Buradasın
Ekonomik Analiz Programı: Merkez Bankası Faiz Politikası ve Dünya Ekonomisi
youtube.com/watch?v=LlR197qK_MMYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Nazım Olak'ın sunuculuğunu yaptığı ve Albaraka Türk Baş Ekonomisi Ömer Emeç'in konuk olduğu bir ekonomik analiz programıdır. Ömer Emeç, yurt dışında önemli toplantılar gerçekleştirmekte ve IMF ile ilgili raporlar hakkında bilgi vermektedir.
- Programda öncelikle Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Davos'taki açıklamaları ve 2020 yılı için faiz politikası analizi ele alınmaktadır. Daha sonra ekonomik raporların güvenilirliği, dünya ekonomisinin güncel durumu, Çin-Amerika ticaret ilişkileri ve Corona virüsünün dolar üzerindeki etkisi gibi konular tartışılmaktadır.
- Röportajda ayrıca IMF ile yapılan toplantılardan Türkiye hakkındaki görüşler, 2020 yılı için büyüme beklentileri ve Ocak ayının tüketici güven endeksinin saat 10'da açıklanacağı bilgisi de paylaşılmaktadır.
- 00:07Ekonomik Gelişmeler ve Davos Açıklamaları
- Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Davos'ta önden yüklemeli dönemin bittiğini, ölçülü dönemin başladığını açıkladı.
- Brexit'te parlamento aşaması tamamlandı, kraliçenin onayı bekleniyor.
- ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği'ni ticari konularda uzlaşı sağlanamaması durumunda ithal otomobillere ilave vergi uygulamakla tehdit etti.
- 00:57Faiz Politikası Değerlendirmesi
- Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, her ay faizlere ve ekonomik gidişata bakarak ölçülü bir şekilde karar verileceğini tekrarladılar.
- 2019 yılında politika faizi %24'ten %12'ye kadar hızlıca inerken, 2020 yılında bu süreç yavaşlamış durumda.
- Merkez Bankası'nın yönlendirmesi, enflasyona bakmak yerine yatırılan paranın önümüzdeki dönemdeki enflasyondan arındırılarak değerlendirilmesi yönünde.
- 03:21Reel Faiz ve Faiz İndirimleri
- Y'ye göre %8,20 lik bir enflasyon tahmini varken, politika faizi %11,25'te bulunuyor, arada %3,25'lik bir fark var.
- Diğer ülkelere göre Türkiye'de makul bir reel getiri vermek için %150-200 baz puanlık bir alan açılmış durumda.
- İlk çeyrekte enflasyon yüksek seyir devam edecek, bu nedenle faiz indirimi ikinci yarıda yapılabilir.
- 06:49Piyasa Beklentileri ve Ekonomik Durum
- Piyasanın beklentisi %9-9,5 civarında bir enflasyon, bu beklentiye yakın gerçekleşirse marj daha daralabilir.
- Ekonomik büyümeyi desteklemek için genişleyici adımlar atılıyor ve tüketim tarafı toparlanmaya başlıyor.
- 2020 yılı içerisinde 2019'dan kaynaklı çıktı açığının enflasyon üzerinde etkisi olacaktır.
- 08:29IMF ile İlişkiler ve Türkiye Beklentileri
- IMF ile yapılan toplantıda Türkiye ile ilgili ciddi bir toparlanma olmasa da, negatif algı nötr bir ortama dönmüş.
- Türkiye'de kamu maliyesi ve bankacılık sektörü tarafında düzeltilmesi gereken alanlar var, ancak bankacılık sektörü risklerini yönetebilmiş.
- 2019 yılında Türkiye %0,5 ile %1 arasında bir büyüme ile tamamlayacak, 2020 yılında ise beklentilerden daha pozitif bir büyüme bekleniyor.
- 11:10Raporların Güvenilirliği ve Dünya Ekonomisi
- Matematiksel düşünme ve raporlara bakarak önümüzdeki süreci öngörmek yaygın bir yaklaşım olsa da, dünyada sürekli değişiklikler yaşanıyor ve bu raporlar güvenilir olmayabilir.
- 2019 yılına girerken Fed'den üç faiz artırımı bekleniyordu, ancak Fed bunları aşağı yönlü olarak gerçekleştirdi, bu da konjonktürün çok hızlı değiştiğini gösteriyor.
- 2020 yılında Çin ile Amerika arasındaki ticaret savaşlarında belki bir anlaşma yakalandı, ancak önümüzdeki beş-on yılın bu gerilimin farklı formlarda devam edeceği düşünülüyor.
- 12:39Avrupa ve Türkiye'nin Durumu
- Avrupa ile Amerika arasındaki ilişkilerde Trump'ın yeni tarifeler getirebileceği vurgusu var ve Brexit bu konuyu daha da gündeme getirdi.
- Avrupa'da nüfus etkileri, Brexit ve ekonomik aktivitenin hızlı daralması ciddi riskler oluşturuyor.
- Türkiye 2019'u düşük bir bazda geçirdiği için 2020 ile ilgili raporlarda daha pozitif tablolar var, ancak dünya çok hızlı değişiyor.
- 13:41Corona Virüsü ve Dolar
- Çin'deki Corona virüsünün şu an için piyasalarda ciddi bir etkisi yok, ancak dolara baskı yaptığı konuşuluyor.
- Çin, birinci etap ticaret anlaşması kapsamında ABD'den tarım ve sağlık ürünleri başta olmak üzere almak zorunda.
- Trump, Davos'taki konuşmasında ikinci etap için çalışmaya başladıklarını ve Kasım'ı beklemeye gerek kalmadığını açıkladı.
- 15:08Komplo Teorileri ve Tüketici Güven Endeksi
- Komplo teorilerinin ilgi çekiciliği zamanlamasından geliyor ve zihinlerde yer ve taşlar öyle oturuyor ki ikna ediciliği artıyor.
- Komplo teorilerinin varlığını kanıtlayabilmek mümkün değil, yokluğunu kanıtlayabilseniz komplo teorisi olmaktan çıkıyor.
- Ocak ayının tüketici güven endeksi saat 10:00'da açıklanacak.