Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir finans ve ekonomi uzmanının döviz kuru hareketleri hakkında teknik analiz yaptığı eğitim içeriğidir. Konuşmacı, günlüklerde de paylaştıkları bilgileri aktarmaktadır.
- Videoda doların TL'ye karşı fiyat hareketleri teknik analiz çerçevesinde incelenmekte ve Brezilya reali ile dolar arasındaki benzerlikler 2011 yılından beri karşılaştırılmaktadır. Konuşmacı, Brezilya'daki siyasi gelişmeler, yolsuzluk hareketi ve seçim süreçlerinin döviz kuru üzerindeki etkilerini detaylı şekilde anlatmaktadır.
- Ayrıca Türkiye'deki tahvil faizlerinin %12,50 seviyesinde olması ve bunun enflasyon üzerindeki etkisi ele alınmaktadır. Konuşmacı, kısa vadede döviz kurunun 65.363 bölgesine geri çekilme olabileceğini, ancak orta-uzun vadede 4'ler üzerinde hareketler olabileceğini belirtmektedir. Video sonunda yarın sabah detaylı bir yatırım çalışması anons edileceği duyurulmaktadır.
- Dolar Tahminleri ve Teknik Analiz
- Doların 3.73-3.72 bölgesinden gün içinde 3.69-3.63-3.69-3.10 bölgesine kadar düşebileceği tahmin edilmişti.
- Gün içinde 68-67 seviyesine düşen dolar, şu an 71 seviyesinde olup son bir saatte 69-80'e kadar yükselmiş ve bu hareketin devamı aşağı yönde olabileceği tahmin ediliyor.
- Doların sert hareketi Amerika'nın Türkiye'ye uyguladığı haksız vize uygulamasıyla gerçekleşmiş.
- 01:18Teknik Analiz ve Piyasa Stratejisi
- Teknik analizin önceden olacak gelişmelerin haberini verip vermediği yıllardır sorgulanan bir konu.
- Trade eden birinin amacı fiyat hareketlerinden faydalanmak, neden yükseldi, neden düştü işinin peşinde koşmak sadece piyasada macera aramaktır.
- Fiyatı yükselişini önceden tahmin edemeyen ve fiyatla birlikte hareket etmeyenler piyasada para kaybetmeye adaysızdır.
- 02:11Brezilya Reali ve Dolar TL Karşılaştırması
- 2011 yılından beri Brezilya Reali ve Dolar TL arasındaki benzerlikler sık sık anlatılmaktadır.
- 2011 yılında Brezilya Reali 1.15-1.55 dolar TL'ye geldiğinde, Dolar TL 1.55 seviyesindeydi ve yükselişler kademeli şekilde başladı.
- Türkiye'de de TL 2.10'ların üzerine atarak yükseliş gösterdi ve zaman zaman düzeltmeler olsa da 2.00'lerin üzerinde oturmuş oldu.
- 03:32Brezilya ve Türkiye'deki Politik Gelişmeler
- Brezilya'da 2011 yılında başlayan hareketin 2013'te sokak olayları nedeniyle doların ciddi bir ralli yaptığı bir dönemi vardı.
- Türkiye'de de Gezi olayları döneminde doların ralli yaptığı bir dönem yaşanmıştı.
- Brezilya'da 2014 ortalarında Petronas petrol şirketi ile ilgili ciddi bir yolsuzluk ortaya çıkmıştı.
- 04:33Japonya Örneği ve Ekonomik Krizler
- 1929'daki global krizin yaklaşık 90 yıl önceki süreci kimsenin hatırlaması mümkün değil.
- 1988-1989'da Japonya'da Nike endeksi 39 binlerdeyken, 2008'e gelindiğinde 6.700'e düşmüş ve uzun süreli toparlayamama süreci yaşanmıştı.
- Japonya hala bu krizden çıkamıyor, 1929 buhranında da 21 yıl neredeyse buhrandan çıkılamamıştı.
- 05:42Dünya Ekonomik Durumu
- 2008 krizinden yaklaşık 9 yıl geçmiş, 2004 öncesi büyüme verileri ve ekonomik aktiviteler düşünüldüğünde dünya bir daha toparlanamayacak.
- 100 yıl önceki politikalarla 2000'li yılların iktisadi sorunlarını çözemez ve önümüzdeki 10 yılda da toparlanma süreci gerçekleşmeyecek.
- Bugün dünya evren kurulduktan sonraki en büyük borç krizinde bulunuyor.
- 06:21Brezilya ve Türkiye'deki Ekonomik ve Politik Benzerlikler
- 2014'teki Petronas'taki yolsuzluklar ve politik gelişmelerin negatif etkisiyle Brezilya Reali yaklaşık 8-9 ay içinde 3'lere kadar yükseldi.
- 2014 Aralık olaylarıyla Türkiye'de TL değer kaybetmeye başladı ve 3'lere kadar yükseldi.
- Brezilya'da bir düzeltme dönemi yaşandı, seçimler ve politik gerginlik sonrasında Amerika'nın istemediği bir başkanın yönetimde olması finansal teröristlerin etkisiyle Brezilya'nın değer kaybetmesine neden oldu.
- 07:51Türkiye ve Brezilya'daki Seçim Süreçleri
- 2011'de Brezilya'da seçim boyunca oluşan gelişmeler, önemli bir adayın uçağının düşmesi veya düşürülmesi gibi olaylar ciddi etkilemişti.
- Türkiye'de de seçim döneminde koalisyon çıkmış olması ciddi bir sıkıntı getirmişti.
- Brezilya'da tepe noktalar görüldükten sonra ciddi bir düzeltme dönemi yaşandı, Türkiye'de de seçim sonrası süreçte doların dünyada gelişmesi ve içerideki gelişmeler etkili olmuştu.
- 09:30Türkiye ve Brezilya'daki Son Gelişmeler
- Türkiye'de FETÖ terör örgütünün kalkışması ile ciddi hareketlilik söz konusu olmuş ve ekonomik aktivitelerin yara almasıyla birlikte dolar 3.94'e yükselmiş.
- Brezilya'da dolar 4.20 lira kadar yükselmiş, normalleşme ile birlikte 3.4'lere kadar geri çekilme olmuştu.
- Türkiye'de 3.50'lerle sınırlı kalabileceği tahmin edilmişti ve bu tahminler doğru gerçekleşti.
- 10:24Son Ralli ve Teknik Analiz
- Son düşüş beklenen bir tuzaktı ve ciddi bir ralli başlayabilirdi.
- Ciddi ralli 606.06'dan sonra ikinci dalga yükselişte %10-12'ye varabilirdi ve bu tahminler gerçekleşti.
- Bugünkü yorumlarda satış fırsatı olduğu ve gerileme olabileceği bir süreç dile getirilmişti.
- 11:26Brezilya'daki Yolsuzluk Hareketi ve Türkiye'nin Etkisi
- Brezilya başkanının yolsuzluğu ile ilgili hareket, yüzde on seviyesine tekrar geldi.
- Bu hareket, Amerika'nın Brezilya'daki hareketi olarak değerlendiriliyor ve satış fırsatı olarak görülüyor.
- Brezilya'da yaşanan düşüş, Türkiye'de de kısa sürede olmasa da en azından 365 bölgesine bir geri çekilme söz konusu olabilir.
- 12:14Türkiye'nin Ekonomik Durumu ve Tahminler
- Şu an için bu senenin zirveleri bulunduğunu düşünüyorlar.
- Türkiye'de tahvil şu an yüzde 12,50 seviyesinde ve enflasyon bu seviyede olduğu sürece kısa vadede geri çekilme normal olacaktır.
- Orta-uzun vadede tepelerin geçilebileceği ve 4'ler üzerinde hareketler olabileceği tekrar ediliyor.
- 12:49Faizlerin Etkisi ve Gelecek Çalışmalar
- En büyük sıkıntıya sokacak gelişmelerden biri faizlerdir.
- Faizlerle ilgili çalışmalar yapılmış olup, yüzde 15 ve yüzde 17 seviyeleri izlenebiliyor.
- Yarın sabah detaylı bir şekilde anons yatırım için yapılacak çalışma izlenebilecek.