Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Emekli TV'de yayınlanan bir programdır. Sunucu, emeklilerin yaşadığı zorlukları ve güncel konuları ele almaktadır.
- Video, emeklilerin geçim sıkıntısı, enflasyon oranındaki zamların yetersizliği ve aile yardımı konularını ele almaktadır. Sunucu, emeklilerin ortalama maaşının 1500 TL olduğunu, enflasyonun %150 olduğu halde emeklilere sadece %6 zam yapılacağını ve bu oranın yetersiz olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, 2000 TL'nin altında emekli maaşı olmaması gerektiği, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi gerektiği ve 2000 TL'nin altında emekli maaşı olmaması gerektiği belirtilmektedir. Video, emeklilere aile yardımı yapılması ve intibak düzenlemesi gibi güncel konulara da değinmektedir.
- 00:01Emeklilerin Geçim Sıkıntısı
- Enflasyon pazarda yüzde elli civarında olup, geçen sene iki lira olan domates gibi ürünlerin fiyatları çok artmış durumda.
- Emeklilere gıda enflasyonu oranında zam yapılması gerekirken, enflasyon hesaplamasında motor yağı ve araba lastiği gibi ürünler de dahil ediliyor.
- Emekliler sadece karnını doyuruyor, bu nedenle gıda enflasyonu oranında zam yapılması gerekiyor.
- 00:45Emekli Maaşının Yetersizliği
- En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmeli ve 2020 liranın altında emekli maaşı olmamalı.
- Türkiye'de 11.750.000 emekli bulunuyor ve emekli maaşı ortalaması 1.500 lira (300 dolar bile değil).
- Yeni emekli olan vatandaşlara 1.250-1.300 lira emekli maaşı bağlanıyor ve bu parayla ay sonunu getirmek mümkün değil.
- 01:43Emeklilerin Ekonomik Durumu
- Emeklilerin elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödedikten sonra cebinde kalan para çok az, kirada oturanlar açlığa mahkum.
- Emeklinin cebindeki para zorunlu ihtiyaçlarını gidermeye yetmiyor ve borç batağı içerisinde.
- Emekliye yüzde altı zam vermek, 3.500 lira emekli maaşı alan bir vatandaşa sadece 80-90 lira zam yapmak, emekliye sadaka vermek demektir.
- 03:21Aile Yardımı
- Mevcut aile yardımı, çalışan memurlara ödenen aylık 344 lira ek para olup, eşleri, 0-6 yaş çocukları ve 6-18 yaş arasındaki çocukları için devletin ödemiş olduğu para.
- Tüm emeklilere, evli olan emeklilere, dul ve yetimler de dahil olmak üzere aylık 344 lira aile yardımı yapılması gündemde.
- Çalışma son safhasında olup, önümüzdeki günlerde ilgili bakanlık bu konuyu Cumhurbaşkanı'na iletecek.
- 04:39Emeklilerin Geçim Zorlukları
- Emekliler gerçek anlamda büyük bir geçim sıkıntısı içerisinde, pek çoğunun cebinde beş lira çay parası yok ve ay sonunu getiremiyor.
- Emekliler bankaya borçlu, eşine dostuna borçlu ve perişan vaziyette.
- Emekliler artık muz, avokado gibi pahalı ürünler yerine patates, soğan gibi temel gıdaları tane ile alıyor.
- 06:51Intibak Düzenlemesi
- Intibak düzenlemesi, 2016 yılından sonra emekli olan tüm vatandaşları ilgilendiren önemli bir çalışma.
- Intibak yasası çıktığında, 2010 yılından sonra emekli olanlara 355 lira zam yapılacak.
- Intibak Arapça eşitlik anlamına geliyor ve 2010 yılından önce emekli olanlara aylık bağlama oranı yüzde yetmişken, şu an yüzde yirmi sekize kadar düşürülmüş.
- 08:07Emeklilerin Durumu ve Sonuç
- Emeklinin dayanacak gücü kalmadı, borç batağı içerisinde ve artık gücü yok.
- Emekliye yüzde altı zam vermek, 3.500 lira emekli maaşı alan bir vatandaşa sadece 80-90 lira zam yapmak, emekliye sadaka vermek demektir.
- En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmeli ve 2020 liranın altında emekli maaşı olmamalı.