirimli kurumlar vergisi uygulanabilir.
    • Komple yeni yatırım ve diğer yatırım türleri arasında önemli ayrım vardır.
    54:12Bölgesel Teşvik Oranları ve Özel Durumlar
    • Dört bölgede yatırıma katkı oranı yüzde 30, indirimli vergi oranı yüzde 70 olarak belirlenmiştir.
    • Yatırım devam ederken indirimden yararlanılabilen üst sınır, toplam yatırıma katkılarının yüzde 80'idir.
    • İmalat sektöründe (USB kodu 15-37 arasında) yapılan yatırımlar için 2017-2019 harcamaları için 15 puan artırım uygulanır, indirimli vergi oranı yüzde 100 olur ve yüzde 80 sınırı yüzde 100 olarak uygulanır.
    56:45Yatırım Dönemi ve İşletme Dönemi
    • Yatırım dönemi, yatırımın devam ettiği dönemdir ve tamamlama vizesine başvurulduğu tarihe kadar devam eder.
    • İşletme dönemi ise yatırım bittiğinde ve yatırımdan elde edilen kazanç dönemini ifade eder.
    • Yatırım döneminde diğer kazançlara indirimler uygulanabilirken, işletme dönemine geçildiğinde sadece yatırımdan elde edilen kazanca uygulama yapılabilir.
    57:25Kurumlar Vergisi ve Teşvik Belgesi Örneği
    • Bir yatırım örneği üzerinden, US kodu 24 ile başlayan yatırımların teşvik belgesi ile ilgili hesaplamalar gösteriliyor.
    • 2018 yılında gerçekleşen yatırım tutarı 2 milyon lira olup, bu harcamalarda %15 puanlık artı geçici 9. maddede belirtilmiştir.
    • Yatırım tutarı 10 milyon lira olan mükellefin yatırıma katkı oranı %33, ancak 2018 harcamaları için %45 olarak uygulanacak ve vergi indirim oranı %70 yerine %100 olarak hesaplanacak.
    58:44Kurumlar Vergisi Beyannamesi Hesaplaması
    • Ticari bilanço karı 5 milyon lira ve kanunen kabul edilmeyen giderleri (KKD) 100 bin lira olan mükellefin kurumlar vergisi beyannamesi düzenleniyor.
    • Teşvik belgesine göre yatırıma katkı tutarı hesaplanırken, 2018 harcamaları için %45 oranıyla %100 yatırım döneminde yararlanma oranı uygulanıyor.
    • Mükellef bu dönemde maksimum 2 milyon lira yatırıma katkı tutarından yararlanabilir ve bu tutar %0 oranında indirimli kurumlar vergisi uygulanabilir.
    1:03:17Zarar Mahsubu Konusu
    • Geçmişin zararları beş yılı geçmemek kaydıyla mahsup edilir ve yıl atlamamaya dikkat edilmelidir.
    • Maliye Bakanlığı, kullanılmayan zarar mahsubu hakkını daha sonra kullanmayı kabul etmemekte ve düzeltmeyi de reddetmektedir.
    • Matra artırımından yararlanan mükellefler, beyan ettikleri yıllara ait zararların yarısını mahsup etme hakkını kaybederler.
    1:05:13Zarar Mahsubu Özel Durumları
    • 7143 sayılı yasaya göre, matra artırımı tutarlarını ödemediğimiz taktirde artık matra artırımından yararlanma hakkımızı kaybediyoruz.
    • Matra artırımından yararlanma hakkını kaybeden mükellefler, zarar mahsubunun tamamını tekrar mahsup edebilir.
    • Devralınan bölünen durumlara ait zararlar ve yurt dışında oluşan zararlar da mahsup edilebilir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor